Selam
Nedense Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları serisinin ön yazısını çağrıştırdı bu yazdıklarınız.
Printable View
https://twitter.com/dmuthuk/status/1...t-vyIG3Cw&s=09
Muthuk der ki:
Bugunun bazi arzularini ertelemeden yarin icin varlik yaratilamaz.
Syg,
Koyu işaretlediğim kısım bana da uyuyor. Birkaç yıldır yıllık harcamalarımdan fazlası pasif olarak gelebilecek durumda ama çalışmaya devam ediyorum. Çalışırken de elimin güçlü olduğunu hissediyorum, genel müdürüm de bu konuyu bildiği için işe ihtiyacı olan birine davrandığı gibi bana davranamıyor. Bende bu rahatlıkla işimi daha az stresle yürütüyorum. Bu da başarıya katkı sağlıyor. Şimdiki hedefim cash flowu büyütmek, bes hesaplarımı yüksek rakamlara ulaştırmak vs. Birikimlerimi ev vb varlıklara daha fazla aktarmak istemiyorum. Zaten halihazırda site içerisinde, bireysel garajı olan 200 m2 evimiz var, 1 SUV bir de şehiriçinde kullandığımız küçük aracımız var. Bende şirketin aracı da var. Bundan daha fazla nasıl bir eve ihtiyacım olabilir ki? Bundan sonra hedefim biraz daha büyüyünce bu cash flow yaratma konusunu oğlana öğretmek.
Hep dediğim gibi özgürlük her istediğini yapabilmek değil yapmak istemediklerini yapmamaktır.
Burada da bir pos feedback yaratiliyor..
Her alanda oldugu gibi pos feedback yatirim alaninda da iyidir..
Ben bu duruma 40 li yaslarimin ortalarinda ulastim ama yine eski duzenimi bozmadim, yani giderlerimi bilincli olarak artirmadim, giderlerim sonrasi artan parayi yine yatirima yonlendirdim, bu sekilde pasif gelirim giderimden daha hizli artmaya basladi..
Bu aliskanligi yavas yavas cocuklarima da kazandiriyorum..
Baslardaki harcliklarindan artan 200-300 TL ila aldiklari ve kucumsedikleri miktar 10+ yil sonra oyle bir yere geldi ki kendileri de sasirdiklar pasif gelirin seviyesine ve daha fazla motivasyon kazandilar bu yolda.
Syg,
Finansal varliklar toplam varliklar icinde daha fazla yer tutmali..
Bizde malesef finansal olmayan varlikler ev, arsa araba v.s toplam varliklar icinde daha fazla yer tutuyor...
Ben gelir getiren varliklara hastayim..
Masraf cikaranlari ise hic sevmem..
Anladiniz sanirim :)
Syg,
Anladım tabi ;) araçlar şuan için bende fazlalık gibi. Onları daha düşük bedelli ve daha düşük işletme gideri olanlarıyla değiştirebilirim zamanla. Ev için zaten ekstradan başka edinmek gibi bir hayalim yok.Oraya ilave bir krş atmam. Allah uzun ömür versin ama hem hanım tarafından hem de benim taraftan da emlak mirası kalacak zaten.
Ben işçi anne, memur babanın oğluyum. Eşim de memur anne babanın kızı. Sülalede ticaret yapan yok. Babam 40 sene, aynı devlet dairesinde çalıştı. Kariyer odaklı da değil. Zamanında altında olan personel, vergi dairesi müdürü olmuş. Babam sıfır riskle, işinin hakkını vererek çalışmış. Arkadaşları doğu görevine falan gidip yükselmiş. Babam "ben yapamam, beceremem" diyerek aynı görevde kalmış.
Annem de ilkokul mezunu ve işçi emeklisi. Alın teriyle kazanmışlar v.s. Tek bildikleri ev yapmak ve garantide olmak. Anne babam fakir ailelerde gelmiş. Annem ayakkabısı olmadığı için, okula gitmemiş utancından. 1 sene sonra kaymakamın verdiği ayakkabı ile gitmiş v.s. Babam, Doktor olmamı istiyordu.. Tıp fak kazanmama rağmen, iktisat okudum. Baktı olmadı formasyon aldırdı, öğretmen ol dedi. Öğretmenlik kazandım gitmedim. Maliye Bakanlığında uzmanlık kazandım gitmedim. İş hayatına başladım, hala babam gir öss ye, tıp oku diyordu. 29 yasında belkide ülkenin en genc cfo larından oldum, babam hala KPSS sınavına gir dedi. Allah'tan son 5-10 senedir karışmıyor. Geçen oglana öğrettim (3 yasında) "dede ben doktor olucam" dedi. Babam ağladı. Adam o derece memuriyet seviyor.
