vayy başıbosch yatrımcıda geldi baksana :)) ama geçkaldın arkadaş benim dükkan 5 dakkaya kapanır yarında sen gel vaktimi geçirmek için senlede atışırım :))
Printable View
sağolasın hakem çok makbule geçti ...
Neyse verilmiş söz sözdür kalvin gene garip garip yazıyor ama okuyan diğer arkadaşlar da bilgilensin.Yatırım ortaklıklarının temettü gelirlerinin yarısı vergiden muaftır.Kalan miktar 30 bin altındaysa gene muaf.30 bin üstü ise kademeli vergi dilimlendirmesine girer.1 yıldan önce satısta banka kardan yüzde on vergiyi direk keser.1 yıl üstü alım satım karları vergiden muaftır
hadi geldim burdayım .ben de olmasan engin bilgi ve birikimlerinizi kime aktaracaksınız acaba . hepiniz bilgi kurdu olmuşsunuz birbirinize aktaracak bişeyiniz kalmamış baksanıza sus pus olmuşsunuz neden ? konuyok çünki temettüden başka 15-17 :kahkah: :kahkah:
Ben birkaç şey söyleyeyim o zaman. Birkaç senedir bir miktar ISYAT hissem var. Al-sat yapmadan tutarım. Çoğunlukla aldığım temettülerini hisse sayısını artırmak için kullanıyorum. Gelen paradan memnunum, ancak şirkette bir gelişme göremiyorum.
Büyümeye yönelik bir çaba yok. Hisse alım satımı, çeşitli yerlere para yönlendirmek, dalgalardan yararlanmaya çalışmak, yok. Şirketi yönetenlerin yaptığı bir iş yok, bir çabaları yok, yılda 2.5 milyon TL kadar yönetim gideri alıyorlar. Yok artık! O miktarın onda birini bana verin, ben de o kadar yönetirim.
Şirket giderek küçülüyor. Şirketin büyük ortağı ve CEO'su memnun ki bir hareket gözükmüyor.
Enflasyonun birkaç puan üstünde düzenli temettüden memnunum ama biraz da şirketi büyütmeye çalışsalar daha iyi olacak. Bu sene kar miktarı önceki iki seneye göre daha iyi. Ancak böyle olmuyor.
Sıra sana geliyor.. Teknik olarak uzun yıllardır potama girmemiştin beyaz balina... 0,96/0,99 dikkat ile takip edilmeli.. Üzerinde çok sert hareketler oluşacaktır. Bol kazançlar
Normal kazanç:
- Hisseyi al.
- Yat
- Temettü al.
- Temettü ile hisse al
- Bir sonraki seneye kadar tekrar yat.
Enflasyonun birkaç puan üstünde temettü alırsın. Ayrıca hissen de bir miktar değerlenir. En az enflasyonun üstünde %10 kazanırsın.
Riskli ama ekstra kazanç:
- Hisseyi al.
- Her sene 21-22 Martta fiyatlar pik yapar. Bu noktada sat. Parayı repoya yatır. Paran 3-4 ay burada kalacak.
- Bırak 31 Martta millet temettüyü alsın.
- Hissenin 22 Martta sattığın fiyatından temettüyü çıkar. Kalan sayıdan 7 (5-9) kuruş daha aşağı in. Bu alış fiyatındır.
- Bu rakam kritik. (22 mart fiyatı) - (temettü) - (5 kuruşu) her zaman görür. -7 kuruş olabilir. Şanslıysan -9 kuruşa ulaşabilirsin.
- Hisse Haziran Temmuz gibi bu fiyata gelir.
- Alış fiyatından veya 1 kuruş üstünden elindeki nakitle hisseyi al.
- Bir sonraki 22 Marta kadar bekle.
İşler yolunda giderse birinci yönteme göre yılda %7-8 daha fazla kazanırsın.
Pardon :) yazarken telefon çaldı 3 defa kopyalamışım.
