Tekrar 90000 inersek.. Sen o zaman gör burayı. :he:
Printable View
Bu şekilde bir artışa kayıtsız kalmak doğru değil gerekirse perspektifi değiştireceksiniz. EW iyi bir öngörü sağlayıcı ama trigger değildir. Tetik olmadan da olmaz
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sn.devir, bizdeki bu yukseliş bovespadaki gibi olabilir mi? malum bovespa kriz öncesi zirveyi deldi gecti, bizim tarihsel trend kırılamadığına göre bu iş bitmiş gibi görünüyor, secim vs. kimsenin cesareti yokken borsaya girmeye alıp ucuracaklar sanki bovespa gibi :)
2 ihtimalinde cepte olduğunu düşünerek kısa vadeli bir itkisel atak bitmek üzere olduğunu ve bu atağın önümüzdeki haftadan itibaren geri dönüş veya düzeltmesini yaşayacağız. saatlikte NU lar göze batıyor.
%60 ihimal verdiğim yassı kalıbın C atağı ideal fiyat seviyelerine çok yaklaştı. ideaş yerler 102500 idi, xu30 ağırlıklı hareket olduğu için o ideal hedefe çok daha yakın yere itkisel bir atakla vurdu. zaman olarak çok kısa oluşu ve 92000 de kocaman gap bırakışı ileriki günlerde temkini getiriyor. işc gibi birçok amiral senetler aylar öncesindeki gap ları kapadı ve y.d. abd endeksleride gap larını kapattılar gecen gün ve oradada bir y.takoz oluştu ve kırıldı.
2007 yılındada böyle bir yassı kalıbın C atağı 1 ayda %25 prim yaptırmıştı endekse, 1,5 ayda hepsini geri verdi. kabaca bu atakta 3 haftada ilerledi.
Bu sürecin düzeltmesi nelere kadir olacak önümüzdeki süreçte bize neler gösterecek göreceğiz..
sn.VOLBOR
ilk yorumumu ayın 17 sinde yazmıştım, endeks 96000 civarındaydı.Ben 97700 civarlarından bu C:1 atağının tamamlanıp biraz zamana yayılarak 102500 civarlarına seçin sürecine kadar devam edeceğini öngörmüştüm.
şimdi geldiğimiz noktada 87500 den başlayan bir itkisel C veya A/1 olmalı. ilk hedef 15000 puan yani 102500 fakat yükseliş xu30 ağırlıklı olduğundan genele yayılmadığından bist30 un çok daha az hedef marjı var, bugün yarın bitmesini bekliyorum saatlikteki 5.dalga uyumsuzlukları çok net. minimum 97500 ve daha altına bir geri çekilme olmalı.
A 100500 tepesi 7 haftada, B 87500 dibi 13 haftada alırken 3 haftada ideal hedefe yaklaşmamız, ya bu dalganın bölünerek tabiki bugün veya yarın başlayacak 87500 minimum düzeltmesini yaparak 1.618xA hedefine yürüyeceğini : 112000 , veya hut C atağının bittiğini düşündürecek.
Önümüzdeki hafta yaşanacak geri çekilmenin Şubat ayında bizi nerelere kadar savuracağını görüp değerlendirme yaparım kendi çapımda.
Bırakılan gaplar ise çok çok nadir olmakla birlikte genellikle kapanması beklenir, Nitekim DJI abd endekslerinde garanti, işc gibi amiral senetlerde yaşananlar hep doldu. elbette 92000 deki dolacaktır, belki şubat ayında belki başka zamanda
selametle
https://www.tradingview.com/x/V0ZSnDmp/
Benim grafik sayın taraftar'ın sayımına uyuyor gibi gözüküyor,kanal üst bant 102.500 civarları,buradan düzeltme gelebilir,ilk etapta 98.000 var mavi ortalama,buranın altında haftalık kapanışlar sarı ortalama ve alt siyah çizgiye kadar gidebilir.