Geçenlerde babam, istersen borsaya gir dedi. 5-10bin liralık hisse al falan dedi. (Adamın hayatındaki risk algısı bu 5.000 TL'lik hisse almak). Demedim baba zaten uzun zamandır hissedeyim, o parayı saatlik kazanıp kaybediyoruz. Desem, adamı uyku tutmaz.
Bunları neden anlattım? Aileden tamamen, garantide ol, memur ol, etliye sütlüye karışma, riske girme, siyaset yapma, öne atılma v.b. şekilde büyümüş bir karı kocayız. Sen yapamazsın, sana yaptırmazlar vs. Karı koca çok iyi kariyer yaptık, çok başarılarımız var ama güvenli alanda kalma genetik kodlarımızda var. Bu nedenle, ev almak hala ama hala cazip geliyor. Sanırım finansal okur yazarlık süreci 2 nesil, parayı harcama sanatı 3 nesil ve gerçek zenginliğe ulaşmak 4 nesil sürüyor. Biz ne kadar kendimizi geliştirsek de, bazı şeyler nesilden nesile geliyor. Çok güçlü ailelerin yanında çalıştım, onların hayata bakışı, hayatı algılayışı, çok farklı. mesela, Arjantin IMF'ye borcunu ödememe riski varken, o dönem yanında çalıştığım iş adamı, baya arjantin fonlarına girmişti. 1 gecede milyon dolarlar kaybetti ama olaya bakış açısı ve sogukkanlılığı beni şaşırtmış idi. Ben daha çok üzüldüm. Belirli seviyede insanlar kaybedilen paraya, kazanılan ders olarak bakıyor. Mesela, bir patronum 1,5milyon USD kaybetmişti bir işte (10 sene önce falan), pahalı bir ders aldım demişti.
Ben ise, pandemi döneminde, her gün 2-3 aylık maaşımı kaybettim. Acık çektim ama acıya dayanıklı hale geldim. 1 haftada 1 senelik maaşımı kaybettiğim de oldu, herhangi bir buhran yaşamadım. Kısacası 1 level atladım sanırım son 2-3 senede. 2018'den bu yana 3-4 senedir, finansal piyasalarda işlem yapanlar, muhtemelen çok ciddi bir deneyim kazandılar, ileride faydasını görecekler.
Eğer ben, farklı bir anne baba eğitimi almış olsaydım, biraz daha cesur, biraz daha özgüvenli, biraz daha farkındalığı yüksek.. çok daha farklı koşullar olabilirdi.
Çok iyi projeler geldi önüme, mesela, ürün var, müşteri var, ihracat yapılacak. tek şey evet dememdi, diyemedim. Konumum ve insanlara davranışımdan dolayı, krediblitem yüksek. Bana güvenen çok fazla arkadaşım var. Bir komşumuz geldi iş yapalım parayı ben vercem dedi. İstemedim. Adam gitti 500-600 bin USD batırdı bir dolandırıcıya. (Borsada da ünlü bir abimiz, isim veremem bu yüzden). Adamın bana tek dediği, "Ne iş istersen yapalım, para da sana emanet, sen para verme sadece yönet". Kendi işimi kurmak hala beni korkutuyor. 2022 'de olacak iş değil. Bu korku niye? Tüm kanunlar tüzel kişiliklerden yanayken, neden şirket kurmaktan korkar bir insan?
Neyse ki, sonunda karı koca verdiğimiz eğitim danışmanlıkları biraz daha kurumsal hale getirmeye başladık. Hala bir şirket yok ama en azından o yola girdik. (Eşim de doktora yapıyor, iş hayatını bıraktı).
Oğluma ilk desteğim, şirket kurmak konusunda olacak. 18 yaşına geldiğinde (o günün şartlarını elbette bilemiyoruz ama) şirket kurması için cesaretlendireceğim. Hemen de batsın sorun yok. O deneyimi yaşaması lazım.
