Bu günkü kapanışa aklı eren oldu mu? Hayli yükseldi son işleme göre. Haber filan?
Printable View
Bu günkü kapanışa aklı eren oldu mu? Hayli yükseldi son işleme göre. Haber filan?
Credit in satışının büyük ihtimal bittiğini bilen birileri
pandemi sürecinde siber güvenlik ...
dergnin uzun bir çalışma olmuş...
https://online.fliphtml5.com/kfal/neiy/#p=19
Kapanışa 10 dakika civarı müthiş hareketler olmuş ,Kısmen katkım olduysa ne mutlu bana.
3 üniversiteden daha uzaktan eğitim kararı
https://www.birgun.net/haber/3-unive...-karari-314389
https://www.dunya.com/gundem/saglik-...-haberi-480543
Uzaktan eğitim ,uzktan çalışma e-ticaret daha önce bunları 2 ay önce dile getirmiştim, Lütfi Beyde aynen bu söylediklerimin yaygınlaşması ile PAM daha da önemli hale geldi dedi...
üstüne ortaklık ve satınalma dedi ..
Deraka partner'ımız sağolsun PAM ürünü olarak BeyondTrust kullanıyormuş :)
https://www.dereka.com.tr/sistem-guvenligi/
Netaş partner'ımızdan sonra bir darbe de bunlardan.
İşte dünyanın en zengin kadını! 50 yaşında 66.4 Milyar Dolar serveti var
gel bacı servetinin yüzde 1 ile yani 600 miyon dolarla 10 tane kron şirketi alırsın , hazır ortaklı ve satınalmaya da açık hale geldi kron şu an
http://www.patronlardunyasi.com/habe...eti-var/239861
Hani mahalle bakkallarına toptancılar gelir ya. Şöyle bir ürün var, dursun rafta falan diye binbir laf döker, satılınca ödersin falan der. Bakkal da binbir nazla tamam, bırak oraya der. Kron'un partnerlik işi de buna benziyor sanırım. Onlarca partnerin herbiri yılda bir satış yapsa müşteri sayısı ve ciro nerelere varırdı şimdiye dek.
Arkadaslar simdi bu konuda benim dusuncem su.
Partner dedigimiz oldu sadece tek bir urun bazinda satis yapan biri tuzel kisilik degil.
Kront urunude satar, beyondtrust ta satar cyberark ta satabilir.
Bunda fiyat, performans, entegrasyon, teknik destek vs. bir suru secenek olabilir.
Musteri olarak bir kurum geldiginde, kendisine en cok uyan urunu satin alir.
Mesela ben musteri olsam Yerli olan, makul fiyatli teknik destegi en iyi veren urunu almak isterim.
Bende kendi capimda urun tedarigi yapiyorum baska bir sektorde , baktigim kriterler degisir.Bazen entegrasyon on plana cikar bazen fiyat one cikar
Partnerde tek urunle satis , sureklilik acisindan sorun teskil etmemesi acisindan degisik firmalarin urunlerini satisinda sorun olmaz bence.
Sadece Netas ortak oldugu firma yerine baska urunleri yercih ediyorsa bence o buyuk sikinti.
Netasinda bir numarasini goremedik ama neyse.
Ytd.
ASUS_X00QD cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
100 milyon liralık Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruldu
Kurulan fonun yatırım yapacağı alanları da sıralayan Bakan Varank, "Bu fon, bilgi ve iletişim teknolojileri, oyun, finans, siber güvenlik, mobilite, tarım, sağlık ve enerji alanında büyümeye hazır hale gelen şirketlere yatırım yapacak. Daha özet ifade etmek gerekirse, bu fon sivil teknolojilere odaklanacak" bilgisini paylaştı.
Tabi bununla birlikte, biyoteknoloji, yapay zeka, siber güvenlik, mobil uygulamalar gibi alanlarda da ciddi potansiyelimiz var. 2023'e kadar en az 10 TURCORN çıkaracağız derken, biz kendimize bu potansiyeli baz aldık" şeklinde konuştu.
