Fonlarda mı kendi kendine mal verip alıyor anlamadım bende.
Printable View
Fonlarda mı kendi kendine mal verip alıyor anlamadım bende.
Bakalım ilk çeyreğe kadar çöl gezintisi mi yoksa manzaralı yolculuk mu?
13 altı iştahlı alım yapan Hsbc tekrar alıma geçerse iyi olur.Adam en azından alıp kenara atıyor.
Bir ara 13 üzerinden de aldı diye hatırlıyorum.
Bofa ile ykredi robotları yapay işlem hacmi oluşturuyor sanki.
Her nedense bu düşüş bana inandırıcı gelmiyor.
Ha gayret az daha zorlayın 0.898 usd deki gapı da doldurun buraya kadar gelmişken :)
Bir 50 bin lot daha alış gelse işin boyutu bambaşka olacak.
Tera net 50 bin aldı.
Net Dönem Karı veya Zararı
67.149.241
Emirhan Bey bilanço hakkındaki düşünceleriniz neler acaba?
Mi 9 SE cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eski yorumlarına bakabilirsin
Aşağıdaki gibi bir yorumu vardı Emirhan Hocam’ın.
60 milyon civarında gelecek bir yıllık kar en azından bu seviyelerde kalmamızı sağlar. Sonra da 2022 fiyatlaması başlar
Belki de ben yanlis yorumluyorum ama Paynet cirosu hic sevimli degil bu ceyrekte... :(
Kurumsal kanal satislarindaki inanilmaz guzel sonuc disinda acikcasi pek moral verici bir resim goremedim. 4. ceyrek Kurumsal satislar genelde kuvvetli olur ama bu seferki rakamlar inanilmaz guclu. Acaba brightstar'i oraya mi konsolide ettiler Mobil segment yerine bilemedim..
Dipnotlari detayli incelemek gerekecek.
Yukarıdaki tahmini 15 gün önce yapmışım.
Gerçekleşen rakamlar , 6,07 milyar Ciro , 299,9 milyon brüt kar , 207 milyon EFK , 67,1 milyon net kar.
Yani tahminime göre ciro olarak 130 milyon daha az ciro gerçekleşmesine rağmen , EFK ve net kar umduğumdan iyi geldi.
Bu da demek oluyor ki Paynet katkısı ve son Aralık 2021'deki Brightstar alımı , karlılıklara olumlu etki yapmış.
Uzun zamandır , son çeyrek bilançosu bizi korkutuyordu. Her rakamın güzel geleceğini ama net kar konusunda şüphelerim olduğunu çok söyledim burada ama net kar da umduğumdan iyi geldi.
Faaliyet raporunda Paynetin cirosunun 137 milyondan 219 milyona çıktığını görüyoruz. Yani Paynet tarafında geçen sene ciroda %60 büyüme var. Net kar artışı bundan daha fazladır ama onu göremiyoruz. Paynet bu sene eğer %60 daha büyüyecekse , o zaman ciro 350 milyon liralara çıkar ki bu durumda net karı 30-40 milyon arası olacaktır.
Brightstar konsolidasyonu ve kur artışı nedeniyle bilançomuzun çok büyüyeceğini ve 9 aylık bilançoya göre neredeyse 2 katına çıkacağını ( Aktif ve pasif ) söylemiştim.
Nitekim , 9 aylıkta 2,08 milyar olan toplam varlık , 12 aylıkta 3,97 milyara , 9 aylıkta 1,42 milyar olan toplam yükümlülük , 12 aylıkta 3,15 milyara çıkmış durumda.
Öz sermayemiz de 583 milyondan , 814 milyona çıkmış durumda. Öz sermayeyi daha fazla bekliyordum ama orada sanırım birleşmeden kaynaklanan bir durum var o biraz düşük geldi ama sonuçta TL olarak en az 230 milyon artış var orada da.
2021 12 aylık bilançoyu merakla ve biraz da endişe ile bekliyorduk net kar rakamının ne olacağını kestiremediğimiz için. Ancak beklediğimden çok daha iyi geldi.
Şimdi artık gönül rahatlığı ile muhteşem geleceğini düşündüğümüz 2022 bilançolarını bekleyebiliriz. Artık yol çok daha aydınlık.
Brightstar finansmanı için yaklaşık 11-12 milyon USD uzun vade kredi alındığı görülüyor. Kısa vadeli banka kredilerinde de 470 milyon artış var. Bunun bir kısmı Brightstar konsolidasyonundan gelirken , bir kısmı yükselen kur nedeniyle artan işletme sermayesi açığı nedeniyle alınan krediler , mevcut kısa vadeli USD kredilerinin kur artışı nedeniyle yükselmesi ve bir kısmı da yine Brightstar finansmanında kullanılan TL krediler olabilir.
31.12 bilançosunda banka kredilerimizin 800 milyonun üstüne çıkacağını söylemiştim. Kısa ve uzun vadeli yaklaşık 1 milyar TL banka kredimiz var. Büyük kısmı USD bir kısmı da TL.
Bu yükü kaldırırız ama bu bizim karlılık seviyelerimizi düşürür. Paynet satışının önemi de buradan geliyor. Payneti 700-900 milyon lira arasında bir paraya satmamız , ağır finansal giderimizi ortadan kaldırmaya yardımcı olacak.
2021 gelir tablosunda , net 97 milyon finansal giderimiz var. Eğer Paynet satışı olmaz ve 2022 senesini 1 milyar banka kredisi ile geçirirsek , bu finansal gider muhtemelen 200 milyon liraları bulur bu kredi maliyetiyle.
İşte bu yüzden Paynet satışı , ve oradan gelecek olan taze paranın banka kredisi kapamada kullanılması önemli. Bu borcu 100-200 milyon seviyesine çekebilirsek , 2022 yılını çok rahat 300 milyon liranın üstünde bir net karla kapatırız.
Bu rakamı Paynet satışından gelecek olan iştirak satış karından bağımsız söylüyorum. Eğer Paynet 800 milyon lira gibi bir paraya satılırsa , buradan en az 750 milyon iştirak satış karı gelir. Ama bu 1 defaya mahsus bir kar olur . Sadece 2022 senesi için geçerli olur. 300 milyon lira diye bahsettiğim ise , 2022 için ayrıca faaliyetten gelecek olan kar ve sürekliliği olacak olan da bu kar rakamıdır.
Ama 2022 senesinde Paynet satışı ile beraber 1 milyar liraya yakın bir net kar elde edebiliriz. Bu da hisse fiyatının 40-50 liralar arasına gitmesini sağlar.
Bu saatden sonra satanlar düşünsün arkadaşlar. Elimizde altın yumurtlayan bir tavuk par. Önümüzdeki 1-2 sene bekleyip altınlarınızı alın. Böyle bir tavuk 3 kuruşa kesilmez bugünden.
Bu saatden sonra ızdırap değil keyif ayları başlıyor Arena için.2022 muhteşem olacak İnşaallah. Sonrası da aynen devam edecek.
https://i.hizliresim.com/qvue4gl.PNG
Kritik göstergeler olumsuz tarafa girmek üzere dikkat! yalnız dönecekse sert yukarı yapmalı.
Yine de benim 13.06-12.74 alım aralığım.
Evet son çeyrek bazında bakarsak Paynet cirosu düşük görünüyor. Bence bunun sebebi , son çeyrek yaşanan kur dalgalanmasından dolayı Paynet müşterilerinin satış yapmaktan çekinmeleri , ve artan fiyatlar nedeniyle müşterilerin de talebi ertelemesi olabilir.
Fakat yıl bazında bakıldığında Paynette %60 büyüme var , ve son çeyrek bu daralma olmasa yıllık büyüme çok rahat %100'ün de üstüne çıkabilirmiş.
Döviz kurunun çok dalgalı olduğu dönemlerde , aniden çok yükseldiği dönemlerde , satıcılar fiyat vermekte zorlanır , kendilerini korumak için de yüksek fiyatlar verirler. Alıcılar da aniden yükselen fiyatlara tepki olarak piyasanın durulmasını ve fiyatların yerine oturmasını beklerler.
Bu yüzden Paynetin son çeyrek düşük bir ciro yaptığını düşünüyorum.
2022 ilk çeyrekle beraber , yerine oturan bir kur ve fiyatla , büyümenin devam edeceği çok açık. Artan fiyatlar ciroyu otomatik yukarı çekecektir. Yani %50-60 enflasyon olduğu için , Paynet için bu sene %50 ciro artışı az bile olur. Gerçek büyüme ile en az %80-90 ciro artışı bekliyorum bu sene Paynetten. Tabii elimizde kalırsa. Satılırsa da alana hayırlı olsun.
Yine mi sattın çıktın sen hocam :)
Bak çok kıpırdama bir anda bir yere Paynet satışı ile ilgili bir haber düşer , fırlar gider. Tamamen çıkmamakta fayda var bu aralar.
Piyasa Paynet satışını henüz anlayamadı. Kaça olacağı ve bunun arena konsolide bilançosuna etkisini anlamadı.
Anlamadığı içinde fiyatlıyamıyor.
Paynet 800 milyona satılırsa , en az 750 milyon iştirak satış karı olur. Normal faaliyetten edeceği kar ile bu sene 900-950 milyon arası bir net kar olabilir.
Tabi ki bunun büyük kısmı tek seferlik Paynet satış karı.2023 senesinde bu olmayacak. Ama ordan gelen para ile kredi kapatılırsa , bundan sonra en az 300-350 milyon lira normal faaliyetten net kar galecek.
Hisse başı 3-3,5 lira diyelim 2023 için.
Öz sermaye de 750 milyon artışla , 1,6 milyara çıkacak. Hisse başı 16 lira defter değeri.
Bunu hala daha piyasa göremiyor. Paynet satılıp bu rakamlar bilançolara yansıyınca anlayacaklar. Bu da belki 2 çeyrek bilançosuna yansır.
Bakalım ne zaman uyanacak bizim küçük yada büyük yatırımcılarımız yada ne yaptığını bilmeyen fon yöneticilerimiz.
1-2 kelam da felaket tellalları için edip kapatalım konuyu dostlar.
Şimdi olaya sadece rakam karşılaştırması gibi bakan birileri çıkıp , geçen sene net kar 64 milyonmuş , bu sene 67 milyon birşey artmamış diyebilirler.
Satışlar %20 artmış ama net kar hiç artmamış demek ki karlılık düşmüş , bu kötü diyebilirler.
Bu denilen lafların görünürde hiçbiri yanlış da değildir. Hakikaten de öyledir.
Ama ilk 2 çeyrek berbat gelen net kara rağmen , geçen senenin üstüne çıktıysak , bu son 2 çeyrekteki muhteşem performansdan kaynaklanır. Borsada beklenti alınır , son 2 çeyrek güzel geldi , şimdi Brightstar cirosu tüm çeyreğe yansıyacak , o yüzden 2022 1. çeyrek net karı da muhteşem gelecek İnşaallah ve hep aynı şekilde devam edecek. O yüzden beklenti alınır , beklenti de çok güzel.
Üstelik geçen sene 64 milyon kar açıklandığından bu hisse 20 liraydı. Şimdi %33 iskontolu. Üstelik daha fazla kar etti.
O yüzden ülkede %50 enflasyon var zaten , net karın en az enflasyon kadar artması lazımdı yerinde saymış iyi değil diyenlere kulak asmayın.
Bu sene paynet satışı ile beraber 800-900 milyon kar gelirse ne diyecekler , net kar %1500 artmış mı diyecekler. O da yalan olur. Çünkü iştirak satış karından dolayı 1 sene kar yüksek gelir ama bu tek defalık kardır.
Ama faaliyetten dolayı net karımız %200 artabilir bu sene. İşte gerçek performans artışı da bu olacak.
Ben zaten bu hisseyi 2021 bilançosu için değil , 2022 bilançoları için aldım. Kaldı ki 2021 bilançosu da beklentimin üstünde geldi. Yani bir sorun yok.
Net karı beğenmedim diyenlere çok kulak asmayın. Biz zaten bu seneki net karlar için aldık hisseyi.
Selamlar Emirhan Hocam,
Ben paynet satışı sonrası 3hbk rakamlarını gercekci hedefler olarak paralel düşünüyorum fakat sadece degerleme konusunda şirketin vizyon çizmesi ve yapacaklarını iyi anlatması mühim zira sadece indes gibi dagıtımcı bir şirket haline geliyoruz bu paynet satısından sonra. Aklıma şu geliyor eger 3hbk gelirse 20fk lar normal çarpanlar olmayabilir mi? yani kabaca bu değerlemeyi 8-10fk üzerinden almak daha mı akılcı olur, tabi burda şirketin net kar büyümesini sıçratacak bi unsur veya sektör var mı bilmeden konuşuyoruz paynet hariç, Saygılar Hocam
Emirhan Bey,
Bakiyorum bu dipnotlarda sirket ortalama dolar kuru vermemis, o yuzden bilanco 4. ceyrek bilanco donemi icin USD satis rakamini ben elle hesapladim. Buna gore 190mn dolar civari bir satis goruyorum. 3. Ceyrekte 159mn dolar civari idi toplam satis. Brut marj ise sabit kalmis. Yani iki ceyrek arasinda kayda deger bir artis var. En son 2020 4. ceyrekte 200mn dolar civari bir ciro gormus sirket. O zaman hisse fiyati $1.30-$1.40lar ve uzerinde imis. Simdi $1 altina geldik.
Ilk mesajimda dedigim gibi detaylara bakinca kusur bulmak cok zor degil (ben ozellikle Paynet konusunda hayal kirikligi yasadim ama musterileri arasinda bircok Pimapenci olduguna gore de dolarin uctugu ve kis aylarina denk gelen bu ceyrekte satis yapamamalarini "normal" karsilayabiliriz). Ama genel resimde bu fiyatlarin sirketin hakkini verdigini soylemek zor.
Yukarida kabaca hesapladigim rakamlari siz de kontrol edebilir misiniz cunku inanin kendi hesabimdan suphe eder olmaya basladim.
Hocam sonuçta Paynetten gelecek olan para da havaya uçmayacak. Bu parayla ya kredi kapanacak , finansal giderler azaltılacak ve karlılık artışı sağlanacak , ya da bu parayla başka yatırımlar yapılacak.
Yani diyelim kredi kapatıldı başka yatırım yapılmadı , bizim Güneş enerjisi işimiz var , IoT var ki 5G ile bu seneden itibaren hız kazanacak , Brightstar işinin daha katkısı başlamadı , orada 1000in üzerinde mağaza geldi portföye bunlar için değişik iş modelleri geliştirilebilir.
Kaldı ki daha Paynetin ne olacağı belli değil. Satılacak mı , kalacak mı , satılacak ise yüzde kaçı satılacak. Belki bir kısmı bizde kalmaya devam eder.
Bu sene Arena cirosu min. 800 maximum 1 milyar USD civarı olur diye düşünüyorum. Yani mevcut kur ile 11 ila 14 milyar TL arası bir ciro.
Finansal giderin çok aza indirildiği bir ortamda net kar marjı çok rahat %2,5 seviyesine çıkabilir. 2021 senesinde 67 milyon lira net kara karşılık 97 milyon finansal gider ödendi ki kredi borcu sene içinde ortalama 400 milyon lira civarında idi.
Bu sene ise 1 milyar lira seviyesine çıkan bir kredi borcu var ve şu an kredi faizleri geçen senenin üstünde. Yani bu sene 200-250 milyon lira arası finansal gider oluşur seneyi bu şekilde geçirirsek.
O yüzden bu borcun kapanması zaten hisse başı 1,5-2 lira HBK getiri tek başına . Faaliyetten edilecek kar hariç. Yani 3-3,5 lira bu sene için geçerli.
Seneye belki 4-4,5 lira , sonrasında daha da yukarı. Yani F/K oranını 10 bile alsanız , 2023 sonu 45-50 liralık rakamlar yakalanır. Benim de hedefim 2023 sonu 45-50 lira diye burada çok yazdım zaten.
Belki de Paynet tahminimizin de üstünde bir paraya satılır. Benim tahminim 50-70 milyon USD arası. Daha yukarı olursa , yukarıda verdiğim rakamlar da yukarı gider.
Yani bence olayın keyfini çıkarın , her seneryoda bu hisse bu sene en ve gelecek sene en az %100 prim yapar ve 2 senenin sonunda 50 liralara ulaşır. Yeter ki ülkede ve dünyada majör bir durum olmasın.
Bana senelik %100 prim yeter. Bana yetmez diyen şansını başka bir yerde arayabilir. 1 senede 3-5 kat artış beklemeyin , en fazla %150 olur. Daha üstü sürpriz ve spekülatif olur.
Pereanın da uzun vade bekleme sebebi , şirletin önümüzdeki 2 sene içinde 300 milyon USD değere ulaşacağını görmesi.
Sadece Net kâr diyenler için 3 yıllık olmadı diyelim 2 yıllık ortalamaya bakabilirsiniz.
2019 yıl sonu net kâr büyümesi % 4,266.46
2020 yıl sonu net kâr büyümesi % 109.97
2021 yıl sonu net kâr büyümesi % 3.88
Ekim Kasım Aralık usd hareketliliğini iyi atlatmışız.
Hocam 4. çeyrekte , 3. çeyreğe göre fazla konsolide satış yapılmasının 2 ana sebebi var ;
1- Zaten bu tip şirketlerde 4. çeyrekler klasik olarak en çok satış yapılan çeyreklerdir. Diğerlerinden fazla satış yapılması normal..
2- Bu sene 4. çeyrek satışına , 1 aylık da olsa Brightstar katkısı var. Brightstar resmi olarak 1 aralıkta konsolide satışın içine girdi. Yani 3. çeyrekte Brightstar hiç yokken , 4. çeyreğin 1 ayında Brightstar da var. O yüzden 4. çeyrek 3. çeyrekten fazla satış olması normal.
Brightstarın asıl katkısını , 2022 1. çeyrek sonuçlarında göreceğiz. Geçen sene sanırım 1. çeyrek satışı 1,25 milyar TL idi. Bu sene en az 2,5 milyar TL bekliyorum. Daha da üstü olma ihtimali çok yüksek.
Paynet olayına çok takılmayalım bence. 4. çeyrek cirosu neden düşük olayına çok takılmayalım. Belli ki özel bir sebebi var. Bence büyük ihtimal de son çeyrek yaşanan kur dalgalanması.
Sonuçta o kadar dalgalanmada herkes mal almaya ve satmaya korktu. Fiyat verilemedi. Verilen fiyatlar da çok abartılı olunca , herkes piyasanın oturmasını beklemek istemiş olabilir.
O yüzden o süreç geçici bir süreç idi. Şu an piyasa yerine oturdu. Ben Paynet için Vodafone shoplarda da büyük potansiyel olduğunu düşünüyorum. Bunun etkileri bu sene görülür.
Şimdi ne desek boş. 2022 bilançoları geldikçe herkes daha net anlayacak neden 2022 senesinin çok iyi geçeceğini ısrarla söylediğimizi.
Hem ciro , hem karlılık olağan üstü yerlere gelecek. Bir de üstüne Paynetin satışından gelecek olan yüksek nakit girişi bu sene deli bir sene yapacak arena bilançolarını.
Alıcı olmadığı için çıkamıyor, alıcılar neden yok Emirhan abi :))
Arena Bilgisayar (ARENA, Sınırlı Negatif): Şirket'in 2021 dördüncü çeyrek net dönem karı bir
önceki yılın aynı dönemine göre %17,99 oranında artarak 25,05mn TL olarak açıklanmıştır.
4Ç21’de bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirleri %42,21 artarak 2.131mn TL’ye
yükselmiştir. Brüt satış karı 4Ç20’ye göre %38,96 oranında artış ile 105,14mn TL’ye yükselmiştir.
Şirketin faaliyet giderleri 4Ç21’de yıllık bazda %58,96 oranında artmıştır. Şirketin 4Ç21 döneminde
net kar marjı 0,2 puan azalarak %1,18 seviyesine gerilemiştir. 2021 yılında toplam net dönem
karı, bir önceki yıla göre %3,88 oranında artışla 67,15mn TL'ye yükselmiştir.
Anadolu Yatırımın paylaşımı.
E bu bülteni benim gibi finansal okur yazarlığı olmayan adam bile yazar.
Hani nerde Brightstar ile paynet ile ilgili beklentiler?
https://assets.anadoluyatirim.com.tr.../grapor_95.pdf
Alıcı neden yok , çünkü biz türküz de ondan yok :) En kısa açıklaması bu hocam.
Biz çok düz mantık insanlarız ondan alıcı yok. Biz direk rakam karşılaştırırız ondan yok.
geçen sene kar 64 , bu sene 67 , bundan cacık olmaz mantığındayız ondan yok.
Vizyon yok , geleceği görmek yok , araştırmak yok , beklentiyi satın almak yok , ondan alıcı yok.
Bizim yatırım danışmanı diye ağzının içine baktığımız Tuncay turşucu gibi adamlar da ondan alıcı yok. O da 2 sene önce hisse daha defter değerine yeni gelmişken köpük var dedi bu hissede , sonra hisse 4 katına çıktı 7-8 ay içinde. Ardından da ya o dönem çok da tanımıyordum hisseyi , fazla araştırmadan sadece rakamlara bakarak onu dedim gibi saçmalamıştı. Bu adamlara üstad dendiği için alıcı yok hocam.
Bak kaç yazımda bahsettim. Türkün aklı sonradan gelir , türk veresiye işi sevmez , peşini sever. Daha bilançoda o ışığı görmedik o yüzden almıyoruz der. Zaten işi bilen bilançoda o rakamı görmeden alır , işi bilmeyen de o rakamı görüp alır ama geç olur , pahalı olur.
O yüzden , dün gelen bilanço bizi 13 lira üstünde rahat tutar ama çok daha fazlası için 2022 ilk çeyrek beklenecek gibi duruyor.
Bizim yatırımcı bir türlü beklentinin alınması gerektiğini anlamadı. Elin amerikalısı 3-4 sene önce aldı bu günleri gördüğü için bizimkiler 3-4 ay önceden alamıyor o yüzden alıcı yok.
Alıcı olur , gelir merak etmeyin. Bu fiyatlardan almayanların 20 liralardan kapış kapış alacaklarını göreceksiniz. Yazın bunu kenara.
Hisse bölünmeden önce burada kendimi yırtıyordum 5-6-7-8 liralardayken alın çok ucuz diye , almayanlar 40-50 liralardan kapış kapış aldı 1-2 sene sonra.
Bu sefer de aynısı olacak İnşaalah. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. 2022 bilançoların nasıl geleceği bugündne belli ama görmek için biraz araştırmak lazım ki , araştırmak bizim türk milletinin en sevmediği şeydir. Bizim millet armut piş ağzıma düş yöntemini sever. Hisseyi alacak hemen ertesi gün hisse tavan olacak , öyle hisseyi sever bizim yatırımcı.
Yoksa alın 18 ayda 3 katına çıkacak desen bile , 18 ayda kim öle kim kala der. Şansını başka riskli hisselerde dener , sermayeyi 100 liradan 50 liraya düşürür sonra aklı başına gelir , ne işim var benim borsada der çıkar gider.
Ben hep bunu derim , sabrı olmayan borsaya gelmesin. Gitsin at yarışı oynasın , loto oynasın , piyango bileti alsın.
Bu bilançoyu gördükten sonra benim içim daha rahat. Çünkü en kötüyü atlattık. Bu bilanço kötü gelseydi , yani 40 milyon civarında bir kar gelseydi , o zaman 11-12 liralara geri dönebilir diye endişelerim vardı , ama bu bilançoyu görünce artık buralar dip diyorum.
Bundan sonrası için bu bilanço en kötüsü. Bundan sonra çok daha muhteşemleri gelecek Allah'ın izniyle.
Neden bir kurumda çıkıp
Sektör PD / DD ortalaması 7.78 iken Arena sektörün altında 1.63 lerde demez.(Beklentiler dahilinde şu kadar iskontolu vs)
Sektör ortalamasınını geç,tam yarısını alsan bile 30 lira olsa bugün kimse neden 30 lira oldu demez sanırım.
Tabi sadece pddd yeterli değil.
eyvallah hocam. Tam da bunu diyordum. Bizim türk yatırımcısı ,bunun gibi yatırım şirketlerinin ağzının içine baktığı için alıcı yok.
Bu adamlar direk rakam karşılaştırır. Geçen sene böyleydi bu sene böyle o zaman sınırlı negatif.
Manyak zaten bu rakamlar fiyata yansıdığı için 1 senede %35 düştük. Sen biraz da geleceğe baksana. Brighstar alımının etkisinden bahsetsene , Paynet satılırsa şirketin kasasına yüzlerce milyon TL nakit para girecek , bu da öz sermayeyi uçuracak , kredi borcunu kapatırsa finansal gideri düşürecek , bu da net karı çok yükseltecek desene.
Bu hisse fiyatı bu gelen bilamçoya göre normal ama 2022 bilançoları içib çok ucuz o yüzden 12 ay içinde hedef fiyat 25-30 arası , bu yüzden de al tavsiyesi veriyoruz desene.
Bunu dersen ben sana yatırım danışmanı derim. Yoksa koy geçen seneki rakamı , koy bu seneki rakamı , bu bukadar düşmüş bu bukadar yükselmiş bunu hesap makinası yapıyor zaten , sen bana benim yapamadığımı verirsen ben sana üstad derim , yatırım danışmanı derim.
Sadece rakam karşılaştırısan hesap makinasından farkın yok.
Ama bunu anlayacak yatırımcı yok bizde. Biz de gördüğüme inanırım diyen yatırımcı tipi var. Sorsan bugüne kadar borsada ne kazandın diye hiç der. Sen sadece gördüğünle hareket edersen , gördüğün zaman pahalı olduğu öğrenmediysen , senin şimdi gördüğünü başkaları aylar öncesinden görüp 10 liradan aldıklarında , sen gördüğünde 20 lirayken almaya çalıştığında başından aşağı malı boşalttıklarında ağlamayacaksın o zaman. Hisseye güzel dediler aldık , şimdi çıkmıyor dersin.
Çıkmaz tabi , senin şimdi gördüğünü aylar öncesinden görenler 10 liradan aldı , %100 kardalar ondan çıkmaz. Çünkü beklenti alınır , gerçek satılır ondan çıkmaz. Sen gerçekleşme olunca almaya kalkarsan kazanamazsın.
Bizim yatırımcı bunu anladığı gün para kazanır. Yoksa Allah yardımcısı olsun.
Hocam aslında sektör ortalaması olayına da ben pek katılmıyorum.
Çünkü yazılımcılarla biz aynı sektör değiliz aslında. Yani karlılığı yüksek olan bir şirketin defter değerinin çok üstünde işlem görmesi normal. Çünkü orada PD/DD'den çok F/K yada FD / FAVÖK'e falan bakılıyor.
Bizimle karşılaştırılması gereken şirketler sadece Armada , Penta , İndes , Despec ve DGATE. Belki ucundan biraz Teknosa'yı da katabiliriz ki o bile tam değil.
Şimdi karşılaştırılacağımız şirketlere bakınca Armada ve Penta'nın rasyoları çok abartı olduğundan rasyo ortalamalarını yukarı çekiyorlar o zaman da biz ortalamanın altında kalıyoruz gibi duruyor.
Ama 2022 bilanço beklentilerine göre , Paynetin de 800 milyon liralar mertebesinde bir paraya satılıp , borçların kapatalıcağını düşünürsek , bizim rasyolar İndesin bile altına gelir bu sene sonu.
Yoksa Pentanın PD/DD oranı çıkmış 8-10a , F/K olmuş 100 , bunu baz alırsak yanılırız. İndesi baz alalım. Bence bu sene sonundaki projeksiyonuma göre , bu fiyatta kalırsak , İndesin bile altına ineriz F/K konusunda. PD/DD olarak da zaten sektörün en ucuzuyuz.
Alıcı yok dedim İnfo geldi kıpırdadı biraz. İnfonun kim olduğu belli mi? Ky yada fon yada perea mı
Tahtada çok satıcı da yok. Tavana giderse yada günü %7-8 gibi bir primle kapatırsa şaşırmam.
Emirhan hocam 3 şubat tarihinde 15.5 ortalama ile indikatörler sat verince satıp çıkmıştım burdaki arkadaşları etkilememek adına yazmadım ve grafik atmadım keşke atsaymışım ama...
Teşekkür ederim görüş önerileriniz için :) takibimi sürdürdüm bugün önüme tekrar aldım saat 14.00'te 13.6 üstü kapanış gelirse dönme umudumuz artabilir
Küçükadonyis teknikçisin, bende kesinlikle Emirhan abi gibi temelciyim. Teknikçilerin hep bir bahaneleri var diye sevmiyorum tekniği sürekli bir rakam veriyorlar destek direnç :) teknik kazandırıyor mu :))
Emirhan Bey,
Haklisiniz bunlar sadece bulten. Buyuk ihtimalle de onceden kodlanmis program ile otomatik olarak uretiliyor. ARENA'yi adam gibi takip eden bir analist ya da araci kurum var mi bilmiyorum ama olsaydi simdiye kadar raporlari burada ya da diger ortamlarda paylasilmis olurdu.
Eger bilen arkadaslar varsa su su analist iyidir diye belki buradan paylasabilirler?
Yalnız alışagelmiş klasik bilanço sonrası salınım olmayabilir bu sefer.
Ytd.
Bakalım bgc partnersin kotası kaçta dolacak.