Bravo, kısa ama güzel bir analiz...
Enag tufeyi 4 cikarmis.aradaki farki bize elden odesin mb si.
Bu ay faiz artirmaz bunlar acaba stopaji sıfırlayıp 1 puan daha verirler mi 31.12 21 e kadar son kez.
https://twitter.com/ForeksTurkey/sta...736707109?s=19
Aklın yolu birdir.
Ben hiç malım kötü diyen manav duymadım. :)
Muteahhitler mevduatcilardan yardimmi istiyormus[emoji39]
Faiz dussun siz az faiz alin biz cebi dolduralimmi diyorlarmis[emoji39]
İhracatın %70 i kadar ithalat girdi var genellikle. Ancak bu ithal girdiler sadece kur ile fiyatlanmıyor, son 6 aydaki hrc, petrokimya ürünleri vb girdilerdeki artışları görmediniz mi? Yılbaşından bu yana %11 dolar , %7,4 euro artışı var. Asgari ücret %18 artmış şimdi sence kur düştükçe ithal girdim düşüyor diye ihracatçı sevinir mi?
Mesela kur düşüyor ama niye dün %15 sanayiye doğalgaz zammı geldi?
İhracatçının kurun düşmesine sevinmesi mümkün görünmüyor.
8-8,50 arasında ihracatçı karlılığa devam eder. 8 in altında ihracatçı da isyan eder.
Kur serbest piyasa koşullarında oluşmalı yöneticiler kuru belirlerse serbest kur sistemi olmaz zaten. 30 demesi değil kurun ne olması gerektiğini kimse belirlememeli. Kur iki ülke arasındaki enflasyon farkıyla oluşmalı.
Bence o kadar hassas bir durumda değiller.
Geçen ay kapı yaptırdım. Teslimi 2 ay sonra gelmek üzere Tanesini Haziranda 800 TL ye aldım.
Satıcı, 2020 aralıkta yani sadece 6 ay önce bunların 500 e satıldığını söylemişti.
Adamlar full ihracata çalışıyor.
İç piyasaya mal bile vermiyorlar.
Dolar 7 ye bile düşse bunlara dokunmaz.
Ki kapı dışa bağımlı olmayan çok büyük oranda yerli bir ürün.
Ülkede YABANCILAR İÇİN konut ucuz, tatil ucuz, üretilen sanayi ürünleri ucuz, işgücü nerdeyse bedava...
Evde kapı ve yer döşemelerini değiştirdim.
Kapı montajcının yardımcısı Afgan, PARKECİNİN Iraklıydı.
Hele oto sanayine gitsen tüm çıraklar göçmen...
Bizimkilerde 6 temizlik kadrosu için 13 bin kişi olarak iş arıyorlar...
Çelik kapı ise yaptırdığınız kullanılan girdilerin fiyat artışlarına bakmanızı tavsiye ederim size, mdf, sac ve boya. Bunlardaki artışlar ne düzeyde olmuş bir bakabilirseniz ne dediğimi anlarsınız. Normal kapı ise mdf ye ve ahşap boya fiyat değişimlerine bakabilirsiniz.
Ülkemizde döviz artışı ile fiyatı artan hiçbir ürün döviz düşünce eski fiyatına gelmiyor.
Son cümlenize örnek vereyim. mdf dediğimiz kapı üretiminin ana girdisi MDF nin üretiminde kullanılan ağaç ağırlıkla ithal gelir, mdf kaplama kağıtlarının tamamı ithaldir, mdf tutkal kimyasalları ithal ağırlıklıdır, mdf üretimi enerji yoğun bir sektördür, enerjinin üretimindeki yenilenebilir kaynaklar dışında tamamı ithal girdi ile çalışır.
(BOTAŞ), 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere sanayi tarifesinde yüzde 15,
doğalgaz santrallerine uygulayacağı tarifede ise yüzde 15 zam getirdi
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 4 milyar artmış.
TL değer kazandıkça (muhtemelen kamu bankalarına yatırarak) Dolara geçiyorlar...
Bankaların doların oynaklığına müdahale edecek rezervi artıyor.
Aman çırpındıkça aşağı çektiren bataklıklar gibi olmasın...
Doksan top mop yok hocam ortada aslında. Amacım inanın bu değil. Hepimiz aynı çalkantılı gemide fırtınalı denizde bir yerlere tutunmaya çalışıp gidiyoruz. Sonra da denize düşen birini görüp 10 dakika sonra biz de düşeceğimizi bile bile aa denize düştü diye seviniyoruz. Bu biraz garip.