Bakan Varank, TURCORN adaylarını tespit ederek, özel bir program kapsamında büyümelerini teşvik edeceklerini söyledi.
https://www.bloomberght.com/100-mily...uruldu-2263733
Reis inde röportajinda sitem etmisti biraz.
Bu haber iyi oldu Sn.lionnes.
Ytd.
Bakan Mustafa Varank, Teknoloji ve İnovasyon Fonunun yatırım sözleşmesi imza çalışmalarında da son aşamaya geldiklerini ve yıl sonuna kadar bu fonu da aktif hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
https://www.bloomberght.com/100-mily...uruldu-2263733
Daha bu fon da var sırada :)
Partner üzerinden yapılan satışlar konusunda hemfikiriz Sn.Yıldız Tozu. Kron gibi global ölçekte bir şirketin de yüzlerce müşteriye yaptığı satışları partnerler üzerinden yapıyor olması elbette ki bir gereklilik. Ancak söylemek istediğim şey; partnerler üzerinden satış yapıldığında, müşterinin ürünü tercih etmesi için Kron'u ve Single Connect'i daha önce duymuş olması, ürünlerin diğerlerinden daha uygun fiyatlı ve/veya daha kaliteli olması, kullanım kolaylığı bulunması gibi birçok kriter bulunduğu gibi; partnerin de sattığı onca ürün arasından Kron'un ürünlerini tavsiye etmesi için ürünün iyi referanslarının olması, önceki satışlardaki müşteri memnuniyetinin yüksek olması, satıştan elde edeceği komisyonun yüksekliği gibi etkenlerin önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu sebeple, ürün fiyatının daha rekabetçi olabilmesi için verilen teşvikler oldukça önemli. Bilinirlik açısından ise ulusal kanallarda, ekonomi ve teknoloji programlarına konuk olmanın, hatta televizyon ya da internet reklamlarıyla Kron'u ve ürünlerini tanıtmanın da sektörde bilinirliğin artırılmasında faydalı olacağını düşünüyorum.
Ayrıca Sn.lionnes'in paylaştığı haberde "Bu fon, bilgi ve iletişim teknolojileri, oyun, finans, siber güvenlik, mobilite, tarım, sağlık ve enerji alanında büyümeye hazır hale gelen şirketlere yatırım yapacak." cümlesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta Kron çok da büyük olmayan, global bir şirket olma yolunda hızla ilerleyen, bu konuda potansiyeli bulunan, yani büyümeye hazır olan milli bir şirket. Maddi olarak verilecek teşviklerin haricinde böyle bir fonun vereceği destekle oluşacak sinerjinin en azından yurtiçi satışlarda büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.
Genel resme odaklanacak olursak; Sn.Lütfi Yenel'in "Müşteri kaybımız yok, bu yıl satışlarımızın geçen yılın üzerinde olacağı kesin." cümlesi, temkinli bir duruşla söylenmiş bir cümle değilse, geçen yılki cironun geçileceğini ancak son yıllardaki yüksek büyüme oranlarının yakalanamayabileceğini düşündürdü bana. Aynı soruya %30'luk yıllık büyüme hedefimizi bu yıl da tutturacağız şeklinde de bir yanıt verilebilirdi. Öte yandan da müşteri kaybının olmadığının belirtilmiş olması sayesinde yurtiçi cirosunda küçük de olsa oluşacak bir artış, yurtdışı satışlarında ise en az %50'lik bir artışla birleştiğinde yıllık ciroda tatmin edici bir artışa karşılık gelebilir. Ya da bu cümleler temkinli kurulmuş cümleler olup, pandemi sürecinin etkisiyle büyük bir hasılat artışı da karşımıza çıkabilir. Pandemiye rağmen mi yoksa Sn.lionnes'in dediği gibi pandemi sayesinde mi? Esas soru bu sanırım.
2017 hasılat 27,4 mn,
2018 hasılat 33,6 mn,büyüme %22
2019 hasılat 55,8 mn,büyüme %66
Ciro arttıkça bu büyüme rakamlarının zamanla düşmesi elbette ki normal ancak şu anki ciro rakamlarına göre yukarıdaki büyüme oranları gayet yeterli bence.