bence bu sayımlar yüzünden fazla detaya boğuluyorsunuz, çalışmalarınız çok değerli ancak ortada bir gerçek var, endeks 90binden 102 bine soluksuz çıktı, yabancı payı %62lerden %66'ya geldi, bu kriz öncesi gördüğü en yüksek seviye, bankalar sanayi hisseleri ekonomik krizin en kötüsünü fiyatlamış artık belli, sn. devir'in bahsettiği tarihsel trend desteği 1 senelik uğraşa rağmen kırılamadı, belliki alım zamanı gelmiş ucuz mala saldırdılar, ne varsa topluyorlar, altta gap olabilir ama bu gap yüzünden çogu insan 10bin puanlık bir yukselişi kaçırdı, bovespaya mervale bakın, tr'de de galiba aynısı olacak, fazla abartmamak lazım hala borsa yeni dip yapmalı gapleri kapatmalı demek fazla ısrar oluyor bu trendi kaçırtabilir, ben artık bistin yeni yükseliş trendine başladığını düşünüyorum, sn.devir tarihsel trend grafiğini günceller ise seviniriz.
İtki tamamlanmak üzere. Düzeltme bugün veya Pazartesi başlar diye düşünüyorum.
Şimdi haftasonu bir çok oyuncu alınacak kağıt aramaya başlayacak ve bulacak. Pzt günü ise alıma gelecek.
Ben de şunu yapacağım: Elimde kalan nakitle hangi hisselerden ilave alabilirim hangileri primsiz kalmış veya az prim yapmış grafikleri güzel görünüyor diye bakıp o hisseleri belirleyip Pzt. satacağım.
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bistte şu an yaşanan yukselişi 2017'de 77binden gap yaparak başlayan sert yukselişe çok benzetiyorum, o gap hiç kapanmadı, 3 ayda hiç düzeltme yapmadan 92bine uçtu borsa, %20 ye yakın yaptı.
bu 77bin den başlayan yukseliş aynı zamanda sn.devir'in tarihsel trend grafiğindeki trend desteğinden dönüştür.
https://resmim.net/f/LAxGpG.gif
Sn taraftar
sizden özel bir ricam olacak
mümkün ise Murat Doğanay ağbimize teşekkürler imi ve saygı selamlarımı iletirmisiniz
ben kendisini aradım ama sanırım benim telefonumu ve whats up ı mı engellemiş
2014 eylül ayında aramız açılmadan 3 ay kadar önce
Çanakkale Kara Biga da 7400m2 tarla yı 53bin tl ye aldırmışdı bana
1 haftadır görüşüyorduk bir avukat ile bugün tapuyu devrettim 360bin tl ye
gerçi kendisinin ve ailesininde orada arsaları vardı muhtemelen haberi vardır ama
siz yine de saygı ve teşekkürlerimi iletin
bilmek isterse içdaş ailesinin avukatı imiş adam
tapuyu Aslan soyadı olan birine avukatın vekaleti ile sattım
iletebilirseniz çok memnun olacağım
İlettim sn.Volbor
Vakit bulamadığımdan değil, keyfim kaçtığı için pek yazasım gelmedi. 1500 puan için koca hareketi kaçırdık.
--
Dow'un dip yaptığını biliyordum fakat Bist daha da çekilecekti ki çekildi Dow yükselirken. 3 Ocak 87399 tabandan kapandığında alacağım kağıtları seçmeye başlamıştım. Sözde ufak bir tepkinin ardından 85-86 aralığında son dibini yapıp çok sert dönecekti. 4 Ocakta tepki başladı ve ne olduysa Powell konuştuktan sonra oldu. Dışsal faktörlerin minör dalgaları etkileyebilidiği gerçeği hiç olmayacak yerde ortaya çıktı. Buraya kadar problem yok.
