Yanlış düşünüyor olabilirim ama yüksek öz kaynak verimliliği olan şirketin fiyat kazancı da normalin üstünde olur diye düşündüm. Böylelikle uzun vadede pahalı bir kağıda yatırım yapmış olabiliriz. Sesli düşündüm.
Printable View
anladım önermen şu sebeple yanlış
öz sermaye karlılıgı Öz Sermaye Karlılığı = Net Kar / Öz Sermaye
olarka hesaplanır. yani netkarı öz sermayeye bölersin.
şirket bu çeyrek için cok degerli bir arsasını satmışsa net kar çok yükselir. öz sermaye karlılıgı cok büyük cıkacaktır. %50 %60 vesaire
f/k da net karla ilişkili bir formul var haliyle bu hissenin f/k sıda oldugu degerden dahada düşük cıkacaktır.
Sen ve senin gibi benzer arkadaşları yargılamak için söylemiyorum sadece bakış acısını değiştirmeniz için genel konusuyorum.
yargılama yapmıyorum sadece konusuyoruz.
işte ben bu şekilde benzer cıkarımları ezbere yapılması taraftarı değilim. birisi cıkıp f/k şöyleyse pahalıdır diyor. Sonra yatırımcılar bunu beynine kazıyor cunku sorgulamak düşünmek ne demek istedi acaba dur bir hesaplayayım neymiş bu f/k diyen yok.
Yanlış anlama bu biraz bakış acısı meselesı işte ben bu yuzden ezbere karşıyım. söylenen herşeyi sorgulayın dediğimin sebebi bu.
örnek oldugu için söyledim. bu yuzden ben ureklı sorguluyorum yapılan şey nedir ne değildir diye.
bak şimdi sorgulama sayesınde ne öğrenmiş olduk hep beraber aslında net kar artında f/k düşüyor tam tersine öz varlık karlılıgı ise artıyor o çeyrek için.
çok birbirine zıt şeyler cıktı değil mi ???? peki birilerinden duydugun f/k yi bu şekilde sorgulamayıp ne anlatmak istiyor bu f/k nasıl değişiyor bu öz varlık karlılıgını etkileyen ne formulu ne diye sorgulamasaydık.
Şu an bu bildigin ezberle gidecek ve belkide yanlıs hisselerde olacaktın.
Haksızmıyım. Yaptıgım bu örnekleme güzel akıllıca ve daha acıklayıcı olmadımı ?
her konuda konusabiliriz ben sizin arkadaşınızın sizde bana öğretecek göstereceksiniz bende size gösterecek ve öğreteceğim.
kimse kimseyi yargılamıyor sadece öğreniyoruz. bakış acısı geliştiriyor kendimizi geliştiriyoruz daha iyi dogru daha dogru bakış acısına yönelmeye calısıyoruz. Yaptıgımız bu kimseyi kimseye kırdırmak kimseyi küçümsemiyoruz.
yaptıgımız şey beraberce calısıp beraberce öğrenmek ve hep beraber gelişmek.
o yüzden birşey yazarken 2 kere düşünmeyin yazın geçin yanlıs biliyorsanız düzelitmiş olursunuz çekinmeyin. bildiginiz herşeyi dokun ortaya yanlış birşeyse saglamasını yapar dogrusu gösteririz dogru soyledıgımı düşünüp kanmayın hemen haa benim yazdıgım şeyi de test edip sorgulayın.
sen boyle hesapladın ama bak şu söyle cıkıyor deyin. Yazdıgım cumlelere alınmayın amacımız öğrenmek ve öğretmek kimseyi kucumsemek için yazmıyoruz alay etmek dalga geçmek için yazmıyoruz. Amacımız öğrenmek baskası ne derse desin bilmiyor veya yanlıs biliyor olabilirsin. Bu gayet dogal kusura bakmasın kımse anasının karnında muhabesci olarak dogmuyor. hepimizin bilmediği bir çok konu var bunları öğrenmeliyiz.
Elbette sadece konusuyoruz.
şirket bu çeyrek için cok degerli bir arsasını satmışsa net kar çok yükselir ve fk düşerse bunun yerine piyasa değeri / faaliyet karı bakmak ne derece mantıklı olur?
Sizin gibi düşünmeyen ve farklı stratejiler üreten bir milyon insan veya düşünce olabilir. Sizin yaklaşımınız bununla dalga geçmek yönünde veya küçümsemek yönünde olmamalıdır. İfade etmek istediğim bu.
Bunun dışında UVY tanımını kişi kendi risk algısına göre belirleyebilir.
Kendi kurallarını koyar, kendisi uygular. 1-2 sene alabilir portföyün şekillenmesi, yanılabilir, farklı tespitlerde bulunur zaman kaybını göze alıyorsa değişikliğe gidebilir...
Buradaki herkes tek seferde mi buldu doğru şirketleri? Kimse böyle bir şey iddia etmiyor ki.
Mesela ben Halka açıklık oranı %40 üzerinde olan şirketlere uzun vadeli yatırım yapılabilir gözüyle bakmıyorum. Burada bana engel olabilecek biri var mı?