Sayın Forza korfez , Bu fon krona tam uyuyor aslında.. siber güvenlik, büyümeye açık , yerli ürün vs ... şimdi asıl soru şu? Bu fondan yararlanmak için kron bizzat başvuru yapabilir mi yoksa fonu yöneten kişiler mi şirketleri belirleyecek acaba bilginiz var mı ? yatırımcı ilişkilere de sorulabilir bu soru aslında...
Hiç bilemiyorum Sn.lionnes. Sonuçta yıllar öncesinden hak kazanılmasına rağmen faydalanılıp faydalanmadığını dahi bilmediğimiz bir Soft Away teşviği söz konusu. Kron'un bu ve benzeri teşviklerden faydalanması elbette ki çok önemli. Bu durum, alınacak maddi destek sayesinde oluşacak finansal katkının yanısıra, Kron'un yurtiçi satışlarda tercih sebebi olmasını sağlayabilecek bir gelişme olacaktır. Ancak başka bir yerli ürün ve şirket kazanırsa bu teşviği bu durumda da oluşacak rekabet satışlarda olumsuz bir etki yaratabilir.
Sayın Forza korfez en iysii yatırımcı ilişkiler sormak en net bilgi ordan gelir
En net diyorsunuz[emoji848][emoji848][emoji848]
Bir mail atin Sn.lionnes.
Dusuncelerinizi yazin buraya.
Mail sonucunda ben ne sormustum aceba gibi bir dusunceye gecip, neyse en azindan yanit verdiler e donuyor olay.
Yabancı, bilançodan sonra ciddi satışa geçtiğinde -3 sene önceki CITI'nin 14-16 aralığından satışını ve ardından 2 sene 8-10 aralığında beklediğimizi gözönüne alarak- ben de ilk defa portföyümde KRONT'un ağırlığını azaltmıştım. Çünkü CITI'nin çıkışı, aynen o zaman olduğu gibi usulca idi, hissenin fiyatını düşürmüyor, düşük fiyattan malı elden çıkarmıyordu. Yukarı gidecek havası veriyor ama her gün az az düşüyordu. Ayrıca bizim küçük yatırımcı yüzeyselcidir, kötü bilanço ile kısa vadede düşecek olması bana göre kaçınılmazdı.
Yine hatırlarsınız, o zamanlar, Lütfi basına çıkıp büyük büyük konuşuyordu, Amerikayı sarsacak ürün, 6 sene sonra olacak Katar Dünya Kupasına sanki kesin ürün satacakmışız gibi konuşmalar.
Bunları birleştirince insan ister istemez pireleniyor. Acaba çıkması gerekenler, yeteri derecede çıkamadılar da o yüzden mi bu zorlama ekrana çıkmalar diye düşünüyor. Malum, hissenin yukarılarda olduğu dönemler haricinde adamı ekranda neredeyse hiç görmüyoruz.
Bu şekilde düşünmek gayet normal. Ben bunları bilerek, yani riskleri bile bile, sayın kafkas satarken depoyu full'edim, hatta bir miktar da lotum artmış :) Kendi kararımdır, ilk durumun olması durumunda kimseye bağırıp çağırmamam lazım.
Şimdi, almama sebep olan karşı tezlerime geçeyim.
1- CITI, evet, o zaman 14-16 aralığından satış yapmıştı ve sonra hisse 8-10 aralığında düşmüştü, ama 3 sene sonra da adamlar 20 küsürlerden girdiler. Şimdi 14ten satıp 3 sene sonra 24'ten giren, karda mıdır tartışılır. Yani bunlar da belki normal risk alan yatırımcılardır, her zaman isabet edemeyebilirler. Nitekim, belki de 3 sene önce olduğu gibi bilançoya yatırım yaptılar, iyi bir bilanço ile uçacağını varsayıp, vurgunu vurup yine yukarıdan satacaklardı, ama bilanço kötü gelince vazgeçtiler.
