https://www.youtube.com/watch?v=4htp...%C4%9Fac%C4%B1
Aşı Olmalı mısınız? Ve Neden? Tüm Bunları Neden Yaşıyoruz?
Güzel video olmuş, zamanım yok diyenlere 19:20'den sonrası
Daha da kısasını gönder diyenlere 28:20'den sonrası
Saygılar
Printable View
https://www.youtube.com/watch?v=4htp...%C4%9Fac%C4%B1
Aşı Olmalı mısınız? Ve Neden? Tüm Bunları Neden Yaşıyoruz?
Güzel video olmuş, zamanım yok diyenlere 19:20'den sonrası
Daha da kısasını gönder diyenlere 28:20'den sonrası
Saygılar
Teşekkürler. Gayrimenkul topiğine daha çok yakışırmış. Aslında tersten bakıp kimden mal alınır veya alınmaz şeklindede yorumlanabilir.
https://m.youtube.com/watch?v=jU-cori12KU
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Benim gibi satma özürlülere göre değil bu yazı... Bir de bende salt trade amaçlı alınan hisselerle ilgiliymiş gibi bir intiba oluşturdu. Benim tarzım ise temettüler üzerinden bileşik getiri elde etmek ve ömrüm olur da çalışma hayatımı emeklilikle nihayete erdirmek nasip olursa yine temettülerle ek bir emekli maaşı geliri üretmek sonrasında bu dünyayı terk ettiğimde çocuklarıma, torunlarıma miras bırakmak... Bütün bunları yapabilmek için major bir sorun olmadıkça satmamak gerekiyor... Kanımca işin püf noktası satmamayı ve düzenli almayı başarabilmek... Traderlara lafım yok elbette, sonuçta kazanıyorsanız haklısınızdır.
Hesap edemeyeceğimiz şu faktörü de göz önünde bulundurmak gerekir tabii: İnsan plan yapar, Tanrı gülermiş.
Saygılar
Dünya değişiyor. Bir şirket doğal tekel olmadığı sürece, insanlar gibi doğar, büyür ve ölür.
Bu nedenle trend değiştiğinde sizinde değişmeniz gerekiyor. Bakın Koç holding bile zaman içinde değişti.
Mesela ilk nesil bankacılığa uzaktı. İkinci nesil bankacı oldu adları ile özdeşleşen migrosu sattılar. Üçüncü nesil futbol külübü başkanı oldu.
Artık zaman hızlı değişiyor. Sizde değişmek zorundasınız ama 10 yılda ama 30 yılda bir.
Biraz TEFAS a baktım...Genel olarak fonlar pek başarılı değil ama öne çıkanlar da var.
Haydar Acun'un MAC fonu başarılı. Ama diğerleri o kadar kötü ki, başarılı olanlar parlıyor doğal olarak. BIST ile kıyaslayınca 5 yılda bist %100 artarken, MAC fonu %370 artmış..Göz kamaştırıcı gibi..Ama, yıllık %36 ya denk geliyor. Böyle bakınca da normal bir getiri gibi...Dediğim gibi rakipler o kadar kötü ki, iyiler inici gibi parlıyor.
Benim yatırım işinde baktığım iki temel konu var. Birincisi sürdürülebilirlik, yani yeterince uzun süre tatminkar getiri, ve getiriler arasında yıldan yıla fazla sapma olmaması. İkincisi ise, bu getiriler nasıl elde ediliyor. Yani sonuç iyi olabilir, ama bu sonuca giderken nasıl tercihler yapılmış.
Mesela MAC fonunda, en çok ağırlığı olan iki hisse ditaş doğan ve çelik halat...doğru dürüst kar üretemeyen, 300 milyon piyasa değeri olan, benim kolay kolay yatırım yapmayacağım küçük hiseler....üstelik 20 yıldır piyasadalar, yani gelecek vaadediyor demek de zor...20 yılda dolar bazında yerinde saymış hisseler. Kerameti nedir bu hisselerin?
Bu nedenle MAC fonu birinci kriter açısından iyi olsa da, ikinci kriterden sınıfta kalıyor bence.
Ata portföyü ve yöneticisi Mehmet Gerzi de beğeniyorum...Rize'li hemşerim olduğu için de bir sempatim var tabi:) Birinci kriterden geçiyor ata hisse fonları..ikinci kriter olarak da detay bilgim olmasa da...genelde sanayi ağırlıklı ve büyük hisselere yatırım yapıyorlar. Bu açıdan da sınıfı geçiyor.