Mesela her sene ortalama bir temettü versin istiyorum. Burada bana engel olabilecek biri var mı?
Mesela satışları, karlılığı ve özkaynaklarını son 5 yıl büyütmüş olsun isterim. Burada da engel olabilecek biri olduğunu sanmıyorum.
Belki başka UVY'ci temettüyü önemsemez büyüme odaklıdır. Belki bir diğeri halka açıklık oranına takılmaz.
Ben kendim kriterleri tanımlarım, kendim karar veririm.
Siz ticaret yaparken zorlukla karşılaştığınızda işinizde, yöntemlerinizde değişikliğe gitmiyor musunuz?
Kriterlerine niye karışma gereği hissediyorsunuz anlayamıyorum gerçekten...
Saygılar.
esas faliyet karını tanımlayalım önce şirket yaptıgı asıl işten elde ettiği kardır. Haliyle bunun önem derecesi çok daha fazla.
şeker üretip satan bir şirketin sürekil duran varlıklarını satarak net karını arttırması aslında o şirketin iyi değil, varlşıklarını satarak büyümeye calıstıgını faaliyet dışı büyüdüğünü gösterir. Tabiki zaman zman varlıkların satılıp yenilerinin alınması iyi birşeydir.
Fakat bunu yaparken esas faaliyet karı zayıfsa içi boş bir büyümeye olacaktır. Dolayısıyla şirketin bu netkarı fiyatlaması ya kalıcı olmayacak yada hiç fiyatlama olmayacaktır.
Sanki piyasa değeri / efk daha anlamlı bir sonuç doğruyormuş gibi mantıken.
Öncelikle kiminle dalga geçildiğinden bahsedelim. Önce benden başlandı dalga geçilmeye ne kadarına şahitsiniz bilmiyorum sürelki tradersin şusun busun vur kaç peşindesin denildi.
Bende dedimki bana bu şekilde konusuyorsunuzda sizin yönteminiz stratejiniz ne ? Bunu sorma sebebim karışmak değil. bende onlara bak sende tradermişsin almış satmışsın diyeceğim o yüzden soruyorum banane hangi kriterle alıp satıyorsa satın. Ama kendisi hiç al sat yapmıyor ben ise al sat yapıyorum ya. yani ben trader değilim sen tradersin diye bana sürekli kumarcı vur kaç yapan cocuk gözüyle hitaplarda bulundular ya. Bak sende hisse değiştiriyormuşsun ozman bana vur kaççı diyorsan sende vur kaçciymışsın diyeceğim. Ancak kimse evet bende hisselerimi değiştiririm demedi.
Yani kimsenin kriteriyle bir ilgim yok. Ancak insanların beni trade stratejilerimle ilgili sorunlar var.
Mesela birisi yazıyor şu hisseyi aldım zarardayım napacam ben diyor. Bende yazıyorum diyorumkı şirketin surası burası kötü bende değiştir başka bir hisse al diyorum.
Hurraaaaa topık ayağa kalkıyor satmı dedi oo nee satmı dedi. ne satması ya insanlara niye malını sattırıyorsun burası UVY topıgı sat diyemezsin kafasını karıstırma kendin gibi tradermi yapacaksın deniliyor.
Arkadaş bunu demekte ne var bunun neyi ters yanlıs giden birşey varsa elbetteki satacak deüğiştirecek vesaire. Bende merak ettim alhalla burada şu hisseyi değiştir sat dediğimizde millet ne satması yaw burası uvy topıgı hisse satılması yasakmış gibi tepkiler gösterdi.
bende ulen arkadaş bunlar ne yapıyor acaba bir hisseyi alıp hiçmi satmıyorkı diye içimden düşüp durdurdum. Sordum UVY yatırımcısı nasıldır dedim. Kimse bir açıklama yapmadı. Hem stratejilerini söylemiyorlar hemde adama sat dedim diye bana kızıyorlar.
SOnuç demekki benim kriterlerle alakam yokmuş. Ben uyv'yi uyv yapan kişinin kendisi değil aldıgı hissenin gidişatıdır diyorum mantıklı cıkarımım bu. yani bir hise almışsındır kriterlerini sürekli her dönemde uyuyordur satmazsın dolayısıyla 3 yılı geçtiğinde artık bır uyv yatırımcı olmuş olursun doğrumu.
Ama bir şirket alırsın uvy amaclı tupraş alırsın mesela 1 sene sonra fabrıkası patlar. satar değiştirirsin değil mi ? Şimdi ben bu yuzden hisse değiştirdim ya. Tamam bu topıge yazma hakkını kaybediyorum. niye cunku uvy ci olmadım diye. fabrıkası patlayan hıssemı sattım tutmadım diye. Cunku artık ben uvy ci değil trader konumuna düştüm.