--
Yukarıda alıntıladığım Einstein'ın ünlü sözü burada gerçekleşti. Birkaç gün sonra Trump'ın ekonominizi mahvederiz tweeti ardından sabah aşağı sert açıldı. Orada uyandım ama aptallık sonsuz olduğu için 87400'den alamadığımı 90 küsürden almaya elim gitmedi. Azıcık daha geri gelsin derken arkasından bakakaldık. 92-93'lerde 100'ü geçeceği belli oldu ama keyfim kaçtı ekranı kapattım. Epeydir kollayıp kaçırdığım hareketi 2 haftadır tribünden seyrediyorum.
--
Dışsal kaynaklı anomaliyi gördüm fakat Dow düzeltmesini bekledim ki oda gelmedi. Bu uzun bir maraton. Ağlamayı bırakıp ileri bakmak lazım. Adamın biri ateşi buldum demiş, diğeri de barutu. Üçüncü kişi de azıcık birbirinize yanaşın ben de atasözünü bulucam demiş. Ben bunun acısını çıkartırım :)
--
Toplumumuzun olmazsa olması sosyal hayatımızın belkemiği futbol yorumcularının dahiyane zekasını bize gösteren ünlü bir deyişleri vardır. Bu 3 ihtimalli bir maç derler. Bizimkisi de o hesap. Şu an 3 görüş var.
1. görüşe göre tarihsel trend bitti. Bundan sonra hep aşağı.
2 görüşe göre endeks dibini buldu trend başladı. 2-3 sene sonra balon patlayana kadar yükselişe devam.
3. görüşe göreyse 80000 civarı bir dip daha yapıp sonra trend başlayacak.
--
zirveden aşağı 5 dalgalık devasa bir itki var bence....bu itki ya bir genişleyen yassının C dalgası idi.o zaman DİP 84.654 lerde AĞUSTOS ta tamamlandı...oradan ilk zıplama 1 ardından aylarca süren düzeltme ve 3 ocak 2019 dibi 2 ve şu an ilerleyen dalga 3.i olmalı...diğer ihtimal ise şu an bir C dalgası tamamlanmak üzere ve yeni DİP gelecek ve son ihtimal ise zirveden başlayan 5 dalgalık itki tarihi düzeltmenin ilk ayağı idi...bu yükseliş bitince nerede kalmıştık deyip gömecekler...durumlar karışık...
Tuncer Şengöz bu son yükselişi C olarak etiketleyecek görünüyor yani yeni DİP beklentisinde o da anladığım kadarıyla...01.10.2018 tepesine A diyor 03.01.2019 dibine B ve oradan başlayan yükselişe C diyor...sonra hepsine kocaman bir büyük B veya 2 yapıştıracak sanırım ve aşağı C veya 3 bekleyecek gibi...
Esasen bu 3 alternatifin ortak noktası dalga teorisinin tarihsel ölçekli yorumunun içine giriyor. Yani önümüzde uzun yıllar yok. Yolun sonuna geldik. Ama biz EWP'den majör trendleri de bilmesini istiyoruz çünkü bunu defalarca yaptı. Bu da normaldir çünkü tarihsel ölçekle insanın spekülasyon ömrü örtüşmüyor. Bize önümüzdeki 2-3 sene lazım. Beklentinin büyük olması aslında bundan da fazlasını yapabiliyor olması. Milimetrik olmasa da yaklaşık doğru tahmin ettiği 121000 dönüşü bunun dahi bir alt ölçeğiydi. Yani bir anatrend kırılımı dahi değildi. Bunu dahi bilen bir modelin geçmişte defalarca bildiği anatrend dönüşünü görememesi çok zor. Yani bu 3 görüşten hangisinin dağru olduğu EWP için çerez olmalı.