üçgen formasyonuna göre 98-99 kademesi üst çizginin kırılma noktası olarak gözükmektedir.grafik üzerine bakıldığında uzun vadeli düşüş çizgisine yani bu üçgen formasyonunda yukardan aşağıya inen paralel çizgidir genelde o çizgiye değip hep aşağıya inmiş gözüküyor bu kademeler geçildiğinde sırasıyla 1,04 - 1,16 ve 1,31 kademeleri gündeme gelebilir .üçgen formasyonuna bakıldığında üçgen gün geçtikçe daralarak ilerliyor eger tekrar bu bahsettiğim çizgiye değip kırarsa uzun vadeli düşüş trendi bitmiş olacak aksi halde tekrar üçgenin alt çizgisi olan 80 li kademelere dönüş yaşanacaktır ve orda olay kendini belli edecektir. gerçi bu bilgiler sizin işine yaramaz .grafik sadece al-sat çılar için önemli bir göstergedir .
benim ayrılma vaktim geliyor arkadaşlar herkeze bol kazançlar şimdiden
Geçen sene 19.192 TL kar ile kapamış yılı. Net varlık değeri düz hesap 235 milyon'muş
2017 9. ay sonunda 235,5 milyona 20.5 kar görünüyor. En son KAP'ta yaptığı açıklamada net varlık değeri 240 milyon görünüyor. Beklentim sene sonunu 23-24 milyon civarı kar ile kapatması.
Ne kadar temettü vereceği kararı üzerinde, 2018 ilk 3 aydaki kar gidişatının da etkisi olacaktır bir nebze.
Geçmiş yıllardaki temettü dağıtma politikasını aynen uygularsa 14-15 kuruş temettü vermesi muhtemel olur. Bana kalsa bu sene hiç vermesin sermayeye eklesin derim. Ki sermaye biraz güçlensin, aynı zamanda hisse fiyatına da bu güçlenme yansısın ama öyle yapacaklarını sanmam.
Eğer geçmiş yılların temettü uygulaması ortaya konursa, bu hissenin müdavimleri bilir ki üç aşağı beş yukarı 0,93-0,94 rakamlarının üzerinden, zira temettü rakamı beklentisi hissenin bu fiyatlarda olduğu zamanlarda netleşti sayılır, 1,07-1,09 aralığını görme potansiyeli var demektir benim için.
Ancak bu potansiyelin realize olması, elbette borsanın o dönemki genel seyrine sıkı sıkıya bağlı.
bana görede bedelli yaparsa durumu düzeltebilir yoksa hep küçülen bir şirket olarak kalacaktır. büyümek isteniyor ise ya karı dağıtmayacak yada bedelli yapacak onlada yatırım yapılacak.
Katılıyorum.
Bu sene kar dağıtma beklentisi ile 1,07'leri bulsa. Ancak temettü dağıtılmasa, üzerinde temettü var beklentisi ile fiyat, temettü dağıttığı zamanki kadar gevşemeyecektir.
Zira bir sene sonra beklenti, 240 milyon varlık değerinden minimum %13,5 olacağına göre kar 32,5 milyon TL, beklenen temettü ise 20 kuruşlara yükselecektir. Bu beklentide gevşemeyi engeller. Hatta belki pozitif etki bile yaratabilir az da olsa.
2018 sonunda hisse başı pay 1,70'lere yükseleceğinden, fiyatı bu durumda 2019'un ilk 3 ayı içinde temettü öncesi 1,20'lerin üzerini görür. Tercih etmeyenler olacaktır ama bu noktalarda %100 olmasa bile %20-25 oranında bir bedelliye gitmesi sermayeyi 50-75 milyon arttırması, KY'ye uzun vadede faydalı olacaktır. Elbette, bu arada temettü alamayan KY'lerden rahatsız olanlar olabilir ama uzun vadede faydalı olacaktır bence.
%20 artışla hisse sayısı 200milyon civarı olur. 325 milyon civarı bir sermaye ile ve %13,5 kar hedefi ile hisse başı 0,22 TL temettü dağıtımına tekabül eder. Bölünme öncesi 100 hissesi olan bir kişi şu an 15 TL alırken(bugünlerde beklediğimiz rakam), yeni durumda 120 hissesine 26,4TL alıyor olur.
Bedelliye yatıracağı parayı kısa sürede çıkarır. Sonrada sürekli, artmış olan temettünün artışı ile yoluna devam eder.
