Durum böyle olunca Ali, Veli ve onun gibiler SPK'daki her türlü reforma karşı çıkacaklar çünkü onlar çarpık düzenden ve manipülasyonlardan nemalanıyor ve Allah bereket versin diyorlar.
Printable View
AEFES'in kurum bazlı yabancı hissedar sayısı 500 e yakın. Bunlara bir göz gezdirdim. Akla hayale gelmeyecek kurumlar, emeklilik fonları, öğretmenlerin yatırım fonları vs vs yatırımcı durumunda. Kurum başına yatırım meblağı ortalama 1 milyon dolar. Çok enteresan bir şirket bu. %33 ü halka açık, %24 ü InBev'e ait, %43 ü Anadolu Holdingin. İşin en güzel tarafı da imtiyazlı hisse olmaması. Halka açık olan kısmın %20 si yerli emeklilik fonları ile yatırım fonlarına ait (kabaca 20 şer milyon hisse var her birinde).
Aefesle ilgili güzel bilgiler veriyorsunuz ama bunları pek çok hissede görebiliriz. Takas, temel, kısmen teknik fena değil diyelim. Marka değeri ve fiyata yansımamış gizli değerler var ama Putin ve borçlar negatif etkide. Globalde bira şirketleri pek parlak gözükmüyor. Geçen sene bazı iflas haberleri de geldi ama daha çok küçük kapasiteliler.
Can alıcı bir nokta bulmak lazım, yakında hava fena bozabilir ve standart bir analizin gereklerini yerine getirmek yetmeyecek.
Bütün mesele zamanlamayı 3 aşağı 5 yukarı doğru belirlemeye yatıyor. Can alıcı noktayı kim kaybetmiş ki biz bulalım. Aşırı satış seviyesini doğru tespit edip negatif momentumun enerjisini yitirmeye başladığına kanaat getireceğiz. L şeklinde süregelen elbet U ya dönüşecek, bir ihtimal L nin yatay ayağının eğimi aşağı sarkabilir.
AEFES topiğinde benim mal pazarlamacı olduğumu söylüyorlar. Hisse 6 ay önce 300 lerdeyken,1 ay önce 240 lardayken mal pazarlamak aklıma gelmedi de 158 lere düştüğünde birden buna soyundum. Adamdaki mantığa bak.
Yakında KCHOL ü mercek altına alacağım. Biraz da onu konuşalım.
Tecrübeme istinaden konuşursam, satış dalgası başladıktan sonra tedavüldeki lotların kabaca 1.5 katının işlem gördüğü tarih genellikle dip bulma sürecinin başlangıcı oluyor. Mesela KCHOL de satış süreci Aralığın ilk haftası başladı. Tedavüldeki lot sayısı 700 milyon lot olduğuna göre Aralığın ilk haftasından itibaren 1.1 milyar lotluk işlem hacminin oluştuğu tarih dip çalışmasının başlangıç tarihi olacak.
Hocam, siz tanıdığım en ultra muhafazakar yatırımcısınız, sıfır riskli bir hisse bulmadan pozisyon açmayanlardansınız. Sizin borsada pozisyon açtığınızı hayal bile edemiyorum. Risk hayatın ayrılmaz ve entegre bir parçasıdır, bundan kaçınılması imkansız. En az 5 standart sapmalık mesela nükleer bir savaşın çıkması, Marmara bölgesinde 8 şiddetinde bir deprem gibi bir olay olmadan yani borsayı iyice göçertecek bir gelişme olmadan sizin borsaya gireceğinize ihtimal vermiyorum. Tahminimce siz tipik ve de klasik bir mevduat adamsınız, borsa size hiç uygun bir yer değil.
Borsada yatırımcılık konseptinin geçerli olmadsı için temettü veriminin risksiz yatırım enstrümanlarının getirileri ile rekabetçi hatta ondan daha yüksek olması gerekir çünkü hisse senetlerine yapılan yatırım yüksek risk taşır. Bu riski kompanse etmek için temettü verimi daha yüksek olmalıdır. Ama BİST için temettü verimi tamamen anlamsız bir rakam, rekabetçi olmaktan çok uzakta olan bir yüzde. Buradan çıkan sonuç, BİST'in bir yatırım ortamı olmadığıdır. Herkes bu gerçeği öğrensin.
