Fed açıklamasının ardından 10 yilliklar 1.85i test ederken bitcoinde, degerli metallerde ve halen acik olan piyasalarda geri cekilmeler oldu ...
Printable View
Fed açıklamasının ardından 10 yilliklar 1.85i test ederken bitcoinde, degerli metallerde ve halen acik olan piyasalarda geri cekilmeler oldu ...
Şahin görünümlü güvercin FED 🙂
"25 Ocak itibarıyla hesabın büyüklüğü 203 milyar lirayı aştı. Bu bakiyenin 58,6 milyarı dövizden TL'ye dönüşen hesaplardan 187,8 milyarı gerçek kişilerden geliyor."
https://tr.investing.com/news/econom...klamas-2256813
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
-Politikamız artan enflasyon ve güçlü iş piyasası ortamında, gelişen ekonomik ortama göre kendini uyarlamaktadır. Ekonomik aktivite geçen yıl güçlü bir şekilde genişledi. Mali ve para politikası desteği de hane halkının ve işletmelerin sağlıklı finansal koşulları ile birlikte ekonominin dirençli olduğunu bizlere gösterdi.
-Covid-19 vakalarının son dönemde çok hızlı bir şekilde artması elbette ekonomik büyümeyi bu çeyrekte aşağı yönlü baskılayacaktır. Salgın sebebiyle, restoran ve turizm sektöründe harcamalar düştü. Genel olarak hastalık sebebiyle aktiviteler etkilenecektir. Yine de sağlık uzmanları, Omicron varyantının daha önceki varyantlar kadar şiddetli etkilerinin olmadığını belirtti. Bu şekilde bir ilerleme olursa, salgının ekonomik etkileri de azalacaktır. Böylelikle daha hızlı bir büyüme gerçekleştireceğiz.
-İş piyasası çok iyi bir ilerleme kaydetti. İstihdam artışı son aylarda güçlü kaldı. İşsizlik oranı ise keskin bir şekilde azaldı. İş piyasası koşullarının iyileşmesi tabana yayılmıştır. İşverenler çalışan bulmakta zorlanmakla beraber, yıllardır görülmeyen bir şekilde ücret artışları yaşanmaktadır. İşgücü katılımı artmasına rağmen aynı zamanda baskılanmıştır.
Enflasyon, yüzde 2 olan hedefimizin üzerinde seyretmektedir. Pandemi ile alakalı olarak talep ve arzdaki dengesizlikler enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Özellikle de, darboğazlar ve arz kısıtlamaları artan talebin karşılanmasını zorlaştırdı. Yüksek enflasyona sebep olan etkiler virüsle alakalıdır. Fiyat artışları mallara ve hizmetlere de yayıldı. Gözlemlemeye devam ettiğimiz reel ücret artışı, enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Çoğu ekonomistin tahminine paralel olarak biz de enflasyonun yıl boyunca azalmasını bekliyoruz. Fed olarak araçlarımızı, ekonomiyi ve güçlü iş piyasasını desteklemek için kullanacağız.
-Fed'in para politikası adımları maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimizi gerçekleştirmek için yapılmaktadır. Daha önce de söylediğim gibi faizi sabit bıraktık. İş piyasasında çok fazla iyileşme gördük ve enflasyon oranı uzun vadeli hedefimizin üzerinde. Bu yüzden ekonomi çok yüksek derecede para politikası desteğine ihtiyaç duymamaktadır. O yüzden varlık alımlarımızı azaltıyoruz ve yakın zamanda federal fonlama faizi hedef aralığının yükseltmenin uygun olacağı görüşündeyiz.
-Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz.
-Bilan küçültme sürecine faiz artışları başlandıktan sonra başlanacak.Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerine düşeceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil.
Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz.
Bilanço küçültme bu yılın ilerleyen dönemlerinde uygun bir zamanda başlayacak. Henüz zamanlamasına ilişkin bir karar almadık.
Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerinde düşüneceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil.
Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz.
YORUM:
-Fed üyeleri enflasyon tehlikesinin "nihayet" farkına varmış gözüküyor,bu nedenle son Fed toplantısında dile getirilen düşünceler piyasa beklentisinden daha "şahin".
-Fed bu sefer,öncekine göre,bilanço küçültme sürecini daha erken ve daha hızlı şekilde yapmayı planlıyor.Çünkü öncekine göre ekonomik koşullar farklı:Ekonominin büyüme hızı yüksek,istihdam piyasası sıkı,işsizlik oranı düşük ve en önemlisi 40 yıldır ilk defa %2'nin çok üzerinde %7 yüksek enflasyon var.
