http://suphecikimse.blogspot.com/201...erine.html?m=1
Printable View
Bu bilgilere göre holding hızla batıyor
Fazla abartı bir analiz ...
Neden mi?
Analizde tüm grup şirketlerinin 100 milyon nakit sağladığı belirtilmiş halbuki sadece
1.Pnsüt+Petun:700 milyon tlyi aşan nakit oluşturuyor...
2.Pnsut+Petun: 428 milyon tl geçmiş yıl karı var sadece bu iki firmanın...
SM-J700H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Doğru söylüyorsun bu bilgilere
göre holding battı yor.
Y.T.D İRONİ bu yazı
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yorumunuz için teşekkürler.
Tüm grup şirketleri 100 Milyon nakit sağlıyor diye bir yorum yazıda yok. Holding'in elinde azami nakit miktarından bahsediyorsunuz sanırım 100 Milyon ile.
Pnsüt ve petun nerede 700 Milyon TL nakit oluşturuyor acaba?
Geçmiş yıl karı ile ne yapacak Yaşar Holding?
%20 si bugünkü kurla 296 milyon tl ediyor.506 milyon tl özkaynağından düşersek 210 milyon tl eder,,sermaye 43.3 milyon tl ye bölersek çok çok kaba hesapla değeri 4.85 lere gelir.
Yıllık 60 milyon kar eden şirket için 296 milyon tl borç çok da anlam taşımaz,,bir yapılandırma ile bunu rahat ödeyebilir.
Olmuyor mu,,,Holding bir markasını gözden çıkartır,yabancıya satar,,,elinde çok koz var,,,gerekirse bir sermaye artışı yapar.
Bunlar benim kaba hesapla hisse üzerindeki fiyatlamalarım,
Tabii fonlar herşeyi bahane edip,hisseyi istediği tarafa çekebilirler,bunu bilemem.
Banvt yabancıya satıldı,neler olduğunu gördük,,hisse 1.76 dan 28 leri görmüş.
Bu alternatifte potansiyel müthiş olur,,,ayni olayı 2009 yılında ben netaş da yaşadım,,şirket zor durumda,şöyle böyle derken,hisse kelepir seviyelere kadar düştü,,tabii o zaman krizin taban yaptığı yıl idi,,,,,şirketten yabancıya satış kararı bir alındı,hisse başladı yükselmeye,,0.56 dan 4.80 lere kadar çıktı,,daha sonra arsa satışı ve bedelsiz beklentisi ile hisse 26 lara yükselmişti.
Dolayısı ile bu şirkette 5 veya 5 in altında fonların radarına girebilir.
Hisse toplamak isteyen fonların,bardağın boş tarafından bakmak istemeleri doğal olacaktır.
Ne 300 borcu ...
Kısa Vadeli:138 milyon
Uzun Vadeli:44 milyon...
Toplam:182 milyon...
Geçmiş Yıl Karımız:178 milyon (Petun sadece)
Şüpheci şüphe duyulacak yanlış hissedesin biz topluyoruz sen sat...Sağlıcakla Kal
Şirket öz sermaye kaybına girecekse düşmesi normal ..borç ödemesi zaten özsermaye hesabında var..öyleyse ya oyun var ya da bilmediğimiz görünmeyen bir gerçeklik.. 3.bir ihtimal ise teknik göstergeleri mükemmelleştirme operasyonu
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Önemli bilgi veriliyor. Alın değerlendirin. Her bilgi lazım.
Yaşar holdingin borcunu neden PETUN odesinki. Eğer bir garantörlük var ise, bu garantörlük sadece Yaşar holdingin payını ilgilendirmesi gerekmezmi. Halka açık kısım nasıl bu borçtan sorumlu olabilir? Böyle bir şeye SPK nasıl izin verebilir? Eğer hukuken böyle birşey mümkünse bu nasıl adelettir? O zaman benim borçlarımıda PETUN odesin, sonuçta bizde ufakta olsa şirketin ortağı değilmiyiz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Burası Türkiye
Petun garantör olmuş
yani borca kefil
olmuş.
