Merhaba hocam
Daha önce bahsetmiştim ben katılım endeksi ve temettü endeksinin kesişimindeki hisselerle ilgileniyorum. Bu hisselerin temettü verimleri çok düşük olduğu için listeme almadım.
Printable View
Hocam bizim gibi genç nüfusu yüksek ülkelerde sgk benzeri kurumlar kar eder. Nüfus yaşlanmaya başladığında zarar etmeye başlar ama bizimki gibi değil tabi. O zamanda devlet bütçesinden sübvanse eder. Mevcut sgk geçmiş hatalardan dolayı çok kötü durumda. Nüfus gittikçe yaşlandığı için daha iyiye gideceğini sanmıyorum. 2050 de 96 milyon görüp düşüşe geçeceğini okumuştum nüfusun.
inan yazıyı okurken içim sızladı...bu başlığı açmamdaki en büyük etken, genç beyaz yaka arkadaşlar ileride işten kovulan mühendis abimizin durumuna düşmesin diye.
Belki farkındalığı yüksek, tasarruf ve yatırım bilinci üst düzeyde %20-30 luk bir kitle var...Bunlar için yazdıklarım çok kritik gözükmeyebilir. Ama neyazık ki, etrafımda gördüğüm örnekler genelde gelir-gider dengesini tututramamış, yaşaması gerektiğinden daha iyi yaşamaya çalışan, bu nedenle harcaması gerektiğinden çok daha fazla harcayan...tasarruf yapmayan, dolayısıyla da zamanında yatırım yapamayan örneklerle dolu.
Benim hedef kitlem, %60-70 i bulan bu kesim. Siz bir beyaz yaka olarak yukarıda anlattığım gruba girmiyorsanız, sadece tebriği hak ediyorsunuz demektir. Bu nedenle yazdıklarım, önerilerim vs size anlamsız gelebilir.
Estağfurullah, hangi gruba girersek girelim burada yazılanları okumak, üzerine düşünmek, kendi stratejilerimizi gözden geçirmek gayet faydalı.
Konuyu ilgiyle takip ediyordum. Ama konu dağılmaya başladı. 36 yaşındayım. 13 yıldır beyaz yakalıyım. 7 senedir üst düzey yöneticiyim. TR ortalamasının üstünde gelire ve kariyere sahibim. Ama bunun karşılığını da fazlası ile verdim. 13 yıldır balayı dışında tatilim yok. Tabiri caizse eşek gibi çalışıyoruz. Konumuza gelirsek, burada 40+'da finansal özgürlüğe kavuşmanın hayalini kuruyorsak, ona göre yazışmalar ve tartışmalar olmalı diye düşünüyorum. İş dünyasının rezilliğ, zorluğu , mobbing v.s. konuşmaya gerek yok herhalde. O başka bir tartışmanını konusu.
Benim amacım elimdeki nakti bu sene min %30 arttırmak. Nasıl yapmalıyım? Bunu düşünüyorum.
2018 fırsatlar yılı olacak gibi geliyor bana.
*izmir'de yaşıyorum.
Aynı fikirdeyim. Zaten bu yüzden buraya geldim :)
İzmir'de olduğum için deniz kum güneş özlemimiz zaten yok. Hafta içi , gün içinde bile denize girebiliyordum zamanında. Fakat, malesef calıştıgım yerlerde, izin sıkıntılarım oldu. Son 1-2 senedir izin durumum rahat. Ona da ben alışamadım. 1-2 defa 2'şer gün izin yaptım v.s. Ama bu yıldan itibaren rahatım. Kendimi de alıştırdım.
Neyse, konuyu yine dağıtmış oluyoruz.
Şimdi napıyoruz :)
Finansal özgürlük sürecinde en sık yapılan hatalardan biri ilk yıllardaki düşük rakamlardan morali bozup parayı araba tatil gibi saçma kalemlere harcamak oluyor
İlk 5 yıl tohum atma yolu meyveler biraz geç gelecek maalesef
Maalesef yakın zamanda ben bu hatayı yaptım ikinci el diye çıktım sıfır araba aldım