Polarize yalnis olmuş
Dolarize yazmak istediydim
Printable View
Polarize yalnis olmuş
Dolarize yazmak istediydim
Şimdi ülkeleri tam hatırlayamıyorum ama geçen günlerde Türkiye'ninde içinde bulunduğu 3 EM ülkesinin borsaları aynı şekilde artmışlar..bilseydim grafikleri saklardım..yani kayıtsızca EM'lere bir akış var..
Esasen Türkiye toxic üçlüden biri..bu konularda onlarca cümle gözüme ilişti..bu sebeple diğer borsalara nazaran BIST'e bu kadar akış olacağını zannetmiyordum..neyse borsa uzmanı sensin..ucuz, pahalı vb. sen daha iyi bilirsin..
Para boldu doğru..yanlız faiz, sıkılaştırma felan, gel git yapan paradan bahsediyoruz..yani risk on, risk off anlamında..şimdi şöyle düşünelim..Piyasalar artık büyük MB'larının sıkılaştırma yapamayacağını anladıysa ne olur..yukarıda Kanada MB'sını anlattım..örnek..
Global ekonomi cansızken yani büyümede zorlanıyorken, hatta bana göre durgunluğa doğru giderken neden emtialara aksın para..emtia sıkıntısı mı oluşacak ki..hele birde borsalar varken..
Hatta bi gün gelcek baban vefat ettimi içi coin dolu cep telefonu miras kalacak
Al oğlum tüm servetiniz bu
Ve moruk kafayı yer
Yaş çok ileri uykum geldi galiba
Hayırlı rüyalar
Unutmayın gunduzki sorunlarınızı uykuya dalmadan cozmezseniz
Uykunuzda gununuz gibi bastard olabilir
Pür dikkat
O üç ülke para birimi toksik felan değil
Üçü aynı paralelde yukardan aşağı diger adamların haritada sağdan sola esterabim yapmasini engellediklerinden
Öyle üstlerine çamur atiliyo herhal belkim felan yani veya fakat lakin ama
Sarı öküz hikayesi gibi birini yeseler
Elleri rahatliyo
Enkinin yazdığı şu anlaşmalı ...... (ayıp söz )
Biz morukta olsak agzimiza biber neyim surerler
Öyle kelime kullanılır ay çok ayıp :-)
Moruk çok yaşlandı
Forumdan sıkıldı artıkın yazmayacak
Herkese Allaha emanet ola
Tabi Moruga da :-)
Forumda uzman olarak kabul edilecek kişiler bellidir. Para piyasaları ve bankacılık konusunda sn Jondowes uzmandır. Ben de çoğu şeyi ondan öğreniyorum.
Yukarıdaki QE quantitative expansion yani parasal genişleme konusu ile ilgili şu önemli farkı söyleyebilirim.
Gelişmiş ülkelerde dar para arzı (M1) büyüktür , para çarpanı ve para hızı gelişmekte olan ülkelere göre (V1) düşüktür bu bağlamda geniş para arzı M3 = M1 x V1 diyebiliriz.
Gelişmekte olan ülkelerde ise dar para arzı küçüktür , para çarpanı ve para hızı gelişen ülkelere göre daha büyüktür. yine M3= M1 x V1 eşitliği geçerlidir diyebiliriz.
O nedenle gelişmiş ülkelerde QE yani parasal genişleme gelişmekte olan ülkelerdeki kadar enflasyon yaratıcı koşullar oluşturmayabilir.
Bildiğim kadarıyla parasal genişleme , yüksek para çarpanı ve para hızı ve düşük bir dar para arzına sahip gelişmekte olan ülkelerin geniş para arzlarını çok daha enflasyona duyarlı olacak şekilde büyütüyor.
Uzmanlık
İnsanoğlunun rafine şekerden imal ettiği en fosarya terimdir
Bi ileri adımı
Azmanliktir
Yaw Sn Gunwane soru soruyon, sonra kayboluyon..ne yapıyon, cevaplara gülüyon mu?
ben dowes a bu soruyu sormustum bana boyle cevap vermisti
Yani basilan paralar digital olarak basildi fiziki degil ve bunlar 2008 deki banka aciklarini kapamak icin kullanildi
Ama ne zamanki Bankalarin bilancosunda obur tarafa gecerse ve tuketici kredisi olarak piyasaya akarsa iste o zaman emisyon ve enflasyon patlamasi olur. Eger yanlis anlamadiysam Dows bunu dedi
Ben de diyorumki FED aptal degil, kesin bir yolunu bulup bunun enflasyon yaratmamasini saglamislardir.