Şimdi sen tradersin buraya yazma demek doğru bir yaklaşımmı ? ne yani bunu diyenler aldıgı hisseyi hhiçmi değiştirmiyor .
erhan bey bencr sizin kacirdiginiz nokta bu isin psikolojisi.yani trade yapmaya alisan adam surekli kar eder sirketin hissesinide trade eder ve kaybeder.cunku trade de amac ustten satip alttan yerine koymak yada bu cikti birax dinlenecek ben bu arada su diger kagitta bir yuze 10 yapayim dersin aldigin kagit duser sattigin dinlemez kari dussede adam goturur daha yukardan bosaltir.yada hic tahmin dahi edemeycegin yere tasir. mesela ornek olarak sizce bir trader aselsani bu zamana kadar tutmusmudur ben hic sanmiyorum.ancak alip unutan uzun vadecinin portfoyunde vardir asalsan.belki sizin gibi trade yapanlarda da vardir ama eminim maliyetiniz cok yuksektir.bence isin ozu psikoloji.uvy yapan adam cocuguna arsa alir gibi yagitim yapiyor dolayisi ile 5 tae saglam hisse secse bunlarin biri batsa 10 yilda 1 ide yerinde saysa diger 3 u o adami ihya eder.ama trader ama o heyeana alisan adam zaten her sabah bir tavan yapip burdan suraya atlayim hevesiyle uyandigi icin hep kaybeder.yillardir cok uaptim denemedigim yontem kalmadi.satmayi tamame aklinda cikarmayan adam bir yilda yuzde 100 yapmis kagidi elinde tutmaz.ben aselsani sattigimda 15 ti.9 dan almistim.yuzde 80 kazamdim sonra dusuk kalmis bir kagida gectim aslesan gitti bolundu simdi kac lira. ama ford asels tuprs petkim bimas alip 2010 dan beri hic trade etmeyen bir arkadasim var.hic okunmadi simdi bir servet biriktirdi.neyse cok uzattim bence isin ozu psikolojiyi kontrol edebilmek.yuzde 200 yapmis kagidi her babayigit tutamaz helede yerlerde surunen kagitlar varken seytan hergun durter sat olum bunu bu zaten cok cikti daha ne cikacak al su kagidi dipten bir yuzde 100 de arda yaparsin.
SM-J500F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu arada trader degilim aldigim kagimi en az 1-3 yil arasi tutarim.mesela son trade yaptigim kagit tuprasti.57 den aldim 80 den sattim cok iyi kar bakarsan ama simdi 120 lerde kagit.15 yila yakindir borsayla ilgilenirim ilk aldigim kagitlari hic satmasam unutsaydim simdi yedi sulaleme yeterdi.hic teknige meknige gerek yok direk sanayi hisselerinde kocun kagitlarini biriktir.koc dedigin adam glecek 20-50 yilda isik gormedigi bir ise para yatirmaz.bazen kagit sikintili gunler gecirsede toparlar alir gider yeterki sen tutmasini bil.2 yil once petrol fiyatlari 100 dolarda 50 ye dustugunde herkes artik bu tupras para kazandirmaz daha yukselmez elektrikli arabalar cikti yok rusya yon ukrayna yok suudiler soyle oldu boyle oldu hikayeleri vardi.kac yil yerinde saydi tupras bimas ama sonra 6 ayda fiyati 2 ye katladilar.bu isin ozu sabir trader ancak araci kurumu zengin eder.varsa beceren babayigit helal olsun ama eksteresini gormeden inanmam.
Dikkat etmediğiniz nokta şu ben bir hissenin alınıp 3 5 gun sonra satılması taraftarı değilim hele günlük tradenin hiç uygun bir strateji olduğunu sanmıyorum. Bir algoritmanız varsa otomatik trade ediyorsa olabilir. Ancak oda hisse senetleri açısından çok uygun değil.
Beni söylediğim şey öncelikle bir yatırımcının biraz temel analiz bilmesi gerekir bunu az çok öğrendimi hisselerini seçtimi.
Uygun noktadan alımını yaptımı Şimdi yapması gereken bir sonraki çeyreği beklemek al değiştir surada sat buradan tekrar gir filan yok. Aldın bilancoya kadar bekliyorsun.
Geldi bilanco güzel mi gelmiş evet güzel gelmiş devam hiç alsat yapmadık. bir sonraki çeyrek mi geldi güzel mi güzel devam hiç al sat yapmadık.
Kim demiş al sat yapalım diye ?
Ha bilanconun bir yerini kötü buldunuz ve tolere edemyeceğiniz bir şey evet işte ozman sat.
Ancak duruduk yere vahy bu hisse çok pahalandı vahy bu hisse şu haber gelmiş vahy mehmet sat dedi vahy şu dahamı iyiki altatn alıp üstten satayım vesaire bu zırvalıkları unut. tek yapman gereken temel analizi yap 3 aydan 3 aya değiştirmen gerekirsa değiştir gerekmiyorsa devam et.
Aselsan güzel bir örnek ancak her örnek aselsan gibi değil malesef. Aselsan gibi hisse sayısı 5 kalan 400 şirket uzun vadede doğru durst para kazandıramamış.
İster uzun vadeci ol ister trader ol bilancolara bakmak zorundasın aselsanın bu cıkısının sebebi bilancodaki karlılık.
O halde bilancolar bir hisse senedinin hareketi açısından önem arz ediyor. Buna daha çok önem verelim uzun vadeli almayalım demiyorum. Al uzun vadeli diye al ama bilancosu kötüleşirse tutmanın manası yok ki. Ozman satarım diyebilelim.