Yaşar Bank in borcu
yaşar Bank Battı .
Borçlar bunlara kaldı.
Basiretsiz yönetim var.
işler iyi ken para ederken
sat birşeyler kapat borcunu
Bunlar gerçekten basiretsiz
ler
Nasıl olsa cepleri dolu.
Bu şirketlerde her ay tirliyon
lar indiriyorlar
Basiretsizler
Y.T.D İRONİ bu yazı
bu benim yorumum kimseyi bağlamaz
Analizlerinizi beğenereke okuyorum. Bu konuda birkaç soru sormak isterim. Yaşar holding borcun firmalara kalması durumunda bile geri ödemeyi taahhüt ediyor. Dolayısıyla bu borcun PETUN'a kalması durumunda firmanın bilançosunda alacak hanesinde yazacak diye düşünüyorum. Ayrıca analizlerinizde Pınar markasının isim değerini koymamışsınız. Sizde bunun hiçbir değeri yok mu? Yeni bir firma kurulduğunda Pınar gibi bir isme kavuşmak için yapacağı reklam, vb.. yatırımının değeri yok mudur?
Ayrıca 300 Milyon TL'nin PETUN'a kaldığını düşünelim ve bu borcun Holding tarafından da ödenmeyeceğini varsayalım. Bu durumda bile sizce aşırı fiyatlanmadı mı? Firmanın bu borcu üstlenmesi durumunda bile Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı bir olmuyor ki bu defansif sektörde ucuz olabilir mi?
Firmanın karlılığı ve finansalları bozulmadığı sürece ben çok büyük bir sorun görmüyorum.
Yaşar Holding ve iştirakleri üzerine Eurobond senaryoları...
https://suphecikimse.blogspot.com/20...i-uzerine.html
YTD
Sabır şüpheci...sabır...
%5 yaptı,,,hadi aslanım.
Onu bunu bilmem
ben bu Yaşarĺara Güvenmem
YAŞAR BANK
Battı şimdi nerde
k/y cı nerde paraları
uçtu gitti.
bunun için güvenilmezler.
bir hise 4/1 oranında
düşerim yaaa
bide Doları yükseldi.
nasıl guvenirsin bu Adamlara.
Y.T.D İRONİ bu yazı
bu benim yorumum kimseyi bağlamaz
Amacım K / Y cıyı
korumak
Y.T.D İRONİ bu yazı
Sağol abi biz kendimizi koruruz.
Her gün
buraya girip
Yılmaz Özdil
gibi
Enter
Tuşuna
Basarak
Yazmana
Gerek yok
[emoji23][emoji23][emoji23]
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
ya bu lafa da ayar oluyorum. kucuk yatirimciyi korumakmis. sen kimsin kucuk yatirimciyi koruyorsun. git kendini koru. dersin ki benim pozisyonum short atiyorum su fiyata gelirse alacagim o yuzden dusecek. biz de eyvallah anlayisla karsilariz. veya yasardan soyle kazik yedim vs. ama yok koruyorum yok uyariyorum. bu ifadeler inandirici degil. bir issizin lafi guzafi
SM-N9005 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
01/03/2018 Hisse Fiyatı 10 TL Yabancı Oranı 30,93
15/10/2018 Hisse Fiyatı 5,55 TL Yabancı Oranı 11,71
04/01/2007 Hisse Fiyatı ??? Yabancı Oranı 4,08
31/12/2007 Hisse Fiyatı ??? Yabancı oranı 21,48
2007 yıllarından hisse taşıyan var mı ?
Hisse fiyatı ile dolar kuru üzerinden yabancının malı sahiplendiği 2007 yılındaki dolar bazlı maliyeti için....
