%10'u geçirmemeniz neden açıklama şansınız var mı?
E5603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
%10'u geçirmemeniz neden açıklama şansınız var mı?
Mart basi %5 olarak girdiler.
Bugun %9.71 e ulasinca 1/3 kismi satildi kar realize edildi, portfoy dengelendi.
%10 ile sinirlama gerekcem portfoyun toplam temettu verimini cok dusurmek istemememdir.
Temettu bazli bir yatirim yaparim.
Temetu hisse senedinin kaskosudur.
Dusuk temettu veren veya hic vermeyen kagitlardan hazetmem.
Yasim 58.
Bist'te 30. senem.
Sermaye kazancini onceliklendiren gencler Asels alip bekleyebilirler ancak yukarida saydigim gerekceler nedeni ile bana gitmez.
Syg,
Teşekkür ederim.
Sn. Cautionary, benzer bir durumu yaşadım, arkadaşlar bitcoin almışlar, dedim ki ya grafiğe baktınız mı, derinliğine baktınız mı, fazla dillendi, tedbirli olun gibisinden şeyler söyledim. vay sen misin bunu söyleyen, neredeyse üstüme yürüdüler (üstüme yürüyen de maddi durumu kısıtlı olanı). yani öğrendim ki, başkalarının yatırımıyla ilgili iyi niyetli de olsa birşeyler konuşunca trip atıyorlar
Toprak, hele verimli toprak en değerli yatırımlardandır. Tarla yatırımını uzun vadeli temettü yatırımcılığına benzeten çoktur. Aldığın mahsül, az da olsa, parasal olarak çok bir şey ifade etmese de, verdiği haz farklıdır. O mahsülden yediğin meyvenin, yemeğin tadı farklı olur...Bu arada tarla da zamanla değer kazanır, hele merkeze yakın araziler uzun vadede hep kazandırmıştır.
Burada da fiyat kavramı karşımıza çıkıyor...Tarla yatırımı iyi diye, gidip saçma sapan fiyatlardan dağ başında tarla almamak lazım.
Bursa Orhangazi'de göl manzaralı 2,5 fönüm zeytinliğim var, parasal olarak çok büyük bir rakam değil, ama bana verdiği huzur ve mutluluk çok farklı. 40 adet 20-25 yaşında zeytin ağacı var bahçede, geçen yıl 20 tane meyve ağacı diktim...2-3 sene sonra meyve yemeye de başlayacağız inşallah....anadolu yakasından 45 dakikada tarlama ulaşıyorum..ileride küçük bir prefabrik koyup, haftasonları doğal yaşam fırsatı olarak kullanabilirim.
özetle, fiyatı ve lokasyonu uygun olmak koşulu ile tarla yatırımı tam manasıyla uzun vadeli yatırımdır.
Aslında değişmez kuraldı...uzun vadede yavaş yavaş kazanmak yerine, kısa sürede çok kazanmak istiyorsan, bu iş kumara dönüşüyor...kumarda ise kazanma şansın en fazla %10 dur...ben piyango bileti bile almam, iddia bile oynamışlığım yoktur...ben kazanma ihtimalim düşük olan şeye para yatırmam.
bir ara sormuştuk, %10 ihtimalle %80 kazanmak mı? %90 ihtimalle %10 kazanmak mı? ben hep getiri az olsun, ama ihtimali yüksek olsun derim.
Forum da yazan arkadaşlara teşekkür yazımdir
ASELSAN trenin de değil isem burada yazılanları sorgulayıp hak vermemdendir. Burayı takip etmiyor olsa idim bugün stres için de bir gece yaşar yarın için hep umut ederdim.
ASELSAN a çağıran arkadaşlar bütün forumlar da yazdılar yerli oto zadecileri çağırdılar gelin zararinizi kurtarın diye inşallah bir tokatta ASELSAN dan yemezler.
