sanırım arkadaş birine benzetmiş beni osman bey.
Printable View
sanırım arkadaş birine benzetmiş beni osman bey.
2 milyar dolar toplamı biliyorum. payına 1 milyar dolar düşer.yani sodanın 5 yıllık karına eşittir.kredi faizleri hariç.( yaklaşık olarak).
Bence sn bozoklunun biraz sinirleri gerilmiş, hakli olarak biraz da öfkeli 5 yıl hiç bir halt olmaz bence de çok iddali. Ama bir sure gurup hisselerinde bir halt olmayacağı herkesin malumu,
düşerse düşsün uzuncuyum muhabbetini geçiniz, yarın endex düzeltme yapsa bizimkiler önden koşsa vızzıklanmalar gırla gider.
Birde sn bozukluya katılmadığım konu; yabancının satışı. O yabancı varya o yabancı, yeteri kadar malı itelesin, yeteri kadar dipten toplasın bak bakalim degil 5 yıl, bir ayda fiyatı nereye getirir.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İşy yatırımın 2 temmuz tarihli şöyle bir analizi var: http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20190702093245468_1.pdf
"Soda Sanayi geçtiğimiz günlerde açıkladığı doğal Soda üretimi yatırım ile alakalı bazı detaylar paylaştı.
Yatırım Tutarı: Toplam yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar dolar seviyesine yakın olması beklenmektedir. Bu tutarın ortaklarca %20 sermaye-%80 kredi ile eşit miktarda finanse edilmesi öngörülmektedir. Muhtemel kredinin koşullarının bu yatırım döneminde geri ödemesiz, ancak üretime geçtikten sonra 10+ yılda geri ödemeli olacak şekilde oluşturulması hedeflenmektedir. 2019-2021 dönemindeki yatırım tutarı ise son derece düşük olup, yatırımın yasal izin süreçleri ile ilgili olacağından, sermaye ile finanse edilmesi planlanmaktadır.
Beklenen Ciro, FAVÖK Etkisi: 2024 yılı içerisinde üretimin başlamasıyla, nakit ve ciro yaratması planlanan bu yatırımdan Soda’nın payı olacak 1.25 milyon ton doğal soda ve 100bin ton sodyum bikarbonatın ABD pazarının yanı sıra yakın coğrafyalara ihracatı planlanmaktadır.
Fiyatların yükselme beklentisine rağmen, konservatif olarak cari soda fiyatları ile hesaplandığında yatırımın 300mn dolar ciro katkısı
sağlaması beklenmektedir. FAVÖK marjının ise mevcut Soda külü operasyonlarından 250-300 baz puan fazla olması beklenilmektedir
(Tahmini %27-%28 arası FAVÖK marjı). Soda yatırımın iç karlılık oranının %13-15, geri ödeme süresinin de 6-7 yıl aralıklarında olmasını öngörmektedir.
Özellikle 2019-2021 döneminde yatırım tutarının çok düşük olması nedeniyle, Soda kar dağıtım politikasında bir değişiklik beklememekte.
Genel olarak, değişmeyecek temettü politikası, dolar bazında beklenen %13-%15 iç verim oranını ve uzun dönemli, bir süre geri ödemesiz
proje finansmanı beklentilerini olumlu olarak değerlendiriyoruz"
Ciner puştu kendi payına düşeni ödemezse zerre şaşırmam. İçime öyle doğuyor ki ciner ortaklığın yükümlülüklerini yerine getirmeyecek ve soda dümeni ele alacak. Görürsünüz. Ciner çok adi bir şirkettir. Ama tabi bu süreçte soda abd de iyi üretim yapmanın Know How ını öğrenmiş olacak.
sayın muratertuğrul burada iş yatırımın görüşleri mevcut. temettü veriminde bir değişiklik olmayacağını şirket beyan etmiyor.yani bu görüşün şirket tarafından teyidi yapılmamış.
ayrıca ciner grubunun ortaklıktan çekilme durumuda olabilir.nerden bakarsan bak bu yatırım çok riskli bulundu. yoksa soda fiyatı 6 tl altına düşmezdi.
Şirket kârlılığını stabilize etmiş durumdayken her sene yüksek temettü vermeyi de tercih edebilirdi , onun yerine Abd'ye yöneldi , Şişecam'ın inovasyona dayalı iştirakinin parçası olmak bunu gerektiriyor.
Bu temettu kelimesini gorunce benim sinirlerim bozuluyor.