Benim anlam veremediğim nokta şu uzun vadeli yatırımcı gelecek 5 yılda aselsan gibi büyeyecek şirketi nasıl buluyor. mantıklı olarak düşnüürsek gelecek 5 yılda büyüyebilecke şirketi tahmin etmek imkansıza yakın bir seviyede. Çünkü ne olacağını bilmiyoruz gelecekte krizmi cıkacak darbemi olacak şirketin fetöcümü diyecekler. Bunları öngöremeyiz öyle değil mi.
Eğer zamanında aselsan alıp unuttuysak tesadufen kazanmışızdır. Elle tutulur ölçümlenebilir analiz edilebilir bir sebepten değil tesadufen kazandık. Cunki uzun vadeyi kimse analiz edemez.
Uzun vade akcnsada alabilirdik ereglide alabilirdik enkaide alabilirdik. koza gurubunuda alabilirdik. Bimekste alabilirdik.
Ya diyeceksinki uzun vade 5 yılda aselsan gibi yükselecek hisseler şu modelle bulunur. bizde o modeli alıp bakacagız.
Yada tesadufen aldım aselsanı oda şansıma iyi gitti ve uzun vadede kazndım diyeceğiz doğrumu
maalesef ceyrek bilanco a iciklanmadan hisse yuruyor.nasil oluyor bu icerden haber alan iyi gelecegini bilen topluyor hisse primini yapiyor sonra bilanco geliyor ancak supriz bilancolarda kazanirsin o da sabah yuzde 10 gitmis hisseyi alarak bir umut dahamda gider diye.ha diyorsanki benim sirket icinde adamim var bilancoyu onceden haber alirim orasi ayri.bilanco ayanin beyani oluyor,ati alan uskudari gecmis oluyor.
misal simdi bu yil froto iyi geldi bilancolar yada tupras simdi gidip bu fiyatlardan almak ne kadar mantikli.zamaninda alan kazandi.ben simdi alsam muhtemelen 1-2 yil yerinde sayacak belkide saymayacak ben cesaret edemem bu fiyattan almaya.yine is kureden bakmaya geliyor.acaba finansal giderler ne gelecek satislari diyelim tahmin ettin.yonetim giderleri,doviz ulke gundemi hangisini onceden tahmin edeceksin
eger ama onceden pozisyon alarak bilanco aciklandiktan sonra yedirmezler o pastayi adama.1 kazanirsin belki ama 2 de kaybedersin
ben seninle aynı tecrübeyi yaşamadım. mutlaka biklancodan önce giden hisselerde gördüm. Ancak bu dahada gitmeyeceği anlamına gelmiyor. Gitmemiş hisseyi bulabiliyorsun.
Söylediğim sana inandırıcı gelmemiş olabilir bu topık eskileri iyi bilir zamanında söylediğim bir kaç hisseyi.
Mesela orge ve banvt. bu iki hisseyide aynı dönemlerde söyledik. orge en az %100 yaptı. banvt uctu zaten.
aynı sekılde afyon çimento kasım 2014 te uzuun vadeli yatırım 3 başlıgında yazmıştım.
bu şirketlerin ne içinde adamım var ne dışında. bilancosuna baktım karlılıgın devam edip etmeyeceğini analiz ettim. Geldim buraya yazdım.
Hatta topıkte bir suru munakaşa cıktı bana yine giydirdiler ne afyonmu sen saçmlamışsın afyon bu topıgın hissesi dahi olamaz şudur budur gelip buraya uyduruk hisseleri yazma zart zurt dediler.
aynı sekılde banvtte aynı uameleyı gordum topık sakınlerı cok ıyı bılıyor ne kadar seslerı cıkmasada.
UVY topıgınde bavnt yazdıgımı tepki gösterenlerden bir tanesi.
UVY topıgınden çekilme bu resim. Bilanco olayın önemli olan şey
1-ucuz ve kar artan firmayı bulmak.
2-bu karın devam edip etmeyeceğini iyi analiz etmek.
banvtin bu kadar getiri sağlamasının sebebi karlılıgının artarak devam etmesi.
sadece 1 çeyreğe bakıp evet bu şirket kendini düzeltiyor dedik ve aldık. ne oldu devam eden bilancolarda karlılık devam etti ve para kazandık.
yani bir hisseye bakarken bılancosuna ya bu çeyrek fiyatlanmış demekle iş bitmiyor ya bir sonrakı çeyrek ??
https://i.hizliresim.com/kX155v.png
isterseniz banvt gibi orge gibi 2014 yılının afyon cımentosu gibi hisseler nasıl bulunabilir yada ben bunları nasıl bulmayı becerdim. anlatayım.
nasıl bulabildigimi öğrenmek isteyen var mı ?
Sevgili Erhan hocam azimli ve araştırma çalışma yapan bıkmadan usanmadan yazıp çizen degerli bir kardesimsin var ol elbette yazabilirsin bilmemek degil ogrenmemek ayıp
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Takibdeyiz Sn.erhanaçıkgoz yazın lütfen.Saygılar.
iyi güzel dilekleriniz için teşekkürler arkadaşlar. oh be biraz rahatladım.
evet parayı şu banka hesabına önce yatırın :halay: hehehe
neyse pekala başlayalım.