Yarin belki ASELSAN 50 TL yi geçebilir olsun bugün benim kafam rahat
Hepinize teşekkürler
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yarın bir sıkıntı çıkmasa borsaya veda ediyorum. geçmişte aselsan kazandırmıştı artık zararına da katlanacağız yapacak birşey yok. şimdilik hafif artıdayım zaten yine. türaş ve hektaştan zarara düşmeden kaçtık ama bu sefer noldu anlamadım. zararda değilim yanlış anlaşılmasın ama kardan zarar çok. ülkemizde yatırımcı sayısı az ve borsaya küsenler fazla. yakın geçmişte icbct kront sasa ve hatta tüpraş ne olduysa aselsan da onların durumuna düştü yatırımcı açısından malesef. tabi en az zarar yapan aselsan aralarında. hisse isterse -10da açsın geçmişte kazandırdığı kar için çıkış yapıp gitmeyi düşüneceğim ben total e bakarım. tabiki yazılanlar ytd. ama bu iş ülkede malesef yorucu. selametle.
"Yarin belki ASELSAN 50 TL yi geçebilir olsun bugün benim kafam rahat
Hepinize teşekkürler"
işte bu dostum tebrik ederim.
Hemen ilk curcunada pes edecekseniz nasıl uzun vadede rahat emeklilik hayali kuruyorsunuz?
Yahu Lehman Brothers battığı zaman biz iki taban yemediğimiz günlere şükür ediyorduk. Bunlar o fırtınaların yanında üfleme bile değil.
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dudu abi Warren baffet gibi helal olsun
Türkiye 10 yıllık tahvilleri %12 ile rekor seviyelerde. Uzun vadeli tahvile yatırım planlıyorum. Emeklilik planında uzun vadeli tahvilin yeri nedir? Sizce faizler daha ne kadar yükselir? doğru alım yeri ve zamanı nedir? fikirlerinizi paylaşabilir misiniz?
uzun uzun yazılabilir aslında ama türkiye ekonomisi genel olarak düşünüldüğünde tahvil iyi bir yatırım aracı bence.
en azından iyi kötü paranın değerini korur, kriz ve fırsat zamanlarında hisse alımı için ek kurşun sağlar.
misal %80 hisse, %20 likit veya tahvil sepeti yapılabilir.
Ben prensip olarak tahvile yatırım yapmıyorum...boştaki param likit fonda...onun getirisi de tahvilden çok farklı değil...ben tl mevduat ya da bono yerine uzun vade yatırım olarak eurobond tercih etme taraftarıyım....paramın tl de kalacak kısmı için hisse senedi, tarla yatırımı düşünürdüm.
bu tamamen kişisel bir bakış...yoksa portföyün tl de kalacak kısmı için tahvil yatırımı da olabilir tabii ki.
ben de bir beyaz yakalı olarak topiğe yazmak istedim..ben 60 yaşında emekli olacaklardanım..işe yeni başlayanlara üzülmek yanında kendime de üzülüyorum..yatırım en büyüğü kendimize yapılan yatırımdır diye düşünüyorum..aileden kalan maddi bir şey olmayınca elde de ciddi iş yapacak sermaye olmayınca en önemli sermaye kendiniz oluyorsunuz..deneyiminiz,kendinizi yetiştirmeniz,alacağınız lisanslar vs örnek verilebilir..ben bankacı olarak meslek sahibi olmadığımı düşünüyorum..banka beni kapının önüne koysa mesleğim yok demektir..o nedenle kendinize yatırım yapın gençler..
Aynen, bunun bilincinde ne kadar çok beyaz yaka olursa, o kadar trajedi yaşanır ileride...teşbihte hata olmaz diyelim, ben de bir beyaz yaka olduğum için lütfen kızmayın...ben beyaz yakayı evde beslenen köpeklere benzetiyorum...gençken el bebek gül bebek, yediği önünde yemediği arkasında..ama yaşlanıp ölümü yaklaştığında kapı dışarı ediliyor bu canlılar...sokakta ne yapar, nasıl yapar..tüm yetenekleri körelmiş, hazır yemeye alışmış...sokak köpekleri arasında nasıl ayakta durur, üstelik yaşlanmış..genç olsa bir şekilde mücadele ederdi.
bu örneği lütfen yanlış anlamayın, bunun bilincinde olarak, kendinizi geliştirin..günün birinde kapı dışarı edileceksiniz, çok az beyaz yakanın yasal emeklililk süresine kadar mevcut kurumlarında çalışma fırsatı olacak.