Diğer taraftan, yabancı yatırımcı aynı yabancı ya da yabancılar da olmayabilir.
2- CITI'nin çıkışı o zamankine benzese de tam benzemiyor. Bu sefer çıkışı çok göstererek yapıyorlar. O zaman daha usulce idi. Bu sefer yukarı çekip sonra çıktıkları çok aşikar, 3 sene önceki harekette bu sezinlenmiyordu.
3- Lütfi, bu adamlar kolay çıksın, ellerindeki malı tamamen boşaltsınlar diye konuşuyor olabilir mi. Elbette bu ihtimal mevcut ancak ben şirketin reklamının yapılması zamanının gelmesine bağlıyorum. Adam resmen, ulusal bir kanalda, muhtemel alıcılara davetiye çıkardı. Aracı kurumlara para ödemeden, ilk ağızdan durumu nakletti. Böyle bir niyetinin olduğunu, önceki senelerdeki genel kurul toplantılarında da saklamıyordu ancak küçük dairede, ve onların iletebildikleri kişilere, ancak 2. ağızdan ulaşmıştı bu durum. Şimdi, resmen, gelin konuşalım diyor.
4- Kron'un satışları, bilgisayar satar gibi hemen olmuyor, birileri almaya karar verdiğinde, bunun altyapı çalışmaları, test çalışmaları aylar alabiliyor. Yenilemeyen hemen kesiyor ama birileri almaya karar verdiğinde bu hemen satışa dönüşmüyor. O yüzden bilançodaki düşüş de anlaşılabilir. Kaldı ki, bunların tekrar yerine geleceği söylendi. O zaman, CITI'nin bu çıkışı anlamsızlaşıyor. Peki biz onlardan daha mı akıllıyız, bu kadar basit bir şeyi onlar göremeyecek mi, Türkçeleri mi yok, Lütfiyi izlemediler mi..Ben onların uzuncu olmadıklarını düşünüyorum. Daha kısada daha ciddi risk alan insan ya da insanlar. Zaten takaslara bakarsanız, son 2 ayda ciddi giriş yaptılar, bir risk aldılar, bu hissede bu sefer tutmadı ama başka hisselerde tutturdularsa -ki bir çok bilişim bilançoyla ciddi primlendi- o zararı çıkarmışlardır. Zaten çok da zarar etmediler.
5- Ekim ayında gerçekleşecek olan, Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansında Platin sponsor olunması bence çok anlamlı. Buradan bence çok ciddi bir beklenti içerisindeler. Zaten bu Kamu Digital Dönüşüm ile ilgili rapora bakarsanız, orada istenilenlerin çoğu, sanki bizim elemanlar tarafından hazırlamış, o derece uyumlu. Dolayısı ile ben, bu sene yurt içinde de şahsen artış bekliyorum. Buna, yurtdışında Lütfi Bey'in yüzde 50 artış bekliyoruz (yani 10 milyon eder) ifadesini ekleyince, ben şahsen geçen sene, beni tatmin eder dediğim rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum.
% 30'luk büyüme (hatta %35) 3-4 sene önceki faaliyet raporunda vardı. Geçen sene, bu sene için bir büyüme hedefi verilmedi. Halka ifade edilmiş yıllık bir büyüme hedefi yokken, durmadan, hedeflerimizi revize etmedik demelerine de gülüyorum ben. Faaliyet raporunda, 5 senelik hedef var.
6- Vakit çabuk geçiyor, 8 ay olmuş. Son çeyreğe 1 ay kalmış, son çeyrek satışlarının Aralık başı gibi kesinleşeceğini düşünsek, 3 ay kalmış. Eğer satışlar iyi olacaksa, bunun yansımasının gelecek seneye kalmama ihtimali de var.
7- Yeni kurulan fonlar güzel, ülkemize hayırlı olsun. "büyümeye açık" ifadesi Kron'a çok uyuyor. "ancak belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra rekabetçi olabiliyor ve piyasalara hitap edebiliyorsunuz" ifadesi de. Buradan ya da başka yerden, ortaklık ya da satın alma yoluyla, radikal bir büyüme yoluna gidilmeye çalışılacağını düşünüyorum. Her ortaklık, satın alınma başarı sonuçlar vermiyor, PAM alanında da örnekleri var, Cyber çok ciddi tekel.
