cevap için teşekkür ederim.
Printable View
https://twitter.com/Alaattin_Aktas/s...av-u_sC4g&s=19
TUİK verisiyle ücretine enflasyon farkı alan fakir fukaranın, çoluk çocuğunun rızkına el atmak....
https://www.paraanaliz.com/2022/poli...uktur-g-33411/
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu:"Kamusal verileri tahrif etmek, buna girişmek büyük sorumluluktur, suçtur."
https://www.paraanaliz.com/2022/ekon...-cebe-g-33372/
Prof Öner Günçavdı: Pamuk eller cebe
Tuesday July 05 2022 Actual Previous Consensus
03:30 AM
JP
Jibun Bank Services PMI Final JUN 54.0 52.6 54.2
03:30 AM
JP
Jibun Bank Composite PMI Final JUN 53.0 52.3 53.2
04:45 AM
CN
Caixin Services PMI JUN 54.5 41.4
04:45 AM
CN
Caixin Composite PMI JUN 55.3 42.2
Çin ve Japonya'dan gelen hizmetler PMI verileri olumlu
Merkez Bankasının dün yayınladığı veriye göre:Nisan ayında, önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyon açığı, 6 milyar 246 milyon dolar azalarak 105 milyar 42 milyon dolara indi.Bu azalmada yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 2 milyar 609 milyon dolar ve uzun vadeli krediler 3 milyar 489 milyon dolar azalma temel rol oynadı.
YORUM:CDS ülke risk priminin astronomik seviyelere yükselmesiyle,yıllık borçlanma maliyetinin dolar cinsinden %12'ye kadar yükselmesi,firmaların can havliyle yurt dışından aldıkları döviz borçlarını azaltmaya ve "net dış borç ödemesi" yapmaya zorluyor.Döviz fiyatlarının son dönemde artışının enflasyonun gerisinde kalması firmaların döviz borçlarını azaltmasına yardımcı olurken,BDDK ve merkez bankasının son dönemde aldıkları kısıtlayıcığı kararlarların sonucu olarak,muhtemelen sonraki aylarda şirketlerin net döviz borç ödemelerini daha da hızlandırdıklarını ve döviz açık pozisyonlarını azalttıklarını göreceğiz.
Net dış borç ödemeleri yoluyla sistemden yurt dışına döviz çıkışının artması ise, döviz kurları üzerindeki baskıyı giderek daha da yükseltiyor.
Güne 834.6 CDS ile başlıyoruz.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mayıs 2023'e kadar olan VIOP USD/TL kontratlarının spot kura göre yıllık getiri grafiğini paylaşıyorum. Piyasanın şu anki dolar kuru beklentisi/fiyatlamasını yansıtıyor:
https://i.ibb.co/HdfNRnt/usd.jpg
Yorumu: Eylül sonuna kadar kur sakin kalacak, sonra sonbaharda yani ekim-kasımda bir artış bekleniyor ama yılbaşında yine baskı, ocakla beraber artışa devam.
(ekleme: grafikle ilgili örnek vereyim ne olduğu net anlaşılsın, aralık viop satış 20,47, güncel kur 16,85, vadeye kalan gün 178, kontratın bugüne göre primi 3,62 lira, yıllık %44,05 getiriye denk gelir.)
Yılbaşında EURO/USD paritesi 1.1350 iken ben bu sene içinde pariteninin 1.0650'yi test etmesini bu başlıkta beklediğimi yazmıştım.Ama bildiğiniz gelişmelerle parite çok hızlı aşağı gelince, yeni hedefin %1.0350 olduğunu gelecek yıl da 1 euro=1usd beklediğimi yazmıştım.Ama gelinen seviye itibariyle 1.03'ün de altını görmüş durumda,henüz yılın ortasında olduğumuz için ,sanki paritenin bu yıl eşitlendiğini göreceğiz gibi gözüküyor.
Türkiye çok büyük ölçüde ithalatını dolar,ihracatını euro ile yaptığı için bu tabii ,dış ticaret dengesi için çok olumsuz bir gelişme,yılbaşında yapılan dış ticaret açığı projeksiyonlarını yukarı çekecek bir gelişme.Hem ihracatçılarımızın hem de turizmcilerimizin hesaplarını bozacak kötü bir gelişme
Sn Deniz Üstad, Gümüş te oldukça hızlı bir geri çekilme var (26.20 den geliyor)
Gümüşteki bu geri çekilmeyi nerelere kadar beklemeliyiz ? Gümüş için bir yorum
alabilir miyiz ? Dünya ticaretindeki durgunluk mu fiyatlanıyor ?