Baştan sona okudum epey zamanımı alsa da çok faydalandım, bilgilendim. Verilen linkleri de okumaya çalıştım.
Önce başlık sahibine sonra tecrübe ve görüşlerini paylaşanlara teşekkür ederim.
Genç arkadaşlara özellikle forumda paylaşılan tecrübeleri dikkate almalarını tavsiye ederim.
Seviyeli bi forum bulmak kolay değil, takip edeceğim.
Aselden uyarılarınız sayesinde zamanında çıkmışım.
Biraz denk geldi aslında. Yani benim uyarımdan sonra %10-20 daha gidebilirdi. O zaman da bizi kazançtan ettin diyen olmazdı umarım. Zaten bizim burada alın ya da satın deme şansımız yok, tercihte etmem zaten. Sadece bir örnek üzerinden genel bir gerçeği hatırlatmak istedik.
Bugün de %10 eksi açtı, bir ara %15 oldu..şu an %6 eksi...buradan anlıyoruz ki bir süre bu hissede işlem yapmak uzun vade yatırımcı için uygun değil.
Bazı hisseler 1 aylik ve 3 aylik performanslarda eksiler görünmeye başlandi ama yillik fiyat artişlari yinede çok yüksek
Şimdilik BRISA ve ARCLK toplamaya devam günü gelince firsat bulur hisse degişimlerini yapar portföyü dengeleriz https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b88e0012a2.jpg
bu yazdığınız sadece beyaz yaka değil aslında neredeyse herkes için geçerli fakat ya çoğu kimse görmek istemiyor ya da görse de elinden birşey gelmiyor.
otomasyon, yapay zeka, robotlar anahtar kelimeler...
üretim tarzı işleri geçtim insan kaynakları ve hukuk gibi bölümlerin dahi robotlar çalıştırılmasından bahsediliyor
Bir de eskiden 45-50 yaşlarında emekli oluyordu insanlar, yaşam süresi de nispeten kısaydı, ortalama ömür 65 filandı...şimdi hem emeklilik 65 oldu, hem de ortalama yaşam 75 sene....50 yaşında işten çıkarılan bir işçi(beyaz ya da mavi yaka farketmez)...15 sene birikimlerinden idare edip 65 yaşına varmalı...sonrada emekli maaşıyla idare edebilmeli...Allah kolaylık versin.
Üstelik sigortası düşük gösterilip, tabandan yatırılmış ise, emekli olunca eline günümüzün parası 1000 filan geçecek...bozdur bozdur harca!!! :(tavandan yatan biri ise 4000 filan alacak...ne kadar ekmek, o kadar köfte sistemi...daha adil, ama insanlar bu sistemin henüz farkına varmış değil..hala eskisi gibi en düşük ile en yüksek arasında 1,5-2 kat fark olacak sanıyorlar).
Çalıştığınız banka farketmeksizin tefas üzerinden de alım yapabilirsiniz. Kardan %10 stopaj var.
MI 4W cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir kaç satır yazdığim forumlarda olurda benden etkilenmiş arkadaşlar varsa onlar için aciklamamdir. (İnşallah kimsenin kararında etkim yoktur)
İçinde bulundugumuz bir kaç ayın mesleği ekonomi yada broker olan şahıslarin islem yapacak dönem olduğunu öngördüğümden borsaya ara verip nakitte kalma kararı aldım.
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Vicdanımi rahatlatmak için yazdım
Bana bu forumda okuduklarimdan kaybetmemenin de borsa da kazanmak kadar iyi ve doğru bir olgu olduğu fikrini on plana çıkaran felaket tellalarına( bazıları için) da teşekküru borç bilirim.