Saygılar,
İnsan PETUN'u bu fiyatlarda görünce gözlerine inanamıyor.Bu fiyatlar tarihi düşüş fiyatları.Son 5 yıl içinde PETUN geçenlerde gördüğü 5 TL 'yi hiç görmedi.
Peki bunun sebepleri ne olabilir?
Sebebinden önce bunu bu hale getirenin Yaşar eliyle oynayan spekülatörünün olduğu açık.Yani senedi gün boyu saçma sapan Alverlerle oyalayan da bizzat kendileri.
PNSUT de aynısı.
Oysa her ikisi de Türkiye'ye malolmuş,en güvenilir ürünleri üreten sektörler.Para da kazanıyorlar.
Peki şimdi dert nedir? zaten bilinen borç ve mütesselsil kefil meselesi dünkü bir olay da değil.Temmuz sonunda 5 TL olan dolar şimdi sadece o zamandan bu zamana kadar %15 değerlenmiş görünüyor.Bu mu mesele? Çünkü o zaman hisseler normal seyirlerinde sayılırlardı.
Şimdi siz burada sinsi bir plan,fırsat bu fırsat kurlar artmışken borcun ödenemeyeceği algısını verip toplayalım malları ellerinden amacı yok mu acaba Yaşar'ın?
Senetlerini geri almak için diğer patronların haraketlerine bakınca bunlar onlardan daha mı aptal? diyor insan.
Borsada senet toplamak için asla değişmeyen tek kural;senedi baskılayarak yatırımcıyı süründürmek,senedi ona taşıtarak günbegün taşıma maliyetinin ağırlığı ve anaparasını da kaybetmenin acısını sonuna kadar yaşatmak değil midir?
Ama ah şu enflasyon ve bundan dolayı deli gibi yükselen faizler...Böylesi temettü şirketlerinin de canına ot tıkadı.Faizler böylesine yüksek olmasaydı buralara kadar düşürebileceklerine ihtimal vermezdim.
bazı arkadşlar pozisyonda olduğundan olsa gerek pınarın 250 milyon dolarlık yukunu hafife almış...
Bazı arkadaşlar da pozisyonda olmadıklarından olsa gerek , koskoca Yaşar Holdingin 250 milyon USD borç yüzünden batacağını düşünüyorlar olsa gerek.
Halbuki konuyu enine boyuna inceleseler , adam gibi tahlil yapsalar , biraz da objektiv olabilseler , Yaşar holdingin bu borcu çok kolay çevirebileceğini veya ödeyebileceğini görürler.
En basitinden EUR 8 liradan geldi 6,58'e. Sadece bu düşüş bile holdingin borcunun , en kötü durumu göze aldığımızda yaklaşık 315 milyon TL azaltmış durumda.
Aklı hale EUR'nun 8 lira olmasında kalıp da, holding bu parayı kesin ödeyemez ve batar diyen arkadaşların EUR'nun 6.58'e düşmesinden ve borcun düştüğünden bahsettiklerini hiç görmedim. Hep bir felaket tellallığı.
Mesela benim aklıma hiç pozisyon almadığım bir kağıdın topiğine girip de görüş belirtmek gelmiyor. Bu arkadaşların PETUN hissesi yoksa nedne buradalar , yok varsa o zaman bu kötümserlik ne. Kağıda güvenmiyorsan satarsın başka birşey alırsın , güveniyorsan kalırsın ne olacağını görürsün.
Yok ben küçük yatırımcıyı koruyorum falan lafları hikaye. Bu tür felaket tellallığı yapan arkadaşların yazılarına bakın bir tane somut bilgi , rakam , haber var mı ( şüphecikimse hariç onun yorumları hem objektif hem de rakama dayanıyor , o sadece fazla şüpheci :) ) . Ama diğerleri sadece boş laf ediyor.