İşler sizin düşündüğünüz gibi basit değil. bedelli versin sermaye artsın karlılık artsın öyle olmuyor. Hisse %40 iskontolu fiyatlanıyor bedelliye katılım olmaz. bedelli sermaye artırımları ancak değerinin üzerinde fiyatlanan hisseler için mümkün. ikinci konu Bedelli verebilmesi için bölünme sonrası fiyat 1 TL üzerinde olması zorunlu. yoksa SPK bedelliye izin vermiyor.
temettü vermemesine gelince bu durum hisse F/K değerinin 3.5 - 4 civarına çekilmesine sebep olur bunun da karşılığı 60kr. fiyatlanmasıdır. mevcut durumda temettü vermeyen ama karlı şirketlerin fiyatları bu civarda.
Bunlar gerçekler, yine de temettü vermesin der misiniz?
1 i gösterdi indi 1 e değdirmedi bakalım napacak deiğim gibi çizgilere oynuyor
Ben basit işler demedim zaten.
Karlılık bu hissede kullanılan paranın artması ile artmayacaksa nasıl artacak? Bir anlatırmısınız bizde öğrenelim?
Hisse şu an %40 iskontolu fiyatlanıyor ve hissenin fiyatı şu an 1TL'nin altında, benim belirttiğim senaryoda fiyat 1,20'lerin üzerinde. Dolayısı ile yasal olarak bedelli verilemeyecek, SPK'dan izin alınamayacak bir durum söz konusu değil.
Benim verdiğim senaryoda ben dedim ki hisse başı değer 1,70, hisse fiyatı 1,20 üzerinde iken 22 kuruş temettü dağıtacak. Bu senaryoda f/k nasıl 3,5-4'e geliyor, anlatırmısınız? . Ayrıca 60 kuruşa hisse fiyatına nasıl ulaştınız?
Bunları sizden öğrenirsem, son sorunuza cevap vereyim.
Yazı dilinden yanlış anlaşılmak istemem, gerçekten öğrenmek için soruyorum.
Şimdilik böyle, her kırılma noktası eninde sonunda kırılır.
Ocak ikinci yarıda kırılır 1'in üzerine atar kendini bence.
Sanmam, 2 ay sonra 15 kuruş gelecek hissede ama bellide olmaz tabi.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
sayın ctugrul, iyi niyetinizden kuşkum yok, bildiğim kadarıyla açıklayayım. Bir hissenin fiyatını belirleyen nedir? ilk akla gelen karlılık , şirketin varlıkları, şirket yönetimi vb. pek çok şey sayılabilir. ama fiyatı belirleyen en önemli unsur beklentidir. İnsanlar bir şey bekledikleri için hisseyi satın alırlar. ISYAT için fiyatı etkilen en önemli unsur temettüdür. temettü beklentisi için fiyat yükselir. Temettü vermeseydi piyasadaki benzer temettü vermeyen yıllık %10-12 civarında kar elde eden şirketler kadar fiyatının olmasını bekleriz. bu fiyatı hesap ettiğimizde 0,60 ila 0,65 civarında bir değer elde ediyoruz.
bunu nasıl bulduk? hisse fiyatı * sermaye / yıllık kar = 3~4 formülünden. bu formülü nereden bulduk? piyasadaki benzer şirketler için oluşmuş fiyatlardan. örneğin: ISGYO, HALKB, VAKB vb... bu bahsettiğim şirketlerin karları yüksek ama temmettü ya hiç vermiyor ya da düşük veriyor. demek ki ISYAT'da temettü vermezse bunlarla aynı fiyata gelir düşüncesiyle fiyatlama tahmini yapıyorum.
Örneği detaylandıralım. ISYAT kar beklentisi 25 mil. sermayesi 160 mil. ISGYO kar beklentisi yıllık 430mil., sermayesi 913mil. yaklaşık 6 kat sermayeye karşılık 17 kat fazla kar açıklıyor. o zaman fiyatının 3 katı fazla olması lazım... ama değil fiyat oranı sadece 1.4 katı. bunun sebebi karını sermayeye katıyor ve sadece küçük bir kısmını temettü olarak dağıtıyor (karın %15'ini dağıtıyor) gördüğünüz gibi karı dağıtmayıp sermayeye eklemek fiyatın yarı yarıya düşmesine sebep olur. bu da sizin 1.2 hesabınızın neden 0.60 olması gerektiğini gösteriyor. temettü vermezse yarı yarıya fiyatı düşer. ISGYO bir örnek aynı hesabı vakıf bank, halk bank, anel elekt. vb. bir çok hisse için de yapabilirsiniz.