Tabi yıl uzadıkça, yıllık %5-10 gibi piyasa üstü getiri farkı, çok farkediyor..mesela ata portföyde hisse yoğun fon 5 yılda %200 getirmiş, mac fonu %370.. mac fonu yıllık ortlama getiri %36 iken, ata da %25...bileşik getirinin gücü:)
Öte yandan bir de tacirlerin fonu var..5 yılda %500 yapmış ve yıldan yıla getirileri de dengeli..Ancak, bunlar da çok al sat yapıyorlar, sevmediğim bir tarz...vade uzadıkça trade başarısı, başarısızlığa da dönebilir..
Bir de dönemin avantajı nedeniyle başarılı gözüken pasif fonlar var...döviz çok arttığı için yabancı hisselere yatırım yapan fonlar, hele bir de teknoloji ağırlıklıysa zaten çok iyi getrmiş oluyor...ama bunlar da benim nazarımda pasif fon gibi, dönem değişir, getiriler çok düşebilir.
bu açıdan bakınca 2016 başında 100 tl iken aldığımız gramda 5 e katladı, %400 getirdi...ama bu dönemin avantajı işte..önümüzdeki 5 yılda böyle bir getiri imkansız gibi...buna da çok dikkat etmek gerekiyor.
birazdan alındın sanki:) şaka bir yana, kendimiz farklı davransak da, bazılarının davranış şeklini anlamak da önemli...mesela spekülatif hisseye girip bir ayda %100 giden hisseyi satamayan adamın durumu..neden satamıyor, çünkü o hisseye kendini kurtaracak bir piyango bileti gibi bakıyor..bu nedenle %100 ü değil, %500 ü hayal ediyor..gerçi %500 gitse de satamayabilir:)
MAC fonunun buyuklugunu bılmıyorum ama bızdekı pıyasada hısse senetlerı agırlıklı olanlarda fon buyudukce endeks uzerı getırı saglamak da zorlasır... sahıs portfoyu gıbı degıl, bır gunde tutup yon degıstıremezsın, her hısseye gıremezsın, gırdıgınden oyle tek tusla cıkamazsın... mecbur ımkb 100 hatta 30 sırketlerıne yogunlasmak gerekır, o zaman da getırı endeks getırısıne yakınsar ıster ıstemez...
mevzuat ızın verıyor mu bılmıyorum... verıyorsa ve vıopta pay vadelılerde pozısyon alabılırlerse ordan ayrıstırabılırler kendılerını belkı bır mıktar.. ama lıkıdıte sorunu orda da var buyuk fonlar ıcın tabı, her ay vade sonu pozısyon tasıma problemı vs vs... kolay bır cozumu yok...
MAC fonunun en begendigi iki hisse de bende yok, ama kendi babama MAC aldırdım çünkü Haydar bey tam olarak benim yapmak istediğim temel analiz sistemini yapmış, bitirmiş, oturtmuş, fonunu kurmuş bir analist. Nasıl sen beğenirken pgsus almadım ralliyi izledim, DITAS ve CELHA da da kriterlerime uymadığı için almıyorum ama için için de bir sonraki bilançosu oyle gelsin ki hemen açılışta fiyata bakmadan alayım istiyorum:)
Kendisi ile bir tanisikligim yoktur ama takip ettiğim kadarıyla boş iş yapma olasılığı benden kesinlikle daha düşük bir analist, özellikle borsa batağına cok bulaşmamış ve merak eden beyaz yaka için fonlar arasında bana göre en iyi alternatif MAC... Tabi herkesin kendi kararıdır.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İçinde rtalab, taze kuru gibi kilit hisseler olmayan fonlardan uzak durmak gerekiyor.
Şaka bir yana bizim burada emek vermeden göremediğimiz trendleri takip edip zamanında gerekli dönüşleri yapsalar yeterli aslında.
bence bu yaklasım meselenın %50'sını acıklayabılır belkı, kalan (en az) %50 bana gore "haksız/hatalı cıkmaktan kacınma durtusu" dıyebılecegım bır durtu...