Arkadaşlar şu anda İzmir gayrimenkul açısında en çok değerlenen bölge ve Yaşar Holdingin İzmir'de çok gayrimenkulü var. Yatırımlarının bir kısmı da bu bölgede. Sadece eski DYO fabrikası arsası için 5-6 sene önce 150 milyon USD ekspertiz bedeli belirlendi. O dönem satacaklardı vazgeçtiler. Sadece bu arsa bile bu borcu öder.
Kaldı ki bunun dışında da vardır mutlaka. Hepsini geçtim , Yaşar Holding Pınar markası altındaki tüm şirketleri satıyorum dese , hem içerden hem dışardan bunu almak için en az 15-20 şirket kuyruğa girer. Sadece marka değeri 200 milyon USD olarak hesaplanıyor.
Yaşar ailesinin servetinin 1 milyar USD olduğu tüm istatisklerde var. Hal böyleyken yok borcu var ödeyemez batar falan.
Almayın kardeşim kimse silah dayamıyor kafanıza. Ama birşey rica ediyorum , eğer bu kağıt bu krizi atlatıp herhangibir sebepten dolayı tekrar 9-10 liraya gelirse , bir yere kaçmayın , buharlaşmayın ve buraya gelip o zaman da yazın , arkadaşlar biz bu kağıdı batacak sanıyorduk ama meğerse bir b.k bilmiyor muşuz diye yazın o zaman.
herkese bol kazançlar.
Günün fıkrası; Yaşar Holding borcunu ödeyemeyecek !
3.89 F/K,komik ya...yazık,kime tabi ki sahiplerine...ufuksuz,vizyonsuz,mirasyediler...mar ka değerini her gün aşağı çekiyorlar.Marketlerde pınar ürünü kalmadı.Hasılat,kar her yıl aynı..büyüme yok.
Adam kaç yıllık sanayici bunu mu düşünemiyecek,,elinde her türlü koz var,
ister satar,ister sermaye artırır,isterse ortaklık düşünür,
Pınar markasına kim ortak olmak istemez ki.
Böyle spekülasyonlarla hisse 11 den 5 lere çekildi.
Bu işler böyledir,,aşağıdan toplamak isteyen,bardağın sürekli boş tarafından bakar.
Şüpheci sana sabret demiştim...Dünyanın en güçlü silahı doğru yerde sabır...
Bir kaç paylaşımda ismim geçmiş. Cevap yazma ihtiyacı hissettim.
Bloguma bakma zahmetini göstermişseniz yalnızca Yaşar Holding'i değil, bir çok firmayı incelediğimi görmüş olmalısınız.
Son yazdığım Yaşar Holding ile alakalı yazıda da herhangi bir şekilde iştirak hisseleri düşecek dememişim. Hatta olumlu senaryoda ciddi potansiyeli var demişim.
Yaşar Holding'i incelemeye devam edeceğim. Düzelme olursa da emin olun ilk ben yazarım blog analizimde. Ama mevcut iştirak yatırımcılarının şu soruları düşünmesi gerekiyor:
1. Dyo Boya niye arsalarını güncel olarak değerlemesine rağmen eğer gerçekten öyle ise paylaşılan 150 Milyon Dolar'lık değer ile göstermiyor?
2. Marka değeri tartışılan bir konudur. Nasıl hesaplandığı açıklanmalı? 200 Milyon Dolar ise niye kimse bunu fiyata yansıtmıyor? (Lütfen spekülatörlerden ötürü demeyin.)
3. Yaşar Holding diyelim borcu borçla çevirdi. Senaryo gereği de %12-13'ten borçlandı. Lütfen bana bir şeyler satmadan bu borcu nasıl ödeyeceğini açıklayın sayısal olarak?
4. Madem yeniden borçlanacağını düşünüyoruz, niye şu an %46 2020 Mayıs'ına kadar yıllık faiz kazandıran Yaşar Holding Eurobond'u alınmıyor?