Kron bu seviyelere kolay gelmedi. Batma riskleri taşıdı, ilk kurucu ortaklarından satmayan neredeyse kalmadı, yüzde 10lük payını yok fiyata Netaş'a satmak zorunda kaldılar. Şimdi isteyen karını revize eder, isteyen ağırlık azaltır, isteyense risklerini bile bile yola devam eder, yollar güllü çiçekli değil, engebelerle, dikenlerle dolu.
Kendi fikrim olup yatırım tavsiyesi değildir.
Düzeltme:
Kârı realize etmek olacak :)
Açıklamalara ve bilgilendirmelere çok çok teşekkürler. Var olasınız:bravo:
Sn.Usta yorumlariniz icin cok tesekkurler.
Yalniz yatirim yapmak yapmak ve kront ile dusunce gelistirmek bu kadar zor olmamali.
Siz ciddi bir birikimle yazmissiniz masallah. Forumda bu konuda ciddi potansiyeli olan insanlar var.
Benim kisaca soylemek istedigim su.
A hissesi vardi. 0 ( sifir ) yabanciyla 5 liradan 38 liraya gitti. Yani silmisim yabanciyi. Yabanciya cok takiyoruz.Olmazsa olmuyor ama olmadimi da oluyor.
Hisseyi ne diye aliyoruz Potansiyel var diye. Amac 100 bin yatirip 100 lira almak mi yoksa 10 bin yatirip 100 bin almak mi?
Burada su onemli, 100 Milyar dolarlik bir piyasada 2Milyar dolarlik bir pay icinde %1 pay alma hedefi var.
ilk 5 hedef.
Yapma potansiyeli var mi? Var.
Zor mu? Cok zor.
İmkan var mi? Reklam ve pazarlama satis destegi var.
Potansiyel alici var
Kendini kanitlamis mi. Evet
Referans guclu mu. Evet
Rakip kim ? Cyberark gibi devasa bir sirket.
Amerika pazarin girdik mi? Girdik
Simdi ben dusununce diyorum ki? Zor olmasina ragmen %1 almasin %0.5 pazar payi alsin bu bile devasa paralar ediyor.Bu lafin bilancolara girisini bir dusunun.
Onu gectim , organik veya inorganik bag..
Ya rakip bir sirket " Oglum siz bizim isimize tas koymayin gelin beraber calisalim" veya " ucuz fiyata sizi tercih edecek piyasalarda sizin urunu kullanalim" ortak calisalim derse?
Ben bunlara bakiyorum.Ha vadesi az olanlara, psikolojisi goturmeyenlere, kalbi olanlara, sinirli olanlara cok zor bir surec.
Ama bekleyebilene sabirli olana , bende olmadi cocuguma birakimcilara buyuk potansiyel
Ytd.
Söylediklerinize katılmamak elde değil. Açıkçası hisseyle ilgili olarak ben de aynı endişeleri taşımıyor değilim. Karın iki katına çıktığı efsane bilanço sonrasında da benzer bir fiyat ve takas hareketi olmuştu. Eylül-Ekim aylarında hızla artmaya başlayan bir Citybank takası, bu esnada hızla yükselen hisse fiyatı gördük. Güzel bir bilanço açıklanması ile de 3'ten 20 liralara yükselen bir hisse fiyatı. Fiyat artışının son dönemlerinde ise hızla azalan bir Citybank takası ve sonrasında ise 8 liralara kadar düşen bir hisse fiyatı.
2019 bilançosuyla ilgili olarak da yine güzel bir bilanço ve benzer bir fiyat hareketi bekliyordum açıkçası. Oldu da sayılır. Bilanço açıklanması ile 24 liraya çıkan bir hisse fiyatı gördük. Pandemi süreci olmasaydı, % 66'lık bir ciro büyümesi verisi kullanılarak hisse fiyatının çok daha yukarılara gitmesi muhtemeldi. Citybank takası da eş zamanlı olarak yükselmekteydi. Şu anda da öncekine benzer şekilde Citybank takası düşmekte.