Yatırımcı şunu düşünür, temettü almayacaksam, daha ucuz olan vakıf bank, halkbak, iş GYO alarım. neden ISYAT alıp paramı bağlayayım? bu yüzden hisseleri satarlar ve fiyat düşer.
yani işin özü temettü vermezse bedelli açıklarsa fiyat 1.20 filan olmaz fiyat daha da düşer dibe iner. hisse başı varlığı değerinin artması fiyatı artırmayacaktır. sebebi F/K oranının düşmesidir. Piyasada çok büyük ve karlı sudan ucuz hisseler var örneklerini verdim. beklenti olmazsa fiyat artmaz.
ilk sorunuzun cevabına gelince karlılığı artırmanın en iyi yolu lot artırmaktır. bedelli için vereceğiniz para ile lot artırırsanız karınız çok daha fazla artar. ya da temmetüyü eklemeyip dağıttığında alacağınız temettü ile lot artırırsanız karlılığınız artar.
saygılar
Serkan bey ben de sizin gibi düşünüyorum.Bu kağıtda en önemli beklenti emeklilik gibi her yıl kar payımı alırım onla gelirime ek katkı yaparım düşüncesi.O yüzden temettüyü alan da zaten uygun yerden kağıda girmeye çalışıyor.Ben eminim daha evvel bir arkadaşın yazdığı gibi martta en yüksek yerden satıp haziranda girmeyi düşünen pek çok yatırımcı vardır.Ctuğrulun beyazyaka forumunda yazdığı gibi dalgaların büyüklüğüne bakıp geminin yönüne karar verilemez.İnceleyince pek çok yıl için grafik öyle olmuş.Ama martta satanların bile aklında uygun yerde kağıda girmek var.Hiç satmayıp temettü ile almak isteyenleri de ekleyince bu hissede arz talep dengesi değişecek ve kağıt defter değerine bence yaklaşacak.2018 2019 sıkıntılı yıllar olacak çok az kağıt sahibi gece yatınca rahat uyuyabilecek.Bence kağıdın geleceği çok iyi olacak.Martta kağıdı alanlar eğer yüzde 5 eksiğine haziranda satmazlarsa bu kağıdı yıllarca elinde tutan eski sahipleri mi satacak .E kimse satmazsa talep nasıl karşılanacak.O yüzde 5 lik marj her yıl nasıl olacak.O yüzden de bu yıl farklı olabilir.
Sayın ihsan okurun hangi yöntemi tercih ettiğini cidden çok merak ettim.Yalnız dikkat edin 2 tercihte de işyattan çıkış yapan yok.Hep en uygun yerden girip lotu artırmak düşüncesi var.E lot sayısı belli.İş menkul bile kendi lotunu artırmaya çalışıyor nasıl olacak bu matematik :)))))))))))
HAKEM bey, ISYAT için oluşan fiyatı enflasyon ve faiz oranları çok etkilemektedir. Herkes aynı şeyi konuşuyor, temettü enflasyon karşısında eriyor diye. Enflasyon düştüğü zaman temettü daha kıymetli hale gelecektir. ya da mevduat faizleri düştüğünde temettünün değeri daha fazla ortaya çıkacaktır. ISYAT yıllık getirisi mevduat+%3~4 puan yeterli görülüyor. Faizler ve enflasyon düştüğünde F/K 8~9 bandına çıkarak ISYAT fiyatının yükselmesine ve PD - DD makasının daralmasına sebep olur. Bu durumda hisse değer artışından da kar etmeye başlarız.
2018 ve 2019 yıllarında enflasyon ve faizin düşme beklentisi olmadığından F/K ~6 civarı oluşuyor. Bence bu makul bir durum ve orta vadeli gelecekte faizlerin düşmesine bağlı değer artışları olmadan lot biriktirmek için güzel bir fırsat diye düşünüyorum.
