Küresel tahıl piyasasında görünüm
https://www.paraanaliz.com/2022/tari...liyor-g-27952/
Printable View
Küresel tahıl piyasasında görünüm
https://www.paraanaliz.com/2022/tari...liyor-g-27952/
https://www.dunya.com/sektorler/teks...-haberi-654097
Son bir yılda üretim maliyeti iki kata yakın yükselen hazır giyim sektöründe artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıması sürüyor. 2021 sonuna göre fiyat artışının yüzde 60'ı bulduğunu belirten sektör temsilcileri, yaz aylarında bu oranın yüzde 80'e ulaşacağını söyledi.
Sektör temsilcileri geçen yıl sonuna göre giyim fiyatlarında %60 artış olduğunu söylüyor TUİK'e göre ise artış oranı sadece %1.84.
TUİK yetkilileri nasıl bu kadar insanların aklıyla alay eden rakamları pervasızca ,rahatça yayınlayabiliyor,inanılır gibi değil.Umarım bir gün yargı önünde hesap verirler,bu yaşıma kadar böyle bir şeyi ne gördüm ne duydum.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...22-45792&dil=1
https://www.dunya.com/kuresel-ekonom...-haberi-654099
Küresel petrol fiyatları, İngiltere ve ABD'nin ardından Avrupa Birliği'nin de Rus petrolü ithalatına yasak getireceği beklentisiyle yükselişte.AB üyelerinin temsilcileri ise bugün bir araya gelerek yeni yaptırım paketini tartışacak. Bugün başlayacak NATO dışişleri bakanları toplantısında da AB bakanlarının 5. yaptırım paketini ele alması bekleniyor. Bununla birlikte uzmanlar Ukrayna savaşıyla artışını hızlandıran petrol fiyatlarının nereye gidebileceği konusunda bir uzlaşı içinde değil.
sayın deniz hocam sizin harika bir döviz sepeti hesabınız var yalnız şu an doğal seyrine bırakılmayan kur beni çok rahatsız ediyor
örneğin geçen senenin dibi gibi sayılan yuvarlak hesap doları 7 alsak enag enflasyon değeri ile hadi abd enflasyonu çıkarıp aşağı yönlü yuvarlasak bile %120 desek kur 15,40 'ın altında fiyatlanmamalı her şeyi Tl için en olumlu aldığım aşağı yönlü rakamları yuvarladığım ve 7 tl'nin dahi geçen senenin fair value'su olmadığı farazi bir durumda dahi
belki biz birikimlerimizi korumaya çalışıyor olsak da geçinme savaşı veren milyonlar var haliyle bizim refahımızı etkileyen her geçen gün sayısı artan yardımla geçinen milyonlar
gözleri ışıldayan bi uyusam 6 ay sonra her şeyin güzel olduğu bi sabaha uyanmak isteyen bir bakan
iyi ki varsınız en azından sizin gibi bir insanın önderliğinde aklı başında bir sayfada bilgi dağarcığımız genişliyor benzer düşünen insanların varlığı sayesinde rahatlıyoruz
Saygılarımla tüm başlık sakinlerine selamlar
EKONOMİYeni zihni sinir proje: Dar gelirlilerin sık tükettiği 20 üründe fiyat sabitlemesi gündeme gelebilir!
https://www.paraanaliz.com/2022/ekon...bilir-g-28036/
Zihni sinir proje diye hemen hafife almayın.
Rusya başkanı savaş koşulları nedeniyle çıkardığı kanun ile , memorandum mu neymiş adı. Şeker gibi bazı temel ürün fiyatlarını fixe etmiş. Piyasa spekulatorlere bırakılırsa aziz milletin ebesine, ebegumeci yedirirler.
Siz muhterem , spekülator tetikçisi olamazsınız. Temel ürün fiyat belirlenmesinin neresinde ne yanlış var?