--
2016'da sonlanan üçgenin ardından 4-5 yıllık son bir çıkış dalgası benim ana perspektifim oldu. Arada bir tane düzeltme olacaktı ki o da geldi. Dolayısıyla 84000'den başlayan dalga son anatrendin ikinci bacağı yani kapanış trendi olmalı. Olaya sade bakarsak böyle. Ancak detaya girdiğimizde durum değişiyor ve karmaşıklaşıyor. Geçtiğimiz yıla kadar herşey daha kolaydı. 250 yıldır yürüyen devasa bir makinanın paleti ne zaman atacak diye tartışıyoruz. Atacağı belli. Şimdi mi 100 metre sonra mı 500 metre sonra mı ?
Dalga teorisi bana sanki şöyle diyormuş gibi geliyor. Sizi buraya kadar getirdim. Yolun kalanına eşeklerle devam edin.
--
1.görüş benim için hep ihtimal dışıydı. 2018'in ikinci yarısı itibariyle senet bazında baktığımda şüphelerim oluştu. Şu anda da en düşük olasılığı veriyorum. Bana göre balonun hala şişecek yeri var.
2. görüş benim ana perspektifime uyuyor. Dipten çıkış 3 dalga mıydı 5 dalga mıydı fazla kurcalamazsam bu seçeneği işaretlemem gerekiyor. İlk düzeltmede al, 200 küsür endekste sat. Basit.
Fakat ben yine de 3. görüşe yakınım. Kanımca bir düşüş daha var.
--
Dünyadaki ilk sıralara yerleşmiş faiz oranı ve devasa enflasyon bana büyük resimde her yükselişin saman alevi gibi olacağını söylüyor..
Yatırım yapmadan yukarıya gidecek bir trend olamaz.Şirketler arka arkaya dolardan yedikleri zararı telafi etmek için bedelli açıklıyor..
Düşüş biz istediğimiz için değil bu verilerle kaçınılmaz olduğu için gerçekle*ecek..
Şimdiki rüya halının altına atılan tozlardan kaynaklanıyor...ytd..
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
3 haftadır arkasında milyon tane gap bırakarak süren bu soluksuz çıkıştan nasıl bir sonuç çıkarmalıyız ? Bu hızda gidecek biz de son anatrendin arkasından mı bakacağız ?
Bence trendler böyle başlamaz. Kargocu gibi bir yerlere yetişmeye çalışıyor gibi bir hali var.
Diğer bir sonuç ise hareketin global olduğu gerçeği. Gezegenin tüm borsaları yılbaşından bu yana ralli modunda gidiyor. MSCI-EM bizden az yükselmedi %15'e yakın prim yaptı.
Sürekli piyasanın içine olanların, temelden teknikten az çok anlayan herkesin şüphesi aynı. Acaba 2013'de Bernanke'nin başlattığını 2018'de Powell bitirdi mi ? Bernankeninkini yıllar sonra idrak ettik. Powell'ı da yıllar sonra anlayıp koca bir çıkışı kaçırır mıyız ?
--
Yolun sonuna gelindiğini IMF/FED/ECB hepsi biliyor. Sorun papazın en son kimde kalacağı. Eskiden %20-30'luk türbülanslar piyasa gerçeği olarak kabul görürdü. Son yıllarda en ufak piyasa dalgalanmasında sorunun başına üşüşüyorlar. Dow 6000'den 27000'e giderken normaldi. %20 düşünce anormal oluyor. Popülizm, suçu birilerine ya da bir kuruma yıkma işi bu büyük korkudan kaynaklanıyor.
Halı metaforundan devam edersek, önceleri silkeleyip sorunu çözüyorlardı. Kokmaya başlayınca yıkamaya başladılar. Şimdilik herkes burnunu tutarak geziyor. Bir nokta gelecek halıyı yakıp dışarı atacaklar. Sorun şu ki 250 senelik döngünün dönüşünde sıradan halk halıyla birlikte kendilerini de yakabilir.
