enteresan bi kafa yapısı o, yarısından azını teklif edip bi de üste çıkmaya çalışanlar oldu
Printable View
Sn Huskoz, öncellikle hayırlı olmasını dilerim. Bununla birlikte uyarı amaçlı ekteki güncel haberi de okumanızı tavsiye ederim:
Türkiye’de 300 bin kişi konut alırken dolandırıldı
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/...rildi-6254165/
Banka satışını nerden görüyoruz aynı sarı sitemi
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İşte arkadaşım üzerinden anlattığım olayda o parayı alma kısmı da sıkıntılı,aynı ev 2 den fazla kişiye satılmış,arsa daire sözü verilmiş başka bir kooperatife ait,(dip not:kredi ile ilgili çıkan küçük bir pürüz nedeniyle bende ipten dönmüştüm)müteahhit oraya gelene kadar zaten batak olduğu için para geri ödemesinde arkadaşım sadece sıraya girebildi,16. yıl hala para falan alamadı,umarım iyisine denk gelirsiniz,bu şekilde ev alan binlerce insanda vardır ama burası forum,paylaşalım ki insanlar girdikleri işlerdeki riskleri bilsinler diye yazıyorum.
Evet sarı sitede "bankadan" arama seçeneği var.
Bankaların kendi sitelerinde de evler listeleniyor mu bilmem. Bakmak gerek.
https://i.hizliresim.com/PuJIqZ.jpg
Mesela İş Bankası'nın satılık gayrimenkulleri sitesinde var:
https://www.istegayrimenkul.com/gm-i...engo?cid=76433
Müteahhit neden paranın yarısını istiyor ?
Normalde kapora gibi %10 felan isterler.
Bence madem karar verdiniz, en azından paranın %10unu geçmemeye bakın.
Bu arada olası ters bir durumda hem paranız hem psikolojiniz alt üst olacaktır
Referans dediğiniz kişilere sözleşmede kefil olun deyin, bakalım olurlar mı?
Bu arada sözleşmenin de tapu dairesinde hiç bir hükmü yok. Mahkemede işinize yarar.
İskanlı ev yada %100ü bitmiş sıra bekleyen kat irtifalı ev hariç diğer tüm senaryoların günümüz şartlarında büyük risk olduğunu düşünüyorum.
Yinede karar sizin.
Hakkınızda hayırlı olsun.
Müteahhit kendine güveniyor.Şartlarım bu diyor.Ayrıca tek bir proje üzerinde çalışıyor.Diğer iyi denilen bilindik müteahhitin biri villa olmak üzere 3 projesi var.Bizim müteaahit bir projeyi bitirmeden diğerine geçmiyor.Ayrıca farklı bir sektörde işi de var.Orda da işleri iyi.
Bir önceki projesinde topraktan girenler veya sonrasında alanlar oldukça memnun.Binalarının arkasında durduğu söyleniyor.Müteaahhitin bana söyledikleri başta bana da şaka gibi gelmişti.Gel gör evi beğenmezsen paranı geri al dediğinde dalga geçtiğini düşündüm.
Bundan önceki projesinde 2016-2017 de topraktan 300 binden sattığı evler şu anda site içerisinde en kötü konumda olsa bile 750-800 binden gidiyor.Enflasyona göre az bir artış gibi görülebilir tabi.Müşteri konusunda rahatlar çünkü kaliteli iş yapmış müteahhit.Satılmayan evler var çünkü fiyatı nerdeyse hiç düşürmüyor ev sahipleri.Bence çok fazla güveniyorlar kendilerine.
Ev aldığım yer 150 bin nüfuslu bir ilçe.Büyükşehir sınırları içinde de değil.Nispeten herkes birbirini tanıyor.Tabi hala araştırmalarım sürüyor.Ev alma anlaşmalı sözleşmede yapabilirm tapuda.
Benim katı,bloğu,cepheyi seçme şansım olduğu için bu işe girdim.
Müteahidi ve evleri bilemem tabi.Ama ters giden bir durumda hukuken canınıza okunur,haklarınızı alamazsınız,hukuken sakat bir iş,ama güvendiyseniz sizin kararınız elbet.Ben asla öyle bir işe girmem,kim olursa olsun,bu kadar hukuken sakat bir işe bu zamanda kesinlikle girmem.
