benim T.C. de işe girişim 1995 te başlayıp bugüne kadar devam ediyor.
1979-80 yıllarındaki yurtdışı günlerimi borçlanınca , 1995 teki ilk sigortalılık tarihim 1993 e çekilyor.
Printable View
unkapani@sgk.gov.tr ye bu sorulari sorarsaniz size cevap verirler cunku degisti ben yapali
bu arada 1993 e cekiyor falan demeyin bu dogru degil. O email adresine yazin orasi ne diyorsa odur. Geriye cekme diye bir sey yok.
Yapmak istediginiz yurtdisindan borclanarak emekli olmak ise yurtdisinda calistiginiz ilk gun sizin borclanma baslangic gunudur
Ama sanirim siz normal emekli olmak istiyorsunuz dogrumu dedim? O zaman kurallari bilemiyorum
ben de hem yurtiçi ,hem yurt dışı olduğu için sizinkinden farklı.
anlaşmalı ülke olsaydı , işe giriş tarıhım 1979 olacaktı ki, 10 yıl önce emekli olabilirdim. Anlaşmalı olmadığı için oradaki günlerimi burdaki günlerime ilave etme hakkım var sadece. İlave edince de ,burdaki işe başlangıç tarihim 1995, 2 yıl geri gidiyor.Bu hakkım var.
Neyse, yurtdışı borçlanma ile ilgili istenen evrak vs konusundaki bilgileri paylaşırsanız sevinirim.
baslangic tarihini geriye atma olayi yurtdisi borclanmada yok sanirim sizing bahsettiginiz normal emeklilik
bakin eger normal vs yurtdisi borclanma karsilastirmasi yaparsaniz normal emekliligi tercih edin derim
Iki sebebi var
Birincisi yurtdisi borclanmada baglanacak maas belli 1500 TL yi gecmeyecek sonra yurtdisi borclanma ile yapilan emekliliklerde hem emekli maasini alip hemde yurtdisinda calismaya devam edemezsiniz cunku cezasi var kurallara aykiri. Ama TR de calisabilirsiniz o baska mesele
Benim tavsiyem TR den normal yollardan emekli olun. Cunku son 2 seneyi yuksekten oderseniz emekli maasinizi katlarsiniz maalesef bizim gibi yurtdisinda yasayan garibanlarin oyle bir sansida yok
Ayrica normal emeklilere nerede calisabilirsin calisamazsin diye kisitlamada yok.
Normal yollardan emekli olmaya calisin, yurtdisindan borclanarak emekli olmak pek akil kari degil. Ha benim baska carem yoktu ondan yaptim. 300 gun TR de calismisim sonra 24 sene yurtdisi ee Allahin emriydi.
Ben derdimi anlatamıyorum herhalde;
Ben yurtiçinden emekli olacam,
Eksik günlerimi, yurtdışı borçlanma ve askerlik borçlanması ile tamamlıyacam . (16 ay cıvarı)
Yurtiçinde işe giriş tarihi 1995 , borçlanınca 16 ay geri gidecek (bu kesindir). Anlaşmalı ülke olsa idi ,yurtdışı işe giriş tarihi olan 1979 işe başlangıç tarihi olurdu, çoktan emekli olurdum. Anlaşmalı olmadığı için işe giriş tarihim 1995 kabul ediliyor. Borçlandığım günler de bu tarihi geri çekiyor. Bu kesin.
Siz bana yurtdışı borçlanma İŞLEMLERİ ile ilgili tavsiyeniz var ise o konuda bilgi verin. Tşk.
Konu ile ilgili bir haber.. Bulunsun...
>>> bir haber <<<
Youtube da ABD ye yerlesen bazi turk vloger lar var onlari da izleyip oralari anlamaya calisiyorum... Saglik vs de bazen pazarlik yada odeyeme bu meblayi denilince indirim olabiliyor demislerdi.. Efe aydal vardir izmir den o ve esi gidip- hastalanmamaya calisiyoruz- saglik cok pahali demisti- kaynaklar tek yonlu oldugu icin durumu kabul ediyoruz, sistemi web uzerinden sorgulamadim..
:rules::rules:
Benim deger bu sekilde arkadaslarim da yollayacak onlari da eklerim..
4610 gun (odenmis) uzerinden; 5525 lazim bana :cool::cool:
http://i.hizliresim.com/01yM8Z.png
Bu bir arkadasimin bilgileri..
http://i.hizliresim.com/P0QLqd.png
Ahmet Bey, benim tum calismalr SGK icinde ama yurt ici 2 il ve yurt disi 1 ulke de calismalar var, emekli olmadan bunlarin bir alanda toplanmasi vb dilekce vermek gerekirmi, eski sayfalarda buna benzer bir bilgi vardi ancak virguller secenekleri belirtilen bir cumlede tam olarak anlayamadim..