Kımse kolay kolay yanlıs yaptıgını kabul etmek ıstemez hıcbır konuda, herkes kendıne gore haklıdır, sosyal meselelerde bunun bır olcusu de pek yoktur. Ama borsa gıbı haklı-haksız cıktıgın yatırımın ay sonu veya yıl sonu kabak gıbı ekstre ıle karsında oldugu bır konuda kacısı yoktur kısının... Dolayısıyla zararda uzun beklemeyı tercıh eder cunku satıp cıkmak "yanlıs yapmıs olmayı kabullenmek"tır, bu da sadece baskalarına karsı degıl kısının kendıne bıle ıtıraf etmek ıstemedıgı bır durumdur, ust uste yasandıgında egoya zarar verır. Satmadıgın surece kagıdın tekrar cıkması ve "haklı cıkma, dogruyu yapmıs olma" umidi vardır...
Temel analizde sihir olmaz. Hadi yeni yetme yazılım şirketi olsa (yemek sepeti gibi eve servis yapan şirketler de artık yazılım şirketi kabul ediliyor...en büyük örneği de amazon zaten) ok diyeceğim..belki bizim görmediğimiz bir şeyleri fiyatlıyor.
ama bu şirketler bildiğin eski usul sanayi şirketi...20 yıldır bist teler..dolar bazlı 20 yıl önceki değerindeler...bunda senin göremediğin, haydar acun un gördüğü ne olabilir...temel analiz bilgini biliyor ve takdir ediyorum, o yüzden bunu söylüyorum.
öte yandan, haydar acunu ben de beğeniyorum...piyasadaki çoğu sümüklüyü cebinden çıkarır..en azından dürüst birine benziyor...ama viop yapmaması, bir kere denedik, onda da getirimiz düştü, pişman olduk demesi, hayal kırıklığı yaratmıştı:)
zaten mac fonu long only gibi..hemen her zaman %100 hissedeler ve çok az trade yapıyorlar..belki başarı sırları burada...bu ve ata yatırımın hemen tüm kadrosu, ata portföy yöneticisi mehmet gerz dahil, piyasanın en azılı boğalarındadır.
Profesyonel olarak kendi portföyümü yönetmeye başladığımdan bu yana, aktif işlem yaptığım portföy 3 yılda ortalama yıllık %45 getirmiş..Bu yıl pandemi dengemi bozana kadar, getirim çok daha iyiydi, bu yıl ortalamayı düşürdü bir miktar.
öte yandan, hiç bir şey yapmadan, yatış pozisyonundaki gram altın hesabım da 3 yılda yaklaşık %45 getirmiş yıllık...mevzu zaten sürdürülebilir olması getirilerin...altın iyi getirdi diye 10 yıl daha altında kalacak halimiz yok...konu hep burada tıkanıyor zaten.
mesela, mac fonu son 5 yıldaki getiri ortalaması olan %36 yı yine getirecek deseler, paramı bu fona yatırır..kendim uğraşmam..çünkü %10 civarı bir fark için, bu riki almaya, bu emeği harcamaya değmez bence...ama konu hep önümüzdeki 5-10 yıl boyunca ortalama getiri ne olacak sorusunda düğümleniyor.
aslında şu pandemi ortamı, gerek hayat, gerekse piyasalardaki keyfimi bozdu..yoksa, gayet mutlu mesut piyasalarda takılıyorduk...bir de az çok temel analiz ile giden hisseler bulunabiliyordu...artık iş iyice kumara döndü, nerede çer çöp hisse, hepsi uçtu kaçtı..giden büyük kağıtlarda dönemel hareketlerle gidiyor, o dönmde hissede değilsen yandın...endeksin %1 gittiği, hisse özelinde bir haberin olmadığı yerde ereğli tavan oldu...görülmüş iş değil...saçma işler bunlar...ya da paralı bir tarder giriyor, bakıyorsun petkim gibi bir hisse tavan oluyor...sevmiyorum ben böyle işleri.
@nosfecagrı, bu yazdıklarımdan şu soncu çıkarabiliyor musun? orta vadeli hisse portföy+viop dönemsel hegde/rallilerde long...yıllık %50 ortalama getiri hiç de zor değil, sürdürülebilir de bence...ayrıca ekran karşında olmaya, anlık işlem yapmaya da gerek yok..robotla vs uğraşmaya da gerek yok.
yıllık %50 getiriyi beğenenler bu dediklerimi düşünsün ve çalışsın..yok yetmez, %100 hedefliyoruz diyenler, kendileri bilir...benim dediğimi %20 becerir bence, öbürünü belki %1, o da belki.
hey gidi orlando calumeno..portföy yönetim stratejileri dersi almıştım mba deyken...2002 yılıydı...kriz sonrası, bedava fiyatlar, deli gibi alıyorum diyordu...şu an blooobberght de konuşuyor (net holding finansın başında)...bu da azılı boğalardandı.
her çıktığında yazıyorum bunu, farkındayım:) ama çok değerli adamlardan ders almışız, şimdi daha iyi anlıyorum.