Eğer BİST bir yatırım ortamı değilse o zaman spekülasyon ortamı demektir. Bu da kumar ile eşdeğerdir. Bu gerçeğin de altını çizelim.
Sonuç itibariyle BİST'teki tüm katılımcılar, sen ben hepimiz birer kumarbazız. Bütün mesele ne tip bir kumarbaz olduğumuzu doğru şekilde bilip ona en uygun kumar stratejisi ile masada yerimizi alabilmektedir.
Burada herkes treyderdir, sadece vadeler alım satımları tetikleyen nedenler dürtüler ve algılar farklı. Ayrıca bilgi seviyemiz tecrübemiz ve psikolojimiz icraatlarımzın motorudur.
Temettü, onu dağıtan şirketin "-ey ortak, bu parayı ben şu an işimde değerlendiremiyorum, al sen kullan" demesidir.
Temettü vermek yerine yatırım yapıp büyüyebilen şirket daha iyidir.
Bu büyüme hisse fiyatına ne ölçüde ve ne zaman yansır? O da psikolojinin alanı. Psikolojiye tesir eden de dünyanın, bölgenin, ülkenin o anki durumu ve gelecekle alakalı tahminlerimiz.
Bir hisse alıyoruz. Denizden, dağdan bayırdan değil, kendimiz gibi bir insandan, ya da insan tarafından yönetilen fondan. Biz almanın cazip olduğunu düşünürken, karsı taraf vermeyi düşünmekte.
Daha sonra biz satmayı, karşı ayak da almayı cazip görüyor.
Sonraki gelişmeler taraflardan birinin tahminini haklı çıkarıyor.
Diye düşünmekteyim.
TH hocam bence hepimizi düşünce yapılarımızda geliştirilmeye açık yanlar var.
YKB serüvenini inceleyelim. Kağıda yaklaşımın hiç de kumarbaz yada spekülatör gibi değildi. Uzun vadeli yatırımcı gibi düşünüyordun ama peşinen kısa vadeli yatırım zamanlaması koymuştun ve buna uydun. Entropi, momentum gibi göstergelere bakıyordun ama maliyetinin %12 altına indiği halde stoploss devreye sokmadın. Muhtemelen klasik yatırım felsefesinin ilkeleriyle kendini aksi yönde davranmaya ikna ettin, yani tecrübeye dayalı iç güdülerini dinledin ve zaman seni haklı çıkardı. Öte yandan kısa vadeli pozisyonlarımız zarara geçtiğinde dayanma gücümüzü sağlayan temel yatırım felsefeleri yükseliş başladığında pozisyonumuzu çabuk kapatmamıza da engel olabiliyor. Daha yüksek hedef fiyatta ısrar etmemiz bundan olsa gerek, elbette bunları gene temel bazı veri veya haberlere çıpalamayı da ihmal etmiyoruz. Kısacası kumarhane müdavimi olsak bile akşam eve döndüğümüzde elimizde kağıt-kalem, kasayı yenmenin matematiksel bir formülünü aramaktan kendimizi alıkoyamıyoruz.
Benim yatırım anlayışım genelden özele doğru inen ve uçtan uca kapatılmış analizlere dayalı hocam. Genel ekonominin ve genel finans piyasalarının seyrini kafamdan oluşturmam gerekir. Sonra bunun içinde herkesin gelecekte görebileceği ama henüz göremediği bariz fırsatlar ararım. Bu strateji ancak ekonomik büyüme dönemleri öncesinde işe yarar. Ekonominin küçüldüğü ve küçülmenin de sona yaklaştığı dönemlerde ise kelepir fırsatlar aramaktan başka yapacak bir şey yoktur. Sabırlı değilseniz bu dönemleri kaçırırsınız. Bir analiz süreci mutlaka mümkün olduğunca tam olmalı. Beklenen piyasa yönü, mukayeseler, en kötü durum senaryoları vs. en önem verdiğim konu ise yatırıma değer biçmektir. Klasik Grahamcı değer anlayışından ziyade yatırımcının çıkarına uygunluğu gözeten bir değerleme anlayışı.