Şirket de açıklamalar, KAP haberleri, televizyon programları vs. ile bu yükselişe ve belki de mal çıkmaya imkan veriyor gibi görünüyor. Her iki yükselişte de benzer bir durum mevcut çünkü. Sn. Lütfi Yenel Bloomberg HT'de konuşurken hissenin tavana gidip sonrasında aynı yere geri gelişini de gözden kaçırmamak gerekir.
Borsaya yatırım yapmak psikoloji işidir. Temel, teknik, takas analizi vs. herşeyin önünde gelir psikoloji. İnsanlar farklı farklı olsalar da benzer durumlarda genel olarak benzer tepkiler üretirler. Borsada spekülatör ve manipülatörler de yüzyıllarca bu yatırımcı psikolojini inceleyerek stratejiler oluşturmuş ve oluşturmaktadırlar. Aksi takdirde her şirketin ettiği ve etmesi muhtemel kara bakarak büyük paralar kazanılabilirdi. Şirketlerin PD/DD'leri 1 ya da 1'e yakın olurdu.
Bu durum bir yere kadar normal karşılanmalı elbette. Ancak son dönemde bu iş oldukça abartılmış durumda. Düzenli kar eden büyük şirketler rağbet görmezken, herhangi bir sebep yokken 10-20-50 katına yükselen hisseler mevcut. Borsada bir dönem bedelsiz furyası modaydı. Bedelsiz bölünen bir hisse 10-15 gün tavan çekerdi. Şu anda da bu moda belli ki.
Tecrübeli bir borsa yatırımcısı olduğumu düşünürdüm. Ama şu pandemi sürecinde büyük bir kazanç fırsatını kaçırmanın yanısıra lot sayım bile azaldı.
O yüzden sizin de belirttiğiniz gibi şu anki hisse fiyatı, Citybank takas durumu ve şirketin pazarlama politikası 3-20 yükselişindeki durumla benzerlik göstermekte. Ancak hisse fiyatı düşüş gösterirse ilave alım yapacak kadar nakit bulundurmakla birlikte hissenin bu fiyatı yatırım yapmak için uygun görünüyor benim için.
Sayın Forza, o pandemi dönemi, borsa tarihinde benzeri olmamış bir durum, bu şekilde sonuçlanacağını bilemezdiniz. O Mart haftasında, hisse fiyatı 1 haftada yarıya düştüğünde, ve ben aslında pandeminin yurt dışı gelişimini günü gününe çok dikkatli takip ediyor olmama rağmen, çıkamamıştım. Öyle bir hava vardı ki, korku filmlerindeki gibi, tüm dünya karantinaya alınacaktı. Paranın yarısı gitmişti ve artık çıkamazdım da. Ama ülkeler pandemi ile yaşamayı, bazılarını fedayı ve ekonomiyi devam ettirmeyi tercih ettiler. Neyse ki pandemi, Çin'de ilk çıktığında uyandırdığı korku kadar ölümcül değildi. Türkiye'de vaka yokken, tek vaka gelirse batarız vs söylemleri vardı, şimdi günde binlerce var. Neyse..nasip meselesi...tecrübelik bir durum değil bence..benzeri yok çünkü..
Sayın Yıldız tozu 2 milyar dolarlık piyasadan 5 sene içinde yüzde 0,005 pay alsa devasa paralar etmez hesabınız yanlış sanırım...
2 milyar dolar çarpı 0,005
10 milyon dolar yapar ...
5 sene için 10 milyon dolar hedef ise ben beklemem şahsen .... yani hesabınız yanlış :)
5 sene için 3 milyar dolar pam piyasası oluşacaksa Kron da burdan minimum yüzde 1 alacağı için ..
yani minimum 30 milyon dolar satış hedefi var Lütfi Beyin o da Sadece Pam piyasasından..
dikkat ettiyseniz bir telekom çözümünüde global pazara satacağız dedi ordan da bi 10 milyon dolar gelse etti 40 milyon dolar..