Yurt disi borclanma ile emeklilik ile normal emeklilik farki nedir. Biz gunlerimizi oduyor ve normal emekli olmak icin sgk primi oduyoruz.. Kavram karismasi oldu... Ulkeye gelip tavandan prim odesek ne fark edecek ki 2008 sonrasi emekli maas hesabina katki oldukca dusuktur...
Karışan bişey yok.
Devlet yurtdışına işçi gönderdiği için (1960-1970 li yıllarda) onlara böyle bir hak vermiş.
Yarı yurtiçi, yarı yurtdışı çalışanlar da; bedelini ödiyerek gün satın alıyorlar.
Askerlik borçlanması da aynı mantık.
Gün ihtiyacın var ise satın alıyorsun.
Eger yurtdisi borclanmasi yaparsaniz olay yurtdisindan emekli olma sistemine girer
Tavsiye etmiyorum
Normal emekli olun ama normal emekli olurken yurtdisindaki gunleri nasil normal emeklilige saydiracaksiniz bilmiyorum cunku hic yapmadim
Benimde hem yurtici hem yurtdisi calismisligim vardi ama 300 gun yurtici 5000 yurtdisi olunca yurtdisindan borclanarak emekliligi sectim baska carem yoktu
Sizin durumunuzda birini daha once hic tanimadim. Yani yurticinden normal emekli olmak istiyorsunuz ama yurtdisindaki gunleri saydirmak istiyorsunuz. Hakikaten cok ilginc bunu daha once hic duymamistim.
Sevgili Servet Bey
Sizin arastirmalarinizi bilgilerinizi takdir ediyorum ama Amerika hakikaten cok komplike bir ulke ve green card la amerikaya yeni yerlesmis insanlarin sistemi iki saniyede cozemeyecekleri asikar
2012 yilinda cikan yasa ile hickimse saglik sigortasiz kalamaz. 2017 ye geldik ve su anda sigortasiz olmak cok buyuk cezalar odemek demek
Bu demektir ki bu ciftin saglik sigortalari var. Eger varsa neyi neden pahali diye tanimliyorlar merak ettim. Vlog a bakip incelemeye vaktim yok ama inanin bana ABD ye gelmek mi istiyorsunuz anlamadim ama bir gun gelirseniz sigortaniz olsun sirtiniz yere gelmez
Ayrica burasi Turkiye degil, oyle kanser olunca policeni degistirmeler falan yok ayrica harcamada sinirda yok. ABD deki saglik sistemi resmen bir devrimdir cag atlama yarattilar resmen. Yeni gelen Turklerin sistemi pek anladiklarini zannetmiyorum
siz full butun gunleri odemediginiz icin su an dusuk gosteriyor
butun gunleri borclanin eminim asgari ucret seviyesine yukselecektir ama daha ustune de cikmaz
etrafimdaki herkesin maasi asagi yukari ayni 1500 kusur
yukaridaki rakamlar yurtdisindan borclanarak emekli olmak uzerinedir normal emeklilik degildir
Yurtdisi borclanma
Borclanma yaparken 6 secenek var. En asgari den an azamiye kadar. En son gunlku 17 TL idi en dusuk oradan artiyor iste
Ama siz 17 TL yerine atiyorum 34 Tl ile borclaninca emekli maasiniz atiyorum 50 lira artiyor yani degmiyor
O yuzden herkes bende dahil olmak uzere asgariden borclaniyor. buda demektirki maasiniz asgari ucret civarinda olacak su an icin 1500 kusur
Yurtdisindan borclanarak emekli olursaniz hem TR den bu maasi alip hemde yurtdisinda calisamazsiniz eger SGK yakalarsa cok buyuk ceza ve geriye donuk faiz uyguluyor
Bu maasi alirken yurticinde calismaya devam ederseniz yine imkansiz (idi) su an icin bir mahkeme devam ediyor eger lehimize sonuclanirsa yurticinde calismama sarti kalkacak. ama daha belli degil
Yani yurtdisindan borclanmak hicte avantajli degil gordugunuz gibi. Ben neden yaptim? Cunku ABD den emekli maasimi 67 yasinda almaya baslayacagim. Nasil olsa o var diye bunuda aldim. Fakat tek basina 1500 TL ye talim sacma geliyor bana birde bu kadar kisitlamasi var
Normal Emeklilik
Normal emeklilik te gun yas sinirlari ayni. Ama orada calisamazsin burada calisamazsin sinirlamasi yok. Istedigin kadar istedigin yerde calis ayni zaman emekli maasini al. Ayrica son 2 sene yuksekten odersen emekli maasini kat be kat yukseltebilirsin. Yurtdisindan borclanmada bu sansinda yok.