:))
ciner in çekilme ile ilgili açıklaması oldumu?
yatırım riskli bulunduğu için mi düştü, kar düştüğü için mi!
herhangi bir aracı kurum raporu değil, sodanın sahibinin aracı kurumu. üstelik grup tarafından soda hissesi toplanıyorken, temettü vermeyeceğini düşünmek çok gerçekçi değil.
O kadar yazdik cizdik. Satislarinin %93'u doviz olan sirketin hikayesi dolar. Gerisi teferruat.
Yatirimin kredileri yeni fabrika faaliyete gectikten sonra geri odenecek zaten.
Şaka demiyorum, doğru söylüyorsun.
Uzun zamandır takip edip dün aldığım SODA ile ilgili böyle bir yorum görünce açıkçası çok üzüldüm.Hissede aşırı baskılanmanın nedenini Sn. Nasuh Bey açıkladıktan sonra eninde sonunda yolunu bulur mantığındaydım ancak bugün BİSTin %2.5 luk yükselişine tepki vermemesi ile iyice işkillendim.Sn. Bozoklu'nun yorumunun çok mantıklı tarafları mevcut.Trade etmek için girdiğim SODA ile flörtümüz böyle giderse uzun soluklu olmayacak gibi.
Piiiiii....
Sayın @yiğit06 sayesinde, diğer yazarı da gördüm.
Ben de engelli olduğuna göre muhtemelen ya "eski" keko tayfasından veya kafasındandır.
Yani "hızlı gelip, hızlı giden..."
1- "soda hissesinde olmak bir insanın başına gelebilecek en büyük felaketlerden biri."
Bunun tam tersini söyleyenlerle aylarca çatıştık burada. Ama bu cümle en az ötekiler kadar "şuursuz".
2-"5yıl bu hisse yükselmez.",
-"Nereden olsa alınır!" ın tam tersi. İkisi de "sallamasyon".
3-"aklı fikri olan bu şirkete bulaşmasın diyorum. "
Mehhhhhh!
4-"4.80 tl seviyelerini bekleyiniz kesinlikle oraya gelecektir."
Piiiii! Hele yiğidime. Kendi parasını koruyamıyor ama...
Hele 5 ve 6 ?
5-"Uzun zamandır takip edip dün aldığım SODA..."
6- "Trade etmek için girdiğim SODA"
Sen sadece yanlış gelmemişsin yiğidim. Direkt gelişin yanlış!
adamda keko saplantısı var.sadece önyargıyla tepki gösteriyor.bu keko kim?tanımam etmem.
önyargılı yazılanı tam okumaktan aciz kibir illetine yakalanmış bu insanlara bu sayfalarda raslamak çok iğrendirici.adamı engelliyorsun yine saldırıyor.hazmedemiyor ....
Bozoklu hc 5.26 dan almışsınız 560 ile arasında uzun vadedeci için bu kadar fark etki yapar mı? Peki 480 e dusecekse çocuklara alırım diyorsunuz o zaman eğer çok fark varsa arada neden 480 den almadınız. Ayrıca hisse 7.8* li fiyatlardan dusmusken birçok yatırımcı yukarıdan mal almışken 4.80 ile 5.60 arasındaki fark çok ise 526 ile 560 arasi çok ise, 526 ile 480 arası da çok olmaz mı keşke 522 den alaymissiniz. Oysaki bu kademeleri ornegin Tav gibi birçok şirket gunicinde yapıyor. Yani 5 yıl için birşey olmaz ama 10 yıl için 480 den alırım demek çok ilginç ..... Ytd.
Yabancı begenmedi mi? Temettü ve bedelsiz vermeyeceğini düşündü ve gitti mi??? Ciner kötü bir şirket mi ??? İlginç bunlar kime göre neye göre keskin ifadeler. O zaman Ciner kötü ise yabancı begenmediyse bunu önceden kestirip 6 li 7 li fiyatlarda bilmem kaclara düşeceğini ongormedilerde buralarda zarar ettiler, ya da 7 li fiyatlardan bilmem kaç olur diye yüksek yüksek hedef niye verdiler. Belli degilmi bu bir emtia yani altın veya petrol gibi birsey. Çünkü taaa 2015 den belliydi cinerin kazan tesisi acacagi. Yabancı mi akilli biz mi başka birşey vay be. Döviz son çeyrek için tüm şirketlere önemli dolayısıyla ulkeye..