Sayin varsayim,
benzer aile yapisindan geliyoruz 3 asagi 5 yukari. Bende anne de baba da ilkokul mezunu. Annem hep ev hanimiydi. Baba 2 iste calisti. Biri devlette bekcilik idi. Gece nobet gunduz insaat vs is kovalamaca. Sirket kurmak vs cesaret edemiyorum. Adim atamiyorum :).
Milyon dolarlik projelere fizibilite yapiyorum, yatirim karari alabiliyorum calistigim kurum icin. Kendim icin yapamiyorum :).
Nasil yenilir bu korku fikrim yok acikcasi.
Şirket kurup ticari işler yapabilmek herkesin yapısına uygun olmuyor. Benim babam da askerdi o nedenle ticari yönüm hiç iyi değildir. Denedim başarılı olamadım. Ne zaman ki ticari işler yapmayı kafamdan çıkarıp ücretli çalışacağım kararımı net verdim çok daha fazla kazandım.
Benim yapacağım en iyi ticaret hisse senedi üzerinden şirketlere ortak olmak :)
Ben de şu ortamda yeni girişimleri, ticari faaliyeti hep enayilik olarak gördüm. Mevzu çok para kazanmaksa, ben zaten bunu istemiyorum. Çok daha fazla param olsa eşim, çoluk çocuk için iyi. Bir de çok fazla yardım ederim ihtiyaç sahiplerine, ona empati yap, bunu düşün vsvs..özetle parayı kendim için istemem...bu nedenle şirket kur, tırmala, çok kazan vs bana saçma geliyor.
Ben hep ağrısız başım, kaygısız aşım olsun istedim. Hiç bir zam döneminde yöneticilerimle zam pazarlığı yapmadım...gerçi iş arkadaşlarım, sen direktörün has adamısın en iyi zammı hep sen alıyorsun derlerdi:)
Bir gün yıl sonu değerlendirmesinde yöneticime "sorumluluklarım, iş yüküm %20 azalsın, maaşım da %20 düşsün dedim", olm salak mısın, olmaz öyle şey dedi:) yani değil yeni iş kurma, mevcut işleri tasfiye etme modundaydım hep:)
Şuraya geleceğim, insanlar çeşit çeşit..ben 70-80 yaşındaki iş adamlarındaki çalışma hırsını anlamazdım..ama sonra anladım ki, o da onunla mutlu oluyor, ondan zevk alıyor..mevzu para değil, mevcut parası zaten 7 sülalesine yeter..sonuçta karakterler çok farklı..bu karakterde genetik faktörler, yetiştiğin çevre, anne-babanın durumu vs hepsi etkili oluyordur.
Seni ne mutlu ediyorsa o şekilde ilerlemek en doğrusu.
Selam,
Olay bu aslinda. Baskasi icin degil kendimiz icin yasamaya basladigimiz zaman olay bitiyor.
Baskasi icin derken:
Makam mevki pesinde kosmayi tavsiye edenler
Hayata bakis acisi kidem/derece otesine gitmeyenlerin soyledikleri
Sirkette sunu taniyomusun diye sordugumda sirket ici kidem/derecesine kadar soyleyenlerin dedikleri (koridoru temizleyen ablanin adini sorsam bilmez) gibi gibi
Belki sinirli bir acilimla kendimiz icin derken es ve cocuk(lar) baglaminda genisletmek lazim. O kadar da gaddar olmaya gerek yok :)
Ben ticaretten gelen ve sifirdan genc yasda calismaya baslamis ve zengin olmus bir babanin ilk cocuguyum.
12 yasindan itibaren babam beni yaninda calistirdi..
Parayi ticareti is yapmayi v.s onun yaninda gordum, ticari dusunmeyi v/s ogrendim.
Esim ise birisi kutuphane memuru, digeri bankaci yani ucretli calisan ebeveynlerin cocugu olarak baska hicbir sey gormemis.
Onun cocuklugu, gencligi cok daha mutlu, huzurlu ve stabil bir ortamda gecmis..
Benim ki ise ticaret ve is hayatinin getirdigi sartlar nedeni ile cok daha calkantili, inisli cikisli oldu..