Öncelikle biraz paraya kıyıp bir adet fast web mali analiz alacaksınız aldıgımızı varsayarak benim üyelik uzerınden anlatayım fast web veya türevi başka bir programda olabilir bir yatırımcının elinde mutlaka şirket bilancoları hakkında bilgi veren bir program olması şart oyle beleş internet sitelerinde yayınlanan fınansal raporlar birşey anlaşılmaz. anca öyle bakar karsınızda rakamları görürsünüz. o yüzden bir program şart.
Adlıktan sonra hiçbirşey bilmiyorsunuz yapmanız gereken en basit yöntem.
satış ve karlılık menusune tıklıyor hisse ismini yazıyoruz.
aşağıdaki ekran karşınıza cıkacaktır. sanki 06.2016 yılındaymısız gibi düşünün geleceği bilmiyoruz.
aşağıdakı resim şirketin bilanco karlılıklarının kaydırlmış şekilde olanını göstermektedir bize.
kaydırılmış demek sadece 3 er ayda bir elde edilen karların toplanmasıyla oluşan kar demek.
ÖRNEK
ocak şubat ve mart ayında 10 TL kar ettiniz.
Mart nisan mayıs ayında 15 TL kar ettiniz.
Haziran temmmuz ağustos ayında 10 TL kar ettiniz.
Eylül ekim kasım ayında 5 TL kar ettiniz.
Kaydırılmış karınız 10 + 15 + 10 + 5 = 40 TL dir.
şirketin acıkladıkları 4. çeyrek yani 12 aylık bilanco kaydırılmış kar ile aynı çıkar.
fakat diğer çeyrekler kaydırılmış şekilde acıklanmaz kendiniz hesaplamanız nasıl son 4 çeyreğin 3 er ayında elde edilen karları toplayarak.
fakat buradakı program zaten bunun hepsi tum çeyrekler için yapıyor ve bunuda grafik halinde gösteriyor.
peki grafikte ne görüyoruz.
Mavi sutun cirolar hep artmış. fakat net kar ve EFK (esas faaliyet karı) hep zigzaglı yükselemiyor yükselsede tutunamıyor düşüyor.
Bir şirketin ciroları artarken nasıl olurda karları artmaz bunun açıklaması şirketin aldıgı malların malıyetlerının yüksek olması olarak açıklanabilir.
ÖRNEGIN bir kalem üreticisisiniz. Tahta kalem üretiyorsunuz. tahtayı dışardan alıp işleyip kaleme çeviriyorsunuz.
bir kalem için aldıgınız tahtanın sıze geliş maliyeti 0,2 kuruş işleme maliyeti 0,1 kuruş toplamda 0,3 kuruş maliyetle üretiyor olsun. işledikten sonra satarken 1 TL ye sattıgınızı düşünelim.
her ay 100 adet kalem satıyorsunuz kırtasıyelere ve bu her seferınde artıyor gelecek ay 110 Tane sipariş alıyor öteki ay 120 tane sipariş alıyorsunuz. 100 adet sattıgınız ay kaç para kazanırsınız 100*(1 satış fiyatı-0,3 maliyeti) = 70 TL öteki ay ise karınız 77 TL olması beklenir.
Fakat aşağıdaki grafikte satışlar artmasına rağmen karlar artamamış demekki kalemi üretirken 0,3 kuruş yerine 0,4 kuruş 0,5 kuruş şekilinde maliyet artmış.
2010 - 2011 döneminde maliyetler o denle artmış ki satışlar her çeyrek atmasına rağmen şirket her defasında daha kötü bir karla veya zararına mal satmış olacakkı karlar düşmüş. BU berbat bir durum okadar mal siparişi veriliyor takır takır mal satıyor ama zararına satıyorsunuz. 2014 ila 2012 yılları arasında biraz toplarmış olsada karını arttırmayıp sadece sabitlemeyi başarabilmiş ancak sabitmeside iyi değil cunku satışlar artıyor. grafikte 2014 - 2012 döneminde satışların artışı devam ediyor lakın net kar ve EFK sadece yatay seyrediyor. YANİ !!!!!!!!!!!!!!
Aslında maliyetler her çeyrek ufakta olsa artıyor Nasıl anladık bunu satışlar artmasına rağmen karların yatay kalması sayesınde anladık. Düşünün daha fazla mal satıyor ve malıyetlerınız aynı ise daha fazla mal sattıgınız için karınızında paralel olarak artması gerekir fakat banvtte bu olmamış.
2015 dönemine gecelim aman alahım karlar düşüyor(TURUNCU PEMBE CIZGI) yani maliyetler artış hızı fazlalaşmış. eywahh!!!!!!!!!! satışlarda duraksamış artık artmıyor.(BKNZ MAVİ SUTUN) yatay kalmış. Kötü bir durum hem malıyetler artmış hemde her çeyrek artan ciro duraksama dönemine girmiş. Berbatmı berbat.
