ındes brüt 0,53 net 0,48 kar payı açıkladı
Printable View
ındes brüt 0,53 net 0,48 kar payı açıkladı
https://www.muhasebetr.com/ozel-habe...lmemi%C5%9Ftir.
Böyle bir kaynak buldum.Doğru mu değil mi bilemedim.
https://www.sistemglobal.com.tr/maka...e-zorunlulugu/
Bu daha güncel bir makale.
genel anlamda 3 ay ile ilgili bir bilgi var ama 3 ayda yapılmaması halinde ne olacağı konusunda çok net bir bilgi yok.
Ancak genel kurul yapılamaması nedeniyle bir zarar oluşması halinde YK sorumlu tutulabilir diyor ama bunun kanıtlanması gerekir. O da mahkeme işi. Yani yaş. Türkiye'de böyle hangi konu mahkeme ile sonuçlanmış. En azından kısa sürede.
Yani gidilecek bir merci yok gibi. YK'nın insiyatifinde bir durum.
Ama senelerdir mart ayının son haftası genel kurul yapıan bir şirket , bu sene bunu yapmadıysa bence hayra da yorabiliriz bunu.
Belki de genel kurulda görüşülmesi gereken , oldukça önemli bir konunun netleşmesini bekliyor olabilirler. Akla da ilk Paynet geliyor. Gerçi orada yetki Yönetim kurulunda ama verilecek temettünün genel kurulda onaylanması lazım.
Acaba Paynet satışı yakın zamanda netleşecek de oradan gelecek olan paranın bir kısmını temettü olarak vermek istedikleri için genel kurulu öteliyorlar mı diye bir şey aklıma geliyor. Ama tamamen benim düşüncem. Olmama ihtimali de yüksek. Kimseyi beklentiye sokmak istemem.
https://www.erdem-erdem.av.tr/bilgi-...cagi-sorunsali
E şimdi bu durumda bugün kapa yazı gönderseler yarın genel kurul olacak mı diyecekler?Öyle olmuyormu yarın 31 Mart 3 aylık sürenin son günü değilmi?
Yani ortada içsel bir durumda yoksa bu adamlar neden durduk yere böyle bir duruma getirsinler herkesi.
Sağolun Üstadım bilgilendirme yazılarınız için.İyiki varsınız.
Bu arada 13600 kapatmışız.En son 13350 lerde geziyordu baktığımda.
https://i.hizliresim.com/o4u86wf.jpg
ADA Çoğu başlığı Web sitesine yönlendiriyor.Arena Web sitesinde Tarihçe başlığında 2021 yılında Brightstar yerine ADA ya yer verenlerin genel kuruluda unutmuş olmaları beni şaşırtmaz.
Mekanizma farklı çalışıyor demek ki.
Değerli paydaşlarımız bu seneki genel kurul alışagelmiş periyodun dışında planlanacaktır.Netleşmesi halinde bilgilendirme yapılacaktır.
Veya buna benzer bir açıklama yapmak çok mu zor?
1 yılı aşkındır şirketi izlediğim kadarıyla benim görüşüm, bunun altından da bir çapanoğlu çıkacak..
Enteresan hep son dklarda teknik kapanislar yapiliyor bi bezdirmedir var. Dolar 1.c de pek de yatay kapatmadi sonraki ceyreklerde de benzer seyir gorulmese de ceyrek basina %8civari artislar gelir gibi duruyor bakalim bu Efk yi nasil etkilicek gorcez. Satin alim sonrasi ilk yansiyan ceyrek olacak rontgen niteliginde bekleyip gorelim marjlar ve Efk artisini. Saygilar selamlar Degerli hissedarlar. Teknik acidan 21mart sorasi bi hareket bekliyordum bu hafta devami gelmedi. Bakalim son kursunlarmi oynaniyor gorucez :)
Değerli Yatırımcımız,
Genel Kurul için Yönetim Kurulumuz tarafından henüz nihai tarih belirlenmemiştir. Temettü konuları ve Genel Kurul tarihi kesinleştiğinde gerekli bildirimleri bilgilerinize sunacağız.
Saygılarımızla,
Sabahki gaplı açılışı doldurdu.
Şimdi Usd düşerse usd grafiğindeki olası ayarlamayı yapıyor.
Aslında hiç kasmasına gerek yok.Tahtayı bilmiyorum şu an ama mevzu teknik ise çok hızlı bir şekilde halledebilir isterse.
Bu tahtada teknik taktik grafik vs. hiç bir şey işlemez. Canları ne zaman isterse o zaman gider..
Sayin brosavizyon, emirhan06 ve sorpressa,
Acaba bu sene gec kalmalarinin arkasinda Redington mali yilinin 31 Mart'ta bitiyor olmasi olabilir mi? Tabi bu her sene boyledi ama belki de Redington YK'sinin alacagi bazi stratejik kararlar ve kendi mali yillarini kapatmadan bunu halletmeyi istemeleri bu sene extra'dan Arena'ya yansiyor olabilir mi?