-Bununla beraber;Fed piyasaların beklentisinden daha "şahin" hareket etse de,mevcut planlamalar ABD'de enflasyon yangınını söndürmekten uzak eylemler ve ABD'de enflasyon yükselmeye devam edecek(Nedenleri 1 önceki sayfada)
abd de enflasyon yükselmeye devam ederse bizdeki enflasyona etkisi olur mu Deniz hocam?
Yüksek enflasyonu virüs e bağlamış ve maliyet kaynaklı manasında ifadeler kullanmış..
Birde üstüne üstlük yıl boyunda enflasyonda düşüş bekliyoruz demiş..(metnin ing sine bakmadım)
Dediğim gibi daha evvel 2 faiz artışı bile zor yapacaklar..
Martta göstermelik bi 0.25
İlkbahar ve yaz la beraber enflasyonda gevşeme beklerim..
FED bekleme moduna geçer ...
En çok ithalat yaptığımız ülkeler;Çin,Almanya ve Rusya(doğalgaz ve petrol ağırlıklı).ABD en çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında değil,dolayısıyla bizim arz yönlü enflasyona pek etkisi yok..Bizim arz yönlü enflasyona en çok etkisi olan Çin ve Almanya'nın üretici fiyat endeksindeki artışlar ve doğalgaz,petrol gibi üretimde kullandığımız emtia fiyatlarındaki artışlar etkili.
ABD'deki enflasyonun Türkiye enflasyonuna etkisi çok sınırlı olarak,ABD'deki faiz artışlarına bağlı olarak borçlanma maliyetlerimizin artması bunun da üretim maliyetlerine bir miktar yansıyarak fiyat yükselişlerine destek olması şeklinde bekleyebiliriz.
Bu başlıkta yazdığım bütün yazılarımda öngörülerimi,analizlerimi,yorumlarımı;rakamlara ,hesaplamaya,ekonomi teorilerine,haber linklerine,muhakkak bir temele dayandırarak ifade ediyorum.ABD enflasyonun seyri ile ilgili olarak,son 1 yıldır projeksiyonlarımı burada paylaşıyorum ve aşağıdaki link tıklandığında görülecektir ki,ABD enflasyonu ile ilgili ne öngördüysem hepsi tam isabet gerçekleşti.Çünkü yaptığım projeksiyonlar belirli verilere,temel nedenlere ,matematiksel modellemeye dayanan hesaplamalarla oluşmuştu.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...05#post5742505
ABD enflasyonu gelecek aylarda da yükselmeye devam edecek,çünkü aşağıdaki temel nedenleri var:
Bu nedenle;"İlkbahar ve yaz la beraber enflasyonda gevşeme beklerim..", bu başlıkta bu hipotenizi,belirli temellere,belirli verilere,ekonomi teorilerinine dayandırmanızı bekleriz ki,bu durumda konu başlığına katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz,Ama bu şekilde ,bir temele dayandırılmayan argümanları bu başlığı takip edenler ciddiye almaz,sadece "pozisyonuna uygun temennisini ifade etmiş" denir.
Özür dilerim haklısınız..
Ama şunu da belirtmek isterim.
Ekonomi her zaman temel argümanlar ile hareket etmez..
O argümanları herkes görüyor ve analiz ediyor..
Misal 2018 de herkes FED için 2019 da 4 faiz daha artıracak ayvayı çiğ çiğ yiyeceğiz derken ...
Ben tek bir faiz artışı bile olmayacak hatta düşürecek demiştim..
Ama ısrarla bir argüman isterseniz..
a. 0.25 lik faiz artışı ve satır aralarında dedikleri FED in gözülsüz olduğunu gösteriyor..
b. 7 enflasyon ile 0.25 puan faiz artırarak mücadele edilmez..Şaka mısın derler adama..
c. Trilyonlarca dolar tahvil eksi yada sıfır faizde yatıyor..FED faizleri ciddi seviyelere çekemez..Çektiği an yine en başa döneriz..Piyasalar çöker..Piyasalar çökünce bu sefer 8 trilyon dolar daha basması gerekir..
FED açıkca bu bi talep enflasyonu değil..Maliyet enflasyonu diyor..Maliyet enflasyonu ile de faizleri artırarak başa çıkamazsınız..
Ekonomiyi boğarsınız..Stagflasyon çıkar ortaya..