Aslında bunu FED sağlamıyor, parasal genişlemenin enflasyon yaratmaması sadece gelişmiş bir ekonomik sistemin sonucu. Oturmuş ve yüksek katma değer yaratan bir ekonomide enflasyon yaratmak gelişmekte olan ülkelerdeki gibi bir süreç değil.
Şöyle basit düşünelim, çok gelişkin bir ekonomide üreten ve tüketenler zaten para fazlasına sahiptir, üretmeyen ve tüketemeyecek olanlar da zaten kredi çekemezler. Ancak üretenler ve tüketenlerin mevcut seviyesi ve büyüklüğü gelişkin bir ekonomi oluşturmak için yeterlidir ve parasal genişleme kanalları talep görmez.
Sanırım ortada bir yanlış anlaşılma var..FED tahvil karşılığı bankalara sıfır faizli para pompaladı..tamam bankalar açık felan kapatmışlardır ama esasen halk bu bol ve düşük faizli kredi çeksin diye yapıldı bu işlemler..fakat hayvan terli olduğundan:) çok düşük faizlerlede olsa, pek talep olmadı bu paralara..
Talep olsaydı da bu enflasyon yaratacak bir işlem değil kanımca..çektiği krediyi ödeyecek sonuçta..enflasyon yaratması için ceplere direkt para girişi lazım(helikopter parası:))..henüz o safhaya gelmedi sistem..
Ya hacı sen ne anlatiyon ya
Yıllardır yaziyom okumuyon herhal
Sistem, ters Robin Hood sistemi
Yani, fakirden al zengine ver
Sisteme çomak mı sokuyon ya :-)
Neden ..??
Bir ara herkesin dilinde değersiz dolar füzeleyen emtia lafı vardı..
TV yorumcuları DOW yorumcuları hepsi altın 2011 de füzelerken bunu diyordu..
Bu arada neden gülim yahu cevaplara..
Ben en başta kendimle dalga geçerim..
Dizi seyrediyordum..:)
Bu ülkenin borsasını yabancı yapmaz..
Dolar basılırken, emtiaların fiyatı dolarla belirlendiğinden , emtiaların artması normaldi..
Şimdi FED dolar basmıyor, durdu..dolayısıyla bu açıdan da bakıldığında emtiaların fişeklememesi normal..
Bunun yerine (benim anladığım) dolar görünümlü yenler , avrolar piyasada..:)
ABD borsasında F/K oranı ortalaması 30 lara çıktı.
oranlar 1929 buhranını geçti geçiyor. eli kulağında. Ağustos ortası gibi küçük yatırımcılara iyi mal kitleyecekler ABD'de. uzun süre bir yere giren şemsiye açılmayacak! :)
tam beklediğim gibi oluyor. tüm dünyada coşku. en beklenmedik anda kitleyecekler! ama satmaya fırsatı olmayacak garibanların.
Hiperenflasyon! kimse elinde dolar tutmak istemez bu durumda! dolar faizleri çıldırır! zimbabwe doları olur!
olacağı bu eninde sonunda. ama önce bir tiyatro oyanıp faizi arttırmış veya bilançoyu küçültmüş gibi yapacaklar.
GDP mayıstan beri sürekli azalıyor ABD'de! buna rağmen hisseler artmaya devam ediyor. en çok çentik Ağustos ortasında atılacak.
Sonra mega KİTLEME!
Doları da birilerine kitlemeleri lazım hiperenflasyon dan önce. Kısa zamanda aldırabildikleri kadar Altın ve Gümüş ve nadir nesnelerden aldırmaları lazım babalara!