Eger boyleyse bu sapkanin icinden bir tavsan cikma olasiligini cok yukseltiyor.
İsmet Bey şapkanın içinden birşey çıkacak ama ne çıkacak bilmiyorum ben.
İnşallah güzel bir şey çıkar.
Eskiden takip ediyordum redington grubunun finansal raporlarını özellikle Arena kelimesini aratıyordum dipnotlarda ne açıklamışlar diye.
Call transcript paylaşımlarında Arena ile ilgili analizler oluyor.
Yorumunuz çok mantıklı.Okuyunca mutlu oldum :)
Hocam bence de birşey bekliyorlar. Yoksa yıllardır bilançosunu şubatta açıklayıp , bilanço açıklamasından sonraki 1 hafta 10 gün içinde genel kurul ve temettü kararını açıklayıp , mart bitmeden genel kurulunu yapan , nisan bitmeden temettüsünü veren şirket neden bu sene mart bitmesine rağmen hala daha genel kurul tarihini ve temettüsünü açıklamadı ?
Burada bence birşey var ama ne var bilemiyoruz. Hani yerel seçimler sonrası AK parti seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı , " hiçbir şey olmadıysa bile kesin birşey oldu " demişti ya , bu da onun gibi birşey :)
Birşey olmadıysa bile kesin bir şey oluyor şu anda ve bence Hintliler bunun netleşmesini bekliyor. Yoksa hakikaten durum normal değil.
Kaldı ki ortada , genel kurulların hesap kesiminden sonraki 3 ay içinde yapılmasını gerektiren bir kural ve teamül var. Yani yaptırımı olmasa bile kural 3 ay içinde yapman lazım diyor.
Şimdi bu 3 ay gerekçesiz olarak aşılmaz diye düşünüyorum. Mutlaka haklı bir gerekçesi vardır ve bu gerekçenin de önemli bir gerekçe olması lazım. Boşu boşuna yada zevk olsun diye bu 3 ay aşılmaz.
Bakalım ne çıkacak altından göreceğiz.
Bu arada son 2 günde yatırım fonları İş , İnfo ve Halk yatırım aracılığı ile 120 bin lot daha mal almış.
Yatırım fonları alışları son 3 ayda 1,5 milyon lotu aştı. Mal toplanmaya devam ediyor. Bu arada HSBC amca yada sürpriz bir şekilde Ömer Musa amca devreye girse ve 14 lira üstüne yüksek işlem hacmi ile atabilsek güzel şeyler olacak ama talep o kadar kırılgan ki , azıcık satış gelsin herkes satışa dönüyor , alış da olmayınca gevşiyor kaç gündür.
Beklemekten başka çare yok. Elbet tüm haberler teker teker gelecek.
Nazlanma gari,var bi kıpırtılar
https://i.hizliresim.com/p6w91t4.gif
O çok beklediğimiz , merak ettiğimiz , devamlı sözünü ettiğimiz 2022 1. çeyrek bugün itibari ile bitmiş bulunuyor.
Şimdi sonuçlarını bekleyeceğiz. Allah utandırmasın , hayırlısı olsun inşaallah. Her ne kadar sonuçlar 40-50 gün sonra açıklanacak olsa da beklentisi yavaş yavaş fiyatlanmaya başlar.
1. çeyrek sonuçları çok önemli. Aylardır burada 2022 çok farklı olacak deyip duruyoruz. İşte o farkı göreceğimiz ilk yer ilk çeyrek sonuçları. Maalesef savaş ile birleşti ve USD kurunda %7-8'lik bir artışla sonuçlandı ama bakalım finansal sonuçlar nasıl etkilenecek.
Hayırlısı olur inşaallah. Yönetim genel kurul ve temettüyü açıklamakta gecikti , inşaallah ilk çeyrek sonuçlarını erken açıklarlar.
Selamlar Emirhan hocam, ilk ceyrek 13.2de basladi kur %11e yakin kapatti (14,65) saniyorum. Malesef enflasyon beklentisine gore her ceyrek benzeri gorulmese de totalde %40a yakin bi kur artisi beklentim var. 18 18,5 civari kapanis yapabilir dolar. Hal boyle iken ilk ceyrek sonuclari buyuk oranda isik tutacaktir dengeli bilancoya. Net kar yansimasi faiz giderlerinden dolayi baskilanmaya devam eder diye ongoruyorum 2.c sonuclarindan once (nisan mayis haz anlasma yapilirsa) paynet sonuclanip odemeler dengesi oturursa baska seyler konusuruz. Saygilar selamlar
Hayırlısı diyelim Hocam.
Brightstar etkisini göreceğimiz ilk çeyrek bu. Savaş olmasa , bu kadar enflasyon ve kur artışı olmasa daha güzel bir çeyrek olabilirdi. Bakalım nasıl gelecek sonuçlar.