Evlendikten sonra ise iki farkli bakis acisini hep gordum, bazen rahatsiz oldum, bazen iyi ki farkli dusunen birisi var dedim..
Yine de cocuklarima gerektiginde olculebilir risk alabilen, ticari dusunebilen, yatirimdan anlayan bir karekter ve bakis acisi kazandirabilmek istedim ve gayret ettim.
Ne derece basarili oldum zamanla gorecegiz...:)
Syg,
çoğun herkeş, kendince ve yakın çevresiyle bilir yaşanmışlıklarını sadece .
aslında ideal olan kişinin yaşanmışlıklarını bilirken dış çevreden de etkileşim alarak değerlendirme yapması.
Dostlara Selamlar,
Cok zengin bir kizin kumar takintisi varmis. Ikide bir polis baskininda yakalanip, gozaltina aliniyormus.Birgun emniyette komiser dayanamamis sormus:
-"Evladim, baban simdi gelecek, ben senin isledigin sucu soylemeye mahcubum, ama sen hic akillanmiyorsun... Maddi durumun masallah, imkanlarin iyi, ihtiyacin da yok paraya. Nicin parasina okey oynuyorsun israrla?"
Kiz gayet sakin ve kendinden emin, komisere demis ki:
-"Amca, sen hic 145 tasin ortasina okey cektin mi?"
Yani bir seviyeden sonra olay para kazanmaktan daha baska bir boyut aliyor. Basarili olmak, kafasindakini yapabilmek, kendisini ifade edebilmek, gereceklestirmek vs devreye giriyor. MMaslow'un piramidine bakarsaniz, ust iki uc seviyenin parayla pulla cok da alakasinin olmadigini goreceksiniz.
Vesselam,
Free
S
K
Y
PS: Sn Cautionary Hocam, Son zamlardan ve devaluasyonlardan sonra, beyaz yakalilarin hala finansal ozgurluklerini emeklilikten once kazanabileceklerini dusunuyor musunuz? (Aileden miras kalmayanlardan bahsediyorum..)
Olaya bugünün şartları ile bakarsak artık çok zor. Özellikle yeni iş hayatına başlayanlar için. Ama biz finansal özgürlük planlamasından bahsederken muhtemelen 20-30 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Dolayısıyla mevcut olumsuz görünüme bakıp moral bozmaya gerek yok. Bu ülke çok çıkışlar, inişler daha görecektir.
Hem şöyle düşünün diyorum motivasyonu düşük arkadaşlara..Ne kaybedersin? Yani ölçülü yaşadın, tasarruf ettin, tasarruflarını iyi yatırımlarda değerlendirdin. Ama yaş 50 oldu hala hedefe ulaşamadın. Finansal özgür olamadın..Ama en azından kayda değer bir birikimin oldu. Her halükarda mantıklı bir iş yapmış oldun sonuçta:)
Selam,
Bu e-sgk portali ustunden 2022 icin teorik 4/a emekli maasi hesaplatan oldu mu?
2021 Ocak ayina gore %58 artis var bana verdigi rakamda.
Ben bu kadar comert olabilecegine inanamiyorum :)
Uzunca bir zamandir bu boyle malesef..
Calismaya devam ettikce baglanacak emekli maasi daha da dusuyor..
Zaten dusuk bir emekli maasi aliyoruz..
Bu nedenle herkes bir an once kazanilmis hakki elde etmek istiyor, cunku bu ulkede zaman gectikce her sey daha da kotu olacak beklentisi hakim..
Yeni emekli olanlar benim aldigim maasi da alamiyorlar..
Herkes emekli olup baska bir iste calismaya devam etme derdinde..
Syg
10 sene önce "ne zaman emekli olurum" diye bakmıştım. 2042 yılı demişti. Ulan demiştim, şirkette herkes ölecek, yine de zor emekli oluyorum. O günden beri bir daha bakmadım. 30 sene kalmıştı. Şimdi 20 sene kalmış.
Ülkede sorun çalışma hayatı, emeklilik yaşı değil zaten.
Biliyorsunuz bizde emeklilik yaşı çok tartışılıyor. Geçen video izliyordum şunu gördüm ve kala kaldım. Emiratisler birleşik arap emirliklerinin kendi vatandaşı oluyor. Adamlar zengin ama çok zengin yine de 49’dan önce emekli etmiyorlar.