Daha evvel dediğim gibi para politikasını göstermelik sıkıp maliyeden süper gevşek politikaya geçmeleri çok büyük olasılık..
Global ekonomi ya tam gaz..Yada katastrofik çöküş noktasında..
Tam gazın sonu da çöküş ama işte..Başka çareleri yok..
Benim penceremden durum budur..
FED in ne dediğinden çok tutumu önemli..
Dün çıkıp yüksek oranda faiz için yeterli alanımız fazlası ile mevcut diyebilir di..
Demedi..
Bir gösterilen vardır..
Birde yapılmaya çalışılan..
Gösterilen ile ilgienmiyoruz..
Not: İlkbahar yaz ayları için FED de enflasyonda düşüş beklentisinden söz etmiş..Dediğim gibi ing metne bakmadım..Tam nüans orada daha iyi ortaya çıkabilir..
Deniz Hocam,
FOMC sonrası bilanço küçültme için "Principles for Reducing the Size of the Federal Reserve's Balance Sheet" bir metin yayınladı. Bu metne göre faiz artışları devam ederken, bilanço daraltma adımları arka planda devam edecek.
Bildiğim kadarıyla şu an 9 trilyon dolar büyüklüğe sahip olan bilançoda vadesi dolan tahvillerin yenilenmemesi ile 1,2 trilyon dolar daralma ilk senede gerçekleşmiş olacak. Toplam küçültme operasyonunda enflasyon verileri ile sadece vadesi gelenleri yenilemeyip üstüne doğrudan piyasadan tahvil satışı ile bilanço küçültmesi baz senaryonuzda var mı?
Piyasa henüz ne 50 baz puan artış düşüncesinde ne de bilançonun salgın öncesi olan 4-5 trilyon dolara düşme aşamasında değil. Bunun gerçekleşmesi durumunda da muhtemelen ABD 10 yıllık tahviller mevcut %1,85 seviyesinden salgın öncesi olan %3'e doğru gidecektir. Finansal olarak sıkıntı yaratacağı aşikar olan bu gelişmeye itiraz olabilir belki ama enflasyon yapışkan devam etmesi daha büyük bir sıkıntı gibi geliyor.
Son olarak her toplantıda faiz artışı düşünebiliriz demek bu yıl yedi faiz artışı yapabiliriz demek değil mi?
Nazik cevabınız için teşekkür ederim.Ben de kendi görüşlerimi ifade edeyim:
a)Ben 0.25 puanlık minik bir faiz arttırımı için bile Fed'in gönülsüz olduğu düşüncesinde değilim.
b)%7 enflasyon varken 4*0.25 puan faiz arttırımı ile enflasyon ile mücadele olmaz.Bu konuda tamamen mutabıkız,ben de önceki sayfalarda birçok yazımda aynı ifadeleri kullandım.Bu günlük 2*1000 mg alınması gereken bir antibiyotiğin 2*250 mg alınmasına benzer.Yeterli dozda ve sürede alındığı zaman hastalığı tedavi edecekken,yetersiz dozda alındığı zaman tedavi etmediği gibi bakterinin ya da mikrobun antibiyotiğe karşı direnç kazanmasına neden olarak,daha sonra doğru dozda da alınsa hastalığı tedavi edemez bir hale gelmesi sonucunu yaratır.
c)Nominal faiz ile reel faizleri birbirinden ayırmak lazım.Negatif reel faizler borç verenden borç alanın cebine para konmasıdır,servet ve gelir transferidir.Devlet hazinesi açısından nominal faizler yükselse de ,hala enflasyonun altında bir oran söz konusuysa gerçekte devletin reel anlamda ödediği bir faiz yoktur,çünkü daha fazlasını enflasyon ile şişen bilançolarda,gelir ve kurumlar vergisinde reel olarak artmamış ama enflasyonla nominal olarak şişmiş gelirlerden yüksek miktarda enflasyon vergisi elde eder ve enflasyonun üzerinde reel faiz ödemedikçe devletin gerçekte net faiz ödemesi yoktur.
Özel sektör açısından ise;Japonyanın yaptığı hatayı yapıp ülke ekonomisini zombi şirketlerle doldurmamak için reel faiz bölgesine geçmek,hem ülke ekonomisi için hem de uzun vadede piyasalar içinde daha faydalıdır,serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ,sancılı bir süreç de olsa,da olsa reel faiz bölgesinde hayatta kalamayacak şirketlerin elenmesi doğru olandır.