Zamanlamanın çok yanlış olduğunun farkındayım.Bir kriz çıkarsa neyin ne olacağı belli değil.Bakalım bu ayın sonuna kadar vaktim var.Birkaç avukata daha sorayım.İnce hesaplardan sonra vazgeçebilirim.
Daha önce dediğim gibi burada bilinçli insanlar var.Doğru yolu göstermek için ellerinden geleni yapıyorlar.Bu ilginiz için çok teşekkür ederim.
Adam çok sağlamsa bilemem tabi,o kısmı sizin tasarrufunuz artık.
Arkadaşlar emlak alımı tapu dairesinde tapu bir yana para bir yanadır,ya da bloke çek falan kullanabilirsiniz,geri kalan her yol çok ama çok risklidir.
İnşaat maliyetini fiyattan düştüğünüz zaman gerisi arsa değeridir.
İsterse 100 yıl geçip o ev oturulmaz hale gelsin. Giden sadece inşaat maliyeti.
Eski taksi plakası sahibi olduğumuz için bu mantığa epey aşinayım.
Arabalar eskir, arabalar gelir ve gider, 5 yılda bir araba değişir, plaka hep baki.
Evin arsası da öyle.
Evin kendisi araba, arsası ise plaka.
Asıl değer arsadır.
Arsa yıpranmaz.
(banka eğer arsa değeri pek olmayan ücra yerlerdeki dairelere el koymuşsa o zaman dediğiniz doğru, o yıpranır çöp olur)
Sakarya Karasu'da 200 bin lira olan dairenin İstanbul'da 700 bin lira olması tamamen arsa farkı.
İnsanlar çoğu zaman bu detayı gözden kaçırıyorlar.
Mesela ev yozgatta da olsa mecidiyeköyde de olsa aynı mantıkla düşünüp, yıpranması karşılığında ev 20 yılda kendini amorti etsin istiyorlar.
200 binlik ev için bu mantıklı, fakat 700 binlik veya 1-2 milyonluk ev için mantıklı değil.
Çünkü 700 binlik evde sadece yıpranan 200 binlik inşaat maliyetinin değil, hiç yıpranmayan 500 bin liralık arsa payının da amorti etmesi bekleniyor. (bu yanlış bir beklenti)
İyi semtlerde çarpanların yüksek olmasının temel sebebi de budur aslında.
ev alsam kesin fiyatlar düşer ne zaman niyetlensem hep bir aksilik çıkıyor ondan beklemedeyim
Mevduat elbette orada olamaz,çünkü bankacılık sisteminin temeli para satmak.Bizim yatırdığımız paraları banka kredi olarak dağıtacak teminat karşılığı.E on milyon kredi karşılığı teminatta,kredi battı, bankanın eline bir ev geçti ,onu beşe satarsa hop kredi batağı yüzde elli olur ,elbet tüm krediler batmıyor ama batan emlak kredileri aslında batık olan ve yüzdürülen anlı şanlı şirketlerimiz batarsa o zaman olay tamamen değişir.O büyük şirketlerin hepsi batık,tv de hala reklamları var,aslında çekinmem ama gene de hadi hukuki sorun olmasın isimlerini yazmıyayım.Üç harfliler misal ,batarlarsa ortalık dağılır.Domino taşı etkisi ile batmayan kalmaz.
Güzün bitecek evi yazın aldım. Ev için cüzi miktarda kapora verdim, arabamı satıp peşinat olarak verecem dedim ufak birazda süre istedim. Evi satın almadan verdiğim ücret evi satın aldigim bedelin %20'si değildir. Üstelik en geç 3 ay sürecek bir işi kalmıştı evin.
Bende asla bitmemiş evi almam diyordum ama firma güvenilir ve arada tanıdıklar olduğu için bu riske girdim. Şükür bir problem de çıkmadı.
Bu tabiki demek değildir ki inşaattan ev alın, riskleri iyi değerlendirmek lazım. Burda benim esas belirttiğim evi satın almadan verdiğim peşinat parasıdır. Dediğim gibi yaklaşık %20 gibi bir orana tekabül ediyordu, oda neredeyse bitmiş bir inşaat için.
Düzeltme: yanlış kişiyi alıntı yapmışım.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Orası öyle tabi.
Ama ben yine de ev teminatlı kredilerin diğerlerinden daha sağlam olduğunu düşünüyorum.
En azından elle tutulur bir teminat var.