O yuzden yurtdisindan borclanma en son care olmali.
Merhaba,
1 gun amerika ya gelir miyim, belki turist olarak ama tabi ileriki yillarin ne getirecegini bilemeyiz.. Amerika ile ilgili video izlememin sebebi; diger videolara gibi aksam oldugunda can sikintisi kaynaklidir. :ok:
Sigorta elbette lazim onu kabul ediyorum.. Kanser olunca sigorta degistirme degil de bakilmiyor, acinizdan oluyorsunuz vs genelde anlatilan bu, tabii ki eyaletler arasi farkliliklar da mumkun.
Bilgi icin tesekkur ederim, 1500 te guzel para, beni kaynaklarima ek olarak 6 sene sonra destekleyecek bir mebla, zaten ilerleyen yaslarda masraflar da azalacak, cok para harcayan insanlar da degiliz sonucta...
Benim guncel durum su sekildedir.. (5525 gun)
2670 arabistan oncesi (Turkiye ici toplam odenen gun sayisi)
1675 ilk yurtdisi borclanma odeme
265 2ci yurtdisi borclanma odeme
311 3cu yurtdisi borclanma odeme aday (hakedilmis)
604 son yurtdisi borclanma odeme aday
Sizin bu dediginize gore ben Turkiyeye donup bu kalan 600 gunumu bir firmada gosterip yada firmada calisabilirsem bunu yonetime rica edip, sgk primim asgari den yatirilsa bile benim primi min tavana kadar olan kismi nin tarafimca odenecegini belirtip cepten odemeliyim. Cok enteresan..
Benim su an icin 600 gun sgk odemem gerekiyor - 6 sene sonra da emekli olacagim..
Daha enteresan bisey soyleyim. Bir arkadasim Arabistanda calistigi donemde kendini Turkiye de sgk mi yoksa istege bagli olarak mi bir sekilde prim odemesi yapiyordu. Dusunun bu kisi Arabistan da ve sinirdan giris cikis yapiyor. Ikamet i Turkiye gosteriyor. Bunlari nasil bulamaz SGK..
O kisiye ve ben de dahil buradaki firma saglik guvencesini Turkiye de gostermiyor. Arabistan da guvence var ama Turkiye bunu kabul etmiyor, tasiyamiyoruz ulkemize..
Bir arkadasim ile konustum, firmalar bu olayi kabul etmez dedi- cok yuksek maas ile is bulmak lazim ki o da su andaki Turkiyenin durumunda hic mumkun gorunmuyor, birakin is bulmayi biz yuksek maas ariyoruz, o yuzden basalim 600 liralik paramizi alalim gunlerimiz emekli olup, masraf azaltip takilalim omrumuzun sonuna dek derim.. :Sad::Sad::Sad:
Son 3.5 senenin statüsüne bakılıyor . (yurtiçi için)
En azından benim durumum bu.
Ben,son 3,5 senemi sgk lı olarak tamamladıktan sonra, sgk lı statüsünü kazanıyorum.(daha önce bağkurlu idim)
Sgk lı olmayanın borçlanma hakkı yok. (bağkurlu borçlanamaz)Yurtiçi için geçerli.
Sgk lının askerlik ve yurtdışı hizmetlerini borçlanma hakkı var.
Eğerki, borçlanacağınız yıllar 2000 öncesine falan denk geliyor ise maaşı yukarı itiyor. (hesaplama şekli karmaşık)
Sadece yurtdışı hizmeti olanın durumunu araştırırım.
Yeni bir konu actim. Sohbet e bekliyorum arkadaslar..
IGA, kopruler, sehir hastaneleri, nukleer santral vb. hakkinda sohbetler...
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=3061
bu zam yılda 2 kez mi yapılıyor ocak ve temmuzda mı ?
ABD de federal yasa var eyelet ustu bir yasa. hickimse hastane kapisinda bekletilmez para sigorta sorulmaz iceri alinir ve tedavi edilir
Ha sonra evine fatura kesin gelir o baska mesele :)
BU federal yasadir
2012 de cikan yasa ile ABD deki herkesin sigortasi olmak zorundadir. Sigortasi olan bir insanin cebinden ne kadar maximum cikacagi da policed belirtilmistir.