Hocam bu yorumun klasik borsa yatırımı yaklaşımı olarak uzun yıllardır taraftar bulan bir görüş ancak zaman değişti. Zaten sen kendin cevabı vermişsin, siyah italikle belirttim.
Çin, Asya, Hindistan ve Latin Amerika'nın iyice gelişmesiyle oluşan küresel tam rekabet koşullarında şirketler eskisi gibi ekstra karlar elde edemiyor. Kazanılan parayı yatırıma çevirmenin marjinal faydası azaldıkça hissedar artığı da azalıyor ve hisselere olumsuz etkisi oluyor bu nedenle şirketler hisse geri alımları ve temettü ödemelerini artırıyor. Dünya devi General Electric'in son 30 yılı bu konuda inceleyebileceğiniz en uç vakadır. Bankadan borç alarak bunu temettü olarak hissedarlarına ödeyen adam dünyada kitapları en çok satan, seminerlerinde yer bulamayacağınız Jack Welch'in takendisidir.
Global kapitalizm trendi batıda güçlülerin, satın almalar ve birleşmelerle büyüdüğü yani pazarı genişletmek veya kapasite artırmak yerine pazardaki payını büyütmeye odaklandığı yönde ilerliyor. Tekelleşme arttıkça temel şirketlerin hisse senetlerinin getirileri tahvil gibi sabit getirili araçlara yakınsıyor ve kar payları sayesinde tahvil kuponuna benzer getiri söz konusu oluyor. Bu temettü oranlarına göre de şirket değerleri oluşuyor. Temettü ödemeyenlerin piyasa değerleri düşer ve daha küçük rakiplerini almak için kredi maliyetleri artmış olur, neden? Kendi hisselerini bankaya ipotek olarak verdikleri için. Hisseleri ne kadar değerliyse kredi limitleri o kadar büyür. Satın almalar-birleşmeler devam ettikçe hissedar faydası devam eder ve hisse fiyatına süratle yansır.
Yelpaze hocam güzel bir noktaya değindin. Ben YKBNK yi 25.70 ten aldıktan sonra önce hemencecik 27.10 a çıktı (bir kaç günde %6 ya yakın kar oluştu) ama onu müteakiben 22.66 ya kadar da indi (%12 ye yakın zarar oluştu). Bunlar kağıt üzerindeydi yani realize edilmedi. Son derece volatil hareketler bunlar, dip bulma sürecinde yaşanan klasik hareketler. Kağıt Mayısta gördüğü 40 ın hemen altındaki seviyeden reel bazda %50 den fazla düşmüş durumdaydı ve bariz şekilde dip bulma sürecini yaşıyordu. Ek olarak körfezden söylentiler geliyor. Şirket ise blue chip bir şirket, batma riski sıfıra yakın. Eğer orta vade momentum treyderi iseniz dip bulma sürecinde iken stop uygulanmaz. Ama kısa vadeli treyder iseniz veya günlük alsatçıysanız pekala stoploss uygulamak gerekir. Ben alımımı yaptım, vadeyi ve hedef fiyatı belirledim (max 3 ay, 35 TL üstü) hatta yılın en güzel zamanı diye 1 ay ekstra ilave edip max 4 aya çıkardım sonra da GARAN ın tepkisinden feyz alarak çıkışımı yaptım. Şimdi de bir sonraki hamleyi planlıyorum AEFES veya KCHOLde.
Günlük alsatçıysanız yaşanılan süreç ve içinde bulunulan şartlar ne olursa olsun stop uygulamak şarttır ve bu stop %1 civarında olmalı. Kağıdın volatilitesine ve betasına bakarak stoploss yüzdenizi buluyorsunuz ama %1 den fazla uzaklaşmıyosunuz. Günlükçülerin çalışma esasları tamamen farklıdır.
Şimdi ben KCHOL veya AEFES'te pozisyon açtığımda stoploss devre dışı kalacak çünkü dip bulma sürecini yaşıyoruz.
Mesela EREGL için alım fiyatım ya 15 in altı veya da 30 un üstüdür. Eğer 15 in altından girersem stop devre dışı, 30 un üstünden girersem devrede olacak.