Ciro ve EFK artışını çok net göreceğiz İnşaallah. Net karın da ne olacağını göreceğiz ama geçen sene ilk çeyrek 2 milyon lira gibi komik bir kar geldiği için bu sene bunun çok üstünde geleceğini düşünüyorum.
Kur meselesine gelince. 2021 4. çeyreğinde USD kuru dönem sonu , dönem başına göre 3 ayda %40 yükselmişti ama 2,1 milyar lira ciro ile 25 milyon lira net kar elde etmiştik.
Şimdi %10-11'lik artışa ne reaksiyon gösterecek göreceğiz. Konsolide bilançoda Brightstar ve Paynet ağırlığı %35-40 arasında olacak. Bunlar muhasebeyi TL tutuyor. Bakalım ne kadar dengeleyecekler bu kur artışını.
Eğer 2021 yıl sonu bilançosu sene ortalama kuru ile hesaplandı ise , o zaman demek ki 10-10,5 lira arası bir kur ile hesaplandı demektir. O zaman 2022 ilk çeyrek ortalama kuru 14 lira civarı olacağı için belki bu %40 artış net karı olumsuz etkiliyebilir. Ama bu sefer de öz sermayeyi çok iyi etkiler.
Hakikaten çok merak ediyorum ilk çeyrek sonuçlarını.
Eğer savaş bir an önce biterse , bu enflasyon , emtia fiyatları ve kur üzerinde bir rahatlama getirecektir ve sonraki çeyrekler daha rahat geçer. İnşaallah savaş da biter , insanlar ülkelerine geri döner , rahatlar . Bu savaş maalesef Ukrayna halkını her türlü olumsuz etkiliyor ama tüm dünya halklarını da ekonomik anlamda kötü etkiliyor. Kimseye bir yararı olmayan bir savaş. Rus halkına da yararı yok.
Hayırlısı ile biter inşaallah. Herkese hayırlı cumalar , hayırlı Ramazanlar dilerim.
Bu haberlerden daha çok gelecek bundan sonra. Bunlar Paynetin değerini arttırıyor ve satışını kolaylaştırıyor.
Ama mesela bununla ilgili neden Arena KAP haberi yollamaz onu anlamıyorum işte.
Fibabanka, Paynet ile iş birliği anlaşmasına imza attı
Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Teknolojik alt yapısı ile müşterilerine ve sektöre değer katan ürün ve hizmetler sunan Fibabanka, hızlı, güvenli ve yenilikçi tahsilat çözümleri sunan Paynet ile iş birliği anlaşmasına imza attı.
Bu doğrultuda, Fibabanka müşterisi olsun olmasın herkes, Paynet üye işyerleri üzerinden sunulan 50 bin TL'ye varan kredi ile alışverişlerini kredi kartından daha uzun vadede ödeme imkânına sahip oluyor.
Fibabanka Ekosistem ve Platform Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Fibabanka olarak, teknolojik değişimlere hızlı şekilde uyum sağlayacak, dijital dönüşümün öncüsü olacak stratejik yaklaşımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretmeye devam ediyoruz. Dijitalleşme ve teknolojiyi iş süreçlerimize uyarlıyor, Türkiye'nin önde gelen markalarıyla iş birliği anlaşmaları imzalıyoruz. Amacımız, Fibabanka üzerinden herkesin benzersiz bir müşteri deneyim yaşaması. Bu amacın son halkası da Paynet ile olan iş birliğimiz. Bu iş birliği ile Paynet'in iş ortağı olarak çalışan KOBİ'lerin ürün satışlarında müşterilerine sunacakları "şimdi al taksit taksit öde" alternatifi ile cirolarını arttırmaya destek olurken tüketicilerin de kredi kartı limitlerine takılmadan, bütçelerine uygun vade ve taksitlerle ihtiyaçlarını başka bir platforma gitmeden doğrudan Paynet üzerinden gerçekleştirebildiği dijital kredi hizmetimizi hayata geçirmiş oluyoruz. Hızlı ve basit bir sürecin ardından tüketicilere ihtiyaçlarına uygun tutarda ve vadede esneklik sağlayan alışveriş kredisi sunuyoruz. Hedefimiz, KOBİ'lerin ve tüketicilerin günlük hayatlarında kullandıkları platform, uygulama ve mağazalarda işlem yaparken aynı noktadan bankamız hizmetlerine de ulaşmasını sağlayarak hem KOBİ'lerin hem tüketicilerin her an ve her yerde yanlarında olmak."