Sayın serkan fiyatı oluşturan değer işyatın portföy değeri.Bu da baya profesyonel bir grup tarafından paramızın yönetilmesiyle sağlanıyor.Bu fabrikası olan bir şirket değil ki sattığı şey para.Kısaca paradan para kazanıyor, bu yıl portföy eurobond ağırlıklı 2 yıl sonra bambaşka yatırım aracı olur, faiz olur, hisse senedi olur başka şey olur.Önemli olan paranın değeri artacak mı artmayacak mı asıl soru bu.Ben önümüzdeki kriz yıllarında nakit çok değerli olacak diye düşünüyorum.Bu da portföy değerini dolaylı olarak temettü ve piyasa değerini artıracak diye düşünüyorum.Diğer yönlerini bakın konuşan yok.Şirket güvenli mi diye soran yok,paramız batar mı diyen yok,kar edip parayı bizden kaçırmak için çakallık yaparlar mı acaba diyen yok.Ne güzel değil mi.Herkesin derdi en uygun nerden gireyim lot sayımı nasıl artırayım.Hiç girdik battık zarar ettik falan diyen var mı:))))))))))))
HAKEM bey, benim bahsettiğim hisse fiyatındaki iskonto oranıdır. 1.50 TL olan portföy değeri neden 0.98 den alınıp satılıyor? bunu açıklamaya çalıştım. faizler yükselirse bu iskonto artar, portföy değeri artsa bile fiyat geriler, yani hisse değer kaybeder. faizler düştüğünde ise tam tersi iskonto azalır, fiyat artışa geçer. bu yıl faizlerde düşüş olur mu? bunun cevabını verebiliyorsanız ISYAT için oluşacak fiyat konusunda bir fikriniz olabilir.
Ben kendimce bir hesap yaptım, enflasyonun çift haneli ve faizlerin +%1 gibi yükselmesini öngörüyorum. bu durumda oluşacak fiyat yıl içi en yüksek 1.02 , temettü verdikten sonra en düşük 0.78 olur diye hesapladım. Tabi bu bir öngörüdür tutar ya da tutmaz ama bunu hesaplayarak hangi noktada alım yapmam gerektiği konusunda bir fikir sahibi oluyorum. sadece teknik grafiğe bakarak temel hesaplama yapmadan yorum yapmak çoğu zaman hüsranla sonuçlanır.
1.50 oranını portföy değerine göre hesaplamıyormuyuz.Mesela faizler 1 puan yükseldi ve nakit ihtiyacı olan şirketler kredi çekeceklerine bu yüksek faizlerin de 2 puan üstü ile şirket tahvilleri çıkardı.İşyat da günü gelen eurobondları bunlara bağladı.Portföy değeri artmaz mı.O portföy değerine göre 1.50 hesabı yapmıyormuyuz.Anlatmaya çalıştığım mantık bu şirket paradan para kazanıyor.Sizin yükselen faizde kazanacağınız parayı bunlar kazanamaz mı.Önemli olan paradan para kazanma işi gelecekte nasıl olacak.Bence nakit çok değerli olacak.Ha yazdığım simulasyon tamamen atmasyondur bu portföyü yönetenleri güldürmeyeyim onlar karlı opsiyonlar zaten düşünüyorlardır.
ctugrul bey,
Kısır bir tartışmaya sebep olmamak için çok kısa fikirlerimi yazacağım.
1- Benim verdiğim örnekler rasyonel değil demişsiniz, hangisi rasyonel değil anlamadım. fiyatlar rasyonel, sermaye rasyonel, gelecek kar rasyonel, toplama çarpma hesap çok net. ISYAT ne kadar kar açıklayacak ISGYO ne kar kar açıklayacak aşağı yukarı belli değil mi?
2- şimdi sizin bir eviniz var satmak istiyorsunuz.... evinizin değeri için çevredeki benzer satılık evlere bakıp kaça satıldığını öğrenirsiniz. sonra kendi evinize değer biçersiniz. siz benim evim 100.000 eder diyorsunuz, ben de size iki sokak ötede aynı sizin evin özelliğinde evler için 50.000 istiyorlar. bu fiyattan alıcı çıkmaz diyorum. siz çıkar ben satarım diyorsunuz.
3- Sermayeyi artırıp karlılığı artırmak uzun vadede faydalı olacaktır yaklaşımı maalesef BIST için geçerli değil. örnekleri var. canlı örnekler ile açıkladım. Daha 1 yıl bile bekleyip temettü almaya bile sabrı yok yatırımcıların. bu yüzden temettü verildikten sonra her sene fiyat düşüyor. beklemek istemiyorlar. Siz 2.5 seneden bahsediyorsunuz. kimse beklemek istemiyor bu yüzden fiyat yarı yarıya düşüyor.