5. Ailenin kişisel serveti ile Holding'in değerini bir tutmayın.
Ben size bir senaryo sunuyorum yalnızca. Bunu alıp değerlendirmek size düşer. Ben sizle burada yarışmıyor. Umarım Pınar hisseleri yükselir ve para kazanırsınız.
Konulardan birkaçı benimle alakalı olduğu için bana da cevap hakkı düştü. Kaldı ki ben yazımı yazarken , eleştirdiğim kişilerden şüpheci kimseyi ayırmıştım. Şüpheci kimseyi hariç tutmuştum çünkü sizin yazılarınız boş laf salatası değil , gerçekçi bilgiler içeriyor demiştim.
Ama madem benim dediklerime açıklama istediniz yazayım.
1- Duran varlık değerlemelerin finansal tablolara nasıl ve hangi değerlerle yansıtılacağını kanun belirlemiş zaten. Buna benim açıklama yapmam gereksiz. Birçok firmanın portföyünde böyle yerler var ama defter değeriyle durur. Böyle bir arsa var mı , bu arsa bu kadar eder mi deseydiniz anlardım ama neden tablolarda görünmüyor demenizi çok anlamadım. O tablolar senede 4 defa bağımsız denetçiler tarafından denetleniyor zaten.
Bununla ilgili link ekte.
https://emlakkulisi.com/selcuk-yasar...-satacak/17197
2- Marka değerleri dünyanın her yerinde değerlendirilir ama bu somut bir yapı olmadığından ne fiyata ne mali tabloya böyle birşey koyamazsınız. Ancak şirketimi satıyorum dediğinizde marka değeri veya pazar payı değeri işin içine katırlır. Somut birşey olmadığı için bir anda yerle bir olabilir marka değeri. Mesela Arda Turan'ın marka değeri Barcelona'ya transfer olduğunda zirve yapmıştı ama şu an bebek bezi firması bile Arda'yı reklamında oynatmaz çünkü marka değeri eksiye düştü Arda'nın. Pınar da 2017 senesinde referandum sonrası patronun attığı tweet sonucu biraz hırpalandı ama sıfıra düşecek hali yok.
Ekte Türkiyenin en değerli markalarını görebilirsiniz. Hatta az bile demişim çünkü Pınar en değerli 25. marka olmuş 281 Milyon USD ile.
3- Ailenin servetini bir referans olarak verdim yoksa holding ile bir tuttuğumdan değil. Onların servetinin holdinge direkt bir katkısı yok tabi ama bu kadar serveti olan insanlar için 250 milyon USD borç çok fazşla değil anlamında verdim örneği.
Sanırım benim konular bu kadar.
Dyo Boya 2017 finansal tablolarında arazilerini, 2017 en son değerledi, 121 Milyon TL'ye değerledi. Bu arazilerinde maliyeti 35 Milyon TL. Arazilere yıllık amortisman ayrılmadığı için yıllar yılı bir değer düşüklüğü de olmuyor.
Benim sorduğum niye 150 Milyon Dolar değer koymuyor da 121 Milyon TL değer koyuyor?
Marka değeri firmanın, insanlara verdiği güven veya lezzetten dolayı, yatırdığı paradan alternatif getiri araçlarına göre daha fazla getiri potansiyeline göre ölçülür. Pınar bunu yıllardır sağlayamıyor hatta sektör spesifik nedenlerden geriliyor. Arda Turan da değeri aynı şekilde kendine yatırılan paranın karşılığını galibiyet getirebilme veya forma satabilme özelliklerini kaybettiği için düşüyor.
Dyo arzisi ile ilgili 2018 de yayınlanan bir haber
http://www.insaatderyasi.com/bornova...uldu-8179h.htm
http://www.insaatderyasi.com/bornova...iyor-8627h.htm
Ilgili haberler incelendiğinde 250 milyon dolar tahvil ödemesinde bir sorun çıkar ise ilk niyetlerinin dyo boya arsası ve viking kağıtı satmak olduğu görülüyor.