Paynet CEO'su Serkan Çelik ise Fibabanka ile PayKredi çözümleri odağında gerçekleştirdikleri iş birliğini şu sözlerle değerlendirdi: "İş ortaklarımızla birlikte finansal çözümlerle teknolojiyi birleştirerek yeni ürün ve çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Ağırlıklı olarak B2B2C pazarında faaliyet gösterdiğimiz için sepet ortalamamız sektör ortalamasının çok üzerinde. Online kartlı ödemeler sırasında müşterilerin sıklıkla limit sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını ya da kredi kartı limitlerinin tamamını alışverişte kullanmaktan kaçındıklarını gözlemledik ve fiziksel ticarete de dokunan PayKredi ürünümüzü geliştirdik. Bu ürünle KOBİ müşterilerimizin son kullanıcıya yeni ödeme seçenekleri sunabilmesini ve KOBİ'lerin işlem hacimlerinin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Fibabanka ile yaptığımız iş birliği ve entegrasyon sayesinde tüketiciye ödeme anında kredi kullanarak alışverişlerini kesintisiz bir şekilde tamamlama ayrıcalığını sunuyoruz, işletmelerin de enerjilerini tahsilatlarına değil büyümelerine odaklamalarını sağlıyoruz. Üye işyeri, tamamen dijital ve ön onaylı kredi ile dakikalar içinde ödeme alarak ödeme yöntemlerini çeşitlendiriyor ve müşteri kaybının önüne geçerek satış rakamlarını artırabiliyor."
Pazartesi ye kadar baskılamaya devam edinki bu aylık tasarrufumuzla biraz daha fazla hisse alalım.
Bu arada savaş konusunda da güzel gelişmeler var. Lavrov ilerleme var , Ukraynanın taleplerine cevap hazırlıyoruz demiş. Ayrıca bazı Rus birlikleri de çekilmeye başlamış.
İnşallah 1-2 hafta içinde bu savaş biter. O zaman petrol , gaz , tahıl , gıda ve tüm emtia fiyatlarında bir gevşeme olur . Bu da hem enflasyona hem de kura olumlu yansır.
pazartesiyi bekleyemeden bugün aldık yine elimize verdiler..
celladına aşık olan idam mahkumu gibi her gün sövüp ay başında tıpış tıpış gidip bu hisseyi alıyorum :)
Sabrın sonu selamet İnşaallah.
10 sene boyunca çok sövdürüp , 18 ayda ihya etmişti herkesi.
Şimdi de 1 yıldır süründürüyor ama iyi olacak inşaalah.
Mayıs sonuna kadar herşey belli olur. Biraz daha sabır çekelim.
15 gündür Garanti , İş ve Yapı kredi çok baskı kurdu hisse üstünde. Özellikle Garantiden her gün 40-50 bin lot aktifden satıyor birileri. Sadece Garanti son 15 günde 300 bin lot oldu. Bunu neden yapıyor anlamak güç.
Neyse biz satıp da sonradan pişman olan çok kişiyi gördük burada. Nisan ve Mayıs güzel haberler ve bilançolar gelecek inşaallah.
Sayin sorpressa,
Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).
Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...
Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.
Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.
Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.
Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.
Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.
Saygilar
Sayın İsmettarhan değerli yazınız için teşekhürler. İçinde katıldığım çok yer var. Özellikle yönetimin yatırımcısına sahip çıkmaması konusundaki eleştirilerinize tamamıyla katılıyorum. Zaten bu konu burada da çok eleştirildi yatırımcı tarafından.
CEO uzun zaman üstüne ilk defa televizyona çıktı. Bundan öncekilerde bu kadar da bilgi vermiyordu , yine bu son çıkışında en azından birkaç rakam verdi operasyona dair.
Ama tabii ki bizim istediğimiz TV'ye çıkıp şunu yapıyoruz bunu yapıyoruz demeleri değil. Yatırımcıyı aydınlatmaları , daha fazla bilgi paylaşmaları ve şirketin gerçek değerini ortaya çıkaracak projeksiyon ve prezentasyon yapmaları.
Bakın bugün bile Fibabank ile Paynet iş birliği sözleşmesi imzalamışlar ama KAP'a bildiren yok bunu. Neden bildirmediniz desek , ekeonomik değeri şirket cirosunda çok anlamlı bir yer tutmadığı için bildirmedik diyecekler. Ama elalem yılın distribütörü ödülünü bile alsa bunu KAP'a bildiriyor. Biz böyle bir sözleşme imzalıyoruz ama bildirmiyoruz.
Birçok şirket hisse geri alım programı açıkladı , bizimkiler bunu inatla yapmıyor. Yoksa 2022 1. çeyrek sonunda 1 milyar liranın üstünde olacak bir öz sermaye için , hisse geri alım için 20-30 milyon lira ayırmak çok da zor değil. Şu piyasada 2 milyon lota kadar hisse geri alım açıklasalar hisse zaten otomatik 17-18 lira olur onlar 1 tane bile almadan.
Maalesef yatırımcıya karşı hem şeffaf değiller , hem de korumuyorlar yatırımcıyı. Bu da akla tabii ki başka şeyler getiriyor. Tahtaya yatırımcı gelmiyor , küstürüyorlar gelenleri.