“The retirement age for Emiratis is 49 and for expatriate residents is 60. Expatriates who are older than 60 are allowed to work up to the age of 65 after obtaining approval of the Minister of Human Resources and Emiratisation or the Undersecretary. After the age of 60, labour cards are renewed annually.16 Ağu 2021”
https://u.ae/en/information-and-serv...rvice-benefits
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
en son eyt liler için emekliliğin bir anlamı var. yoksa 65 yaş ve diğer koşulları sağlamak artık çok zor yeni nesil için.
bir de sgk ödeme yapamayacak, mevcut yüksek prim ödeyip yüksek maaş alacaklardan kırpacak söylemi var...halbuki her geçen yıl sgk nın eli rahatlıyor, hem millet daha geç emekli olacak, hem de eskiye göre daha az maaş ödeyecek göreceli olarak...yani sgk için kötüye değil, iyiye gidiş var.
sgk eğer, 40-45 yaşında emekli olunduğu dönemlerde batmdıysa, bu yeni yasayla hiç batmaz, kimse merak etmesin.
yeni neslin yapması gereken, özellike beyaz yaka ve kurumsal bir firmada çalışıyorsa, sigorta primleri zaten yüksekten yatacaktır...işten ayrıldığında, ya da başka işe girdiğinde brüt maaşına, sigorta primine dikkat etsin..brüte karışma, sen netine bak modası da yaygınlaşmaya başlıyor...maaş alırken emekliliğe nasıl etkisi olacak mutlaka bakmalı herkes.
zaten gidişatı görüp 5 yıl önce bu başlığın ilkini açtık..beyaz yaka iyi tasarruf yapsın, tasarruflarını iyi değerlendirsin ve 65 i beklemeden bireysel emeklilik vs ile 55 de en azından emekliliğe hazırlasın kendini dedik....yoksa çoğu beyaz yaka arkadaşımız 65 e kadar çalışmak zorunda olacak(keyfi yerinde olan 65 e kadar da çalışsın isterse, ama çalışmak zorunda olmak ile çalışmayı tercih etmek arasında kalın bir çizgi var).
sanmam...hiç gündem olmadı o konu..eyt konusunda tüm muhalefetin desteklemesine rağmen ancak şimdi gündeme aldı iktidar..seçimi kaybetme ihtimali olduğu için mecburen çıkaracak.
bu arada eyt de kabak gibi bir hak gaspı vardı...zaten her geçen sene eyt li mağdur sayısı azaldı...10 sene önce çıkması ile 2023 de çıkması arasında büyük bir fark oluştu..artık eyt konusunun da getireceği yük baya azaldı..ki orada da 50 yaş alt sınırı ve emekliliğin aşağı geldiği yıl için yıllık %1-2 arası emekli maaşından düşüş gibi koşullarla çıkar..bu durumda maliyet çok daha makul düzeye iner.
65 2035den sonra hatta kabaca 2050lerin gündemi olur daha var:)
Çünkü 2035e kadar 7200 primi tamamlayanda 60da olabiliyor
Sigortalılıklarını 7200 günü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlayan erkekler 60 yaşında emekli olur ama diğerleri için tablo şu şekildedir;
1)- 01.01.2036 ila 31.12.2037 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 61 yaş
2)- 01.01.2038 ila 31.12.2039 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 62 yaş
3)- 01.01.2040 ila 31.12.2041 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 63 yaş
4)- 01.01.2042 ila 31.12.2043 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 64 yaş
5)- 01.01.2044 ila 31.12.2045 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65 yaş
6)- 01.01.2046 ila 31.12.2047 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65 yaş
Sgk'nın eli 2030'dan sonra çok rahatlayacak gerçekten. Hem emekli olacak sayısı nispeten az olacak hem de cok kişi yaş bekleyecek. Ayrıca primleri artık bir çok yer gayet güzel ödüyor. Eskisi gibi asgariden göster elden ver olayı çok kalmadı. Bir de ortalama ömür avrupa gibi de degil bizde. 65 yaş emeklilik bu ülkede mezarda veya yoğun bakımda emekliliktir.