herkesin yatırımı farklıdır kimi kredi ceker hisseye para yatırır, kimi aylık para kenara ayırır hisseye atar, kimi elinde birikmisi arada atar, kimi günlük yükselen hisseleri vardır düşen inandığı şirketlere atar, Kimi kar cebe yakışır der % desine göre. Kimi kimi kimi. Her hisseninde yatırımcı gibi cibilliyeti farklidir. Kimi yorar kimi zıplar kimi koşar kimi zorlar. Kimi kimi kimi... Ciner sodayi ayakta tutan ve birbirine o kadar ihtiyacı olan iki şirket olsa gerek. Güç demek, birliktelik güç demek, söz demek.. fiyat belirleyiciligi, kıtalararasi yer edinme. İkiside birbirine bağımlı olmak zorunda. Ülke açısından zarar yaratır her anlamda da...
Eğer soda böyle bir yatırımı yapmasaydi sonrasını kestiremiyoru tartisirdik. 2.4 ton ile kalırdı peki ya sonraki sürdürülebilirliği ne ile devam edecekti. Ytd.
bozoklu abimiz, kesin konusma oyle bence. Borsada olmaz diye birsey yok ama, yazdigin fiyatlar zor bu hissede.
temettu gak guk vs de bu hisseye gelenlere has birsey. Ulkede bir yerler var, milleti bunla yeyip mal mal mal tasittiriyor parasi erirken zaten fiyattan dusen %3-5 temettu icin. Para odaklari oyle kurmus duzeni. Basinda orda burda bunu yayanlar muhtemelen onlarin bordrosundadir. Ozellikle bu hisseye geliyor bu yatirimci profili. Baska bir 30 hissem bunun 2 kati temettu verilyior, bir kere de duymadim temettusu kuzusu koyunu hesaplansin her allahin gunu. Temettu haftasi oncesi otururuz teknik detaylarini yazariz geceriz.
10 senedir "bir ayagim cukurda" diyorsun sen de. Allah uzunundan versin.
Yazılan rakamların olmazı oluru konu değil. 8 den 522 gören hisse 4.8* görse ne görmese ne? Yani uzun süre 10 yıl kalınır denilip 5.60 lar çok 4.8 ler uygun denmesi ilginç, 10 yıllık süreçte. Hele bunu 25 yıllık bir tecrübenin söylemesi dahada ilginç.
sayın spenıc ne on yılı yatırım süresi 4 yıl verim alması bir yıl sürse 5 yıl eder.grafiğine bakarak 4,8 tl yazdım. dahada aşağısı olmaz diye birşey yok.4-5-6 yıl bekliyeceksen al kardeşim.ekranada yazılanlarada bakma.tavsiye niteliğinde iyi niyetle yazdım.yatırım tavsiyesi değil ki.aklına mantığına ters geliyorsa cevap yazmanada gerek yok.
keko hocayla bir sıkıntım yok. Kendisi ile gayet de seviyeli bir biçimde konuşabiliyoruz.
İğrendirici olan nedir biliyor musunuz?:
Yaş, şu-bu ayağına insanları manipüle etmektir.
Kendi yarattığın gereksiz beklenti suya düşünce,
-cek, -cak kipiyle sallayıp, altına da "yatırım tavsiyesi değildir" yazacak omurga(!)dır...
"Soda hissesinde olmak bir insanın başına gelebilecek en büyük felaketlerden biri.5yıl bu hisse yükselmez.iyiki çoğunu sattım elimde az kaldı ama hala canımı yakıyor bu hisse.aklı fikri olan bu şirkete bulaşmasın diyorum.
şayet bu hisseyi alacaksanız lütfen 4.80 tl seviyelerini bekleyiniz kesinlikle oraya gelecektir.
benim maliyetim 5.26 tl.elimdeki malın yüzde 75 ini çıktım.5,70 çıkar çıkmaz buradan kurtulacağım.
yatırım tavsiyesi değildir"
Bizimki (şişe) mendil almış eline yine halay başı. Ilk ben vızzıklanayım. Bu ne şimdi 10 günde %3 anca yüksel bugün 3.5 aşağı git. Meshur tetikci Ak yatırım yine devrede.