Teşekkürler
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Konuyu yavaş yavaş okuyorum, konuşulduysa gözden kaçırmış veya daha o kısma gelememiş olabilirim ancak kısa sürede köşeyi dönmek gibi bir hedef olmadığı ve uzun vadeli birikim düşünüldüğü için yurtdışı borsalarına yatırım nasıl bir opsiyon sizce? Tercih edilmiyorsa işlem maliyet(transaction cost) dışında bir sebebi var mı?
Teşekkürler.
Bu soruya ek olarak ayrıca iki sorum daha var; hedeflenen şekilde 50'li yaşlarda finansal bağımsızlığı kazanabilmek için şu anki şartları düşünerek borsada ne kadar parası olması lazım? Finansal bağımsızlıktan ne anladığımıza göre tutar değişecek olsa da yaklaşık bir şeyler konuşabiliriz sanırım.
Veya bir nevi tersten de sorarsak ve BIST30'u ele alırsak 50'li yaşlarda finansal bağımsızlığı elde etmek için 30 yaşında birinin tek seferlik alım yaptığını varsayarsak ne kadar bir yatırım yapması gerekirdi?
Bilmiyorum sorular reel dünya için biraz fazla mı teorik oldu ancak hedeflenen şeyin ne kadar ulaşılabilir olduğunu anlamlandırmaya çalışıyorum. Zira konunun başını okuyunca belli bir yaşın ardından beyaz yakalı olmanın ne kadar zor olduğunu farkettim, daha önce hiç bu açıdan bakmamıştım.
Bu sorunun cevabı için öncelikle, sizin yaşam standardınızın bilinmesi lazım. Giderlerinizi bilmemiz lazım(Mesela eviniz var mı, kiradamısınız yoksa ev kredisimi ödüyorsunuz, aracınız var mı, bir tane mi eşinizinde var mı, çocuklar kaç tane siz elliye geldiğinizde kaç olacaklar, nerede okuyacaklar vb...)
Önce bunları belirlemeniz lazım ki ne kadarlık alım yapalım sorusunu cevaplayabilelim.
Bunların yanı sıra yaşam tarzınızda önemli. Ne bileyim , ben yılda bir tatile gitmeyi yeterli bulurum, rakı balık isterim ayda iki. Siz 3 tatil istersiniz, şampanya havyar istersiniz bir başkası evde oturup "Yeteneksizsiniz" yarışması karşısında çiğdem çitletmeyi yeterli bulur.
50'li yaşlar, pek çok kişi için sorumlulukların ve dolayısı ile masrafların tavan yaptığı yaşlardır. Çok ince hesap gerekir.
Örneğin ben derim ki aylık 1500$ benim standartlarım için yeterli, siz dersiniz ki 3000$'dan aşağısı beni tatmin etmez.
Teşekkürler, 1500$'ı referans alıp konuşabiliriz sanırım.
Keşke bu hesaplar buraya yazı yazmak kadar kolay olsaydı. Ama değil.
Alım işininde kendi içinde bir sürü parametresi var. Birde yatırımcı tipine göre tercihler yine değişir. Benim söyleyeceklerimi bir başkası, o bir başkasının söyleyeceklerini de bir diğeri beğenmeyebilir.
O yüzden bugün alsak ne kadar almalıyız sorusunun cevabını, size burada fikir veren tüm arkadaşların fikirlerini değerlendirip, kendinize uygun olanı uygulamalısınız.
Öncelikle ben kendi profilimin, gereksiz risk almayı sevmeyen profil olduğunu söyleyebilirim. O yüzden şu an sorunuzla ilgili ilk cevabım şu olurdu; eğer bugün otuzlu yaşlarımda olsam ellili yaşlarımda düzenli getiri sağlamak için tek seferlik büyük alım yapabilecek param olsa, borsanın bu seviyelerinden alım yapmam. Zaten tek seferde de almam ama neyse, soru tek seferlik alım üzerine kurulu, öyle devam edelim.