06,2016 bilancosu geldi açtınız ve bu berbatmı berbat banvt kendini düzeltmişmi diye bakıyorsunuz. geçmişi zaten yukarda analiz ettik.
ama 06,2016 da bir değişiklik var sizinde gözünüze çarptı öyle değil mi ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
net kar ve EFK marjınal bir biçimde yukarı sıçramış daha öncesinde bu kadar sert bir yukarı sıçrayış yok.
Ne oldu bu şirkete gömümü buldu demekki ürettiği kalemın maliyetini ciddi derecede düşürdü.
AAAA!!!!!!!!! bir dakika bir dakika. Ciro sutununu gördünüz mü ?
12,2014 döneminden itibaren en düşük seviyesinde yani cirolar son 1,5 yılın en kötü noktasında (son 1,5 yıla göre kıyaslandıgında)
düşünsenize artık sattıgınız malı 1,5 yıla göre çok daha az kişiye satıyorsunuz fakat bu kadar az mal satmanıza rağmen karınız ve EFK nız marjınal bir artış sergiliyor. Bu cok dikkat çekici.
Sanki patron masaya yumrugunu vurmuş teknilojimi değiştirmiş calısanların mudurun kulagını mı cekmış napmışsa bilmiyoruz. Ama BİRİLERİNİN MASAYA SERT YUMRUKLARLA VURUP BEN BU ŞİRKETİ DÜZELTECEM dediğini bilanconun 06,2016 döneminde görmemek imkansız.
PATRONU TANIMANIZA ŞİRKETİN İÇİNDE ELEMAN OLMASINA GEREK YOK BİLANCO DA PATRONUN MASAYA YUMRUGUNU VURDUGUNU GÖRÜYORSUNUZ ZATEN. GEÇMİŞ ANALİZ İLE 06,2016 ARASINDAKİ MARJINAL
DİKKAT !!!!!!!!!!!!!! MARJINAL DEĞİŞİKLİGİ GÖRMEMEK İÇİN KÖR OLMAK LAZIM.
https://i.hizliresim.com/8N9AZ1.png
DETAYA GİRELİMMİ ?
şöyle bir şekilde daha iyi anlarsınız.
EFK 2011 yılından bu yana tarihi zirvede.
https://i.hizliresim.com/zJ2Xv9.png
Bazi kimseler hic bikmiyor.
Bkz. Temcit pilavı
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
06,2016 dönemi nisan mayıs haziran dönemini kapsamasına rağmen bize bildirilme zamanı 2 ay gecikmelidir yani ağustosta bildirilir.
https://i.hizliresim.com/rJmrZ7.png
Grafikte brezilyalilarin şirketi ne zaman aldığını isaretleyebilir misiniz?
YTD
bence bu kadar kolay değil her şey bizim gördüğümüz gibi bilançolarda değil fastweb bendede var ama bu duruma vergisel olarak ta yaklaşmak gerek maliyet az kazanç fazla olunca oluşan kardan birileride hakkını alacak bunun içim hareket alanı zaman içinde azalsada bittiğini düşünmüyorum faaliyet giderlerini arttırararak karı düşük tutarak şirtket karını düşük tutabilmekte da var bu işte sadece makasın ucu nerde onu bilemiyoruz yoksa her türlü kalem oyunu halen ve kalem patronun elinde nerden keseceğini kestirebilmek önemli yatırımcıdan mı kessin harcama gösterip karı düşürüp yoksa benim şirketim değerli bak bak ben iş yapıyorum kar yapıyorum desin. bence kar göstermek yatırımcı için değerli olsada patron için oldukça MASRAFLI OLUR. bu kalem oyunları maalesef bu gün için çalışır vaziyettte.
şurada hazır moda girmişim güzel güzel hikaye anlatır gibi hisse nasıl bilancoyla basit bir biçimde analiz ediliri anlatıyorum.
kurdugunuz cumleye bak.
ANca boyle kınayeler yaparsınız zaten birinizinde cıkıp bilgilendirici öğretici eğitici mesaj yayınladıgını görmedim şurada.
Anca Su kara yolunu bulur düştükçe al üzülme al yat kalk al kafana takma al dan başka bildiğiniz ne var ?
birinizde cıksın kardesım bende su sekılde analiz ederim.ç geçmişten su sekılde hisse su sekılde bulnuur sudur budur desin ya.
KEŞKE BAŞKALARIDA BOYLE ŞEYLER ANLATSIN DİYE YANIP TUTUŞUYORUM BEN. BELKİ BİRŞEY ÖĞRENİRİM DİYE SAGA SOLA BAKIYORUM.
İNSANLARA ŞU HİSSEYİ AL BU HİSSEYİ AL KAFANA TAKMA AL ÜZÜLME AL DİYECEK ADAM LAZIM DEĞİL.
İNSANLARA NASIL ANALİZ EDİLECEĞİNİ ÖĞRETECEK ARKADAŞLAR LAZIM.
BİR SÜRÜ İŞİM ARASINDA İNSANLARA BİRŞEYLER GÖSTERMEK VE ÖĞRETMEK HOŞUMA GİTTİĞİ İÇİN OKADAR YAZI YAZIP RESIM CIZIYORUM ŞU YAZIYI YAZMAK YARIM SAATİMİ ALDI.