Kimse dolar tutmak istemeyecek 2018 den itibaren. Verilen dolar faizleri hiç bir şekilde hiperenflasyona kafi gelmeyecek! doları olanın varlığı yağ gibi eriyecek.
parayı FED bankalara ve aracı kurumlara verdi. alın buyrun borsaları yükseltin dedi. 10 senedir borsa inanılmaz para kazandırdı. hala kazandırmaya devam ediyor. şimdi ABD deki taksici berber manav kasap ta borsacı oldu!
vatandaşın ise alım gücü uzun süredir artmadı. şimdi vatandaşı da borsaya çekiyorlar. ellerindeki son varlıkları da böylece silip süpürecekler. ABD de işte durum budur.
o yüzden THE ECONOMIST deki 2018 Phoenix in Pipisi senaryosuna sonuna kadar inanıyorum. Gidişat bunu gösteriyor!
Bence sıralamanda bir sıkıntı var..eğer birilerinin parası Zimbabwe parası olacaksa dolardan önce Yen, Avro başı çeker bu konuda..en azından BOJ ve ECB'den farklı olarak FED para basmıyor artık..diğerlerinin bastığı para yetiyor FED'e şimdilik..en azından hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için derler son noktada..hepsi Zimbabwe parası olur,sadece dolar değil..kısaca tüm kağıt paralara reset atılmak zorunda kalınır..
önce faiz artışı tiyatrosu ve bilanço küçültme tiyatrosu (AĞUSTOS veya EYLÜL) -> borsalarda çöküş (bu zaman diliminde DOLAR iyi kazandıracak ama ölmeden önce son kez!) (2017 nin SON ÇEYREĞİ) -> sonra MEGA QE ler (2018 in İLK ÇEYREĞİ) -> Hiper Enflasyon (Hiper Enflasyon döneminde neye yatırım yapılır?) (2018 in İKİNCİ ÇEYREĞİ)
zaman öngörülerimi de yanlarına yazdım. Soru şu? HiperEnflasyon ortamında neye yatırım yapılır? 2018 de bu sorunun cevabını bulan iyi para kazanacak!
Hipotezim böyledir.
1 ay içerisinde trilyonlarca dolarlık hisseyi kime kilitliyorlarmış..
Kimmiş o alıcılar..
1 ayda dow çakılacak
2 ayda devasa QE ler..
3 ayda hiperenflasyon..
Sen tabi 6 ayda warren buffett..:D olduu..
Bırakın bu garip gureba senaryoları.Millet buraları okuyor inanıyor..
2008 çöküşü bile 1.5 sene sürdü..
Olayın başlangıcı kokuların çıkmaya başlaması 2007 baharıdır..
Lehman brothers 2008 eylülde battı..
Bu kadar büyük boğa trendi 1 ayda mı döner miş..
Olsa olsa düzeltme olur zigzag lar çizilir bu da min 6 ay 1 sene sürer..
Sonra olacaksa çöküş olur..Büyük bi tanesi..
Gerçi dow un yüzde 10 luk bir düzeltmesinde bile epey toz toprak kalkar ayrı konu da..
Öyle dolarda 3 ayda kullanımdan falan kalmaz..Hayal bunlar.
Bizim gibi ülkelere sermaye girişi söz konusu..Risk algısında bir artış oldu..
Artık alacak bişi kalmayınca bizim gibi ülkelere de girdiler.
En ufak bi risk algısında ilk çıkacaklarıda bizim gibi ülkeler oluyor..
O yüzden borsa yüzde 30 düşüyor yüzde 50 çıkıyor..
Para birimi yüzde 30 değer kaybediyor 2 ayda falan..
Bu arada o pipi olayı dikkat et de bitcoin in tarihe karışması olması..
Bitcoin i olan pipi yi tutmasın yane..
Malum 3000 dolardan 1800 leri gördü..
TRUMP aynen bir salgın hastalık gibi, önce kendi ülke kurumlarını sonra da dünyayı etkiliyor.
Adamın adı bile korkutucu hale geldi.
Dikkat TRUMP geliyor.
İnsan ABD gibi bir ülkede TRUMP'ın kazayla seçildiğine inanmak istemiyor.
Görevli sanki.
Cehennem zebanisi gibi.
Sur borusunu öttüren İsrafil gibi...
Dolar endeksi 95'in altında.
Güne iyi başlamadık.
Bakalım BİST nasıl başlayacak.
Aylardır sürdüğü yükselişe biraz ara verecek mi?
Trump oldugu surece dolar atak yapamaz dunyanin en gucsuz para birimi oldu net.
Euro goplar fena eziyor dolari.
Bu kadar kotu bir dolara karsi tl 3.50 altina inmiyor.