Diğer bir husus, asla ve asla BIST 30 ve en az 10 yıldır kesintisiz BIST30 içinde olmayan bir hissede almam. Öyle girip girip çıkmayacak. Düzenli temettü dağıtmayan, karını enflasyon üzerinde arttırmayan, hesap kitabı kanunlarla şeffaf bir şekilde takip edilme imkanı olmayan hissede almam. Ayrıca, şirketin karını düzenli arttırması önemli çünkü size dağıtacağı, vereceği kar payı seneler bazında artmazsa, olmaz.
Tüm bunları ortaya koyduğunuzda zaten BIST'te yatırım yapabileceğiniz 25-30 hisse kalır elinizde.
Bu kriterlere uyan İşC'ciyi ele alarak sizin sorunuza cevap vermeye çalışalım.
1- 1500X3,85(Dolar kuru) = 5775TL aylık, yuvarlayalım 6000TL aylık
2- 6000X12 = 72000TL yıllık kazanç hedefliyorsunuz demektir.
3- 2017 yılında hisse başı verdiği temettü 0,26TL. 2018 için enflasyon civarında artış öngörürsek 0,3 vereceğini varsayalım.
4- Dolayısı ile 240.000Adet hissenizin olması gerekir.
5- Bugünkü fiyattan yatırım yaparsanız (6,58TL) 1.579.200TL yatırım yapmanız gerekir.
Tüm bunlar sizin bugünkü kurlarda ve koşullarda İŞC ile 1500$'lık bir aylık getiri sağlamanız için geçerli hesaplar.
Şimdi biriside çıkıp diyebilirki arkadaş İŞYAT bundan daha fazla veriyor, onu al diye. Dedim ya yukarıda, siz gelecek fikirleri dinleyin, kararı kendiniz verin. İşYat kötü bir senet değil, benim yukarda saydığım bir sürü kriteri sağlıyor ama sermayesi sürekli eriyor, uzun vadede enflasyonun üzerinde sürdürülebilir karlılık sağlama olasılığı gün gittikçe azalıyor. Geçmiş, 7-8 yılda alanlar paralarının büyük kısmını geri aldılar, ama bundan sonrası muamma. Neyse, şimdi İşyat üzerine bir sürü polemik çıkacak ama peşinen söyleyeyim, senet bende de uzun süredir var ben sadece yeni gireceklere hitaben, girmeden önce bir kaç kere düşünmeleri gerektiğini söylüyorum ve bu senet üzerinden gelecek polemiklere girmeyeceğimide şimdiden belirtiyorum.
Ancak yatırım konusu yukarda 5 madde de açıklanan kadar basit deği elbette. Bu tip yatırım yapacak olan bir yatırımcı, aslında bizim gibi yüksek enflasyon ile yaşan her ülkedeki her yatırımcı, mutlaka maliyet, enflasyon hesabı yapmayı da bilmeli. Bu forumda, X tarihinde yatırdığı paraya karşılık her sene aldığı temettüyü %100 getiri zanneden bir sürü kişi var. Bilmeyen bu işlere girmemeli. Geçen yılki 100 TL'nin satın alma gücünün bu sene 87-88 TL olduğunu bilmiyor veya biliyor da hesaba katmıyorsa bir yatırımcı, zaten hayat standardını uzun süre koruyamaz. Yani o 1500$ bu sene olur seneye olmaz, çünkü sizin temettü geliriniz veya hisse alım satımından kazandığınız gelir TL cinsinden.
Aksi takdirde hesap, Temel'in "Ben benzin zammından hiç etkilenmiyorum çünkü hep 100TL'lik alıyorum" demesine benzer.:)
Bu hesapları da yapalım derseniz, bu burada yazışmakla olmaz. En azından ben yazarak anlatamam, çok uzun iş. Anlatacak birisi varsa forumda, size yardımcı olsun.
Selamlar.
Bence yazidaki su hesaplama cok onemli ve herkes icin gecerli diyorum.
https://www.quora.com/How-much-money...d84a&srid=1B3w
Syg,