Haydar Acun'un anlattigi kadariyla piyasadaki temel analistlerden farklilastigi temel bir nokta var. Insanlar genel olarak finansal raporlarin icerisinde gelir tablosu ve gelir tablosunun gelecek senaryolarini modellemeye calisirken, Haydar bey bilancoya odaklandigini soylemisti. Benim gordugum kadariyla bu bircok kisinin yapmadigi bir husus.
Hedge denedim, yapamadigimi gorunce vazgectim; insan yonetemiyorum, dolayisiyla yonetmeye calismiyorum mantigi benim hosuma gitmisti, farkinda olmasi ve yapamadigi seyleri zorlamamasi guzel bence. :)
Ata Yatirim'i bu siralar cok begeniyorum, siteleri haric. Portfoyumu hicbir hizmet alamadigim Garanti'den buraya tasimayi planliyorum.
Alınma filan yok üstadım... Siz burada epey üst düzey bir yatırımıcısınız ve sadece benim tarzım değil pek çok yatırımcı profiliyle karşılaşıp tecrübe biriktirmişsiniz. Bir de mesleğiniz bu zaten... Küçük çaplı slow trade yaptığım oluyor bazen, yani trade psikolojisini de az biraz yaşıyorum. Trade psikolojisi ile temettü emeklisi psikolojisinin yatırım enstrümanlarına yansıması elbette farklı olacaktır. Ben kendi adıma hisse senetlerinden başka bir enstrümandan anlamadığım için sadece bu alandan tecrübe veya örnek paylaşabilirim. Fiyat hareketlerine oynayan kişi hisseye aşık olursa hata eder. Benim gibi UV temettü portföyü oluşturan kişi eli yüzü düzgün firmaların paylarını iki tavan yaptı diye satarsa hata eder... Alınganlık yok yani... Haddimizi biliriz... Sürç-i lisan ettiysek affola...
ata yatırıma alışmadığın için olabilir...kullandıkça, bir şekilde benimsiyorsun...ama, web üzerinden, ana sayfadan işlem yapmayı kastediyorsan, çok zayıf..hele işlemlerin hızı arttığında bazen hiç işlem yapamıyorsun..ama orada da app üzerinden işlem yap diyorlar.
öte yandan şu an iki kurumla çalışıyorum..biri ata yatırım...zaten 99 da bu işlere ata online ile başladım..hala hesabım duruyor yani..cal center ı kalitelidir, arayınca düzgün temsilcilerle muhatap olursun...bence kalitesini her zaman belli bir seviye üzerinde tutabildiler..en azından 21 yıllık deneyimim bu yönde.
HA nın viop u beceremedik itirafı güzel..en azından ego sorunu olmadığını anlıyoruz...zaten becerememesinde aşırı boğa ruhlu olmasının etkisi var bence, hep hisseler daha da yükselmeli modunda olan birisi, portföyü hedge yaparak getirisini arttıramaz:) yoksa, atla deve değil hedge işi, biraz kafası çalışan, biraz da piyasayı bilen adam çok rahat yapar..HA gerçekten istese kralını yapar.
benim o iki hisseyle alakalı takıldığım esas unsur..aşırı küçük olmaları...fon büyüklüğü ve hisse oranlarına bakınca, piyasadaki lotların %30 u bu fonda..büyük risk..patronla anlaşman yoksa, bir bedelli açıklar mahveder seni...likit olmadığı için de elinde patlar mallar...yani iki durumda da kötü...patronla anlaşmalıysa etik değil, anlaşmamışsa bu sefer de çok riskli bir iş yapıyor demektir.
:ok::ok:
Ben de Mart 2017 itibariyle kendi fonumu aktif yönetmeye başladığımda, , tefastaki yatırım fonlarının izahname ve portfoy dağılımlarını örnek alarak yön vermeye başlamıştım.