SM-P610 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fed tutanakları
https://www.federalreserve.gov/monet...es20220316.pdf
Toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri bilançoyu ayda 95 milyar dolar küçültmeyi planlıyor
Yanlış yok halk için çok iyi olur elbette ama dikkat edilmesi lazım:
Yani ürünlere sabit fiyat belirlenirse arzı garanti edebilecekler mi? Edemezseniz yokluk başlar fiyat sabit ama mal yok, karaborsa başlar, arzı sağlayabilirseniz bu sefer piyasa altında fiyat olduğundan stokçuluk olur arbitraj için dışarı kaçakçılık olur, bunları engellemek için satışa sınırlama getirilir, sınırlamayı uygulayabilmek için de özünde karne sistemine geçilir (adı daha güzel modern bir şey olur).
Kısacası eskinin eleştirilip durulan karne, kuyruk, karaborsa sistemine dönülür.
Elbette bunları düşünmeyip geçtik şimdi ötesine sonra bakarız kervan yolda düzülür denilerek geçilebilir istenirse.
Hayırlısı olsun diyelim ne diyelim.
Akaryakit, elektrik, et, buğday, tutun fındık çay vs pek çok mal hizmet fiyat kontrolü yapılıyor. En son İstanbul otobüs zammı verildi.
Tam serbest ve sağlıklı bir piyasa yok. Bazı mal ve hizmetlerin Fiyatların devletçe belirlenip sabitlenmesinin Enflasyon düşürmekte etkili olmasını ümit ediyoruz.
SM-P610 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Katılıyorum, yazlık ürünlerde şu an artış %200 gibi, yani 150 den 450 ye. Tabi sezon başı fiyatları, düşer bir miktar. Mart ayı enflasyon hesabını düşük çıkaran kışlık ürünler.
Diğer tespitinize de katılıyorum. Bazı temel ihtiyaç maddelerinde tanzim satış gibi uygulama yapılabilir diğer uygulamalara paralel, ama kastedilen o kalemlerin ülke genelinde fiyatını sabitlemekse, sabitleme kontrol/kota getirir, bunun adı da karne olur. Asıl o zaman stokçuluk kaçakçılık başlar. Venezuela örneğindeki gibi. Marketlerde kota, ama arka mahallede aynı ürüne farklı fiyattan ulaşmak mümkün. Haller ve tedarik zinciri bundan zarar görürse, bu sefer de başka problemler başlar.
Geçen sene soğanda neler yaşandı, bu sene neler yaşanıyor, döküyorlar sağa sola. Bu şekilde enflasyon düşürülemez.
Enflasyonu düşürmenin tek yolu faiz arttırmak. Bu da işsizliği getirir, borçların ötelenebilmesi imkanı kalkar, çarklar yavaşlar, zayıf halkalar patlar, zincirleme reaksiyon başlarsa kriz gelir. Bu saatten sonra zannımca geri dönüş yok, gidebildiği yere kadar gidecekler, maaş zamları, destek, yeni vergiler, olursa uzun vadeli krediler. Zaten yurtdışında faizler artınca, dış borcun çevrilmesi bir yerde mümkün olmayacak, kaçınılmaz son gerçekleşecek. O güne kadar 'du bakali nolacak' moduna devam.
enflasyon: dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç.
Nas layıp, -40+% faiz dayatılıp, TL nin içinden geçilirken,
Fiyat kontrölü/karneye kurtarıcı gözüyle bakmaktya eh meh biraz.
hem nasıl kontrol olacakmış ?
ihtiyacı olana mı düşükten satılacak ? herkese mi düşükten satılacak ?
raftan x+15 alırken, itiyaç sahibi x-15 e mi alacak ?
kendi yarattıkları TL krizini/şölenini, karneli oy fabrikasına çevirirlerse,
machiavelli mezarında döne döne magmaya kadar iner. :he: :he:
Deniz43 hocam iyi akşamlar dilerim. Bir sorum olacaktı, bu ABD de mortgage faizleri %4.67 ye yükseldi. Aylık grafikte 200 lük ortalamayı da aştı şu anda. Ne zaman bu ortalamaya dokunsa, dünyada büyük sıkıntılar oluşmuş.