GSRAY için alım fiyatımı 1.50 nin altı, FENER için 30 un altı olarak aşağı yönde revize ettim. Her ikisinde de stop devre dışı. Eğer olur da bu fiyatlara inerlerse otomatik olarak alım yapmayacağım, giriş seviyemi kesin olarak belirlemek için incelemeye alacağım.
AGHOL için giriş seviyem 250 nin altı, stop devre dışı.
Ben orta vade momentum treyderiyim ve beniim modus operandi böyle işliyor. Momentum ve entropiye bakarak giriş seviyemi tespit ediyorum, duruma göre stopu ya devre dışı bırakıyor veya devreye alıyorum, vademi hedef fiyatımı ve B planımı önceden belirleyip aksiyon alıyorum.
Teşekkurler sn.yelpaze :yes:
Borsada kaç miyon kişi varsa o kadar yatırım tarzı var. :)
Borsa psikolojidir.
24 ayar altın değerindeki firmayı bakır fiyatına almayı hedefliyorum.
Hissenin 22 ayar değerine geliş süresi ne kadar kısa olursa mutlaka çok iyi olur, fakat 3-4-5-6 yıla kadar yolu var.
Arada gümüş degerine çıkıp sonra bakır değerine düşmesini dert etmiyorum.
Hedefim 22 ayar altın değerine çıkması.
24 ayarı beklemem şart değil, alan da kazansın :oleyo:
Selamlar
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-", not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
Fitch'e göre yatırım yapılabilir reytingi olan BBB- nin 3 kademe altındayız. Şu anki BB- den önce BB ye sonra BB+ ya sonra da BBB- ye çıkmak için 3 reyting artışı lazım. Allahın izniyle bunu başaracağız.
Abi merhaba.
TH Abi bilir yatırımcı olamam, borsacı hiç olamam.
Kapasite meselesi.. :)
Akılsız, aptal trader-lık civarı bir şey benimki..
Manuel işlemlerimde çoğu zaman zarar pozisyonlarımı XTRET endeksine taşıdım.
Benim param değersiz.. TL :) İskontolu fiyattan yelkenli tekne bile alamıyorum..
Kimsenin yöntemine karşı çıkmam. Gereği yok.
Konuyla ilgili bir ton kitap sahibiyim, üç dönem okumuşluğum; aylarca dirsek çürütmüşlüğüm, pek çok vizesine ve final sınavına girmişliğim olsa da; ve sonrasında meslek hayatımda sıkça kullandığım "termodinamik" konusunda, TH Abini bahsettikleri tarafında hiç bir bilgim ve de fikrim yok.. çevrimler, kanunlar, entalpi, entropi, exerji konuları.. benim tarafımda farklı bilimler.. :ok:
İşkembedeki STP meselesi.. :kahkah:
TH Abim Türkçe kullanımı konusunda forumda Top One içinde, genel kültür ve bilgi dağarcığı konusunda ise 10 tane senaristin yazdığı yerli yabancı dizilerdeki ana karakterlerden de öte.. :yes: Tanımadığı kişi, kurum yok galiba. Yalnız sanat konusuna az değiniyor.. Açık sözlü, zerzevatlara karşı son derece nazik ve sabırlı.. Zenginliğini de biliyoruz zaten.
INVENTOR olarak; macit-mucit; Aptal Treydırlığı bırakmak istiyorum, artık yeter benim de yaşım geldi. Bugün 54 oldum kendime.. :cool:
Son iki aydır robot işlemlerine geçtim.. gibi.. Sabah 09:45 gibi robotu başlatıyorum, akşam 18:10:15 olunca "I'll Be Back" diye bağırıp kendini kapatıyor.
Oturdum yazdım C# ile, bir seneyi aştı, 10 binlerce satır.. bildiğim tüm hesaplamaları dahil ettim, uygulamanın MA'sını dahi kullanmayan bir kod bütünü oldu.. geliştirmeye çok açık anlaşılır olduğunu düşündüğüm bir tarz uyguladım. Resmen yazarak konuşuyorum robotla..