İlk başlarda temel-teknik analizlerle "tahmin edilebilir" ortam oluşuyordu. 2019 yılından sonra piyasadaki serseri para her şeyi değiştirdi. Ne alırsan ikiye-üçe katlar piyasası oldu. Tabi burda bir çok kişinin gözden kaçırdığı "USD" bazında da portfoyleri korumak/artırmaktı.
Bu dönem her zaman olmaz.
--
Bakalım 2020'yi USD ve TL bazında nasıl kapatacağız. Rakamlar anlık günceldir:)
Dağılımım :
%66 Hisse
%15 Eurobond
%18 Bono
%1 BES
https://i.hizliresim.com/7gs6p7.jpg
takip ettiğim fonlar; MAC, GSP (2 kez temettü öder), AFT (dönemsel takipte) ,NNF, TKF
ne demek...her türlü katkıya açığız..keşke herkes kendi durumuna göre yolunu net bir şekilde belirleyebilse.
zaten, beyaz yakalı, işinde gücünde olan çoğunluk, bence senin yaptığını yapmalı..yani düzenli, aylık alımlarla, sürekli alma şeklinde.
burada yapabileceğim tek öneri...2-3 yılda bir de olsa...dönemsel hareketler nedeniyle hisseler arasında ağırlık artır, azalt şeklinde işlem de yapılmalı bence...mesela, havacılık yerlerde şu an, önümüzdeki 1 yıllık dönemde otomotivin ağırlığını %5 düşürüp, havacılık %5 arttırılabilir. (otomotiv %35-->%30 a, havacılık %10-->%15 e gibi)
1,5 sene önce de pegasus şov yaparken otomotiv sürünüyordu...doğuş otomotiv 5 tl civarındayken çok muhabbetini yapmıştım...hatta burun kıvıranlar olmuştu, şimdi 25-30 tl lerde...türk traktör daha bir yıl önce 25 tl leri görmüşken, şimdi 150 tl lerde...onu da çok konuşmuştuk buralarda.
yaklaşık %40 yıllık bileşik getiri, gayet başarılı, tebrikler...bence 3-4 yıl gibi dönemlerde usd getiriye odaklanmaya gerek yok..5 yıl üzerinde usd ye bakmak doğru olur...benchmark olarak aynı dönemde bist ortalama getirisi ve ortalama enflasyon artışı baz alınabilir.
bir de şu yanılgıya düşmeyelim...fon yöneticileri iyi kazandırdı, biz de iyi kazandık ya..bist 100 dışı uçanları bir kenara bırakalım. bist 100 içinde bile dönemsel çok iyi getiriler oluyor...yani bist100 %30 gitmişken %60 kazanmak çok zor değil...çünkü bu dönemde pek çok bist100 hissesi %100 den çok artmış oluyor...yani banka almasan, sanayi hisselerinden bir portföy yapsan bist100 ü ikiye katlamak çok zor olmazdı.
buna değinen fon yöneticisi pek görmedim..iyi performasta bu konu çok etkili bence.
Ata Yatirim sitesinde aslinda problemim tasarim kaynakli degil, arayuz bende cok yavas calisiyor. Neden bilmiyorum, farkli tarayicilarda deneyecegim.
O iki sirket ozelinde bence de haklisiniz, bakis acinizin mantikli oldugunu dusunuyorum.
Ayrica, hem akademik hem de pratik yonunden isin icinde biri olarak surdurulebilir bir 50% getiri hedefinin oldukca iyi bir hedef oldugunu dusunuyorum. Zaten fon performanslari da bunu gosteriyor; yonettikleri paranin buyuklukleri, ve SPK duzenlemeleri nedeniyle manevra kabiliyetlerinin biraz daha limitli olabilecegini kabul ediyorum, fakat arastirma ve bilgiye anlik erisim olarak da bizden cok ondeler. Dolayisiyla, surdurulebilir bir 50% gayet iyi bir hedef bence.