Paynet değerine gelince , şirket değeri / ciro 4x bile olsa , bu sene beklenen işlem hacmi 12-13 milyar ise , şirket cirosu 300-350 milyon liralara denk gelir , yani 4x deseniz , Paynet değeri 1.2 - 1.4 milyar lira arasına denk gelir. Yani çok düştü dediğiniz çarpanlarla bile bu para ediyorsa ben bunun %60-70'ine razıyım.
Yani Payneti 700-900 milyon lira arasına bile satmaları bence çok iyi bir rakam. Bunun üstü olursa da zaten çok çok iyi rakam deriz.
Bu paranın Arena konsolide bilançosuna girmesi herşeyi değiştirir. Yatırımcı bakış açısını da değiştirir. Paynet satışından gelecek olan paranın %90-95 arası iştirak satış karı olarak öz sermayeyi o oranda arttırır.
Yani Paynetten 750 milyon iştirak satış karı gelirse , 31.12.2021 bilançosuna göre 830 milyon olan öz sermaye otomatik olarak 1,5 milyar liranın üstüne çıkar. Kaldı ki bu rakam 2022 ilk çeyrek sonunda 1 milyarı geçecek gibi duruyor kur artışından dolayı. Yani paynet satış karı ile öz sermaye birkaç ay sonra 1.75 milyara hatta üstüne çıkabilir.
17-18 lira defter değeri olan bir teknoloji hissesi , 2022 operasyonel net karı 200 milyon olursa , yani hisse başı 2 lira kar ederse , en az 2 defter değerinde işlem görmesi lazım. O da 34-36 liraya denk gelir. Bu sene sonu hedefim 35 lira , 2023 sonu hedefim 45-50 lira arası diye çok bahsetmiştim zaten. Altındaki hesaplama da bu zaten.
Şirket yönetimi daha şeffaf olup , biraz da yatırımcısını korusa bu hedeflere çok kolay ulaşırız ama maalesef mantalite şu ana kadar değişmedi. Bu kadar düşük işlem hacmi ile gün içi de kimse para kazanamaz. Bence tahtacı falan da yok hissede ama bir çete var , tahtada kimsenin olmamasından faydalanıyor. Bu çeteyi de tahtadan ancak ya yönetim uzaklaştırabilir ( hisse geri alım programı açıklıyarak ) ya da Perea gibi büyük yatırımcılar.
Ben Nisan ve Mayıs aylarından umutluyum. Bu aylarda Paynet satışı ile ilgili somut bir gelişme olabilir. 1. Çeyrek sonuçları da zaten Mayıs bitmeden gelir. Yani Mayısın sonuna kadar çok şey netleşecektir bence.
Genel kurul ve temettü haberini de daha ne kadar öteleyecekler bilmiyorum. Ama bu işin gecikmesi , yönetimin bazı şeylerin netleşmesini beklediğinin göstergesidir. Bence Paynet satışının netleşmesini bekliyorlar. O konuda 1-2 hafat içinde bir gelişme olabilir . Ben olayı böyle okuyorum. Yoksa 25 kuruş temettü vereceksiniz , bunun için 5-6 haftadır düşünüyor olamaz yönetim.
Sayin Emirhan Bey,
Her zamanki detayli cevabiniz icin tesekkur ederim.
Siz daha uzun suredir sirketi izlediginiz icin yonetimin simdiki gidisatini hakli olarak daha olumlu buluyorsunuz - ki elbette dogrudur. Yine de yonetimin gune ayak uydurmasi gerektigini israrla vurgulamak lazim. Uzun bir aradan sonra yurtici borsa ile ilgilenmeye basladigimda gordum ki bircok sirket modern finansal yonetim ilkelerine ayak uydurmus. Bu cercevede degerlendirildiginde sizin de altini cizdiginiz gibi Arena'nin cok geride kaldigi izlemini aliyorum.
Hisse geri alimi konusu elbette odadaki fil durumu. Maalesef Redington'un sirketi konsolide etmeyi dusunmedigi surece Arena'nin hisse geri alim yapmasini gercekci bulmuyorum. Belki de Redington mali yil kapanisini bunu icin bekledi. Eger OK Arena konsolide edilebilir derler ise o zaman rahat bir sekilde %50 uzerine cikarlar. Hatta cagri icin de hazir Perea varken zaten geri kalan 30 milyon gibi bir hisseyi toplamalari cok zor olmayacaktir. Tabi bu tamemen bir hipotez.