Iki kotu para biriminin mucadelesi
Trump ile dolar endeksi 80 altını gorebilir
Fed faiz arttircak :ok:
10 yilliklar var abicim
Para ztn vatanina donecek
Fed baskanlari konusacak :one:
Dolarin fiyatini fed belirler zaten :yes:
Fed faiz arttircak hohohoho dolar endeksi 150 olcak :wave:
Bunlari surekli zirvalayan ekonomist bozuntularina ve israrla bunlara kanmak isteyenlere piyasa iyi bir ders verdi.
Fed sadece borsalari şişirir.
Trump gorevde kalirsa yellen fed ayak takimini sutlayip para basmaya baslar ilerde
Abd baskani 22 ocakta daha halki selamlamadan paramiz cok degerli ve bu bizi öldürüyor dedi.
Dolari terketme günü oydu.
Bunun ustune yorum yapilir mi
Bugune kdr ki dolar dususleri trumpin beceriksizligi yuzundendi.
Daha direk mudahele etmedi hic.
Trump ile dolar ve abd surekli gucsuzlesecek.
Haa bizim zayif tl nin deger kazanmamasi ayri bir rezalet.
Bu fed ci 10 yillik ci ekonomistler hala tv ler sosyal medyada konusuyorlar :)
Yıl sonuna kadar bir kez daha faiz artırımına gidilme olasılığı Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre 5 Temmuz'daki yaklaşık yüzde 60'dan yüzde 45 seviyesine indi. Hollanda'nın en büyük bankalarından Rabobank'tan Piotr Matsy , Fed'in faiz artırımına temkinli yaklaşmasının en büyük kaz*****nın Güney Afrika ve Rusya gibi ülkelere kıyasla daha düşük politik ve ekonomik riskler taşıyan Orta ve Doğu Avrupa para birimlerinin olacağını öne sürüyor
http://uzmanpara.milliyet.com.tr/hab...m/71000/71153/
Kafayı taktın Trump'a..
Benim için mahsuru yokta..:)
Bırak Trump'ı , gelmiş geçmiş en güçsüz başkanıda getirsen ABD'nin başına artık fazlaca bir şey değişmez..Kaldıki Trump dediklerini yapabilseydi..yani vergi indirimi, altyapı yatırımları vb. bugün çok farklı bir olurdu dolar endeksi..bana göre mecburlar bir noktadan sonra yüksek basınçlı ekonomiye geçecekler bir şekilde..
Neyse fazla uzatmayım..neden Trump felan farketmez..
Dün yazdım, globalde 217 trilyon dolar civarında borç var..dünya GDP'sinin %327'si..bunların ekseriyetide dolar borçları..
Ha bazılarına trilyon dolar deyince etki etmiyor..borç anlamında ciddi rakamlar bunlar..
örneğin bizim bankalarımız, şirketlerimiz ne borçlusu..dolar borçlusu..:)
yani dolarda short pozisyondalar..
şimdi dünyanın herhangi bir yerinde ister ekonomik de, ister politik de , bir gümbürtü kopsa ne olur..millet dolar borçlarını yani short pozisyonlarını kapamaya başlar..çünki dolar artacaktır..borçlarını kapamadığı her saniye aleyhine işleyecektir..
Sadede geleyim..bu kadar borçla, yada dolarda bu kadar kısa pozisyon varken vede tehlikeli bir durum oluştuğunu farzedelim..dolar borçlusu aaaa Trump beceriksiz bir adam, zaten dolarda çok değerli dedi, bu yüzden dolar düşmeli der mi:)..demez dolara saldırır..heleki bu kadar kırılganlığın bulunduğu bir ortamda..
O yüzden ''kral öldü yaşasın yeni kral''..:cool:
Bence de edecekler. Etmeliler cunku bu adam ciddi tehlikeli.
Ama istedigi herkesi gorevden aliyor. Fbi baskanini ornek.
Fed cok daha basit. Birkac ay icinde yelleni gorevden alacak bence.
Yerine dusuk faiz savunan birini getirirse dolar coker.
Yorumlarim global icindir. Tr dinamikleri farkli. Tl ile karistirilmasin.
http://www.fortuneturkey.com/hazine-...orclandi-46648
bu haberi nasıl yorumlarsınız rakam az değil mi.