BİRİ GELİYOR TENCİT PLAVI DIYOR BUTUN MODUNUZ DÜŞÜYOR.
İYİ KARDESIM NE DİYEYİM SİZ İSTEDİĞİNİZ YAPIN NE DİYEYİM.
bize sunulan bu bundan kuşku duyacaksak borsada olmamız hata olurdu.
elimizde bakmamız için verilmiş bir bilanco var makyajlımı makyajsızmı ne olmuş bunun cok ılgılenmem makyajlı bılanco nasıl tespit edilir onunla ilgilide bir fikrim yok. Borsada isek bilancolara bakıp karar vermekten başka alternatifimiz yok.
2,5 - 3 lıradan malı almışsın cıkmış 21 lıraya bu saaten sonra azıyla kuş tutsada her türlü kardasın. patronun ne yaptıgı vergi ödememek için karı düşürdüğü vesairesi artık sizi çok ilgilendirmemeli.
Para kazandınız mı evet kazandık yöntem calıstımı calıstı. Gerisi teferruat zanımca.
özür dilerim Üstad amacım kesinlikle fren değil bu ortamda aldıklarım verdiklerim ile kıyas götürmez fikrimi söyledim nacizane bunu kesinlikle eleştiri için değil fikir zenginliği için dedim yoksa hepimiz aynı gemideyiz hata var ise tekrar özür topic sizin
Erhan hocam sizin uvy goruslerinize hic katilmam ama yazilarinizi mumkun oldugunca okurum yazma azminizi hep takdir ederim.karsit gorus her zaman iyidir....
MI 4W cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
teşekkürler iyi geceler
Erhan Bey,
Ben de kendimi uzun vadeli temettü yatırımcısı diye tanımlıyorum ve yukarıda yazdıklarının tamamına katılıyorum. UVY demek al-üstüne yat-unut demek değil. Böyle diyenin olduğunu da sanmıyorum. UVY başlıklarının ilk yazılarını hatırlarsan kural 'al ve izle' dir zaten.
Al-unut yapanlar hepimizden fazla kazanabilir ama tersi de olabilir. Aselsan alıp unutanı görürken ceas, kepez, asya vs alanları görmezden gelemeyiz.
Bilançoyu da izleyeceğiz, ülkenin ve dünyanın gidişatını da, genel ekonomik gelişmeleri de.. izlemek ve incelemek bu işin ilk kuralı.
Saygılar...
bir suru yazdı yazmıştım yanlıslıkla sılındı gerı alamadım bütün emek bosa gitti.
kısaca anlatayım.
borfının bu kez piyasa carpanları menusunudekı resmı yorumlayacagız diyelimki satış ve karlılık bölümünü beğendik. karları artıyor diye.
şimdi ise ucuzmu pahalı yorumu ıcın piyasa carpanları bölümüne gireceğiz.
bu kez mavi sutunlar şirketin piyasa değerini yani şirket değerini temsil etmekte.
farklı bır ornekle gıtmek ıstedım bu kez afyon cımentoya bakıyoruz yanlıs satış ve karlılıga değilde piyasa carpanları bolumunu analız edıyoruz.
dolaşımdaki lot sayısı ile hisse fiyatını carptıgınızda halka acık kısmın piyasa değerini elde edersınız. bunu %100 e tamamladıgınızda ise şirketin tumunun piyasa değerini yani piyasanın bıctıgı degerı görmüş olursunuz.
Piyasa değerini anlamak bılmek cok cok önemlidir.
Bir şirketin piyasa değeri nasıl artar sizce ??
karlar artarsa veya artacaksa dogal olarak şirkete biçilen değerde artar düşecekse şirketin değeride düşer.
İşte piyasa değeri bu demek. ayrıca şirkettin hisse fiyatını temsil etmektedir.
aşağıdakı grafikte gördüğünüz mavi sutun şirketin %100 ü için hesaplnana piyasa değerini göstermektedir.
şimdi geçtik grafiğe
06,2010 dan 03,2013 e kadar karlardakı düşüş eğilimini görmektesiniz.
aynı sekılde mavı sutun olan şirketin değeri (hisse fiyat) düşüş göstermiş.
2012 döneminde biraz düüzeliyor gibi olmus ancak yine düşmüş karlar.
peki turuncu bolgede bir terslik seziyormusunuz ???????
12,2013 de karların bulundugu noktanın hızasına bakın. birde piyasa değerine bakın.
şimdi gidin 06,2010 dakı karların oldugu sevıyeye ve piyasa degerine yani şirkete biçilen degere bakın.
karlar yeni rekoru görmüş fakat piyasa degeri sürünüyor.
Aman allahım bir sonrakı çeyrek karlar yeni bir rekor daha kırmış piyasa değeri hala sürünüyor hiçbir tepki vermiyor. devamında yeni rekor devamında yeni bir rekor daha 09.2014 e geldik karlar rekorun rekorunda fakat piyasa değeri yukarıya bır gıdım bile gidememiş.