Maalesef Turkiyede bunlar bilinmiyor. Nedense millet kafayi takmis ABD de soyle kotu boyle kotu. Yahu bende begenmiyorum bu ulkenin bir cok seyini ama saglik TR den fersah fersah ileride. Hemde baya ileride.. Hem daha ucuz hem daha kapsamli teknoloji de daha ileri.
Daha once dedigim gibi yurtdisindan borclanarak emekli olmak hic te avantajli bir durum degil
Alamancilar zaten TR ye donmeleri ve calismalari imkansiz hadi onlarin eli mahkum
Ben zaten Amerika denen yere saplanmisim donupte calisip 5 bin is gununu TR de tamamlamam imkansiz
ama sizin gibi insanlar icin bence TR de calisiyor gozukmek cok cok daha avantajli. Iki avantaji var
1) Maasiniz bizim gibi 1500 TL olmaz cok cok daha yuksege ulasabilirsiniz. Son iki sene yuksekten prim odeyin yada odetin oldu bitti
2) Yurtdisindan borclanip emekli olanlar hem emekli maasini alip hemde yurtdisinda veya yurticinde calisamazlar. Elin kolun bagli. Kolesin yani
Bu daha once cok konusulmus bir konu
Eskiden bu yapilabiliyordu. Ama simdi controller daha siki. Ben de cok duydum eskiden bunu yapan. Simdi de yakalanan duymadim ama dedigim gibi cok daha siki controller
Ikametinizi Suud a almak zorundasiniz almazsaniz cezasi buyuk. Sonra diyelimki aldiniz ama TR de calisiyor gozukuyorsunuz eger bir cakarlarsa maliye hic affetmiyor. Hukuka saygilari oldugu icin degil paraya ac olduklari icin. Eski hikayelere kanmayin artik oyle basit uckaatlari yemiyorlar
British arkadasim
Ben hala su geriye donuk gunlerin geri gitmesine kafam takildi
Benim yasadigim ulke ABD ve SGK ile anlasma yok
1987 ilk giris 1969 dogum 1993 te ABD de ilk calismaya baslama oldu. TR de 300 gun calistim ABD den 5000 gun borclandim
SGK unkapanina kac defa email attim borclanma neden 1987 de baslamiyor da 1993 te diye ama onlar yurtdisinda ne zaman basladiysan borclanma o zaman baslar dediler
Baktim email ile laf anlatamadim yurudum gittim Unkapani SGK ya hemde 2 kere. Neredeyse dayak yiyordum. Adamlarin dedigi dedik.
Yani benim borclanmam 93 te basladi 2006 da bitti. Oysaki 1987 den baslatabilseydim emekli maasim daha yuksek olurdu.
Siz nasil geriye aldirdiniz bu baslangic gununu?
Siz haklıymışınız.
Düzeltme !!!!!
Yukardaki cevabı yazdıktan sonra şöyle bir açıklama buldum.
S0RU 22- Borçlandırılan süreler, Türkiye'deki sigortalılık süresinin başlangıcını değiştirir mi? Türkiye'de çalışma yoksa sigortalılık süresinin başlangıcı nasıl belirlenir?
Aylığa hak kazanmak için 5510 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasında tanımlanan anlamda belli bir sigortalılık süresi şartının yerine getirilip getirilmediğinin tespitinde geçerli olmak üzere;
- Türkiye'deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
http://www.sgkrehberi.com/haber/106
Her kafadan bir ses çıkıyor.
Ben de tarihi geri çekeceğini biliyorum. Dava açsanız kazanabilirsiniz !!!!
++++++++++++++++++++++++++
SGK nın sitesindeki açıklama...
Borçlanılan Sürelerin Değerlendirilmesi Nasıl Olacaktır?
Sosyal Güvenlik Kanunlarına tabi hizmetleri olanların, borçlandıkları gün sayısı, prim ödeme gün sayıları veya hizmetlerine eklenir. Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Aynı şekilde Türkiye'de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayan istek sahiplerinin sigortalılıklarının başlangıç tarihi de, borçlarını tamamen ödedikleri tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilir. Birden fazla yurtdışı hizmet borçlanması yapılması durumunda da sigortalılık süresi başlangıcı borcun en son ödendiği tarihten borçlanılan toplam gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenir.
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk...tdisi_islemler
Konuyu acan arkaslara tesekkurler.Bilindigi uzere belli bir brut ucretin altinda calisan sgk linin emekli maasi her yil icin 40 tl kadar azalmaya devam ediyor.Bu sinir brut ucret ne kadardir ve bu sinir ucret neye gore hesaplaniyor.
LG-H818 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.