Paynet konusunda verdiginiz Fibabanka haberi icin cok tesekkurler - bunu kacirmisim. Degerleme konusuna gelirsek biliyorsunuz benim zaten Paynet icin muzakerelerde acilisin 1milyar TL uzerinde bir rakamdan olmasi gerektigi konusnda israrli yazilarim oldu :) Hatta bence su anda Arena'nin piyasa degeri kadar Paynet'te deger var. Yani aslinda Paynet'in ederini alabilseler su anda geri kalan distributorluk ve tum isler bedavaya geliyor. Diyelim ki Paynet'e piyasa 0TL deger biciyor, peki 1.35 milyar TL Arena'nin distributorluk isi icin dogru bir degerleme mi? Bence asla. Normal kosullarda bu bolumun ederi minimum 2.5milyar TL'nin uzerinde olmali - ki bu da ulke iskontosu ile birlikta. Yani size benzer bir sekilde Arena'nin hedef fiyatinin 40TL seviyelerinin altinda olmasi gunah (25 Arena + 13 Paynet + diger isler...). Bir de unutmamak lazim ki ulkenin kac senedir yemedigi dayak yok - yani IT harcamalari bence olmasi gerekenin cok altinda. Global rekabette bu kadar dusuk yatirima devam edersek sirketlerimiz ciddi kayiplar yasayacaktir ve bu sebeple bir noktada artik IT yatirimlarinin tekrar ivme almasi gerekecek. Yani pazar harcamasinin ortalama altinda oldugu bir donemde, yuksek ulke iskontosu varken, toplam potansiyel degerleme carpanlarinin altinda bir degerlemeden bahsediyoruz. Yani isler biraz pozitif gitse toplam 3 kanaldan degerlemeye destek gelmesi lazim....
Peki biz disardan bunlari goruyoruz da yonetim kor mu? Zannetmiyorum (ya da safligimdan zannetmek istemiyorum)... Bugunden yarina 40TL'lere gelmese de kisa vadede 20TL'nin altina kalan hisse degeri ciddi bir guvensizlik olusturuyor. Dolayisiyla yonetimin bu noktada bu kadar aciz kalmasini anlayamiyor ve bir bakima onlardan umidimi kesiyorum. Bu noktada ise Perea'nin pasiflikten cikip aktif bir rol almasi gerekmekte. Yanilmiyorsam siz sirketin yoneticisi ile emaillesiyordunuz. Ona hic sordunuz mu yonetim uzerinde herhangi bir baski kurmak ya da deger olusumu konusunda daha aktif olmalarini saglamak icin neler yaptigini?
Saygilar efendim.
Aslında hisse geri alım derken , BBVA'nın yaptığı gibi gönüllü bir çağrıdan bahsetmemiştim. Yani çoğu borsa şirketinin yaptığı gibi belli bir fon ayırıp , bu fon dahilinde borsadan yatırımcı gibi hisse almasından bahsetmiştim. Bunu İndes yapıyor , Arçelik yapıyor , Turkcell daha yeni ek alım açıkladı. Örnekler çok.
Kimse Hintlilere kalan %50'yi de alın çağrı yapın demiyor . Zaten alacak olan Hintliler de değil. Arena kendi hissesini alsın diyorum. Bu tür hareketler , yatırımcıya güven verir. Hem tahtaya derinlik getirir hem de belli bir fiyatın altına gelmesini engeller borsada çok büyük bir genel çöküş olmazsa.
Arena Paynet arasındaki değerleme olayını burada çok yazdım. Yakın çevreme de çok söyledim. Arena borsa değeri şu an 92-93 milyon USD seviyesinde. Eğer Paynet 70-80 milyon USD ederse , Brightstar'a zaten daha yeni 26.5 milyon USD verildi , SADECE İKİSİ 100milyon USD'ın üstünde yapıyor , o zaman Arena nerede ?
Değerleme konusuna tamamen katılıyorum size. Bu şirketin , paynet ve brightstar ile beraber şu anki mevcut halinin en az 250 milyon USD etmesi lazım. Ama etmesi gerekenin üçte birinde.
Paynet dediğimiz rakamlara satılırsa , yada 1. çeyrek 2,5 milyar liranın üstünde bir ciro ve 30-35 milyon lira gibi bir net kar ile kapatıldıysa , o zaman bu fiyatın çok düşük kaldığı anlaşılacak.
Ömer Musa ile son 1 ayda 2-3 kez mailleştik. O da Brightstarın alınmasından dolayı çok memnun. Çok kısa sürede Brightstar kendini geri öder diyor. Paynet konusunda neler olacağını hep beraber göreceğiz dedi.
Şirket yönetimi ile sürekli görüştüğünü biliyorum ama sormadım bu konuyu. Yani şirkete daha şeffaf olmaları için baskı yapıyor musun diye sormadım.
Ancak gayet içten biri. Daha hisse alacak mısın diye sorduğumda , portföyü sürekli takip edip , portföy için en iyisini yapmaya çalışıyoruz , o yüzden portföydeki diğer şirketlerin durumu da önemli , duruma göre daha arena alabilirim yada satabilirim demişti bana. Hakikaten önce sattı , sonra sattığından fazlasını geri aldı.
Yani bu kadar kişi telefon etti ve mail attı genel kurul neden gecikti diye , ama somut bir cevap alamadık. Alamayacağımızı da biliyordum aslında ama işte yatırımcıya karşı şeffaf olunması lazım derken bunu kastediyoruz. 10-15 senedir mart ayının son haftası yapılan genel kurul neden bu sene en az 4-5 hafta gecikme ile yapılıyor bunu yatırımcıya açıklamaları gerekirdi.