Saygılar .
Teknik analiz olarak:
https://www.fxstreet.com/news/silver...0-202207050425
https://www.fxstreet.com/analysis/si...o-202207051201
Gümüşe özel temel bir düşüş nedeni yok,dolar endeksinin 106'yı geçmesi,doların sert hareketi,değeri dolar ile ölçülen tüm emtialara satış getirmiş gözüküyor.Tabii,resesyon kaygıları içinde ABD Hazine tahvilleri güvenli liman olarak kabul ediliyor.
Ama resesyon olsa bile ,enflasyonun yükselmeye devam ettiğinin görülmesi, yeniden değerli metallere alış getirmesi beklenir.Enerji ve tarım emtialarında ise jeopolitik nedenlerle arzın talebin altında kalmaya devam edeceği beklentimi koruyorum.Kışa doğru bu emtialarda yeni bir yükseliş dalgası beklentimi koruyorum.
Türkiye CDS:857.9
Yükselmeye devam ediyor.
https://www.cnbc.com/2022/07/04/stoc...lose-news.html
"The U.S. market is all about pricing in a slowdown, and pricing in the fact that the Fed is forced to hike rates into a slowdown," Allianz chief economic advisor Mohamed El-Erian said on "Squawk Box."
Dolar euroyu geçecek gibi.
Aralık vade $ viop'ta şu anda 20.89... ama bence çok daha üstünde yılı kapaması oldukça olası...
Cevdet Bey takdir edersiniz ki bilmek mümkün değil, verdiğim grafik piyasa fiyatlamasını gösteriyor ama o da her an değişebilir.
Kendi pozisyonumu yazabilirim: fiziki altınım var, bunun dışında kalan portföyümün yarıya yakını eurobondda, kalan TL yarısının da önemli bölümü viop dolar kontratlarında uzun pozisyondadır, bunları ocak-mayıs arası kur 13.5-14.7 arasındayken düzenli alımla topladım, 14.7'den yükselişe geçince alımı bıraktım, haziran sonundaki 17 altına sarkışta yine birkaç kontrat ekledim. Her geri çekilmede ekleme yapmayı planlıyorum.
Şunu da eklemem gerekir ki 20 aralıktaki operasyonda da dolar/altında viopta long pozisyondaydım ve büyük zarar yazdım. Aşağı yukarı o zararımı çıkardım sayılır ama bana 7-8 aya mal oldu.
Ülkenin temel ekonomik göstergeleri bana göre doların yükselişini gerektiriyor, ben de buna göre pozisyon alıyorum.
euro/usd:1.0171
Eşitlenmeye çok yaklaştı...
Price tan beklenmedik bir makale.
https://www.pwc.com.tr/tr/medya/kose...il-gercek.html
Önceki sayfada da yazmıştım."Türkiye çok büyük ölçüde ithalatını dolar,ihracatını euro ile yaptığı için bu tabii ,dış ticaret dengesi için çok olumsuz bir gelişme,yılbaşında yapılan dış ticaret açığı projeksiyonlarını yukarı çekecek bir gelişme.Hem ihracatçılarımızın hem de turizmcilerimizin hesaplarını bozacak kötü bir gelişme."
Yılbaşından bu yana euro %16 artmış.İşçilik ,elektrik,doğalgaz,nakliye ve diğer girdilerin ortalama maliyet artışı en az %70'in üzerinde.Maliyet tutturmak giderek zorlaşıyor.
Wednesday July 06 2022 Actual Previous Consensus
05:00 PM
US
ISM Non-Manufacturing PMI JUN 55.3 55.9 54.3
US
ISM Non-Manufacturing Business Activity JUN 56.1 54.5 54
US
ISM Non-Manufacturing Prices JUN 80.1 82.1
US
ISM Non-Manufacturing New Orders JUN 55.6 57.6
US
ISM Non-Manufacturing Employment JUN 47.4 50.2
US
JOLTs Job Openings MAY 11.254M 11.4M 11M
İmalat dışı PMI verisi güçlü geldi,beklenenden daha iyi,iş piyasası da çok sıkı olmayı sürdürüyor,istihdam artışlarına rağmen hala 11.245 milyon açık iş pozisyonu doldurulmayı bekliyor.
https://www.ismworld.org/supply-mana...services/june/
Şimdi küresel piyasaların gözü akşam saat 21:00'da yayınlanacak Fed toplantısı tutanaklarında olacak.