--
Sokaktaki vatandaştan derin felsefe anlayışı bekleyemezsiniz. Doğası gereği piyasa çökerse bunu onlara anlatamazsınız. İhale tarihsel olarak üzerinize kalır. Akla ziyan liderler de şimdilerde olduğu gibi böyle iklimlerde palazlanır.
--
En büyük korkum ilk çöküşün hala nispeten rasyonel kalabilmiş Avrupa'da olması. Müesses nizamın hala hakim olduğu bu coğrafya böyle bir durumda otoriter rejimlerin bu devirde daha makbul olduğuna daha fazla inanır ve radikal sağ bu kez hakimiyeti eline alır, durum kontrolden çıkar. Trump gibi, ismi lazım değil diğer birkaç tanesi gibi bir kaç tane de Avrupa'da yönetimi eline aldığını düşünün.
--
Ve yine yükselişlerde malsız kalan küçük yatırımcı.Nereyi okuduysam ilk tepkide satmışlar ve büyük kardan olmuşlar.Yine algıyla oynayıp bu endeks çıkamaz deyip sattırdılar.Şimdi yine herkes yükselişe inanmıyor.Sert düşecek deyip ona göre poz alıyor.Bence yine terse yatıracak.Borsa gerçeği bu.Ne zaman ki endeks rekor kırarcılar gelip hisseye toplanmalar olursa işte o zaman "kriz vaaarr" diyenlerin sesi sahneye gelecek.Yükselişte malsız yakalanan küçükler sert düşüşte ful malda olacaklar..
Oyunu kuranda dipten dolarını çoktan almış olacak..
Oyunun kuralı bu..
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün birbirine havlayan kişilik bozukluklu liderler daha da çoğaldığında kaynak paylaşımı demokrasi söyleminden daha değerli algılanacak ve halklar değerli olan için herşeyin serbest olduğuna daha fazla inanacak. Bu yüzyılın ikinci yarısı insanlık için felaket olacak. Her zaman olduğu gibi önce kahredici global bir buhran ve herşeyini kaybetmiş geniş yığınlar için son çare sıcak savaş. Kutuplaşma ve ittifak gibi şeyler de olursa 2050 sonrası dünya nüfusunu kaydadeğer biçimde azaltacak bir savaş olabilir.
Her insan hayatı ayrı değerlidir. Şu anki baskın anlayış hala bu batı toplumunda. Gerçi bunu daha çok kendi insanı için söyler o da ayrı. Peki dünya nüfusu azalmalı mı ?
https://i.hizliresim.com/5aG3yR.jpg
--
Dow Jones'un düşüşü bittiğinden kasıt yeni mega trendin başladığı değildi elbette. Beklentim Şubat sonu Mart başı Çin ile ticaret savaşının anlaşmayla noktalanması ile 26000 civarı çıkışın bitmesi. Ancak arada gelecek düzeltmeyi tutturamadık. Artık ne zaman gelirse bir kaç haftayı aşmayacak 1000-1500 puanlık bir düzeltme gelir. Bizdeki rallinin tepe yapıp yapmadığı da o zaman netleşir. Biz bu düzeltmeye illa ki katılırız. Ama sonrasında ABD borsası 26000'e yöneldiğinde biz daha yükseğe çıkar mıyız o zaman göreceğiz. Nizami bir korelasyon olursa düzeltme sonrası biz de 105-106'lara tırmanabiliriz. Ben şahsen bu çıkışten irite olduğum için muhtemel bir gevşemede mesela 95-96'lara geri çekilse bile Dow'a güvenip bir sonraki harekete katılmayı düşünmüyorum.
--
DOW 26.000 lere çıktıktan sonra ne olacak peki? 21.700 lerdeki son dibin altına inecek mi tekrar? yoksa 21.700/26.000 çıkışının düzeltmesini yapıp daha büyük ölçekli bir çıkışa mı geçecek?