1990 körfez savaşı
1995 Saraybosna katliamı
2000 dotcom krizi
2008 mortgage krizi
2018 çin ticaret krizi, hep faizler bu ortalamaya dokunduğunda çıkmış.
Sizce önümüzdeki 5-6 aylık süreçte büyük bir dünya krizine sebep olur mu yine bu faizler. Hele ki Fedin mecburen faizleri arttıracağı bir dönemin içerisindeyken.
Rusya'nın Ukrayna'yı istilasından sonra şu anda zaten başta enerji ve gıda ,emtialarda arz eksikliğine dayanan küresel bir krizin içine girmiş durumdayız,ileride başka gerilimleri de tetikleyici olabilir.
Faizlere gelince ,negatif reel faizler ABD'de ev fiyatlarını göklere çıkarmış durumda,her ay "tüm zamanların en yüksek fiyat seviyesi "rekoru yeniden kırılıyor.Şu anda ABD'de ev fiyatları 2008 ekonomik krizini çıkaran "balon fiyatların" kabaca %50 üzerine kadar yükselmiş durumda.Faizlerin yükselmesi ev fiyatlarının yükselmesine fren etkisi yapacaktır.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Mortgage faizleri:
https://tradingeconomics.com/united-.../mortgage-rate
Ev satınalma taleplerini frenleyen faiz oranlarından ziyade ev fiyatlarının "balon fiyatlar" olması
https://tradingeconomics.com/united-...purchase-index
Maalesef 1980-2003 tarihleri arasındaki enflasyon döngüsüne tekrar girdik.Bizi diğer ülkelerden ayrıştırabilecek tek şey seçimde herkesin '' oh be'' dedirtecek bir sonucun çıkması.....
Hazır giyim sektorunde en oncu markalardan birinde çalışıyorum.
Maliyetler konusunda yorum yapamıyorum artik. O kadar yukseldiki ne yapacagimizi bilemez duruma geldik. Hergun yebi senaryolar calismaktan gina geldi.
Isin kotu tarafi butun artislari fiyata da yansitamiyorsunuz. Musterinin alim gücü ortada. Su an araplar olmasa yanmistik. Bu boyle gitmeyecek tabi. Fiyatlar boyle kalirsa sirket ciddi etkilenecek. Yeni sezon fiyatlarıni henuz gormediniz ama %80 gibi artis gelecek. Ihtiyaclarinizi alin koyun kenara simdiden.
Deniz bey merak ettiğim bir konu var.
Tüik' in mart 2022 için açıkladığı üfe, tüfe oranları
Bir önceki yıla göre,
Üfe: 114.97 , Tüfe: 61.14
Hesapların doğruluğunu yanlışlığını geçtim.
Merak ettiğim teorik olarak üfenin, tüfeden yüksek olması mümkün mü?
Üfe eğer üretim maliyetlerindeki değişimi gösteriyor ise, nasıl oluyorda maliyetleri %114.97 artan üreticiler bunu satış fiyatlarına yansıtmazlar.
Zararına satış yapamayacaklarına göre tüfenin üfeden küçük olması bana garip geliyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Teorik olarak böyle bir şey mümkün mü?
Tüfenin üfeden küçük olmasını nasıl yorumlamamız gerekir?
Alıntı:
Originally Posted by tantrum;587ÜFE, üretim maliyetlerini değil üreticilerin sat3932
ÜFE, üreticilerin maliyetini değil satış fiyatındaki değişim oranını gösteriyor.Dolayısıyla ÜFE ve TÜFE arasındaki farkı yansıtmayan ,karından fedakarlık eden ya da zararına satanlar tüketiciye satış yapan perakende satış merkezleri oluyor.
Yani örneğin otomobil fabrikası fiyatına zam yapıyor ama bayi satış fiyatına yansıtmıyor,buzdolabı televiyon fabrikası ürününe zam yapıyor,bayi satış fiyatına yansıtmıyor gibi...
Öyle şey olur mu diyeceksiniz ama TUiK'e göre olabiliyor.Bu arada talebi düşürdüğü için üreticilerin de ürünlerine zam yapsalar da maliyetlerini fiyata tam tansıtamadıklarını ifade edelim.İleride bir talep artışı olursa üreticiler maliyetlerini tam yansıtmak için ürün fiyatlarına yeniden zam yapacaktır.
Sevgili deniz43,
tüm dünyada üfe tüfe den daha yüksek, hatta bazı ülkelerde bizdekinden bile daha büyük farklar var..mesela tüfe nin %5 olduğu bir yerde üfe nin %30 olması daha ilginç bence. konu kısa dönemli, günümüze özel bazı anomalilerden kaynaklanıyor bence...ama bu şekilde sürmesi mümkün değil tabii ki..1 yıl sonra bu farklar çok daha makul hale gelecektir.
Sevgili Cautionary,
Söylediğinde haklılık payı var,enflasyonun maliyet enflasyonu kaynaklı olduğu,dış ticaret fazlası veren,tüketici talebinin zayıf olduğu yerler için ,örneğin Euro Bölgesi,örneğin Çin gibi ülkeler için haklısın.
Ama bizim ülkemiz Türkiye;aynı ABD,Birleşik Krallık gibi,dış ticaret açığı veren tüketici talebinin güçlü olduğu bir ülke.Dolayısıyla ÜFE ve TÜFE arasında böyle yüksek bir makas olmaması lazım.
Örneğin:
ABD'de TÜFE:%7.9,ÜFE%10.0
Birleşik Krallık'ta: TÜFE:%6.2,ÜFE:10.1
Arada oldukça dar bir band var.
Teşekkür ederim Deniz bey sağolun.
Yani şöyle diyebilir miyiz,
Tüik' e göre süt üreticisi gecen sene mart ayında daha önce litresi 10 liraya sattığı sütü, şimdi 21.497 ye satıyor buna karşın sütü üreticiden alan satıcı geçen sene artık kaça satıyorsa sadece %61.14 zam yapıyor.
Bu satıcının zarar etmemesi en azından başa baş kalması için gecen sene sütü %33.40 karla satıyor olmalı ki bu sene başa baş çıksın.
Teorik olarak bu mümkün değil.
Yanılıyor muyum?
Ben bu marjın, daha ziyade kamunun ekonomideki payının etkisi ile orantılı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta devlet tüketici fiyatlarına etki edebiliyor...özellikle elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarında gerek sübvansiyon, gerekse vergi ayarlamaları ile doğrudan etki edebiliyor.
Ayrıca çay, şeker gibi temel bazı ürünlerde devlet hala ana üretici ve piyasadaki fiyatları etkiliyor...kamu etkisi olmasa çay ve şeker fiyatı 2 ye katlanabilirdi...mesela kuru çay 40 tl, normalde 80 olmalı..şeker, türk şekerin ürünü 10 tl,,,diğer markalar 15 tl...tüik muhtemelen türk şeker markalı fiyatları baz alıyordur:)
Doğru, teorik olarak mümkün değil ama piyasada çok sayıda üretici ve satıcı var ve serbest piyasa koşullarında değişik fiyatlar var.Istatistikte bulunan rakamın piyasada nereden toplandığı meçhul.Örneğin TUİK'in son Mart verisinde sütün, peynirin yoğurtun,bulgurun, salçanın,kuru fasulyenin mercimeğin çayın kahvenin nohutun ve daha başka gıda fiyatlarının düşmüş olduğu gözüküyor. Ama nerede bu fiyat düşüşleri olmuş, sadece TÜİK biliyor, biz bilmiyoruz.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
haberi okudunuzmu? haber de zincir marketlerle anlaşılacak diyor....sistem nasıl işleyecek ? eger şekerdeki gibi olacaksa ? mesela türk şekerin şeker fiyatı 11,5 ama özel sektör ..16,5 ama ortada türk şekerin şekeri yok...marketlerin şeker rafları bomboş...hiç yok kesme şekerde yok toz şekerde yok..ama ortada bir fiyat var 11,5 ..haberde diyor k zincir marketlerle devlet anlaşacak...sen piyasadan şekeri al ..ama 11,5 a sat aradaki farkı ben verecegim dedi..mesela gitti market doğuş şeker 5 kg 80 tl ye aldı 85 e satacaktı..57,5 a sattı buradan doğacak 27,5 tl zararı devlet ödedi..piyasa sadece 5 zincir marketten oluşmuyor..hadi mahalle bakkalını geçtim...bir sürüde yerel ve bölgesel marketler var...mesela izmir ve civarı için pehlivanoğlu gürmar..denizli civarında pekdemirler vs gibi ve adı sanı duyulmadık ama bulundugu ilde güçlü fyat avantajı sunan çeşitli marketler var..vatandaş aa ben temel 20 ürünü buraddan alayım ama yazık digerleri batmasın diger ürünleride onlardan alırım demez..girdimi hepsini biryerden alır ve çıkar..buda digerlerinin batması demektir ki ..zaten kartel olmuş olan sistemi .tamamen kartele tesli etmiş olursun..haa işin kaynagında fabrikaların tümüne derse..atıyorum orkide ,yudum ,olin, biryağ falan hepsine derse iç piyasaya vereceginiz her yağ için litre başına 5 tl destek veriyorum o zaman belki olabilir..ama haberde diyor ki ..zincir marketler diyor...biz zamanlar et balık kurumu bunlara ucuz et verecekti..verdi şimdi ne oldu? aynı şeyi şekerde yaptılar ne oldu..müdahele edilen herşey daha çok bozulur.. piyasa koşulları içinde haret edilmesi gerekir. kıt olan şey degerlidir..illa enflasyonla mücadele edecegim diyorsan..üretimi teşvik edersin ürün bollaşır fiyat düşer..bu kadar basit..tarım politikanı degiştirmedigin sürece bu boyle devam edecektir..market gezerek fiyat düşürün diyerek fiyatarın düşecegine inanan insan gerizekalıdır ...yaa şu an yapılan şey halkı gerizekalı yerine koymaktan başka birşey degil..ve halk buna inanıyorsa aziz nesin haklıdır...ha politacılar bunu algı için yapıyorlar ellerinden birşey gelmyor denilebilir.. ama eger gerçekten bunun işe yarayacagınız düşünerek boyle bir teklif sunulduysa bu kafa bizi yönetiyorsa bunlar çoook çook daha iyi günlerimiz demek ki
Merkez bankası haftalık istatistikleri(1 Nisan haftası)
-Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 1.219 milyar dolar arttı.
-Yabancılar 10.1 milyon dolarlık hisse senedi , 103.8 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;1534 milyon dolar azaldı
Gerçek kişiler 281 milyon dolar azaldı;Şirketler 1252 milyon dolar azaldı(Birinci çeyrek sonu dış borç ödemeleri)
Thursday April 07 2022 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Initial Jobless Claims 02/APR 166K 171K ® 200K
ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları istatistiklerin yayınlandığı 1968 yılından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek kayıtlara geçti
https://pbs.twimg.com/media/FPvR3oRW...jpg&name=small
Bloomberg'e göre,döviz kurlarını baskılamak için kamu bankaları geçen hafta 3 milyar dolar satmış,bu hafta da günlük 300 milyon dolar satış ile devam ediyorlarmış...
Şu anekdot aklıma geldi. SSCB li yıllarda komünist partiden bir yetkili londraya seyahate gidiyor. Londrayı geziyor detaylı günlerce. Sonrasında aklına takılan soru şu oluyor, "Burada ekmeği nasıl dağıtıyorlar?".
Yani işin özü kapitalist sistem o kadar büyük ve detaylıdır ki herşeyi devletin regüle etmesi, organize etmesi ve mal-hizmet alanları memnun edebilmesi mümkün değildir.
Bu 20 ürün hikayesini sanırım ilk KK söylemişti ve ana muhalefet lideri olarak aklına gelen ekonomik fikir bu mu diye kızmıştım. Devlet eliyle yapılan yardımlar, destekler, sübvansiyonlar vs hepsini vergi ödeyenler olarak öderiz.Yani bunların hiçbiri bedava değildir, sadece hesap ortak ödenir.
Bence çözüm de değildir. Sonunda vergisini ödeyen herkes fakirleşir.
2017 yılında yapılmışı var. Ölçek daha fazla olacağı için işler bu kadar kolay olmayacaktır
https://m.star.com.tr/yasam/ucuz-et-...haber-1272651/
Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapılan açıklamayla iki büyük market zinciriyle anlaşma sağlandığı belirtilerek, 3 Kasım'da ise satışlar başladı. Bakan Fakıbaba, 81 ile de ulaşabilen iki market zincirini tercih ettiklerini belirterek, ucuz et satışının A101 ve BİM mağazalarında yapılacağını açıklamıştı.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bence bu aciklamalarin tumu yalan ve algiya yonelik.
Bu Fakibaba, hatirlayin, 300 koyun verecegiz diyen bakan.
Millet o an icin sandi ki, bu isi bizzat yapan, dagda bayirda ya kamu alanina ya da vatandasin malina kira odeyerek iptidai koyun merasi kurmus olan bu isin gercek emekcisine verecek.
Gazeteciler hemen sordular, teminat istenecek mi ?
hik mik 3 gun ses yok.
3 gun sonra acikladilar, su kadar donumu olanlara.
Ulan su an sistem zaten oyle, teminati olan ZB zaten veriyor krediyi, mali.
En cok kizdigim ise, bu 300 koyun verecegiz aciklamasini Tv'de yapti, ben bu yasima geldim bu kadar muhtesem basin toplantisi gormedim. Sandim ki Allah indi ya da bir temsilcisini gonderdi.O kadar yani.
Hala merak ederim bu Fakibaba milletin yuzune nasil bakiyor.
Onursuzlugun, utanmazligin, haysiyetsizligin bir siniri olmali.
Ama bunlarda yok.
O yuzden diyorum, bunlarda her soz yalan ve algiya yonelik.
Yersen.
Sayin deniz43 , ongorulerinizde bir degisiklik var mi acaba ?
Abd'de faiz arttirimlari ve bilanco kucultmeye baslanmasiyla birlikte altin, gumus , tarim emtialari ve petrolde dusus bekler misiniz ? Abd'de resesyon soylentileri konusuluyor.
Diger bir yandan Cin Sangay'daki covid kaynakli kapanmalar. Kuresel ekonomiyi ve emtialardaki talebi yavaslatmasi beklenir mi ? Ayrica bazi ulkeler stratejik rezervlerinden piyasaya katki yaparak petrolu ozellikle dusuk veya sabit tutmaya calisiyorlar. Basarili olmalarini bekler misiniz ? Saygilar.
Normalde Fed'in sıkı para politikasına geçmesinin faizleri yükseltmesinin bilançoyu küçültmesinin emtia fiyatlarını düşürmesi beklenir.Çünkü:1)Ucuz ve bol para politikası tüm varlıklarda olduğu gibi emtialarda da balon fiyat yaratır.2)Emtialar dolar ile fiyatlandırılıyor,ölçülüyor,dolayısıyla dolar enflasyonu demek örneğin 1 varil petrol ile satın alınan hizmet ve mal miktarının azalması demektir,bu da aynı miktarda mal ve hizmet almaya devam etmek için dolar enflasyonu kadar emtia fiyatlarını yukarı çeker.