Fed toplantı tutanakları yayınlandı:
https://www.federalreserve.gov/monet...es20220615.pdf
-Federal Reserve officials in June emphasized the need to fight inflation even if it meant slowing an economy that already appears on the brink of a recession, according to meeting minutes released Wednesday.
-Participants concurred that the economic outlook warranted moving to a restrictive stance of policy, and they recognized the possibility that an even more restrictive stance could be appropriate if elevated inflation pressures were to persist," the document said.
They acknowledged that the policy tightening likely would come with a price.
-Officials at the June14-15 meeting remarked that they needed to make the move to assure markets and the public that they are serious about fighting inflation.
"Many participants judged that a significant risk now facing the Committee was that elevated inflation could become entrenched if the public began to question the resolve of the Committee to adjust the stance of policy as warranted," the minutes stated.
Merkez bankası haftalık istatistikleri(1 Temmuz haftası)
-Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 553 milyon dolar azaldı.
-Yabancılar 59.7 milyon dolarlık hisse senedi sattılar , 22.1 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;2266 milyon dolar azaldı
(gerçek kişiler 330 milyon dolar arttı,şirketler 2596 milyon dolar azaldı.)
Daha önce yazmıştım.Özel sektörün altıncı ay itibariyle yüklü yarıyıl ana para ve faiz ödemeleri vardı.Altıncı ay sonu itibariyle özel sektör borcu çevirmek yerine ,dönem sonu olarak 2.6 milyar dolar "net dış borç ödemesi" yapmış.
Hocam,
6. ay verileri böyle olduğuna göre BDDK nın kredi kullandırma yasağının temmuz ayında da aynı durumun artar bir şekilde tekrarlamasına etkisi olacak mı sizce.. Şirketler net borç ödeyici olduğuna göre döviz bozduracağına götürüp borcunu ödemeyecek mi ?
Yoksa şirketlerin borç ödemeye yönlenmesi mi isteniyor.. Dış borçlanma maliyetleri çok yüksek olduğu için şirketler net ödeyici oluyor ama ihracat dı iç pazardı bir daralmaya finansal hazırlık mı yapılıyor acaba??
Saygılar..
Ekonomi yönetimi tarafından ,şirketlerin TL krediye erişimi için elindeki döviz mevduatları satması isteniyor böylece döviz fiyatına düşme yönünde etki yapacağı ümit ediliyor,ama reel sektörün 105 milyar dolar döviz açık pozisyonu var ve döviz varlıklarının, net cirosunun ya da aktiflerinin %10'nun altına gelip TL krediye ulaşabilmek için finansal ya da ithalat borçlarını kapatmayı tercih ediyor.Çünkü dövizle borçlanmanın maliyeti CDS primleri nedeniyle çok yüksek.Sonuçta BDDK kararları ters tepiyor ve istenilenin tam tersine sonuçlara yol açıyor.Gelecek aylarda da benzer manzaraların yaşanması ve yurt dışına döviz çıkışları nedeniyle döviz kurları üzerindeki baskının devam etmesi sürpriz olmaz.
Hocam sürekli borç kapatılıyor bu kapatılan borçlar neticesinde total borcluluk durumumuzda olumlu veya en azından nötr bir manzara ortaya çıkıyor mu bari? Ülke 10 yıl cari fazla verse kendine gelir diye düşünüyorum ama bunu demokratik sistemde hiç bir iktidar teklif dahi edemez ilk seçimde giderler ki bunlar da myhtemel bu son politikalar sonrası öyle olacak.
Uzun vadede Türkiye için sağlıklı dış borç oranı nedir? Hem işsizliğe hem de cari açığa ilaç olacak sihirli ve kabul gören bir oran / orantı mevcut mudur?
Bir de ekonomi sürekli lig düşüyor devalüasyon nedeniyle, bunun sebebi borçla cevirilemeyen sektörlerin küçülmesi midir? Olası bir dünya krizi durumunda, Türkiye için krize önden girdi ve önlem almaya mecbur kaldı bu nedenle nispeten daha az etkilenir şeklinde bir yorum yapmamız mümkün olur mu?
