Fed açıklamasının ardından 10 yilliklar 1.85i test ederken bitcoinde, degerli metallerde ve halen acik olan piyasalarda geri cekilmeler oldu ...
Fed açıklamasının ardından 10 yilliklar 1.85i test ederken bitcoinde, degerli metallerde ve halen acik olan piyasalarda geri cekilmeler oldu ...
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Şahin görünümlü güvercin FED 🙂
"25 Ocak itibarıyla hesabın büyüklüğü 203 milyar lirayı aştı. Bu bakiyenin 58,6 milyarı dövizden TL'ye dönüşen hesaplardan 187,8 milyarı gerçek kişilerden geliyor."
https://tr.investing.com/news/econom...klamas-2256813
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
-Politikamız artan enflasyon ve güçlü iş piyasası ortamında, gelişen ekonomik ortama göre kendini uyarlamaktadır. Ekonomik aktivite geçen yıl güçlü bir şekilde genişledi. Mali ve para politikası desteği de hane halkının ve işletmelerin sağlıklı finansal koşulları ile birlikte ekonominin dirençli olduğunu bizlere gösterdi.
-Covid-19 vakalarının son dönemde çok hızlı bir şekilde artması elbette ekonomik büyümeyi bu çeyrekte aşağı yönlü baskılayacaktır. Salgın sebebiyle, restoran ve turizm sektöründe harcamalar düştü. Genel olarak hastalık sebebiyle aktiviteler etkilenecektir. Yine de sağlık uzmanları, Omicron varyantının daha önceki varyantlar kadar şiddetli etkilerinin olmadığını belirtti. Bu şekilde bir ilerleme olursa, salgının ekonomik etkileri de azalacaktır. Böylelikle daha hızlı bir büyüme gerçekleştireceğiz.
-İş piyasası çok iyi bir ilerleme kaydetti. İstihdam artışı son aylarda güçlü kaldı. İşsizlik oranı ise keskin bir şekilde azaldı. İş piyasası koşullarının iyileşmesi tabana yayılmıştır. İşverenler çalışan bulmakta zorlanmakla beraber, yıllardır görülmeyen bir şekilde ücret artışları yaşanmaktadır. İşgücü katılımı artmasına rağmen aynı zamanda baskılanmıştır.
Enflasyon, yüzde 2 olan hedefimizin üzerinde seyretmektedir. Pandemi ile alakalı olarak talep ve arzdaki dengesizlikler enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Özellikle de, darboğazlar ve arz kısıtlamaları artan talebin karşılanmasını zorlaştırdı. Yüksek enflasyona sebep olan etkiler virüsle alakalıdır. Fiyat artışları mallara ve hizmetlere de yayıldı. Gözlemlemeye devam ettiğimiz reel ücret artışı, enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Çoğu ekonomistin tahminine paralel olarak biz de enflasyonun yıl boyunca azalmasını bekliyoruz. Fed olarak araçlarımızı, ekonomiyi ve güçlü iş piyasasını desteklemek için kullanacağız.
-Fed'in para politikası adımları maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimizi gerçekleştirmek için yapılmaktadır. Daha önce de söylediğim gibi faizi sabit bıraktık. İş piyasasında çok fazla iyileşme gördük ve enflasyon oranı uzun vadeli hedefimizin üzerinde. Bu yüzden ekonomi çok yüksek derecede para politikası desteğine ihtiyaç duymamaktadır. O yüzden varlık alımlarımızı azaltıyoruz ve yakın zamanda federal fonlama faizi hedef aralığının yükseltmenin uygun olacağı görüşündeyiz.
-Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz.
-Bilan küçültme sürecine faiz artışları başlandıktan sonra başlanacak.Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerine düşeceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil.
Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz.
Bilanço küçültme bu yılın ilerleyen dönemlerinde uygun bir zamanda başlayacak. Henüz zamanlamasına ilişkin bir karar almadık.
Bilanço küçültmenin nasıl olacağına ilişkin sorulara Komite daha yeni geçiyor. Bazı prensipler belirledik. Bu süreç önümüzdeki toplantılarda üzerinde düşüneceğimiz bir enstrüman. Gelecek toplantıda bu soruların daha detaylı yanıtlarına yönelmiş olacağız. Sadece son kriz sonrası bilanço küçültme sürecinden daha erken ve daha hızlı olmasını bekliyoruz ancak şu aşamada detay vermek mümkün değil.
Bilanço küçültmeyi daha arka planda yürüyen bir enstrüman olarak görüyor ve ana enstrümanımızın federal fon faizlerini artırmak olacağını öngörüyoruz.
YORUM:
-Fed üyeleri enflasyon tehlikesinin "nihayet" farkına varmış gözüküyor,bu nedenle son Fed toplantısında dile getirilen düşünceler piyasa beklentisinden daha "şahin".
-Fed bu sefer,öncekine göre,bilanço küçültme sürecini daha erken ve daha hızlı şekilde yapmayı planlıyor.Çünkü öncekine göre ekonomik koşullar farklı:Ekonominin büyüme hızı yüksek,istihdam piyasası sıkı,işsizlik oranı düşük ve en önemlisi 40 yıldır ilk defa %2'nin çok üzerinde %7 yüksek enflasyon var.
-Bununla beraber;Fed piyasaların beklentisinden daha "şahin" hareket etse de,mevcut planlamalar ABD'de enflasyon yangınını söndürmekten uzak eylemler ve ABD'de enflasyon yükselmeye devam edecek(Nedenleri 1 önceki sayfada)
Son düzenleme : deniz43; 27-01-2022 saat: 00:30.
abd de enflasyon yükselmeye devam ederse bizdeki enflasyona etkisi olur mu Deniz hocam?
Yüksek enflasyonu virüs e bağlamış ve maliyet kaynaklı manasında ifadeler kullanmış..
Birde üstüne üstlük yıl boyunda enflasyonda düşüş bekliyoruz demiş..(metnin ing sine bakmadım)
Dediğim gibi daha evvel 2 faiz artışı bile zor yapacaklar..
Martta göstermelik bi 0.25
İlkbahar ve yaz la beraber enflasyonda gevşeme beklerim..
FED bekleme moduna geçer ...
En çok ithalat yaptığımız ülkeler;Çin,Almanya ve Rusya(doğalgaz ve petrol ağırlıklı).ABD en çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında değil,dolayısıyla bizim arz yönlü enflasyona pek etkisi yok..Bizim arz yönlü enflasyona en çok etkisi olan Çin ve Almanya'nın üretici fiyat endeksindeki artışlar ve doğalgaz,petrol gibi üretimde kullandığımız emtia fiyatlarındaki artışlar etkili.
ABD'deki enflasyonun Türkiye enflasyonuna etkisi çok sınırlı olarak,ABD'deki faiz artışlarına bağlı olarak borçlanma maliyetlerimizin artması bunun da üretim maliyetlerine bir miktar yansıyarak fiyat yükselişlerine destek olması şeklinde bekleyebiliriz.
Yer İmleri