Bu konudaki yazılarım:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...47#post5752147
https://www.hisse.net/topluluk/showt...58#post5752158
d)ABD enflasyonu hem arz yönlü eksiklerden,hem de talep yönlü enflasyondan kaynaklanıyor.Fed'in "maliyet enflasyonu" demesi tamamen enflasyon beklentilerinin daha da bozulmaması ile ilgili.Yoksa yukarıda da ifade ettiğim gibi:
https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL
ABD M2 para arzında tarihinde bu kadar dik açıyla bir artış yok,arkasından bir faz farkıyla enflasyonu ateşleyeceği beklenir.
https://fred.stlouisfed.org/series/PCE
Bir yanda arz eksikliği,bir yandan bol para varken ,tüketici talebi de çok güçlü
Sonuç olarak,enflasyon döngüsel olarak kendisini besleyen ve büyüten bir olgudur,dışarıdan bir müdahale olmaz ise sürekli yükselmeye devam eder,para politikasında köklü bir değişiklik yapmadan kendi kendine sönmesi mümkün değildir.Bu nedenle "çift hane" gibi ABD gibi gelişmiş bir ülkenin kabul edemeyeceği bir seviyeye kadar enflasyon yükseldiği zaman,artık maliyeti ,çıkacak fatura ne olursa olsun,merkez bankası başka hiç bir şeye bakmadan enflasyon yangınını söndürmek için kitapta yazan bütün tedbirleri alır diye düşünüyorum.
Merkez bankası haftalık istatistikleri(21 Ocak haftası)
-Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 94 milyon dolar arttı.
-Yabancılar 32.7 milyon dolarlık hisse senedi sattılar , 14.7 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;1510 milyon dolar azaldı.
Merkez Bankası Net Döviz Rezervleri
*BİN 26.01.2022 Çarşamba
Dış varlıklar 1,527,579,538
Dış yükümlülükler 192,662,764
Bankalar döviz mevduatı 1,167,085,889
Kamu döviz mevduatı 147,825,554
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 20,005,331
1USD 13.5029
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 1,481,558
Altın rezervi 24,824,940
Swap ile merkez bankasına 64,613,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -63,131,442
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -87,956,382
(+)24.824,940 milyar dolar altın varlık;(-)87.956,382 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)63.131,442milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi
Thursday January 27 2022 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
GDP Growth Rate QoQ Adv Q4 6.9% 2.3% 5.5%
US
GDP Price Index QoQ Adv Q4 7% 5.9% 6%
US
PCE Prices QoQ Adv Q4 6.5% 5.3%
ABD ekonomisi reel olarak dördüncü çeyrekte %6.9(cari fiyatlarla %14.3 büyüdü),2021 yılının tamamında ise %5.7 büyüdü.Bu büyüme ile birlikte 2021 yılında cari fiyatlarla ABD ekonomisi 2.1 trilyon dolar büyüyerek 22.99 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı.(cari fiyatlarla 2021 yılında %10.0 oranında büyüdü)
https://www.bea.gov/sites/default/fi...dp4q21_adv.pdf
1984 yılından bu yana ABD ekonomisinin son 38 yılın en yüksek oranlı büyümesi.Bir gelişmiş ülke için çok yüksek oranlı bir büyüme.
https://tradingeconomics.com/united-...ear-gdp-growth
US
Initial Jobless Claims 22/JAN 260K 290K ® 260K
Deniz Üstad , Gümüşte çıkış hareketi sizce ne zaman başlayabilir ?
Bunun olması için hangi kriterlerin gerçekleşmesi gerekir ?
Bu düşüş nerelerden dönebilir ?
Sayın Deniz Bey,
Baygeorge'nin sorusunun cevabını ben de çok merak ediyorum. Bu kadar yüksek bir enflasyon eğrisinde ve Fed'in buna reaksiyonunun çok gecikmeli ve yetersiz olacağı sizin yazılarınızdan anlaşıldığına göre altın ve gümüş dışındaki bütün emtiaların tarihi rekorlarına ulaşıp;altın ve özellikle gümüşün niye bu harekete katılamadığını ve katılma ihtimalini- zamanlama tahmininizi merakla bekliyorum.
Saygılar..
Selam Deniz hocam,
parite konusunda güncel yorumun nedir? şimdiden 1,11 lere geldi ve fed faiz artışı-bilanço daraltması vs yılı nerede kapatır, beklentin nedir?
-"Toplam küçültme operasyonunda enflasyon verileri ile sadece vadesi gelenleri yenilemeyip üstüne doğrudan piyasadan tahvil satışı ile bilanço küçültmesi", şu anda Fed üyeleri tarafından düşünülmüyor,ama ABD'de enflasyon yılın son çeyreğinde çift haneye giderse,o zaman muhtemelen uygulanmaya konulacaktır.
-Evet."her toplantıda faiz artışı düşünebiliriz demek bu yıl yedi faiz artışı yapabiliriz" manasına geliyor.
Zaten piyasalar şimdiden bu yıl için 5 faiz arttırımını fiyatlamaya başladı.
https://www.investing.com/central-ba...d-rate-monitor
Küresel ısınmanın geri çevrilmesi için karbon salınımlı yakıtların kademeli olarak kullanımdan çıkarılması,yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi şeklinde uluslararası bir anlaşma yürürlüğe kondu.Bu da şu anda bile kullanım olarak kabaca %50 oranında sanayide kullanılan gümüş için , elektrikli otomobiller,yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere çok daha fazla fiziki talep manasına geliyor.Bu nedenle gümüş uzun vadede prim yapması beklenen bir emtia.
Kısa vadeli trade için elinde gümüş tutanlar için ise aşağıdaki teknik analiz dikkate alınabilir.
https://editorial.fxstreet.com/misce...8762909837.png
XAG/USD Price Forecast: Technical outlook
Silver (XAG/USD) is under "heavy" downward pressure, breaking previous support levels, like the 100 and the 50-day moving averages (DMAs), lying at $23.25 and $23.00, respectively. That exposed an upslope trendline, drawn from December 2021 lows up to January ones, which lies around $22.35-50 area. In the event of a test of the latter, that would send XAG/USD tumbling towards January 7 cycle low at $21.94, followed by December 2021 lows at $21.42.
Fed bu yıl faiz arttırımlarına başlarken ve bilançosunu küçültmeye başlarken,avrupa merkez bankasından ve japonyadan bu yönde bir hareket beklenmiyor hala negatif faiz vermeye devam ediyorlar,bu nedenle bölgeler arası faiz getirileri arasındaki farktan dolayı başta avrupa olmak üzere özellikle gelişmiş ülkelerden ABD'ye tahvil yatırımları için para akması ve dolar endeksinin değer kazanması bekleniyor.
EURO/USD paritesi Mart 2020'de 1.07'nin altını görmüştü,beklentim bu yıl yine bu seviyelerin görüleceği yönünde.
https://www.federalreserve.gov/monet...ccalendars.htm
Yanında yıldız işareti olan mart haziran eylül ve aralık toplantılarında FAİZ artışı veya indirimi yapılıyor diye biliyorum..
Son 15 20 senedir de böyle oldu...Yani ısrarla ara toplantılarda faiz beklentisi denir..Israrla da FED bişi yapmaz..
Bu tabi olumlu karşılanır falan hadi oradan bi çoşku falan..daaaa..
Yine de Yanlışım olabilir ?
Hatta ardından bilmem ne bişi olan toplantılar diye geçiyordu..Unuttum walla..Basın açıklaması mı bişi idi..
Yanında yıldız olan Mart,Haziran, Eylül ve Aralık toplantıları aynı zamanda Fed üyelerinin yaptıkları ve her 3 ayda bir revize edilen makroekonomik projeksiyonlarının yayınlandığı toplantılar.
Powell Fed başkanı olmadan önce bu toplantıların sonrasında ayrıca basın toplantısı da yapılıyordu ama Powell'dan itibaren artık her Fed toplantısını takiben basın toplantısı yapılıyor.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn. Deniz hocam bu benim için bilmiyorum belki hepimiz için yeni bir kavram artık her şeyin altında bir kurnazlık aradığımızdan mütevellit burada gene bir yapay sermaye oluşumu mu var MB bünyesinde yani satabileceği döviz marjını arttırmış mı olacak? konu ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
https://www.bloomberght.com/azerbayc...r-euro-2297685
Azerbaycan'dan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na 1 milyar euro geldi.
Bloomberg'in haberine göre Azeri Devlet Petrol Fonu, Merkez Bankası'nda 1 milyar euroluk depo hesabı açtı.
Fonun TCMB'de hesap tutarını birkaç taksit halinde yatırdığı ve hesap işlemlerinin 27 Ocak'ta tamamlandığı belirtildi. Söz konusu hesabın vadesi 6 ay.
Sayin Deniz hocam yine bir ongurunuz gerceklesek ve petrolde yakin bir zamanda 100 usd gorecegiz saniyorum. Lon:ngas %11 e yakin bir yukselis var.
https://finance.yahoo.com/quote/NGAS....tsrc=fin-srch
Bist ve diger kuresel borsalar icin 2022 yilina ait bir ongurunuz mevcut mu ? Eski sayfalarda gozden kacirmis olabilirim.
Emekleriniz icin cok tesekkurler, saygilar.
Yukarıdaki yazıyı bu başlıkta geçen yıl 18 Ocak tarihinde yazmıştım,6 Aylık süre doldu.18 Temmuz itibariyle kapanış değerleri aşağıdaki gibi oldu ve hiç bir gün yukarıda verdiğim rakamların üzerinde günlük kapanış olmadı.:
BİST 100:1363.28
BİST 30:1470.19 oldu.
18 Temmuz tarihinden sonra borsa için yeni bir öngörüde bulunmadım.
17 Aralık tarihinde ise aşağıdaki öngörüde bulundum:
Sonuç olarak ;
-Geçen yıl 18 Ocak tarihinde yazdığın yazıda o haftanın tepe seviyesi olduğu ve 6 ay süreyle hiç bir gün geçilemeyeceği öngörüm açık ara ile tuttu.
-17 Aralık tarihinde yazdığım,o günün borsa endeksinde tepe seviye olduğu ve en az 3 ay süre ile geçilemeyeceği öngörüm ise şu anda test ediliyor ve o da rahatla tutacak gibi gözüküyor,çünkü bist 100 endeksinin işaretlediğim tepe seviyesi 2406.87 seviyesine gelmesi için ,kalan 1.5 ayda bist100 endeksinin şu anki 1983.18 seviyesinden tam %21.37 kadar yükselmesi gerekiyor ki,Fed'in parasal sıkılaşmaya hazırlandığı mevcut konjonktür''de çok zayıf ihtimal olarak gözüküyor.
sn. deniz43; TL ile gelir elde edenlerin negatif reel faiz ve yüksek enflasyona karşı sizce birikimlerini hangi alanda değerlendirmesi bu yıl için(yada 1-2 yıllık süreçte) daha mantıklı olur? sizin de görüşünüzü merak ediyorum.
Aklıma gelen bazı alanlara ait görüşlerim:
Hisse tarafında doğru zamanda doğru hisseleri/şirketleri seçmek gerekir..Yada ilgilenecek durumu olmayanın kendi risk durumuna uygun fonları doğru zamanlarda alması gerekir.
Ancak kurun 3-4 ayda bu kadar yıkıcı etkiyle yükselmesiyle büyük ihtimalle hem halkın alımgücü ciddi düşmüştür hem de direkt ve dolaylı yoldan firmaların da (yüksek ihracat yapanlar hariç olabilir) nominal kazancları artsa bile usd bazlı reel kazançları eksiye geçmiş olmalıdır. Yani sanki bu tarafta bir süre sıkıntılı olacak gibi..
KKM ile birikim yapsa 3 aylık vadede %17 faizle doların yükselmesine karşı koruma var ama vade sonunda usd yeterli seviyede yükselmezse bu işten devlet kazanclı vatandaş zararlı çıkmış olacak.. Şimdilik %36 lık (Ocakla beraber 50 li rakamlar konuşuluyor) TÜİK enflasyonuna karşın paranın reel olarak alım gücü çok kısa zamanda azalmış olacak..
Usd, Euro,Gbp vs alsa kısa vade ne olacağı belirsiz. uzun zamandır yatay trendde baskılanıyor görüntüsü var..Hiç konuşulmuyor ama birgün çark edilir de faizler artırılırsa ne olur mesela?! bu ayrı bir gizli risk unsuru..
Ev otomobil gibi yatırımlarda ise hem yapım -imalat maliyetleri çok yükseldi hem de bunun üstüne abartılı bir şekilde yükseltilmiş fiyatlamalar mevcut gibi geliyor bana.. örneğin geçen sene 40 bin dolara satılan evin bugün 60 bin dolara yada daha üzerine fiyatlarla satılmaya çalışılması gibi..(farklı örnekler de olabilir tabii) Ama genelde gördüğüm dolardaki son artışların bahane edilerek bu alandaki fiyatlamalarda olması gereken seviyelerin çok üzerine çıkıldığı yönünde..
Eurobondda ise bugün alan yarın faizler artarsa elden çıkardığında zarar yazması sözkonusu olabilir..
Altın ve gümüş ise devletlerce kontrolü daha zor biraz daha bağımsız bir alan gibi görünüyor. Bu yüzden bu tarafa şahsen biraz daha sıcak bakıyorum. tabi gümüş üzerinde Amerikalı bazı kuruluşların çok ciddi fiziki stokları ve nedenini tam anlayamadığım baskıları var sanırım.belki rezerv para USD bu yıkılmasın korkusu.. bir de bunlar da bilindiği gibi bir usd tl bacağı bir de ons bacağı vede bunları da etkilemeye çalışan farklı unsurlar var.. ama yine de sanki enflasyonist dönemde en güvenilir olanları bunlar..
Tuik baskani ve adalet bakani degisti
Mevcut konjonktürde maalesef reel getiri sağlayacak bir yatırım alanı bulmak zor.Türkiye'de yıllık %82.8 gibi çok yüksek bir enflasyon var(ENAG),gelecek hafta da muhtemelen %90'lı enflasyon oranlarını göreceğiz.Yıllık getirisi enflasyonun altında kalmayacak TL yatırım alanı bulmak pek mümkün değil gibi gözüküyor.Uzun vadede döviz kurlarının bölgeler arası enflasyon farkları kadar yükseleceği dikkate alınabilir ve döviz pozisyonları korunabilir ama şu anda Türkiye'deki enflasyona göre çok daha düşük düzeyde olsa da ,rezerv paralarda da da 40 yıldır görülmeyen bir enflasyon oranı var.Dolar enflasyonuna karşı,başta ABD yurt dışında hisse senedi,emlak,tahvil yatırımı yapılsa, onlar da şu anda aşırı primli,hatta balon oluşmuş durumda. Para enflasyon oranı düşük ülkelerin "hard currency" paralarında tutulabilir; İsviçre(%1.5 enflasyon),Japonya(%0.8 enflasyon) ama onların paraları da ABD faiz arttırmaya ve parasal daralmaya başlayınca muhtemelen dolara karşı değer kaybedecekler.Aynı miktarda japonya yen'i ya da isviçre frang'ı daha az dolar edecek.
Bu durumda para kazanmaktan ziyade,bu dönemde birikimlerin değerini reel olarak korumak daha önem kazanıyor.Onun için defansif yatırım araçlarından riski dağıtarak bir sepet oluşturmak en mantıklısı gibi gözüküyor.
-Altın kısa vadeli ve gümüş uzun vadeli portföye bir miktar konabilir.
-Kış mevsimi boyunca enerji emtiaları ile ilgili fonlara portföyde bir miktar yer ayrılabilir,orta vadede tarım emtiaları fonlarına fortföyde yer ayrılabilir(Gübre fiyatlarındaki astronomik artış nedeniyle bu yıl hem küresel gıda üretiminde düşüş bekleniyor,hem de yüksek maliyetlerin fiyatlara yansıması bekleniyor).
-Ucuz ve uzun vadede iyi prim yapabilecek bir arsa alma fırsatı çıkarsa değerlendirilebilir.(Tek önerebileceğim TL varlık)
-Geri kalan kısım için,1 yıllık tahmini harcamalar için bir TL tutar ayrıldıktan sonra, geri kalan birikimlerin "hard currency" dövizlerden birinde ya da birkaçında tutulup,Fed'in parasal sıkılaştırma ve bilanço daraltmasıyla varlık fiyatlarında balonun sönmeye başlamasıyla birlikte yılın son çeyreğinde ya da gelecek yıl çıkabilecek cazip değerlemelerle döviz cinsinden varlıklara yatırım yapma fırsatı çıkıncaya kadar nakit pozisyonda beklemek,benim penceremden en makul yol gibi gözüküyor.
https://www.paraanaliz.com/2022/dovi...a-zor-g-23135/
"Arka kapıdan döviz satışı" sürüyor; hesaplama yapmak artık daha zor
2019 yılı Nisan ayından bu yana,3 yıldan kısa süre içinde Yinal Yağan,Muhammed Cahit Şirin,Sait Erdal Dinçer'den sonra 4. değişiklik olarak TUİK'in başkanlığına Erhan Çetinkaya atanmış oldu.