Bu arada pandemi yüzünden erken emekliliğin keyfini süremiyoruz pek..dışarı çıkamıyoruz, dışarda yiyip içemiyoruz..tipik bir çalışan beyaz yaka olduk...teknoloji şirketlerinde çalışan arkadaşlarımın çoğu evde artık...aynı durumda sayılırız...böyle olacağını bilsem devam ederdim maaşlı çalışmaya:)
şaka bir yana...eşim dahil(öğretmen), iki çocuk da evde..özel okulun da pek avantajı kalmadı..herkes evde ve online dersteler...herkese bir oda...ben de boş neresiyse orada oluyorum...2+1 evde olsak, hepten kafayı yerdim herhalde. yapı olarak kalabalığı sevmem, evde kimse yokken daha rahattım...şimdi ev çok kalabalık geliyor:)
evde çok takılınca, ister istemez tv açık, genelde bloonberght deyiz...o uzman, bu uzman..uzmanlardan gına geldi...çoğu da ya boş konuşuyor, ya da tv de pek yararı bir şey söylemiyor bilerek, niye para eden bilgi verelim diye düşünüyor olabilirler.
bir de hayal kırıklıklarım oldu..tuncay turşucu, sevdiğim, uzun vade portföy yönetimi açısından görüşlerine değer verdiğim biriydi...önce deva yı bilanço sonrası pahalı buldu..fk sı 8 filan ve ilaç şirketi..sürekli büyüyen firma..ama sasa yı pahalı bulmadı, tutulabilir dedi.sasa bildiğin sanayi firması ve yatırımları var..ama finansmna gideri yazıor, fk sı 383..pahalı değil.
geçen hafta sasa geri alım açıkladı...şirket acayip borçlu, güçlü favök e rağmen finansman giderleri yüzünden net kar eksi geliyor...yani deli gibi borcunu azaltması, finansman giderini düşürmesi lazım...işte bu firma geri alım açıklıyor...üstelik son 4 yılda 20 ye katlamış bir firma...geri alım kim açıklar, piyasa koşulları nedeniyle hissen çok düşmüştür, küçük ortakları da korumak için böyle bir karar alırsın..kasanda da para vardır..mesela tav açıkladı, pandemideki havacılık krizi ve çok düşen hisse fiyatları nedeniyle.
şimdi, tucay efendi bu geri alımı destekledi, güzel karar, firma hissesine sahip çıkıyor diyor...sanki patron cebinden para koyup alıyor, hisse üstelik fezaya çıkmış...yoksa, hissenin çoğu kendi eş dostunda...bu nedenle çıktıkça çıksın istiyor, el altından veriyorlardır, başkaları da geri alımı görünce satmaktan vazgeçmiştir....bence düpedüz bir suistimal var, ve buna temel analizci geçinen önemli bir uzman, ne güzel diyor.
işte bu tür durumlar, iyice soğutuyor beni, karakteri biraz düzgün dediğimiz adam bile bunu yapıyor, öbürlerden hiç bahsetmeye gerek yok zaten.
Ata Yatırım özelinde beğenilmesi ve tercih edilmesi arasında ters bir durum var sanırım. Belli başlı hisselerde takas analizinde gerilerde bulunmasının nedenini pek anlayamadım. Mesela garanti bankası takasında 34 aracı kurumdan sonra gelmesinin tek sebebi komisyon oranı mıdır acaba?
A1 – İnfo- Tacirler- Gedik – Global gibi aracı kurumlardan bile geride 35. Sırada bulunması acaba müşteri seçme gibi kriterler mi var diye düşünmeme sebep oldu. Yabancı yatırımcıya hizmet vermek belki de ilk tercihleri olduğu için böyle bir sonuç ortaya çıkmış olabilir.
İyi bir aracı kurumun faydaları ile orantılı olarak daha çok tercih edilmesi gerekir gibi bir mantık yürütmeme sebep olduğu için değerli düşüncelerinizi merak ettim açıkçası.
Altın seven ve halen taşıyan biri olarak biraz geçmiş analizi paylaşim. 2013 yılında ford marka b segment sıfır km bir araba almıştım 35000 tl fiyata , gram altın fiyatıda 80 tl imiş o tarihde yani sıfır araba 437 gram saf altın ediyormuş . Bugun ise 437 gram saf altın 465 tl fiyatı ile 203 bin tl yapıyor ve ne hikmetse 7 yıl geçmesine rağmen 437 gram altın yine b segment sıfır km bir ford alabiliyor.
Açıkcası biraz sukutu hüsrana uğradım. Galiba Dudu abinin dediği gibi her fiyat bir yerde birbirine yakınsıyor. Çok da şey yapmamak lazım belki.
