Originally Posted by
Desperado
cauti, senin sektör hakkında daha net bilgin var... bugun ışık ökte deyince baktım ben de... tupraş/petkim oranının son 9 ayda 40'tan 20'ye düşmesi hakkında ne düşünürsün; burda tupraş al petkm sat gibi bir pair trade fırsatı var mı sence...
sen petkm için genelde daha olumlu yazıyordun diye hatırlıyorum ama aralarındaki marj 1 yıldan kısa sürede çok fazla açılmış gibi duruyor... petrol fiyatları da ufaktan kafayı yukarı kaldırmışken en azından önümüzdeki birkaç ayda sence tupraşın petkimden daha iyi performansı beklenebilir mi bu oranı 30 civarına çekecek şekilde mesela?
Bu sektör uzmanlık alanım değil. Ortalama bir yatırımcı kadar bilgim var diyebilirim.
Ancak şu kadarını söyleyeyim. Işık okte nin son 1-2 yılda kafa yandı diye düşünüyorum. Tam ters indikator oldu. Psikolojisi iyi değil bence. Bu nedenle her söylediği ters etki yapıyor bende.
Tüpraş ve Petkim in sadece sektörleri benzer. Başka bir benzerlikleri yok. Star rafinerisi nedeniyle Petkim in de rafineri geliri var diyebiliriz. Yoksa iş modelleri de pek benzemiyor bence.
Pair trade, ya da ikili trade benzer iş modeline sahip firmalar arasında yapılır. THY-Pegasus, bim-şok, garan-akbank, Toaso-froto gibi.
Yoksa Tüpraş ve Petkim arasında tarihsel oranlara bakarak işlem yapmak saçmalık olur bence.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri