Esenlikler, 2022 yılı için net kâr tahmini hesaplayan var mı acaba ?
Printable View
Esenlikler, 2022 yılı için net kâr tahmini hesaplayan var mı acaba ?
2 dir gider diye aldım gitmedi :)
3.600.000.000.-TL üzerinde bir kar rakamı gelebileceğini tahmin ediyorum..
Ödenmiş sermayesi de 1.400.000.000.-TL olduğundan, ödenmiş sermayesinin yaklaşık 2,5 //2,6 katı fazlası bir kar yazmış olacaktır..Bunu da tahmini olarak 10 Martta KAP a bildirmiş olur...
Böyle bir hedefe göre halen fiyat aşırı baskı görmeye devam ediyor..
Not:9 aylık kar ödenmiş sermayesinin %156 fazlası.(Bunu da henüz fiyatlamadı !!)
Eğer dediğiniz kadar kâr açıklarsa düz 3,5 milyardan hesapladım şöyle bir sonuç alıyorum:
https://i.hizliresim.com/2tcb46m.png
Gerçekten çok fazla baskı yemiş gibi duruyor.
Düzeltmeyi çok uzattı gerçektende.,,,,benim kar tahiminim de 3 milyar,,,sermaye 1.4,,,,,borçları epey azaltmış,şirketin eli rahatlamış olacak,,,bence yılbaşı öncesinde bazı fonlar satış baskısı kurarak,hissenin düzeltmesini bitirmek istemiyorlar,,ancak ocakda M30 a girmiş olarak bambaşka bir odas görebiliriz.
günlükte 11.92 altına ınmesi ile biraz daha zayıf bir görünüme kavuştu.. yükseliş için aktif olan seviye12.28 den 11.88 e inerek güçlü bir direnç oluşturdu.. 11.33 desteği çalışmış gibi görünse de 10.82 ve 10.46 destekleri halen aktıf..
https://i.hizliresim.com/l2cwj5z.png
haftalıktaki Mersine ve tesine durumu devam etmekle birlikte bu durumu daha fazla taşıyabileceğini tahmin etmiyorum.. roza ve turkuazın yataya dönmesi ile şişman kadınlar sahneye çıkabilir... ancak kahvenin yukarı dönmesi durumunda da Odas taşıyanların kemerleinin bağlı olması gerekir.. iyi çalışmalar...
https://i.hizliresim.com/m1lcsos.png
Son üç gündür ptf ortalamalari 4 binin üzerinde seyrediyor. Yarın ki ortalamada ve 4286 lira.
Baskilayin bakalım.
Elektrik ucuzladı tabii.
CPH2269 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Botaş santral tarifesini indirmezse (zam yapmacağız demeleri bunu gösteriyor) Ptf’ler 1. çeyrekte de yüksek kalır. Ptf’ler, hes’lerin artan verimi nedeniyle 2. çeyrekte mevsimsel olarak düşüktür ama 3. çeyrek ve sonrasında asıl enerji krizi başlayacak gibi. Bu sene Avrupa depolarını Rus gazıyla doldurdu ve seneye o gaz yok. Ayrıca Çin kovid kısıtlamalarını kaldırıp açılma politikasına geçti.
https://t.co/HgMFRQjQRk
Avrupa doğalgaza 180 Euro sınırı koydu ama kriz derinleşirse bu sınır anlamsız kalabilir. GS, TTF’lerde yaz aylarında 250 Euro’ya artış yani bugünkü fiyattan %200’e yakın artış bekliyor. Bu da Botaş’ın maliyetlerini yükselteceği için 2023’te ptf’lerin genel olarak yüksek kalması demek. Yani Odaş ikili anlaşma ile yüksek fiyattan elektrik satmaya devam ederse bu seneden çok daha iyi bir sene bizi bekliyor gibi.
Odaş ın viopunda doğru dürüst işlem yapan, tecrübeli Shortçular ve Longçular olsa, spot fiyatı bu derecede oynatamaz, aslında problem Viopta...
https://i.hizliresim.com/huw827c.png
Aydem elektriğinin yarısını ikili anlaşmalar ile spotta satacağım demiş 2023 te.
Yekdem den çıkarmış bazı santrallerini.
https://i.hizliresim.com/alq5b0y.jpg
Herkes aynı hareketlere bakıp aynı anda alım ve satım kararları alıyorsa bilemem, ancak bu kadar benzer W hareketi tekrarı ve bunların ufak sapmalarla üç aşağı beş yukarı aynı simetrik uzunlukta ve zamanda oluşması bunun serbest piyasa aktörlerine göre izah edilmesini zorlaştırıyor. Bu kadar raslantısal sonuçlar da olamaz. Belli ki son dönemde tahtada birileri planlı bir hareket silsilesi içerisine girmiş. Eğer son hareket de benzerlik arz eder ve 29 Aralık gibi işaretli noktaya gelirse durum çok belli olacak. Aslında ellerini bu kadar açık etmeleri normal bir durum değil. O sebeple hareket tarzlarını değiştirmeleri de olası. Merakla takip ediyorum. Böyle bir hareketin olma ihtimalini tahmin etsem de ya olmazsa deyip son tepelerde dönüş olduğunu bellli ettikten sonra satış yapmamış olmaktan pişman oldum. Ancak kristal küremiz yok maalesef, sadece ana piyasa aktörlerinin fiyat hareketlerinin davranış modellerini anlamaya çalışıyoruz.
https://i.hizliresim.com/h3xavmf.jpg
Bana göre Olası Senaryolar:
a) Bir sonraki harekette ya mavi bölgeden satış yedirip yükselen üçgen görünütüsünü bir süre daha devam ettirecekler.
b) Ya da sarı trend bandı içerisinde hareket edecekler. (Tabi ikinci senaryo ilk senaryo limitleri içerisinde bir süre kalınarak da devam edebilir, illa ki hemen üst banda kadar götürecekler anlamı taşımıyor bu senaryo)
Kendi gözlemlerimdir, yatırım tavsiyesi değildir..
4 harekette toplam 11 tl marj vermiş,1.5 dan 12.50 ye zaten 11 tl verdi.Bu hafta 5.hareket,11.05 den başlattı.
sayın loruhlano
maç 12-0 bitmiş ama bir yenilenebilir hikâyesi olmayınca olmuyor.
bir kömürcü olarak yenilenebilir enerjiye inanmıyorlar mı?
3Ç boyunca (1 Temmuz - 30 Temmuz arası) PTF'lerin aritmetik ortalaması 3.074,15 TL.
4Ç boyunca (1 Ekim - 24 Aralık arası ) PTF'lerin aritmetik ortalaması 3.510,34 TL.
Aritmetik ortalamalardaki dönemsel artış % 14,19..
Veriler EPİAS Şeffaflık Platformundan elde edilmiştir.
Daha önce Oyak Yatırım raporunda Ekim ayı ve sonrası için yerli kömür ile elektrik üretenler için AUF fiyatlarına % 41 artış yapıldığı belirtilmişti. Elektrik fiyatları açısından bir artış zaten sözkonusu. Bu elektriğin ne kadarının ne şartlarda satıldığını bilmiyoruz sadece.
Çan2 TES'in üretim karşılaştırması ise an itibariyle şöyle:
1 Temmuz - 30 Eylül Arası Toplam Üretim 569.323,00 MWh
1 Ekim -24 Aralık Arası Toplam Üretim 500.346,00 MWh
Henüz 4Ç tamamlanmasına 7 gün daha var. Bu sebeple işin ÇAN 2 üretim tarafında son ayın günlük ortalama üretimlerini dikkate aldığımızda 4Ç'de 3. çeyreğe yakın ya da %1-2 daha az bir üretim gerçekleşecek demektir. (Aslında Kasım ayında 6-7 gün civarında sebebini bilmediğimiz bi şekilde üretime ara verilmemiş olsa 4Ç toplam üretimi 3Ç üzerinde gerçekleşmesi gerekiyordu)
Diğer kaynaklardan gelen elektrik üretim miktarını ise bilmiyoruz. Ama totalde neresinden bakarsak bakalım 3Ç'ye göre daha yüksek bir FAVÖK üreteceği kesin ODAS'ın. Net Kar konusunda ise 3Ç Net Kara eklenen Ertelenmiş Vergi Geliri kısmını hariç tutarsak 4Ç net karının 3Ç'den daha iyi geleceği de nerde ise kesin gibi. Ama Vergi Geliri kısmı işin resmini biraz değiştiriyor. Ben yine de ona rağmen 4Ç toplam Net Kar değerlerinin de 3Ç'den yüksek geleceğini öngörüyorum.
Piyasada fiyat üzerinde oluşturulan bu baskıya anlam vermek zor işin açıkçası. Çok pahalı fiyatlanmış olsa diyelim o yüzden dinleniyor. Ama bir sonraki çeyrekte mevcut fiyatla 5 küsürlere düşecek bir f/k'dan bahsediyor olacağız. Nerden baksan tutarsızlık sözkonusu. Hayırlısı bakalım.
Gelebilecek muhtemel bir riski görmemeye devam edin bakalım.
Borsa zaten içerik ve karakter olarak riskli bir yatırım ortamı. Gelebilecek muhtemel risk diye bir ifade kullanılması bile bence zaman kaybı. Çünkü bu hisse de dahil tüm hisseler ve dünyanın tüm borsaları risk içeriyor. Biz bunu bilerek buradayız. Riskten korkanın borsada değil tahvilde, bonoda, mevduatta filan olması lazım. Gerçi onlar da tamamen risksiz değiller ancak borsaya nispeten daha az risk barındırıyorlar. Zaten onlar az bile olsa reel getiri sunamadığı için para borsaya giriyor. 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri % 8-9 bandında an itibariyle, mevcut enflasyonist ortamda bireysel yatırımcıyı geçtim, fonların bile işin tahvil tarafında park etmelerinin bir esprisi yok. Zira reel kazanç sunamayan bir fona girip kimse parasını yatırmaz. Bu faizler düşük kaldıkça borsanın genel yönü yukarıdır. Hisse bazında da endeks bazında da geri çekilmeler düzeltmeler olabilir, bu riski zaten almış durumda herkes. Geriye kalan hisse senetleri bazında iyi seçimler yapıp riski makul bir şekilde değişik sektörlere bölmek. Bunu yaparken de basit yöntemlerle bile olsa bir değerleme ve büyüme projeksiyonu yapmalı borsa yatırımcısı. Ayrıca fiyatın kaç kat arttığı tek başına bir değerleme unsuru da olamaz, ona gönderme yapanlar için. Artan fiyatın altını dolduruyor mu şirketler, ona bakılır. Buna ilaveten bu tahvil faizleri ile benim hesaplamalarım endeks f/k ortalamasının 11,60 karşılığı değerlere kadar yolu var. Bu benim tahvil/borsa göreceli değerlememdir. Böyle bir fiyatlama zorunluluğu elbette yoktur. Ancak geçmiş geleceğin aynasıdır. Düşük faiz = yüksek borsa. Bu para boşlukta kalmaz.
18 kasimdaki idk toplantısından hâlâ bir haber çıkmadı.
Bu ay aylık kapanış var bu ayki açılış 11.30 kapanış muhatemel bunun altında olur haftalık günlük düzeltme yaptı aylık düzeltme yapaması lazım en az bir mum 12 aylık bilanço ya kadar sürünmeye devam bbist 30 girer se belki kıpırdar haber koşullu ytd
Karbon ayak izini düşürme amacı dışında karlılık için bence de girmemeleri doğrusu. Yurt dışında döviz garantili ihale kovalasalar bir şey demem ama yurt içinde yapılan yatırımların uzun vadede şirkete katacağı pek bir şey olmayabilir. Bu arada olay kömür veya yenilenebilir ayrımı değil. Muhtemelen elektrik üretim ve teçhizat tarafında önümüzdeki 6 ay için rüzgar dindi. (Yaz ile birlikte hes’ierin etkisinin azalmasına paralel olarak doğalgaz fiyatlarındaki artış beklentisi gerçekleşirse enerji krizi tekrar konuşulmaya başlar.) Burada bilanço hikayesi olmayanlar için süreç zor geçecek gibi. Bilanço hikayesi olan da sadece prospektif olarak 4-5 FD/Favök ile fiyatlanan Odas ve Ayen.
Odas elk. PD/DD 2.71 fiyat..11....Ulusoy elk.PD/DD 55.44 fiyat 210....???üstadlar yorumlarsa sevinirim.
CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Enerji fiyatları için,,,1 trilyon dolarlık gaz bulunmuş,,,C.başkanı,müjde vereceğim deyince ,herhalde yeni gaz rezervi açıklayacak diye tahmin etmiştim.
Bu durumda enerji fiyatları artmaz,düşer.Artık havayı kirleten termiklere göz yummazlar.Borsa geleceği satın alır.
Şu anda devlet politikası imkanlar dahilinde tüm sektörlerde dışa bağımlılığı azaltmak. Odaş’ın termikleri yerli linyitle üretim yapıyor. Bırak bunu engellemeyi kısa vadede yerli kömür üretimini teşvik ediyor devlet, dışardan enerji ve enerji kaynakları ithalatı azalsın diye. Birkaç günlüğüne piyasa algısı belki sizin dediğiniz gibi bir ihtimal olabilir, ama etkisi çok sürmez. Uzun vade için temiz enerji önemli. Ama yeşil enerjinin bayraktarlığını yapan Avrupa’nın enerji sıkıntısını aşmak için tüm yolları denediği, hatta bazı hanelerde odun kömür sobalarının tekrar devreye alındığı bir dönemde ‘yeşil enerji’ kavramı bir süre rafa kalkmıştır ve 2-3 sene gündeme dahi fazla geleceğini sanmıyorum. Devletin yapacağı ilk iş fiyatları azaltmaktan önce devreye alacağı gaz kadar döviz çıkışını azaltmaktır. Elbette bunun dolaylı etkileri elektrik fiyatlarına kadar çok şeye yansır. Mesela 2023 yılı elektrik fiyatları bugünden yüksek olur ama 2021-2022 arası gerçekleşen fiyat artışını kimse beklemesin. Bu da aynı zamanda ODAS’ın satışları ve kârlarındaki yıllık artış aynı yüzdelerle olmayacak demektir. Normal bir büyüme şekli ile devam edecektir. Bu da hisse fiyatında %900 küsürlük artışlar olmayacağı anlamı taşır. Bundan sonra fiyat büyümesi de normal seyrine dönecektir. Ancak düşük tahvil faizleri sebebiyle borsa bir süre daha para çekmeye devam eder ve bu süreçte bazı hisseler pahalı fiyatlanır, zaten pahalı fiyatlanmışlar pahalı fiyatlanmaya devam eder, ucuz kalanlar bir şekilde diğerlerine göre daha fazla prim yapar yüzde olarak.
Burada kısa vadede gördüğüm olumsuz şey bana göre Bist 30’a girmesidir. Herkesin aksine ben bundan mutsuz oldum. İstisnaları olsa da, Bist 30 hisseleri borsa genelinden ucuz fiyatlanır. Bunda trader fonların ve ismini anmaya gerek olmayan algoritmik al sat yapan aracı kurumların etkisi hayli büyüktür. Bakalım ODAS istisnalardan olabilecek mi?
Her zaman Bist 30, Bist 50’den, Bist 50 Bist 100’den, Bist 100 de Bist Tüm’den F/K ve FD/FAVÖK ağırlıklı ortalamaları bakımından ucuz fiyatlanır. Bu gerçeği kabullenerek değerlemelerinizi ona göre yapınız.
Lap lap düşen adam tekniği bozarsa altında kalırız oda bizde:)