Bir de Naci agbal neden gitti ben orayı hala kafamda çözemiyorum hele hele gelinen şu noktaya bakınca... herhalde istenilen servet transferine taş koydu...
-Net borç ödemelerine rağmen dış borcumuzda pek bir azalma yok,çünkü borçlarımız genellikle değişken faizli.Örneğin 5 yıllık ABD Hazine tahvilinin şu andaki faizi %3.061,üzerine 850 puan CDS risk puanı da eklenince borçlanmanın maliyeti %12 yi geçiyor.Ayrıca cari açık kadar da borcumuz artıyor.
Yani borcu sadece çevirsek hiç net borç ödemesi yapmasak dış borcumuz üzerine binen çok yüksek faiz ile kabaracaktı,net borç ödemeleriyle dış borcumuz azalmasa da pek artmıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Haziran tarihinde Türkiyenin Brüt Dış Borç Stokunu 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla 451.169 milyar ABD Doları olarak açıklamıştı.31 Aralık itibariyle ise 442.492 milyar dolar idi.
-Türkiyenin dış borcunun gsyih'ya oranı kabaca %60 oranında,aslında bu makul bir oran,çok yüksek değil ama sorun vadenin çok kısa olması.1 yıl içinde ödenecek 182.434 milyar dolar toplam dış borcun %40.4'ü ki çok,çok yüksek bir oran.İkinci sorun da bu borç ödemesine muhtemelen 50 milyar dolar civarında cari açık eklenecek.Ayrıca kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyenin 5 kat altında,CDS risk puanımız 850 gibi aşırı yüksek seviyelerde geziyor ve borcu çevirmeyi çok yüksek maliyetli, hale getiriyor ve merkez bankasının piyasaya -altın varlığı haricinde- 90 milyar doları aşan döviz yükümlülüğü var,döviz talebine destek verecek nefesi, yok.Tablo bu.
Ama Türkiye'nin ekonomisindeki sorunlar çözülemez değil,vakit alsa da , liyakat ve yetki sahiplerinin elinde çözülür.Ama daha önce de bir çok defa ifade ettim,artık Türkiye ekonomisindeki sorunlar sadece ekonomik tedbirlerle çözülemez ,yapısal reformlar yapılmadan alınan her karar kısa süreli pansuman tedbirler olur.
Yaklaşan küresel ekonomik kriz öncesinde bizim ekonomi yönetiminin aldığı bir tedbir göremiyorum.Yapılan şeyler,kitapta yeri olmayan,genel kabul görmüş ekonomik kuramlarla çatışan,Türkiye ekonomisini deney tahtasına çeviren kulaktan duyma kararlar.Bu nedenle küresel bir ekonomik krizden daha az değil,daha çok etkilenmemiz bana göre daha yüksek ihtimal.
Borsamız uzun süredir ülke ekonomisi için bir barometre olmaktan uzak.Bir denge unsuru olan yabancıların da büyük ölçüde borsamızı terk etmesiyle,borsamız iyice sığlaştı,az sayıda büyük yerli oyuncunun domine ettiği istediği yere indirdiği ya da çıkardığı bir yer haline geldi,dünyanın diğer borsalarıyla da korelasyonu büyük ölçüde koptu.Bu nedenle borsanın dip seviyesi neresi olabilir, bu tamamen az sayıda büyük yerli oyuncunun oyun planıyla alakalı olabilir,matematiksel bir hesaplaması yok.
Türkiye Mayıs ayında 6.468 milyar dolar cari açık verdi.Ocak-Mayıs yılın ilk 5 ayındaki cari açığımız ise 28.122 milyar dolar oldu.
Mayıs ayına ait cari açığın 5.939 milyar doları merkez bankası rezervlerinden karşılandı.
-Mayıs ayında portföy yatırımları 4.325 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1.664 milyon ABD doları ve 495 milyon ABD doları net satış yaptığı görülüyor.
-Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 1.852 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirdi.
-Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 172 milyon ABD doları, 154 milyon ABD doları ve 94 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirdi.
-Net hata ve noksan'da ise 2.866 milyar dolarlık bir giriş gözüküyor.
-Mayıs ayında Türkiye 657 milyon dolarlık gayrımenkul ve 302 milyon dolarlık doğrudan yatırım aldı.
euro/usd paritesi 1.01'in altına indi(1.0072 yi gördü) eşitlenmek üzere..