Değişkenlerden birinin ismi TRENDHOUNDun_KovalayanStopOranı
Hangi periyotta olursa olsun işlemlere değer katıyor. :ok:
Ve fakat sayın yelpaze'nin bahsettiği şeylerden anladığım kadarıyla.. seviyesi ne olursa olsun "patlatılmaya" her daim açık bir yöntem ve öyle. Özellikle testere dönemlerinde kimin neyi kovaladığı belli olmayabiliyor. Olası daha fazla kazancın önüne geçebiliyor.. algoritma sağlam değilse hissenin arkasında el sallamak kalıyor geriye..
Barların oransal değişimlerinin peak ve trough yaptığı noktalarda kullanıyorum takip eden (kovalayan) stop loss yöntemini. Barlar; modifiye ettiğim Heikin-Ashi gösterimleri şeklindeki barlar, kendileri; zaten giriş ve çıkış noktalarını gösteriyor. Bu yöntemle hiç bir hareketli ortalama hesaplamaya gerek görmüyorum, hiç bir momentum vb. güç göstergesine de başvurmuyorum artık.. ne de regresyon vb. hesaplamaları yok artık. Düştükçe düşüyorsa, çıktıkça çıkıyorsa.. gerekmiyor hesaplama.
Robotun adı TRob :he: Kız çocuğu gibi bir şey olduğunu hayal ediyorum. :cck:
Öncelikli görevi para yönetimi..
İşlem periyotları olarak ; Gün, Seans (14:00 öncesi ve sonrası), 120 dk, 60 dk.. daha alt periyotlara inmiyor.
Sadece hisse işlemleri yapıyor, vadeli, "kaldır aç" vb. işlemlerden hiç anlamaz. Açığa yok.. tek yön. Aşağıda hedef fiyat yok.. Yukarıda hedef fiyat yok.. Tahtanın soluğu nerede kesilirse.. Her daim fiyatların ensesinde.
Koy önüne 584 hisseyi, bir milyon lirayı, hepsini takip etsin, işlem limitlerini yönetsin, her bir kontrolünü ve işlemini raporlasın, gereken yerde sesli uyarılarda bulunsun.. 12th Gen Intel(R) Core(TM) i7-12700H 2.70 GHz 64,0 GB laptop ile şu an takibinde olan 210 hissenin bir cycle'ı ortalama 2500 ms sürüyor.
XBANK endeksi hisse olsaydı:
2.01.2024 tarihindeki değeri 8.829,6
31.01.2025 tarihindeki değeri 14.936,81
100 birim para 169 birim olmuş.
On binde 5,25 komisyon ödemesi yaparak ve işlem fiyatındaki kademe kaymasını da (endeks için 2,5TL adım alıyor) göz önünde bulundurarak:
Gün periyodunda; 15 alış - 15 satış sonrası; 100 birim para 246 birim olmuş
10 dakikalık periyotta; 864 alış - 864 satış sonrası; 100 birim para 800 birim olmuş
Borsada hisse senedi işlemlerinden; tecrübesiz bir treydır olarak; anladığım bu kadar, geçmişte neyse gelecekte de o.. değil fakat bu işin başka yöntemi de yok bence.
TH Abimin kovalayan stopu..
https://i.hizliresim.com/p0s20rv.png
XBANK Gün
https://i.hizliresim.com/78ostma.png
XBANK 10 dakika
https://i.hizliresim.com/2z47bst.png
KCHOL 120 dakika
https://i.hizliresim.com/ghfp2fl.png
Sınıf yapıları
https://i.hizliresim.com/bvgtgl7.png
INVENTOR, I am deeply impressed, hayran kaldım metodolojine. Alım kriterlerin neler acaba? Alım kararlarına nasıl ulaşıyorsun? Satış mevzusu basit, stoplar çalışıyor ve sana sat sinyali geliyor. Sana günlük veya çok kısa vadeli (1 haftayı aşmayan) işlemler için naçizane tavsiyem şu 2 tane teknik indikatörü devreye alman:
Hacim ağırlıklı ortalama fiyat (VWMA)
Doğrusal regresyon
Hacim ile destek ve direnç çizgileri çok çok önemli ama bunlar sende zaten mevcuttur.
Pozisyondan çıkmak için uygun zamanı hacim ağırlıklı ortalama fiyat sayesinde belirleyebilirsin. Back dated işlemler çok güzel getiriler sunmuş. Bundan sonraki performansını öğrenmek isterim.