Herkes iyi ya da kötü kendini kurtarmaya çalışırken insanların birbirleri ile yatırım konusunda bile ayrışması bana garip geliyor.
Hiçbir işte, yatırım aracında her gün, her ay düzenli olarak paranızın değerini koruyarak artı kazanç elde edemezsiniz.
Çıpa enflasyon ise bazen artı 10 puan kazanırsınız bazen eksi 5 puan.
Ancak hiç yapılmaması gereken, ekonominin o dönemki yanlış-doğru işleyişine kızıp ANA TRENDE ters şekilde hiç kazanamayacağınız bir enstrümana geçmek.
Şu ortamda yüzde 15 faizde verseler de dolara geçmem şahsen. (Gerçi benim ki uzun vadede yüzde 20 de sabit)
Dolara geçersem bana göre o yüzde 15 i de alamayabilirsiniz. Üstelik ana paradan da kayıp riskli olabilir.
Ha, konjektür değişir, seçimler biter o zaman tekrar düşünürüm. İşte o dönemde hala düşük faiz teklif edilirse dolara, altına, emlağa vs. geçebilirim.
DOLAR, DAHA AKŞAMA 8,28 lere geriledi. Sanki faiz düşüşünü satın alıyor gibiler...
1-2 ay önce yıl sonu dolar seviyesini yabancı-yerli 9 un çok üstünde tahmin ederken şimdilerde TV de 8,05 seviyesine gelebilir yorumu yapıyorlar.
Benim şahsi ATMASYON tahminim yıl sonu asla 8,50 üzeri olmaz. Bakalım tutacak mı?
Tdi 235 gelmis 800 beklenirken.dolar cortluyor.
geçir.com [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benjoda damping var....take off öncesi aksam pazarı....
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2018 de aldığım doların hala hammallığını yapıyorum zararın kapanması için doların 11 lira olması lazım heralde mesela 2013 de giren göbek atttı sevinçten :)
Virtue bey bizleri trolluyor galiba. :) biz de ona göre yazalım bari artık.
Para kolay kazanılmıyor "all in one" yapacak kadar kumarbaz değilim. O yüzden portföyün mutlaka bir kısmını döviz-altın vb tl dışı enstrümanlarda tutarım.
Burası Türkiye yarın ne olacağı belli olmaz. Rezervlerin ne durumda olduğunu unutmadan ayaklar yere basarak yatırım yapmalı
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Önceden derlerdi ki Avrupa’da bankaya 1000 Euro yatırıyorsun bir sene sonra 975 Euro alıyorsun. İnanmazdık bir insan niye böyle yapar derdik. Ama şimdi virtue beyi görünce inanır oldum. İnsanoğlu her şeyi yapar.
En azından Avrupalılar ne yaptıklarını alicengiz oyunları ile saklamıyorlar.
Bizdeki daha kötü. 1000 koyuyorsun, 1200 alıyorsun ama aldığın 1200'ün alım gücü geçen seneki 1000'liğin alım gücünden daha az. :D
Amerika bizden uyandı olaya şimdi onlar da bizim yaptığımızı yapıyorlar.
Ben öğrendim ki Amerika aslında büyük Türkiye.
Enflasyon 5% ama faiz 0%.
Biden faiz sebeptir enflasyon sonuçtur diye sayıklamaya başlarsa şaşırmam.
Kim diyor saklamiyor diye?
GER icin söyleyeyim, almanlar her daim enflasyon alti faiz almislardir gecmiste.
Faizler %8-%9 ken insanlar iyi faiz aldiklarini saniyorlardi ama, reel olarak daima enflasyon alti faiz vardi.
Göze hos geliyordu sadece. Benimde geliyordu acikcasi. Akillandik ama, erken mi ayri konu.
Insanlar genel olarak (özellikle yasli kesim) banka degistirmek istemez ve bankalarda bu olayi pasa pasa kullanir.
Aslinda artik degil ama, 2015-2020 arasi düsük faiz olsa da, düsük enflasyondan dolayi en güzel dönemiyidi burasi icin.
Almanya demişken, Almanlar fiziksel altına hücum etmişler.
https://www.bloomberg.com/news/artic...d-taper-threat
Bu hucum 2008 krizinden beri devam ediyor.
Dunya alamet sirket olustu fiziksel altin satan.
Hatta bazilari otomat koydu ATM gibi disariya.
Para ceker gibi pazar günü dahi para yatirip fiziksel altin aliyorsunuz otomattan.
Ayrica GER'de fiziksel altini 1 yildan fazla tutarsaniz kariniz vergiye tabi degil.