Ama tekrar belirtmek isterim, benim odak noktam hissenin fiyatı değil. Keşke 0,60 lara düşsede ben bir sene sonra 19-20 kuruş alabileceğim bu hisseden, tüm mal varlığımı satıp sonuna kadar alsam.
bu kısmına kesinlikle katılıyorum. keşke düşse de daha çok alsak :)
dediğiniz gibi olmuyor..... faizler arttığında sizin elinizdeki eurobondlar değersizleşiyor. zarar ediyorsunuz. Bankalar faizler yükselince neden zarar ediyor? bugün faizler yıllık %30 olsa isyat portföy değeri 1.50 den 1 TL'ye düşer. sonra beklersin yükselsin diye.
Ha bu kısmı tamam sayın serkan 74:))))))))) jet fadıla 3 kez para yatırmayı rasyonel bulan insanların ülkesindeyiz.İrrasyonel satışlar ,anlamsız çöküşler borsanın doğasında var.Gözüken haliyle yatırdığın parayı 6 7 yılda geri veriyor şirket.E emlakta faizde dolarda bu var mı yok.Gerisi benim bakış açıma göre teferruat.
Eurobondun faizle alakası yok sayın serkan değeri dolarla euro ile alakalı.Eurobondlar isyatta kısa vadeli.Benim gördüğüm 2 yıllık falan zaten onları da doların çok düşmesine karşı hedge etmişler.Faizler yüzde30 olsa günü gelen eurobondları dolardan bozar o faize yatırırlar bence o trenide kaçırmazlar.Anlatmaya çalıştığım bu sattığı şey para her zaman para getirir bence:))))))))))
Ayrıca yüzde 30 faiz olan ülkede ne emlak kalır ne yatırım ne piyasa .Bizim bu konuşmalara gerek kalmaz hep beraber helva yapar yeriz:))))))))))
Nesi yanlış sayın serkan. Eurobond işini çok iyi bildlğimi sanıyorum.yaklaşık 4 yıl eurobond taşıdım da:))))))))
Peki haklısınız kısır döngüye sokmayalım.
Hisse senedi piyasasının hareketleri ve fiyatlamaları her zaman mantık dahilinde yürümüyor.
Şu andaki fiyatının bile bir rasyonel açıklaması yok bu hissenin.
Bırakın tamamen farklı dinamikleri olan emlak piyasasını kullanarak açıklama yapmayı, şu anki değerinin 1,5TL olduğunu bildiğiniz bir şeyin 0,98'den alınıp satılmasını mantık çerçevesinde nasıl açıklayabiliriz. İşYat'ın şu anki değerlemeleri bu şekilde değil mi? Nasıl açıklayacağız şimdi bunu?
BIST'in genel davranış modellemesinin dışında hareket eden bu hisse için, sizin 3. maddede belirttiğiniz gibi BIST'te neyin geçerli olup olmadığı çok önemli değil. Bu hisse için, bu hissenin geçmiş yıllara dair davranış modeline, karlılığına, kar dağıtım tarzına bakılması daha doğru. Bunlara bakıldığında ortaya çok net bir tablo çıkıyor zaten. Bu hisse karını, kullandığı nakit para üzerinden elde ediyor. Kullandığı paranın artması karlılık potansiyelini, miktar olarak, elbette arttıracaktır. Bu cümlenin neresinde yanlışlık var?
Neyse, umarım bedelliye gider ve, olmaz ama umarım fiyat 0,60'a düşer ve benim gibi 0,60TL'ye aldığı hisseden her sene 0,20TL almak isteyen yatırımcılar için güzel fırsat doğar. Alternatif, getirisi garanti olan enstrümanların, getirisinin yıllık %11-12'lerde gezindiği yerde bunun olmasına piyasa kolay kolay izin vermez. Ama dediğim gibi keşke verse.
Görüşlerinizi paylaştığınız ve benimkileri sukunetle dinlediğiniz için tekrar teşekkürler.
herşey bitarafa www.borsaderinlik.com burası bedava derinlik veriyordu eskiden şimdi izleyebilmek için ceptelefonuna hızlandırıcımı ne indirmek gerekiyormuş halledebilen kullansın