Teminatsız verilen tüketici kredileri battığında ne olduğunu biliyorsunuzdur.
Misal 900 milyon liralık batık kredi varlık yönetim şirketlerine 70 milyon gibi cüzi bir rakama devrediliyor.
Bedava vermek gibi, tamamen vazgeçip üstüne su içmek gibi bir şey.
Mecburlar, teminat yok.
Ev araba şöyle dursun, bisikleti bile olmayan adamlara tüketici kredisi veya kredi kartı dağıtmışlar, yakalayıp nesini alacaklar ki?
Bir kısmı sırra kadem basıyor zaten.
Şu anda oturduğum eve iki farklı kişi için tebligat gelip duruyor.
Biri bizim bina yapılmadan önceki iki katlı gecekonduda kiracıymış, çekmiş gitmiş. Yeni taşındığı yere ikametini aldırmadıysa bulmak imkansız.
Diğeri ise profesyonel dolandırıcıymış. Sahte adresle kredi çekmiş.
Binamız toplam 5 daireli, ama adrese gelen icra memuru 13 numaralı daireyi arıyor. :)
Uzun lafın kısası, batan krediler karşılığında alabildiği emlakları banka öpüp başına koysun.
Hiç bir şey de alamayabilirdi.
Bankacılık sisteminde "karşılık ayırmak" diye bir durum söz konusu. Bankalar batak gördüğü krediler için %100'e varan karşılık ayırırlar ve bu bilançoda bellidir. Böylelikle zarar gerçekleştiğinde etkilenme ya hiç olmaz ya az olur.
Bu karşılık ayırdıkları kredilerden tahsil edebildikleri halde sonraki bilanço döneminde direkt kazanç olur. Varlık şirketlerine satılan borçlar da bu kapsamdadır.
Son dönemde sahte adres işi zor. Bankalar bilgiyi merkezi sistemden çekiyor.
Ancak sn hkm’in söylediği husus doğru bankanın işi parayla gayrimenkulle değil. Hızla elden çıkarıp eski işine odaklanması doğru hareket olacaktır.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu biraz kendini kandırmak oluyor.
Banka Ahmet'e parayı verdi mi? Verdi,
Ahmet parayı geri ödedi mi? Ödemedi.
Ahmete verilen para basbayağı batık.
Yani "ben arkadaşıma 100 lira borç verdim, belki ödeyemez diye bir 100 lira da kenara koydum, ödeyemediği takdirde kenara koyduğum 100 lirayı geri alacağım. böylece zarar etmeyeceğim" gibi bir şey. :)
Belki ödeyemez diye bir 100 lira da kenara koyması konusu sadece tek bir kredi müşterisi olarak mantıksız oluyor. Ancak bin Ahmetten 50 tanesi ödemiyor ve ödeyen 950 tanesinin karından 100 kira kenara konuyor diye biliyorum.
Diğer yandan son bir yıldır sektörde tahsili gecikmiş alacak rakamı 150 milyar TL seviyesinde sabit ve kanunen artamıyor.
Bankalar sermayesinin on katına kadar kredi verebilirler.Yani para basma yetkileri vardır.Kredilerde yüzde 10 batak sermaye falan bırakmaz ortada yeni sermaye koymaları gerekir.Garanti geçenlerde yüzde 16 batak var dedi,resmi batak yüzde 4 falan.İnşaatdaki batak oranı aslında inanılmaz derecede, bildiğiniz bütün baba şirketler bence batık,bakın burası çok önemli:)))))) bence hepsi batık.Bu yazda ikinci büyük kredi borçlusu sektör olan turizm batarsa bankalar sallanır,izliyoruz bakalım.Tüketici kredileri falan bakın onları yazmadım bile
Banka sıkıntı çıkarmadığı sürece onda da limit sınırsız bence.Yani herkes para basıyor:))))) Biz hep merkez bankasına bakıyoruz,halbuki cepteki kredi kartınızla siz de her gün para basıyorsunuz.Benim kredi kartı alışkanlığım yoktur,işbank 30 yıllık müşterisi olduğumdan limiti 35 bine çıkarmış,istesem yarın 35 bini harcar param yok der çıkarım işin içinden.Al işte bir dakkada 35 bin de ben bastım.5 bankada hesabım olsa bir günde 100 bin falan para basar çıkarım işin içinden.