Dolayısıyla Fed'in sıkı politikasıyla emtia fiyatlarının yönünün aşağı dönmesi beklenir.
Ama şimdi jeopolitik nedenlerden dolayı bu beklenti içine giremiyoruz.
-Avrupanın Rusyaya enerji bağımlılığını sona erdirmek için yukarıdaki linkte de görüldüğü üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına çok büyük yatırımlar yapması söz konusu,bu da sanayi metalleri fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin devam etmesi demek.
-Keza gübre fiyatlarındaki astronomik artışlar,2 önemli tarım ihracatçısı Rusya ve Ukranya'dan başta hububat ve bitkisel yağ arzının azalacak olması nedeniyle gıda fiyatlarında da artışın devamı bekleniyor.
-Rusyaya bir doğalgaz ithalat yasağı gelmediği sürece,brent petrolü 100-120 usd/varil bandı içinde hareket etmeye devam edebilir.Altının fiyatı ise Fed'in ne derece agresif para politikası uygulayacağına bağlı olarak bir miktar düşüş gösterebilir.
-Sonuç olarak;"bana göre",Başta hububat ve bitkisel yağlar olmak üzere tarımsal emtialar için 2 yıllık vadede "kuvvetli al",başta yenilenebilir enerjide kullanılanlar olmak üzere sanayi emtialarında 4yıllık vadede "kuvvetli al", enerji emtialarında ise 1 yıl vadede "tut" pozisyonu devam ediyor.Önümüzdeki 1 yıl içinde ise altın, ve hisse senetleri için "bana göre" sat pozisyonunda durmak mantıklı görünüyor.
Bu saçmalıktan nasıl korunacağız deniz hocam?
Balonların sönmesini beklemek başka bizdeki -40 faizle piyasa savaşı başka.
Bir yorumunuz var mı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun bugün biraz önce yayınladığı aylık veriye göre küresel ölçekte gıda fiyatları Mart ayında adeta uçarak aylık %12.7 yükseliş gösterdi.
https://www.fao.org/worldfoodsituati...ricesindex/en/
Böylece gıda fiyatlarındaki yıllık artış %33.64'e fırladı.Hububat ürünlerinde %37.3,Bitkisel yağlarda %56.1'lik yıllık artışlar başı çekti.Ve küresel ölçekte gıda fiyatlarındaki enflasyona ivme kazandırdı.
U.S. natural gas prices just hit a 13-year high. Blame coal, say analysts:
https://on.mktw.net/3O6Pjcr
Benchmark 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizinin sert yükseliş hareketi devam ediyor
U.S. 10 Year Treasury
US10Y:
Yield | 9:12 AM EDT
2.725%
up+0.071
Dolar endeksi 100'ü geçti.
https://www.investing.com/currencies/us-dollar-index
100.145 +0.385 +0.39%
09:27:18
Deniz Bey
Amerikada enerji piyasasinda calisanlar arasinda bilinen bir gercek var. Su andaki Amerikan dogal gaz fiyatinin bu kadar yukselmesinin Rusya ile alakasi yok. Evet Amerika eskisine oranla cok cok daha fazla LNG ihrac ediyor Avrupaya ama bu toplam tuketim icinde binde bir.
Esas olay enerji sirketlerinin gecmisten dilleri yandigi icin sirf fiyati yukseldi diye yatirim yapmaktan kacinmalari. Bundan onceki buyuk fiyat artislarinda bundan istifade etmek icin yapilan butun yatirimlar husranla sonuclandi. Onlarda artik yatirim yapmiyorlar.
Insanin aklina hedge geliyor. Yani uret hemen satma forward piyasalarda sat diye ancak onada maliyet yuzunden girmiyorlar. Cunku finansal islemlerin maliyeti cok cok yuksek bir cok zaman degmiyor.