Bunun sebebi şirketin karlarının devamlılıgına ınanamamak olabilir. birilerinin altttan caktırmadan topluyor olabilir. şirkete karsı bir ilgisizlik var olarak acıklanabilir.
yanı sırket eldee ettiği karlara göre yeni rekorlarda iken piyasa değeri adete yerin dibine girmiş.
Bu şirketin bu kadar ucuz fiyatlanması neredeyse imkansız karlar ile piyasa değeri arasındakı ucurumu görmemek imkansız. yani şirketin oldukça ucuz kalmış oldugunu bu sekılde cok baasit ve mantıksal bir yaklasımla bile anlayabiliriz.
Piyasa bunun gıbı fırsatları sıze tabakta sunmaz boyle fırsatlar 40 yılda bır denk gelır normalde bu kadar uzun sure karlara tepkısız kalmazlar. AMa farkettiklerinde ise ucururlar.
https://i.hizliresim.com/5G4kVM.png
aşağıdakı grafikte 495 kk piyasa değeri biçildiği noktayı görebilirsiniz 09,2014 te ise piyasa değeri 180 kk cıvarında idi yani % 300 u sadece 3 ayda yapmış.
devamında ne oldugunuda görebilirsiniz bedelsiz saçmalıgının absurt fıyatlamasınıda görebilirsiniz.
sizce bu yılda görünüm nasıl ben tehlike sezinliyorum. eğer bu karlılıkta düşüş devam ederse piyasa değerinin düşmemesi için hiçbir sebep yok. EFK burnunu yukarı kaldırması güzel bır ısık olsada önemli olan bunun devamınında gelmesı eğer gelmezde aşağı yonelırse piyasa değerinin nereye inebileceğini artık az cok tahmın edebılıyorsunuzdur.
https://i.hizliresim.com/ByE01L.png
https://i.hizliresim.com/V3A62Z.png
https://www.youtube.com/watch?v=smaA9_xvTYg
bir arkadasımız özelden soru sormuş hissesiyle ilgili.
arkadaşlar ben analiz yapıvereyım diye değilde siz analizi yapmayı öğrenın diye anlatıyorum bunları.
FORMDAKI borsa mudavimleri size ancak balık verirler.
Benim amacım ise balık tutmayı öğrenmenız yonunda.
bazı arakdaşlarda afyon ve banvt örnek amaclı yazdım göstermek için bunları alınacak hisse zannetmışler.
Arkadaşlar ben bu yukselen hısselerı geçmişe gidip nasıl analiz ederek yükseldiğini göstermek için paylastım.
YOKSA ne AFYON NEDE BANVT DEVRİ BİTTİ benim gözümde.
özelden soru soran bir arkadaşımıza da sorunun cevabı yerine aşağıdaki resmi attım belki bir fikri olusur diye.
https://i.hizliresim.com/1G46jN.png
Erhan Bey merhaba,
öncelikle foruma kattığınız bu anlamlı ve değeri çok büyük paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
bunlarla ilgili size sormak istediğim birkaç husus var (ben genelde teknik analiz bakarım ama ekonomi mezunu olarak verdiğiniz temel veri ve rasyolar çok ilgimi çekti)
1)verdiğiniz banvt ve afyon örneklerinde esas faaliyet karı (efk) ve yıllık net kar (ynk) net bir şekilde yükselmişl ve yükselişine devam etmiş.dediğiniz gibi piyasa değeri (pd) de yatayta iken alınmalıymış.
--misal tatgd de, ynk 2013/6 da yükselmiş ve fakat sonrasında 2014/6 ya kadar yatay/hafif aşağı meyilli grafikte görebildiğim.efk ise nispeten daha yatayda beklemiş.
şimdi bizim alım kriterimiz nedir?ynk nın yükselişi mi efk yükselişi mi?veya her ikisinin de mi yükselişi?
2)diyelim ki bir şekilde beğendik kar yükselişlerini ve hisseyi aldık.tatgd olsun hatta;malum grafiği de mevcut.2014/9 da ynk inanılmaz bir pik yapmış,ve burdan aldık diyelim,yada bir önceki dönemlerde almıştık...2015/9 da bu sefer de aşağı bir dönüş var ynk da..şimdi biz bu noktada pozisyonu kapamalı mıyız?yoksa pozu kapamak için eşik değerimizi aldığımız noktadaki ynk değeri mi alıyoruz,yani 2014/6 daki yaklaşık 650 mio ???
umarım meramımı anlatmayı başarabilmişimdir.
saygılar,sevgiler
belki sorumu daha net anlatabilmek açısından örnek vermem gerekir;
örneğin teknik analizde basit bir al sat sistemi olan hareketli ortalamalarda;
5 günlük ve 10 günlük 2 hareketli ortalamada:5 günlük 10 günlüğü yukarı keserse al,aşağı keserse de sat şeklinde basitce kurallar tanımlanabilir.nettir,ne zaman alıcaz,ne zaman satıcaz...
sizin anlattığınız sistemde al kısmını anlamaya çalışıyorum;birkaç koşullu,fakat sat koşullarımız neler?bunu anlamak için soruyorum
saygılar,sevgiler