Bakalım sonu hayırlı olacak İnşallah.
Hocam aslında Arena hisse geri alımı yaptığında bu hisseler Redinghton uhdesinde değil , Arena mülkiyetinde görünecek.
Yani görünürde , Redinghton'ın hisse oranı %49.6'da kalmaya devam edecek.
Ancak şöyle bir mantıkla %50'nin aşılması ve çağrı zorunluluğu olabilir , SPK kuralı gereği , tek başına %50'den fazla hisse el değiştirip şirketin çoğunluk hissesine sahip olanlar , yada beraber hareket ettikleri bariz açık olanların toplam hissesi %50'yi geçtiğinde çağrı zorunluluğu doğuyor.
Yani Arena kendi hisselerinde %1-2 bile alsa , Redinghton %49.6'da kalsa bile , Arena yönetim kurulu başkanı aynı zamanda Redinghton Managing Director olan Raj Shankar olduğundan , SPK , Arena ve Redinghtonu beraber hareket eden hisseler olarak değerlendirip , beraber bir şekilde %50'yi aşıyorsunuz , o yüzden çağrı yapmanız lazım hükmüne varabilir.
Çünkü hem Arena'da hem de Redinghton da Raj Shankar etkili bir pozisyonda ve karar verici bir pozisyonda olduğundan bunları beraber hareket eden hisseler kategorisine sokabilir SPK . O zaman da çağrı zorunluluğu doğar.
2010 senesinde şirket satılırken yapılan hilelerden biri de buydu. Aslında Arenan'nın 5 eski Türk ortağı şirketin %51-52'sine sahiplerdi. Redinghton çağrı yapmak istemediği için %49.6'yı resmi yoldan satın aldı. Ama ortakların en büyüğü olan İzi Kohen şirkette CEO görevinde kalacağı için , beraber hareket eden hissler sınıfına girmesin diye , tüm ortaklar , İzi Kohen ve eşi de dahil , satışın olduğu gün ellerindeki %2-3 civarındaki hisseyi borsada satmışlardı.
Yani Arena hisse geri alım açıklasa evet çağrı zorunluluğu doğabilir buna katılırım. Ama o işte bile o kadar hile hurda var ki. Mesela 2-3 ay önce , mahkeme Hürriyet gazetesi için 7,5 liradan çağrı yapılmasına karar verdi. Ama sadece Demirörenin Hürriyeti satın aldığı , 2018 senesinden bugüne kadar hiç satmadan elde tutulan hisseler için bu çağrı geçerlidir dendi.
Yani kaç kişi 4 sene boyunca hiç satmadan hisseyi elinde tutmuştur ki ? Çağrı fiyatı çok güzeldi ama kimse yararlanamadı. Yada çok az kişi yararlanabildi.
Arenada durum daha da vahim. Satış olalı 12 sene oldu. Redinghton %50'yi aşsa bile , mahkemeye verilip çağrı kararı çıksa ( ki bu kararın çıkması bile aylar alabilir ) , mahkeme de 2010 senesinden beri kesintisiz elinde arena hissesi olanlar için geçerlidir bu çağrı dese , kaç kişi yararlanabilir bundan.
Yani Redinghton için çağrı riski yok denecek kadar azdır eğer hisse geri alım açıklasa.
Yani biz bu şirketin iştiraklaeirnin bile 100 milyon USD'dan fazla ettiğini biliyoruz , onlar da biliyor , normalde gönüllü çağrı bile yapabilirler bir fiyat belirleyip , çağrı riski zaten yok. Ama dedim ya bence yatırımcısını koruma güdüsü yok patronlarda. Yoksa kimse malının değerinin bu kadar düşmesine göz yummaz.
Ben sabrın sonu selamet diyorum. Bence bu sene sonuna kadar şirket olması gereken değerlere çıkacak ve şu anda sahip olanlar mağdur olmayacak. İlk beklenti Paynet satışı , temettü ve ilk çeyrek sonuçları. Bunların da hepsi 45-50 gün içinde netlik kazanacak inşaallah.
Bu arada Redington'ın Şubat ayında yaptığı yatırımcı toplantısında , Brightstar Aralık 2021 cirosunun 35 milyon USD olduğu yazıyordu.
Bu durumda Brightstar 2022 senesinde 350-400 milyon USD arasında bir ciro elde edebilir izlenimi veriyor. Zaten 2020 cirosu da 342 milyon USD idi.
Arena da 550-600 milyon USD arası bir ciro yakalarsa bu sene , o zaman toplamda 900 milyon USD ile 1 milyar USD arası bir ciro gerçekleşme ihtimali çok yüksek. Zaten ben de bunu burada çok yazdım. 1 milyar USD ciro hedefi tutturalamasa bile 900 milyon USD'ın da altına düşmez bu inşaallah çok büyük bir olay olmazsa.
