
Originally Posted by
ismettarhan
Sayin sorpressa,
Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).
Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...
Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.
Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.
Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.
Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.
Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.
Saygilar
Yer İmleri