Borsanın çıkışının sert olması beni biraz korkuttu. Dönüşün ve yeni diplerin daha mutedil olacağı görüşüm geçerli olmayabilir. Yani 2018'dekine benzer şiddette olabilir. Şubat dahil olağan düşüş/yükseliş olacak gibi görünüyor. Fakat Mart/Nisan bu çıkışı gördükten sonra şiddetli olacak gibi.
Diyelim ki bu kez tutturamadık ve 3.görüş çöp oldu. Mart/Nisan'ı görüp gerekirse 110000'lerden sessiz sedasız alıp 200000'i beklemek seçeneğini tercih ederim. Menzil kısa, süre nispeten daha uzun. Fırsat verecektir.
Emin değilim. Dow'un düzeltme kalıbında alternatifler mevcut. Yassı olabilir, double-three olabilir hatta expanding triangle bile olabilir. Her ihtimalde 21000 görülüyor. Bu da bize yeter.
Ama biz yanılıyorsak ve düzeltme bittiyse ileriki aylarda gelecek bir aşağı düzeltmeden istifade etmeye çalışırız. Benim düşüncem Dow'daki sert salınımların devam edeceği yönünde. Çin haberi gelmedikçe aşağı düzeltmeler hariç çıkış devam eder. Muhteşem haber geldikten kısa süre sonra düşüş başlar. Yeterince ilerledikten sonra Trump'ın azledilmesi vb. kötü anonsla şelaleye dönüp düşüşü bitirir. Bakalım ben de merak ediyorum.
--
Her durumda 2019'un ikinci yarısı, 2020-2021 boğa piyasası olacaktır. İşin sonlarına doğru ABD borsalarındaki çıkışın hızı insanlarda artık asla düşmeyecek algısı oluşturacak. Benim hesaplamalarım 2-3 yıl sonra 40-45 arası bir Dow'u gösteriyor. Köpük faktöründen ötürü muhtemelen hesap tutmaz. Son aylarında can çıkarken belki daha yükseklere çıkar. Geri dönüşümsüz düşüşün ilk durağı ise 5000 civarı. Tarihsel ölçekte aşırı fiyatlanmış şirketler için bu seviye makul olacaktır. Tabi geriye kalan şirketler demek lazım. Olmaz diyenler Çin ve Japonya grafiklerine bakabilirler.
--
https://www.tradingview.com/x/b0vYEgm7/
Resim'de gözüken daha önceki yaptığı hareketler'den bir fikir elde edilebilir.
2 TANE ALTERNATİF SAYIMIM VAR..YA 5.1 İÇİNDEYİZ YADA 5.3.1...KAMUOYUNUN DEĞERLENDİRMESİNE SUNUYORUM..
https://i.hizliresim.com/16Gb9Y.png
https://i.hizliresim.com/5aG0AD.png
vakıfbank önemli bir göstergedir benim için....abc düzeltme kalıbının b dalgası yapıyor görüntüsünde...5 li çıkıştan sonra 2.98 altında bir dip daha yapacak gibi...endeks 84600 altında yeni bir dip yapmayacak gibi ama...
https://i.hizliresim.com/GmyApv.png
ahaliyi 1 hafta gönderdiğim için zamanım müsait. Kokoreç haricinde dışarıya pek çıkmam grafiklerle zaman geçiririm.
Burada bazı muhtemel yanlış anlamalar olabilir ona dair iki cümle yazayım.
Dow Jones mutlaka 26000'i görmek zorunda değil. Düzeltmenin ikinci ayağı olursa ve 21000'lere tekrar gelirse bence kısa süreliğine algoların da yardımıyla 19000'ler yanabilir. Oraya kadar gelmişken sansasyon yapmadan olmaz.
--
Devir üstad benim sayımlarıda değerlendirimisin?ilk grafikte 4 dediğim yer 4a da olabilir...2.GRAFİKTEKİ SAYIMA DAHA YAKINIM... DAX GRAFİĞİ 2.GRAFI DESTEKLİYOR...