sanırım arkadaş birine benzetmiş beni osman bey.
sanırım arkadaş birine benzetmiş beni osman bey.
2 milyar dolar toplamı biliyorum. payına 1 milyar dolar düşer.yani sodanın 5 yıllık karına eşittir.kredi faizleri hariç.( yaklaşık olarak).
Bence sn bozoklunun biraz sinirleri gerilmiş, hakli olarak biraz da öfkeli 5 yıl hiç bir halt olmaz bence de çok iddali. Ama bir sure gurup hisselerinde bir halt olmayacağı herkesin malumu,
düşerse düşsün uzuncuyum muhabbetini geçiniz, yarın endex düzeltme yapsa bizimkiler önden koşsa vızzıklanmalar gırla gider.
Birde sn bozukluya katılmadığım konu; yabancının satışı. O yabancı varya o yabancı, yeteri kadar malı itelesin, yeteri kadar dipten toplasın bak bakalim degil 5 yıl, bir ayda fiyatı nereye getirir.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eşeğe semer alınırken fikri değil ölçüsü alınırmış. Benim veya kimsenin demesiyle hisse alıp satmayınız.
İşy yatırımın 2 temmuz tarihli şöyle bir analizi var: http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20190702093245468_1.pdf
"Soda Sanayi geçtiğimiz günlerde açıkladığı doğal Soda üretimi yatırım ile alakalı bazı detaylar paylaştı.
Yatırım Tutarı: Toplam yatırım tutarının yaklaşık 2 milyar dolar seviyesine yakın olması beklenmektedir. Bu tutarın ortaklarca %20 sermaye-%80 kredi ile eşit miktarda finanse edilmesi öngörülmektedir. Muhtemel kredinin koşullarının bu yatırım döneminde geri ödemesiz, ancak üretime geçtikten sonra 10+ yılda geri ödemeli olacak şekilde oluşturulması hedeflenmektedir. 2019-2021 dönemindeki yatırım tutarı ise son derece düşük olup, yatırımın yasal izin süreçleri ile ilgili olacağından, sermaye ile finanse edilmesi planlanmaktadır.
Beklenen Ciro, FAVÖK Etkisi: 2024 yılı içerisinde üretimin başlamasıyla, nakit ve ciro yaratması planlanan bu yatırımdan Soda’nın payı olacak 1.25 milyon ton doğal soda ve 100bin ton sodyum bikarbonatın ABD pazarının yanı sıra yakın coğrafyalara ihracatı planlanmaktadır.
Fiyatların yükselme beklentisine rağmen, konservatif olarak cari soda fiyatları ile hesaplandığında yatırımın 300mn dolar ciro katkısı
sağlaması beklenmektedir. FAVÖK marjının ise mevcut Soda külü operasyonlarından 250-300 baz puan fazla olması beklenilmektedir
(Tahmini %27-%28 arası FAVÖK marjı). Soda yatırımın iç karlılık oranının %13-15, geri ödeme süresinin de 6-7 yıl aralıklarında olmasını öngörmektedir.
Özellikle 2019-2021 döneminde yatırım tutarının çok düşük olması nedeniyle, Soda kar dağıtım politikasında bir değişiklik beklememekte.
Genel olarak, değişmeyecek temettü politikası, dolar bazında beklenen %13-%15 iç verim oranını ve uzun dönemli, bir süre geri ödemesiz
proje finansmanı beklentilerini olumlu olarak değerlendiriyoruz"
Ciner puştu kendi payına düşeni ödemezse zerre şaşırmam. İçime öyle doğuyor ki ciner ortaklığın yükümlülüklerini yerine getirmeyecek ve soda dümeni ele alacak. Görürsünüz. Ciner çok adi bir şirkettir. Ama tabi bu süreçte soda abd de iyi üretim yapmanın Know How ını öğrenmiş olacak.
Burada yazdıklarımın hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir, kendi düşüncelerimdir.
sayın muratertuğrul burada iş yatırımın görüşleri mevcut. temettü veriminde bir değişiklik olmayacağını şirket beyan etmiyor.yani bu görüşün şirket tarafından teyidi yapılmamış.
ayrıca ciner grubunun ortaklıktan çekilme durumuda olabilir.nerden bakarsan bak bu yatırım çok riskli bulundu. yoksa soda fiyatı 6 tl altına düşmezdi.
Şirket kârlılığını stabilize etmiş durumdayken her sene yüksek temettü vermeyi de tercih edebilirdi , onun yerine Abd'ye yöneldi , Şişecam'ın inovasyona dayalı iştirakinin parçası olmak bunu gerektiriyor.
Yer İmleri