Bunun dışında 2030'a kadar emeklilerin bir çoğu vefat edecek. Ayrıca akp'den sonra çalmayan bir yönetimle birlikte bu sistem çok iyi işleyebilir. Bakalım emekli maaşımızla tayland tatili yapabilecek miyiz :)
Tamam dövmeyin :) eyt işi çözülsün yeni yasaya göre eski kademelerin düzenlenmesi için hastag çalışmalarına başlarız.
Emeklilik yasinin ne olamsi gerektigi ile ilgili en onemli veri "beklenen yasam suresi" dir. Insanlar daha uzun yasiyor artik. Daha uzun yasam ve daha erken emekliligin surdurulebilirligi mumkun degil. Emeklilik yasinin azalmasi soz konusu olamaz, artmasi soz konusu olabilir.
Benim yasadigim ulkede (Belcika) emeklilik yasi 67 ornegin.
Şu anda fiili durum bunun tam tersi, yakın dönemde sağlık sorunları nedeniyle (iç hastalıkları) engelli raporu alıp emekli olan genç diyebileceğimiz yaşta insanlar var.
Bizde insanların bir kısmı çalışmıyor tükeniyor.
Ben size esas bombayı söyleyeyim. dünyanın hiç bir yerinde, babadan kız çocuğuna emekli maaşı kalmıyor sanırım.
İlk bu kaldırılacaktır..az buz bir şey de değil...hatta bu maaşa hak kazanmak için anlaşmalı boşanan çiftler bile var...kaldırması da kolay..derler ki zaten muhtaç olanlara yaşlılık aylığı veriyoruz...buna gerek yok.
kaldı ki, erkeklerin böyle bir hakkı bile yok..bence kadın erkek eşitliğine de aykırı:) güzel bir ambalajla fazla tepki çekmeden çok rahat kaldırılır...hatta mevcutta bu hakkı kazanmış olanlar hak kaybı yaşamayacak, mesela 2 yıl sonra artık bu hak olmayacak denebilir.
Bu sistem burada biraz fakli. Emeklilik kurumu sadece ama sadece emeklilikten sorumlu. Hastaliktan dolayi erken emeklilik olmasi halinde ayri bir kurum (saglik ile ilgili) emeklilik yasiniza kadar size maas oduyor. Ama bunun icin calistiginiz kurum sizi sigortaliyor. Axa, Allianz gibi kurumlar bunun icin police yapiyor.
Benim de var bu tarz bir policem. Olasi bir is goremezlik durumumda emeklilik yasima kadar sigorta sirketi bana maas odeyecek.
Sigortalı veya emekli olan vatandaşlara bazı durumlarda ikinci maaş alabiliyor. Fakat pek çok insan iki maaşın aynı alındığını bilmeden başvuruda bulunmuyor. SGK, başvuru yapmak isteyenler ise şartları tek tek açıkladı. İşte detaylar...
https://www.yenisafak.com/foto-galer...2055708?page=1
Hatalı gönderi
Bunun için de on yıl prim ödemiş olmak yeterli, emekli olmaya bile gerek yok.
Eşim iki yaşındayken annesi vefat etmiş, 10.5 yıllık memurmuş, maaş bağlanmış, benimle evlenmese ve çalışmasa ölene kadar, varsayalım 100 yaşına kadar yaşadı, 100 sene maaş alacaktı. 10 sene prim öde, 100 sene maaş ödesin. Yazdığım düşük bir ihtimal tabii ama anlamsız bir durum. Kız erkek farketmeden 18 yaşına, eğitim devam ediyorsa 25 yaşına kadar maaş ödenmeli, sonra kesilmeli. Ömür boyu maaş ne demek. Çok duydum anne/babasından yüksek emekli maaşı kalanların kızları (hakim, profesör, subay vb) özellikle işe girmiyor, işe girse alacağı maaş hazırda yatan emekli maaşından düşük olacak, deli mi girsin işe?
Anne/babanızdan on bin lira emekli maaşı kaldı ölene kadar almaya hakkınız var. Daha yüksek ücrete işe girebilecek misiniz? Girseniz değer mi? ben de olsam çalışmam havadan hayatın tadını çıkarırım. Sevdiğim kişiyle de evlenmem maaş kesilmesin diye, dini nikah yapıp beraber yaşarım öyle hallederiz.
Örnek diye yazdım ama yapan çok var.