Yani ilk çeyrek ciro beklentim 2.8-2.9 milyar TL , yıllık ciro beklentim ise 14-15 milyar TL mertebesinde .
Eğer Paynet 70-80 milyon dolara satılır ve buradan gelen para ile banka kredileri kapatılırsa , o zaman çok rahat net karda %2 hedefi tutar. Buradan da yıllık net karın 250-300 milyon lira arasında bir yerde olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yani 2021 net karı 67 milyon iken ( ki ben bu kadar da beklemiyordum ) , 2022 net karı 250 milyonun üstüne çıkabilir. İşte bu yüzden sürekli olarak 2022 senesi çok farklı olacak deyip durduk.
Düşeceksin düş çıkacaksan çık artık..
Sayın Emirhan Bey,
Analizleriniz çok kıymetli. Alışkanlık oldu, hergün mutlaka yorumlarınız okumak iyi geliyor, sizlerden bişeyler öğreniyoruz.
Hep beraber sabırsızlıkla Q1 sonuçlarını bekliyoruz.
Kur korumalı mevduat şirketlere vergi avantajı sunuyor. 1. Çeyrek başı ile sonundaki usd koru farkından kkm sebebi ile daha az etkilenme ihtimalimiz var mıdır?
Ek olarak yetkili kurumlar tarafından açıklanan enflasyon bile çok yüksek. Gerçek enflasyonu ise hepimiz daha yüksek yaşayarak hissediyoruz.
Bu enflasyonist ortamda 2022 yıl sonu için arena hedef fiyatı konusunda beklentinizde bir değişiklik var mı?
https://i.hizliresim.com/i4m8xwa.PNG
Teknik hazır,gelecek haberleri bekliyor sadece :)
Hocam şirketin dönen varlıkları / kısa vadeli yükümlülükleri , yani cari oranı 1,3 civarında. Brighstar alınmadan önce bu oran 1,7 civarında idi.
Yani şu an elindeki nakit ve kısa vadeli alacaklarından yaptığı tahsilat , banka kredi borcu taksitleri , kısa vadeli ticari borç ödemesi ve işletme sermayesi artışından kaynaklanan finansman açığını kapatmaya ancak yetiyordur.
Dolayısıyla KKM'de değerlendirecek kadar parası olduğunu sanmıyorum. KKM'de min. vade 3 ay diye biliyorum. Şu an şirketin 3 ay kenarda bekletebileceği bir para yok diye düşünüyorum. O yüzden oradan birşey gelmez.
Paynet satılırsa , o zaman cari oran benim hesabıma göre 2 seviyelerine kadar çıkacak. O zaman şirket finansal açıdan çok rahatlayacak ve finansman sıkıntısı çekmeyecek. O zaman yaparlar mı bilemem ama şimdilik böyle bir durum yok bence.
Enflasyon 3-4 ay daha yüksek kalacak gibi duruyor. Savaş biterse , emtia ve gıda fiyatları geri gelirse , kurun üzerindeki baskı da azalıp , USD 13 liralara geri gelirse , bence o zaman eylülden itibaren enflasyonda düşüş başlar. Baz etkisi ile de bu sonraki aylarda devam eder.
2022 sene sonu hisse fiyatı beklentim 30-35 lira arası , 2023 sonu ise 45 liranın üstü. Burada bir değişiklik yok benim tarafımda. Bu hedef fiyatlar sadece olacağını düşündüğümüz şeylerin gerçekleşmesi halinde geçerlidir. Yani Paynetin 700-800 milyona satılması , 13-14 milyar TL ciro , 250 milyon lira net kar vesaire.
Gerçekleşmeşlerin bunların üstünde yada altında olması , tabi ki hedef fiyatı da yukarı yada aşağı çeker.
Ben yine de muhafazakar bir tahminde bulundum. Üstü olursa şaşırmam. Paynet için sürpriz bir alıcı gelir de 1.2 milyar lira verirse buna da şaşırmam. O piyasada şirket değerlemelerinin çok uçuk kaçık olduğunu görüyoruz bazı dönemler. Payneti alınca büyük bir sinerji olacağını düşünen bir firma , yüksek bedel ödemeye razı olabilir bu sinerjiden dolayı.
İlk çeyrek sonucunu ben de çok merak ediyorum. Ciro 3 milyarın da üstünde olabilir. İlk çeyrek Brightstarın da etkisiyle 200-220 milyon USD arası bir ciro ile kapatılmış olabilir. Yıllık ciro hedefi 1 milyar USD ise , ilk çeyreğin de en az 200 milyon USD ile kapatılmış olması lazım.
Hayırlısı diyelim. Mayıs sonuna kadar d*****n kuyruğu kopacak İnşaallah hem Paynet satışı ile ilgili , hem de bilanço ile ilgili.