Hocam ne yatırımı ne verim alması. Şirket yeni birşey icat etmedi. Yeni sektör yapmadı. Bir nevi kapasite arttırımına gitti diye düşünmek gerek. Soda yarın kapasite artırımına gidiyor dersek olumlumu olumsuz mu algilarsiniz. Sonuçta yarın artiracagi kapasite arttirimi kadar yine maliyeti olacak bu büyüdükçe maliyet oranida artacak ama marjlarda artacak. Hiç birşey yapmamış olması ya da bilmedigi bir alanda olması daha riskli olmazmiydi. Cam elyafida sıfırdan kurdu ama 45 yıldır işin içinde. Yıllık soda kulu büyüme oranı kaç ne kadar ihtiyaç var ve karşılığı ne? Bunlara kafa yormali. Ayrıca yatirim başlayacağı tarih neden o 2024 de neden 2021 değil. Fayda, ihtiyac, fiyat bunlar o sürece kadar dusunulmustur. Bu bakkal değil ki köşe başına açayım ya tutarsa hesabi. 10-15 yıl oncesinin planlaridir. Dünyada her noktada fizibiletesi yapılıp hesaplanan şeyler bu isler öyle forumda ikikafadarin biraraya gelip çekirdek citlayip yorumlaması ile olmuyordur. Ytd.[/QUOTE]
Ha peki bu kadar süre içerisinde yatırıma kadar ekstra başka bir alım yapamaz mı? Yani elde nakit var dimi? Bu yatırımın %20 si iç kalanı kredi ileydi. Ne bileyim başka bir sektör ya da dağıtım şirketi veya başka bir satınalma planlamiyorlarmidir? Sadece yatırım bilenen şey ama bilmediklerimiz ondan daha çok. Ama yine de suanki durumlar gerçek olanlar. Gerisi sadece hayal ve olasılıklar. Neden böyle dedim çok zaman ve çok nakit var sadece düşündüm tavsiye niteliği olamaz elbette.
:wave: hoşça kalın bol kazançlar dilerim.soda defterini kapattım.
Yok öyle kapama falan 🤔 belki dediğiniz rakam veya altına gelir defter yine açılır 😄 . Ama tahtaciya buradan soylirem eyyyy tahtacı 7.8* lerden düştün. Kolboregi vezirparmagi vs. Bu saatten sonra sn boziklunun dediği yere ne kalmış veya dahası hiç farketmez. Yükü doldurtursun birçok kişide dolar euro dolar. Hele hele. Bekletim. Düşersen birikim çıkarsan yatırım yatay olursan hem birikim hem yatırım. Hele.ytd
Sayın bozoklu dün borsa uçarken 5.63'den sattım ve bugünkü niyetimde aşağıya gelirse sattığımı yerine koymaktı, lakin sizin yazınızı okudum, eminol ben sadece kâra bakıp almıştım ve yatırımdan haberim yoktu, tane tane anlatmışsınız, dedikleriniz mantık dahilinde ve borsa yatırımı yapan ve bedelli sermaye artırımını sevmez, örnekleri çok. Benim için değerli bilgi paylaşımın bana kazanç sağladı, çok teşekkür ederim. Keşke takip ettiğiniz kağıtları bilsem. Bu yazdıklarımı diğer yatırımcılar düşecek veya çıkacak diye algılamasın lütfen. Y.T.D
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Karina bakip nasil aliyorsun anlamak mumkun degil. 160 milyon dolardan 25 milyon dolara inmis.
Nasil bir sirktir bu Kulcu ya! Korler sagilari agirlar misali bilmeyen bilmeyeni ornek aliyor, takip ediyor, vs.
Msci endeksinden Siseyi Sodayi camlari vs mi cikartmislar?
Yatırımını bilmediğimi ifade ettim ve bilmemekte normaldir, çünkü buradaki yatırım yapanlar hangi kâğıda girecekse bilançosunu inceleyipmi giriyor? Inceleyenler sizin gibi parmak sayısı kadar azdır, kârı düştüğünü ifade ettiğinizi yazmışsınız ve haklısın ama şuan kâr hesabına göre 6-7 senede piyasa değerini yakalıyor, hesabımı böyle kaba/taslak yaptım, sadece yatırım yapan şirketi borsa sevmez, mantıken düşünürsen yatırım yapan şirket daha çok para kazanmak ve doğru yol demek, maalesef borsa mantığı böyle çalışmıyor. Polemik yapmak istemiyorum, lâkin bu görüşümün yanlış olduğunu düşünüyorsanız sayın bozoklunun karşı görüşünü çürütecek mantıklı açıklamaları değerlendire bilirim Bilgi paylaşımınız için teşekkürler. Y.T.D
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Maalesef curutecek asitim kalmadi. Yatirimla ilgili tespitin mantikli.
bozoklu hayırlı uğurlu olsun. hayrını gör.