5 sene için 40 milyon dolar hedef için beklenir :)
ortaklık , satınalma, covid 19 sebebiyle artan Pam siber güvenlik önemi de var daha...
Evet etmiyor Sn.Lionnes.
Nasıl gaza geldiysem demek ki :)
bir kaç sıfır fazla atmışız :)
ytd.
Kısmette yokmuş. Sağlık olsun. Daha önce de Aslan Çimento bedellisinde bulunmuştum. Bölünmemiş haliyle yaklaşık 150 lira maliyetli epeyce hissem vardı. Rüçhanlar açılmadan eski hisseler 190 lirayı görmüştü yanlış hatırlamıyorsam. Rüçhanlar açıldığında da 75 liralara kadar taban taban gitti. Eskileri 150'lerden, rüçhanları da ilk satış fırsatı verdiğinde satmış olsaydım 5-5,5 kat kazançlı olacaktım. Ama zamanında satmayıp 29 liralardan sattım hepsini. Sonra yine 70 liralara çıktı hisse.😞 1'e 2 kazandım evet ama çok daha fazlasını kazanmayı da çok kolay bir şekilde kaçırdım. Ancak o dönem öyle bir hava vardı ki, 10-20-30 katına çıkacak diye bekliyordu herkes. Şirketin değeri birkaç milyar lirayı bulmuştu. Şirketle ilgili KAP'a düşen her habere tavan oluyordu hisse. Bölünme öncesi %20'lik marjda üste 10 tavan, sonra 11 taban gördüm hissede.
Netaş bölünmesinde de hissedeydim.140 liralarda o kadar uzun süre oyalandı ki hisse. Hergün 139-141 arasında sıkıcı seanslar. Sonra elimdeki hisselerin bir kısmıyla trade etmeye başladım. 1-2 lira marjla gün içinde alıp satıyordum. Sonra bir akşam bedelsiz haberi düştü KAP'a. Hisse tavan serisini 196 lirada bozdu. Trade ettiğim kısmını ancak o fiyattan hisseye çevirebildim. Tabi daha az lotla. Sonra 320 liralardan satmıştım. Tabi bu tepe fiyatlardan alıp yıllarca satamayan insanlar da çok. Aslında çok kolaydı borsa o dönemler. Bedelsiz potansiyeli olan şirketler belliydi. Birini ya da birkaçını alıp beklemek yetiyordu. Ama buna rağmen büyük kazançlar elde etmek kolay değildi. Oluşturulan psikoloji yüzünden. Çıkmıyor bu hisse satayım ya da çok kazandım ama daha çok yükselecek bu hisse, bekleyeyim havası oluşuyordu hisselerde.
Sonra Ege Endüstri vardı elimde 90 lira maliyetli. Rakamları hatırlamıyorum ama hisse başı 20-30 lira karlarla 6-7 defa alıp satmışımdır. Sonraki büyük düşüşünde ise karımın büyük kısmı gitti. Hiç dokunmasaydım aldığım temettülerle maliyetim sıfıra inmiş olacaktı. Hisse de şu an 700 liranın üzerinde. 2009 yılında 9 liraydı bu hisse. Ama kaç kişi 9 liradan Ege Endüstri gibi bir hisseyi o fiyatlardan alıp senelerce tutacak kadar öngörülü olabilir ki? Sadece bir hisseyi alıp uzun süre beklemek de para kazandırmayabiliyor çok zaman. Bir arkadaşımda yüklü GSaray hissesi vardı. 10 yıldan uzun süredir tutuyormuş. Sayısız bedelliye katılmış bu sürede. Pandemi düşüşünde zararına sattı.