Abi başka başlıkta değinmiştim, özellikle portfoy büyüdükçe %50 demeyelim de enflasyon x2 yapmak gerçekten zor geliyor bana ve yapana saygım büyük. Para büyüdükçe, daha düşük ama reel olarak pozitif getiriler de çok çekici olacaktır. Bence beyaz yakanın 1. Önceliği reel olarak asla para kaybetmemek olmalı. Benim için bu böyledir. Hissede, pozu ucuzken açmak. Viop da zararı kısa kesmek bence bu işin sırrı. Bunun için de esnek bir kişilik gerekiyor, yüksek ego ve tahmine dayalı islem insanlari en çok hataya iten davranislar bama göre. Tahmin etmek çok riskli bir şey tahmin asla etmemeye gayret ediyorum.
Ekranla ilişkiyi kesinlikle azaltmak lazım ben şu an günde 7 8 saat çalışıyorsam 8 saat de her gün normal işime mesai yapıyorsam, bunu 4 5 sene de böyle sürdüreceksem lanet olsun böyle paraya derim; bunun için ise otomatize işlemlere ilgi duyuyorum biliyorsun. Günde 2 saati geçmemeli ekran. Bunlara çok detaylı çalıştım. Celha inan anlamadım. Almam için, üstüne para isteyeceğim bir şirket. Haydar bey mantığını açıklarsa ( veya açıkladı ise) bir yerlerde dinlemek isterim
Ditas anladım, yağ var un var helva da demek ki olacak diye öngörülüyor, ben yine ALMAM ama alanın hangi varsayımla aldığını anlayabiliyorum, dediğim gibi çok başarılı bir fon ve düzgün, durust bir insan izlenimi oluşturuyor; kendi babama aldırdım ötesi var mı insallah cok başarılı olurlar.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
altın 100% otomobil ise belki 90% dolarla korele fiyatlanır altın grafiğini açıp bakarsanız yükseldi denilen altın aslında dolar cinsinden 2013 fiyatlarında :) bu arada basılan paranın haddi hesabı yok yön altında yükseliş trendi süpriz olmayacaktır araba ise dolar cinsinden iyimser senaryoda yerinde sayar.
nihayetinde zamanlama her şey, 2008 dolar alanalr yıllar boyu stabil değerlerde bekledi geçen sen alanlar ciddi kar yazdı.
gram altın ve araba için dolar ortak değişken... yıllar içerisinde doların enflasyona uğraması ons u arttırırken, arabaları arttıran ötv ve kdv oldu.... özellikle yüksek hacimli motoru olan arabaları ötv katladı da katladı...
şaka ile karışık en iyisi yine temettü ve eurobond yatırımcılığı kafa rahat :D ytd :D
abi bu sene hepimiz kumda oynadık bence.
yani ikiye katlayanlari belki ayırmak gerekir.
benim biraderin 40bin nüfuslu ilçede dükkanı var.
karşıdaki komşumuz sene basında 10bin çuval un aldı. 100 liradan. kafayı yedi dediler.
abi adam ilce nüfusuna yakın un aldı.
gecende gittim 170 180 liradan okutuyormus simdi.
kemiksiz yüzde 70.
benim bu sene getiri yüzde 50 tl bazında.
abi un bazında eksideyim.
sene başında 95bin olan arabaya su an 180 falan yaziyorlar.
konut desen ayni.
arsa tarla desen ayni.
2020 bir iluzyondu abi.
hokus pokustu.
su an eşitsizlikler var fazla sivrilenler var..ilk rüzgarda hepimiz tamamen eşitlenir ve 2019 seviyemizde bulusuruz :)
normale döneriz abi.
Dudu hocamızın dediği gibi hepsi uzun vadede birbirine yakınsar. Çok da kasmaya gerek yok yine Dudu hocamızın dediği gibi TL bir illüzyondur, onda kalmayın yeter. :kmk:
Bizim ekol, Dudu Hoca ekolü, parti kursun oy verelim, futbol kulübü kursun taraftar olalım :ok:
Cok haklısınız sayin Dudu psikolojiyi yönetebilmek icin en rahat hissedilen yoldan yürümek onemli.. aksi halde bir anlik huzursuzluk büyük zararlara yol acabiliyor...
Saglikli mutlu haftalar dilerim saygılar :)
Ismen pozumu bugün kapattım, bu yazıyı 28 Ocak ta yazmışım vay be nereden nereye...[/QUOTE]
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Turşucu bey uzun vadeli hisseler diye video cekmis BİST 100un yarısı burada. Bi de bu kadarla kalmayacak 2. Video gelecek demiş. Güler misin ağlar misin
https://youtu.be/MSSK8k1ey80