Yeni başkanın ilk sınavı gelecek hafta yayınlanacak enflasyon rakamları olacak.
https://foreks.com/haber/detay/61f3e...eti-sonuclandi
ForeksHaber'in 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, TÜFE'de Ocak ayı ortalama tahmin yüzde 9.86
Kabaca bir ayda 3.7 milyar dolar satış olmuş, KKMden gelen rezerv aynen satılarak kur baskılanıyor diyebiliriz. Bu işin sürdürülmesi üç ayda 10 milyar yılda 37 milyar dolar gerektirir. KKM'ye giriş yavaşladığında ya da zaman geçtikçe ya başka çare bulunacak ya da kurlar yine yukarı bastıracak.
Dövizlerini TL'ye çeviren kurumlara kur ve faiz kazançları için vergi istisnası getiren kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20220129-9.htm
Geçmişe bakıldığında aslında olay net. Çok yüklü müdahale ile dövizi adil değerine getirip orada tutmayı amaçladılar. Ancak adil değer denen kavram, kağıt üstündeki enflasyon ile politika faizinin birbirine yakın olduğu seviyede kurun bulunması gereken ortalama değere işaret eder (Şuan 11 civarı). Açıklanan enflasyonun çok yükseleceği ve anlık rezerv seviyesi kafalara dank ettiğinde, şimdi de kuru adil değer + kağıt üstündeki negatif reel faiz kadar yukarıda fikslediler. Volatiliteyi sıfırlayıp, halkın dövizi konuşmaktan vazgeçmesini umuyorlar. Fakat kurun sabitlenmesi, geçmişte de dile getirildiği üzere güvenden çok endişe yaratmaktadır. Kalıcı olamaz, en sonunda BY yerel para birimini shortlar ve global finans medyasının gazlamasıyla fiyatı istediği seviyeye götürür.
Hatırlayalım.
Önce: https://www.hisse.net/topluluk/showt...55#post4636355
Sonra: https://www.hisse.net/topluluk/showt...90#post4659090
Sunday January 30 2022 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
NBS Manufacturing PMI JAN 50.1 50.3 ® 50
CN
NBS Non Manufacturing PMI JAN 51.1 52.7
CN
NBS General PMI JAN 51.0 52.2
04:45 AM
CN
Caixin Manufacturing PMI JAN 49.1 50.9 50.4
Deniz bey,
Merkez Bankası Enflasyon Raporu’nda 2022 yıl sonu enflasyon tahmini 23.2 gözüküyor.
Hazirana kadarda enflasyonun %50 ye ulaşması öngörülüyor.
Bu durumda hazirandan sonra Türkiye'nin deflasyona girmesi gerekiyor ki 50 lerden 23.2 ye düşsün.
Tüik'in emir komuta altında vereceği rakamlardan bağımsız olarak sizin görüşünüz nedir.
Ben bu sene an az %70 enflasyon bekliyorum. Deflasyonu da rüyamızda bile göremiyeceğimize inanıyorum.
Merkez Bankasının hangi enflasyon hedefi tuttu da bu tutsun,makyajlı TUİK rakamlarıyla bile enflasyon hedefinin çok uzağında kalıyor.
Şu anda ENAG'ın yayınladığı yıllık enflasyon rakamı %82,bu veri benim gözlemlerime de uygun,halkın hissettiği enflasyon da -en az- bu kadar.
Ocak ayında yine doğalgaz,elektrik,benzin,mazot,içki,sigara,gıda ürünlerinin öncülüğünde çok yüksek bir aylık enflasyon verisi göreceğiz ve muhtemelen yıllık enflasyon %90'lara gelecek.Tahminleri TUİK verilerinin bile gerisinde kalan piyasa analistleri bile Ocak ayında çift haneli enflasyon bekliyor.Yanında AKP döneminde TUİK başkanlığı yapan(2011-2016) Birol Aydemir ile birlikte demeç veren AKP iktidarında 13 yıl süre ile ekonomiden sorumlu bakan olarak görev yapan Ali Babacan bile şu an itibariyle %80'lik enflasyon rakamını telaffuz ediyor.
Dolayısıyla TUİK'in ne enflasyon rakamını yayınlayacağını bilemem ama ENAG'ın yıl içinde bazı aylarda 3 haneli yıllık enflasyon verileri yayınlaması sürpriz olmayacak.
Enflasyon nasıl düşer,kitapta bunun yolları var ve defalarca test edilip başarılı sonuçlar alındığı da konuyla ilgili olanların malumu.Bunun dışında ,ekonomide ayakları yere sağlam basmayan denemelere gitmek sadece başarısız sonuçlar getirir,duvara çarpa çarpa sonunda doğru yol bulunur ama bu arada sonuçsuz denemelerin faturasını milletçe hep beraber öderiz.