Cok muthis bir temettu olsa da bol bol Ahtapot yesem Sakiz adasinda.
Printable View
Cok muthis bir temettu olsa da bol bol Ahtapot yesem Sakiz adasinda.
https://x.com/fire_ozgur/status/1844...213014112?s=19
SM-A536E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Büyüyen bir şirket için borç elbette kötü değil, ama yeterli büyümeyen şirketler için borç aslında iyi değil fordun 1 tl varlığının 33 kuru öz kaynaktan 67 kuruşu boçtan oluşuyor bir başka deyişle 1 tl öz kyanağına karşın 2 kusur tl borcu vari iyi olmayan borç değil borcun oranıdır. başka bir deyişle kötü olan borç değil borcun oranı...favök düşerken karlılık düşerken nakit akışı kötüleşirken borçluluğun artması iyi bir şey değil. bu borç artıişına kimse iyi diyemez...daha makul seviyelre çekmesi değerlemsini arttırır. nt borcu karının 4 katı satışlarınınsa yarısı, kabul edilebilir düzey net borcun satışlarının 3 te 1 i makul düzey ise net boprcunun satışlarının 5 te 1 i olmasıdır bana göre net borcun yıllık yıllıklandırılmış karın 5 katını aşması durumunda bana göre alarm zişlleri çalmaya başlar,
gerçi ford finansal borçlarını iyi hedge ediyor görünüyor ama her borcun bir faiz yükü olacağını ve karlılığı sınırlayacağı unutulmamalı... unutmayınki teorik oolarak şirketlerin yaşam döngüsü sonsuzdur, bunu sınırlayan ise nakit akışının kötü yönetilmesi ve nakit akışının kötü olmasıdır bunun bir sebebide borçtur, ben nakit akışına takık biriyim bana göre hisse başı kardan daha önemli bir rasyodur
kazanç kalitesini en pratik en kısa en doğru ölçen rasyolardan biri de oprerasyoınalrdan nakit akışı hisse başı kara oranıdır
ford hisse başı yıllıklandırılmış kar 129,7 tl
operasyonlardan nakit akışı yaklaşık 49 tl
50/129 = yaklaşık 0,38
yani her 1 tl karı için gerçekte şirketin kasasına 38 kuruş giriyor, başka bir deyişle hr 100 tl karı için gerçekte operasyonlarının sonucu olarak kasaya giren para 38 tl
Kazanç kalitesini değerlendirmenin en iyi yolu, işletme nakit akışını hisse başına karla karşılaştırmaktır.
bu oran 1 den büyükse, bu işletme nakit akışının hbk dan büyük olduğu anlamına gelir ve şirketin gelir tablosunda bildirilenden daha fazla nakit ürettiği için kazançların yüksek kalitede olduğunu gösterir. Bu da yatırımcılarının beklediği yatırım getirisinin üstünde bir performans göstereceğine dair önemli bir işarettir.
bunun tersi olsaydı yani diyelim 129 tl hisse başı operasyonalrdan ankit akışı ve 50 tl hbk olsaydı bu tuztarsızlığı yatırım yapıyor diye görmezden gelebilirdik ama diğer durumda gelemeyiz.
defter değeri 248,9 tl hisse başı borç 544,6 tl 544,6 +248,9= 795,5 tl bu hissenin bu fiyatın altına gelmesini beklemem bu verilerle ( ya da kısaca toplam varlıklar / sermaye = 278.438.964 / 350.910= 793,4 tabi piyasada her şey mümkün benimki tahmindir)
gene aynı olsaydı 793,4 ama hisse başı dd 350 borç 443 vb elbette daha iyi olurdu daha makul olurdu
Hisse başı operasyonalrdan nakit akışı 50, hbk 129,7 tl ise yatrım yapıyor diye bu tutarzsızlığı görmezden gelemeyiz çok kötü bir druum değil ama cazibesinin az olduğunu göstrgesi..
mesala atıyorum traarde yapan bir kurum açığa satacak hisse arasaydı froto radara girenlerden biri olabilirdi bu verilerle.... 1249 dan 859,5 hikayesinde bunun da etkisi çok tabi çoğu kişi bu düşüşü byd çin min vs hikaylerine bağlasada gerçek sebeplerden biri bu nakit akışı olayı kazanç kalitesinin düşüklüğüdür. alıcılar bunun dzüeleceğine inanabilir buna göre posizyon alabilir (t abi o da farklı bir bakış açısı ) ama satıcıalrın en önemli bahnesi bu nakit akışı olayıdır bana göre... Şüphesiz FROTO SADECE TR DEĞİL dünya çapında bir firma, ancak bugünkü kazanç kalitesi ve borçluluk düzeyi görmek istediğim şey değil.
tamamen şahsi fikirlerim ve mevcut verilere göre kişisel yorumum olup ilgili mevzuat gereği yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım tavsiyesi olamaz.
Harika bir yazı olmuş.
Zevkle okudum.
Katılıyorum.
Yatırım sürecinde ford otosan seneye de bu yük ile devam edecek yoluna…
2026 yılı ortasına doğru toparlarsa toparlar.
Seneye de otomotivde baskı bekliyorlar.
Yatırım ve ürün gamı değişikliği baskı oluşturuyor şirkete.
Ancak sağlıklı atlatırsa güzel olur.
Ytd
eyvallah, kötleşmenin bir sebebide avrupada işlerin iyi gitmemesi sonuçta ana pazarımız avrupa, Tahminim bilançoya kadar yatay batta devamn edErizgibi geliyor sadece tahmin çok bir şey kalmadı 1 ay kadar süre var sanırım yıllıklandırılmış hisse başı kar 120 veya üstü olsun ona fitim :D 100 de razıyım , 136 olsa tadında yenmez gönlümüz daha üstü olsun ister tabi nakit akışını da düzeltsin bir zahmet :D BU NAKİT AKIŞI OLAYI O KADAR ÖNEMLİ Kİ ESKİDEN ABD DE duyurulmasını dahi yasaklamışlar gerekçeleride kitlenin bunu anlayabilmesinin zor olduğu :D BANA GÖRE BİLGİYİ SADECE BAZIALRINA ÖZEL HALE GETİRMEK TABİ ASIL AMAÇ
Rahmi Koç yılbaşı gecesi Bernar Naum un yanında depoda envanter sayımı yaparken soğuk yılbaşı gecesi otur bakalım anlat araba nasıl imal edilir diye sorar her şeyi anlatır.
Bernar Naum bir şeyi unuttun der tahsilat kuzum tahsilat.
Bunu bir davette anlatmıştı Rahmi Koç.
İşte o tahsilat dediği şey sizin de üstüne basarak ifade ettiğiniz nakit akışı önemlidir.
Pandemi sonrası para bolluğu yaşayan orta büyük işletmeler parayı işe yatırdığı vakit bu parasal sıkılaşmanın içinde gemisini yüzdürüyor.
Ama işketmedeki parayı iyi kullanamayanlar ya da başka alanlara aktaranlar terlediği zamanlar yaşıyor.
Anlayabilen yapabilen orta ölçekteki şirketler aile işletmeleri ya da şirketleri mutlaka işe para yatırmaları gerekir.
Ve bence her yılki karın belli bir miktarını sermaye piyasalarında global ya da ulusal hisse senetlerinde tutmalıdır.
Bu da olaya farklı açıdan katkım olsun.
Zor zamanlardan geçiyoruz yatırım demirden leblebi….
Ytd