Pandemi döneminde dünya ekonomisi durdu. Boeing, Renault, THY gibi devler yok fiyatına indi. Tüm hisseler aralıksız düşüyordu. Nerede durulacağında belirsizdi. Dünyanın sonu gelmiş gibi bir algı vardı. Ne kadar süreceği de belli değildi. O yüzden satma kararım yanlış değildi elbette. Sattığım fiyat da çok kötü değildi. Ancak sonra 11 liralara düştüğünde elbette alınabilirdi yeniden. Ancak o zaman da yeniden 8'ye 5'e hatta 3'e düşmeyeceğinin garantisi yoktu. Şu borsa fenomenleri de dilinden düşürmedikçe Kron'u
11-12'den de olsa almak gelmedi içimden.
O yüzden psikoloji hemen hemen herşey demektir borsada. Örneğin Isaac Newton'un borsada batış hikayesi oldukça ilginçtir bu konuda. Borsada ihtiyaç duyulan şeyin zeka olmadığının ispatıdır.
Zarar ettiğim hisseler de var borsada elbette. Tektu'da epeyce zarar etmiştim mesela. Bekleseydim onda bile epeyce kar edebilirmişim. Ama Tektu uzun süre tutulacak bir hisse değil tabi ki. O yüzden, Kron'u en iyi fiyattan aldığımı düşünmüyorum. Düşebilir elbette. Zaten bir hisseyi en dipten almak şans işi. Ancak bir şirketin yönetim kurulu başkanı hisseyi küçük yatırımcının kucağına bırakmak için televizyonda program program geziyor, hedefler koyup gerçek olmayan alım satım hikayeleri uyduruyorsa fiyat kaç olursa olsun satar çıkarım zaten. Borsada her ihtimali akılda bulundurmak gerekir ancak şimdilik Kron'un satışlarını artırmaya yönelik bir reklam olarak yorumluyorum Sn.Lütfi Yenel'in açıklamalarını.
Newton olayı ilginçmiş, hiç işitmemiştim :)
Hisse 1720'de 1 senede 10 katına çıkmış, ertesi sene içinde 15te birine düşmüş.
Borsada batınca “Yıldızların hareketlerini hesaplayabilirim, insanların çılgınlıklarını değil.” demiş garibim.
Tüm dünya borsalarında dönen dümenleri ve ortalama borsa yatırımcısının davranış özelliklerini düşününce 300 yılda çok da birşey değişmemiş.
Borsada kaybedildiğinde ya da hayal edilen kadar kazanılamadığında avuntu olabilecek gerçek bir hikaye.😂
Borsa aslında o kadar zor olmamalı sadece strateji eksikliğimiz var bence.
Temel bilgiler teknik inceleme ve sağlam psikoloji ile stratejinizi desteklemek gerekiyor.
Bir strateji belirleyip kesinlikle uymak gerekiyor bence.
YTD.
3 yıl önce de 5 yıl içinde ilk beşte olacağız diyorlardı, şimdi de aynı şeyi söylüyor. Ne gelmez beş yılmış🤣🤣🤣... saha gerçeklerine bakmak lazım . Satış yaptınız mı satış? Bana bunu söyleyin yeter. Aynı şeyleri tekrarlamanın bi anlamı yok. Organik veya inorganik olayı önemli ama benim için. Bu arada sayın Usta hoşgeldiniz. Sizi görmek güzel 👍 Ytd...
satışları , yüksek arge ve pazarlamadan dolayı fknın yüksek gözükmesini geçtim , ortaklık ve satınalma için önümüzdeki dönem girişimimiz olacak demesi önemli .... bunun için bile beklenir :)
Bu doğru değil. Global hedef, ilk defa bu sene Şubat ayında Mete Bey'in bir videosunda telaffuz edildi. Mete Bey burada, 3 sene içerisinde ilk 5 PAM oyuncusu arasında yer almak istiyoruz dedi. (https://www.youtube.com/watch?v=e3bmrQSXnqM dakika 4:51)
Daha sonra bunu faaliyet raporunda 5 sene içerisinde şeklinde revize ettiler. Ben aradaki 2 seneyi, temkinlilik payı olarak görüyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Sayın Umut ve Sayın kafkas bu komik hareketlere ne dersiniz? Ytd
Günün sonu..
https://i.hizliresim.com/AVg8n1.png
Armada ne gitti arkadas[emoji848]