Yatırım fonlarındakş meblağ 5 trilyon TL yi geçmiş, 150 milyar dolara yakın meblağ eder. Borsanın halka açık ve serbestçe alıp satılabilen kısmının değeri 100 milyar dolar etmiyor ve bunun 35 milyarı yabancılarda. Yatırım fonlarının borsadaki malların tümünü şimdiye kadar yalayıp tutması gerekiyordu.
1.5 trilyon dolara yakın yıllık GSMH'ye sahip bu ülkede borsanın halka açık kısmı çok çok ufak, %6 ancak ediyor. ABD Japonya İngiltere AB ülkelerinde bu oran %100 - %200 arasındadır. Gidilecek çok mesafe var TR'de.
Hocam ülkenin riskini değerlendirme konusunda fon yöneticileriyle senin aranda uçurum var:)
Kredi notu verenler tüm ülkeler için aynı metodolojiyi kullanmak zorundadır ve tamamen matematiksel bir modellemedir bu. Siyasi dengeler, toplumun ekonomik yükü çekip çekemeyeceği, varlık fiyatlarının gerçekçiliği, reisin çark etmesi, jeopolitik durumlara bağlı operasyonlar gibi faktörleri dikkate almazlar. Siz borsacı olarak siyasi dengeleri dışlayan bir anlayışa sahip olabilir misiniz? Anlaşılan fon yöneticileri olamıyor.
Bir de mudilerin fondan ani para çekişlerini hesaba katmak gerekiyor. Yukarıdaki risklere bağlı olarak ani bir bankaya hücum durumuna da hazır olmaları lazım ki bu tip durumlarda hisseler çöp muamelesi görür. Daha bunun şirket bonoları var, döviz hareketleri var...
Abi borsa uygulamaların tepside sunduğu yöntemleri kullanmayan;
benim gibi az buçuk kırık olanlar için;
her türlü taklayı atmak zor değil.
Biraz hesaplama yöntemlerine ilgi duyanlar grafikteki barlara bakınca şıp diye anlar,
Heikin-Ashi hesaplamasını standart yöntemlere göre değil de farklı oranlarla hesaplayıp siyah-beyaz renk dönüşümlerine göre al-sat yapan bir sistem;
ama..
(1) bar boylarına göre BuzDağı - BatıkGemi gibi seviyelendirme yapıp, bazı seviyelerde işleme girmeyen, bazı seviyelerde kovalayan değerlere göre işlem yapan
(2) Heikin-Ashi barların normal mum barlardan farklı seviyeler gösterdiğini de gözeterek gerçek kapanış değerinin Heikin-Ashi bar üzerindeki konumuna göre radyoaktivite - ışıma seviyeleri belirleyip.. :kahkah:
(3) Bir de HASAR seviyesi hesaplarsan.. (zarar görmüş, kırılmış vb. anlamdaki hasar değil ama..)
yani siyahtan beyaza, beyazdan siyaha hangi seviyede dönüş olacak..
(HASAR : Heikin Ashi Stop And Reverse)
basit bir while döngüsüyle fiyat adımını kullanarak iteratif hesaplamayla HASAR seviyesini bulabilirsin.. o seviyeye biraz da barların geçmiş dönem High-Low / Gain-Loss ortalamalarını kullanarak regülasyon yapınca canlı bardaki işlemlerde; previous bar's HASAR seviyesini kullanarak; makasta bırakmayan marja sahip giriş çıkış seviyelerini belirleyebilirsin.
:oleyo:
Bu durumda henüz literatürde yer almasa bile; belki; pek yakında çoğu yerde benzerlerinin karşına çıkacağını düşündüğüm bu yöntem ile hiç bir indikatör, osilatör kullanmadan teknik analizsiz (!), hacim verisine ihtiyaç duymayan, sadece fiyat değişimlerine odaklanmış bir yöntem "mucittin etmiş oldum".. gibi.. :ok:
Hiç karışık değil, çok az parametresi var.. kuantum olayı yok, biraz radyasyona maruz kalabiliyorsun ama.. :he:
(Benim seksenlik ehtiyar kafayı bozdu kuantumla, piyasada ne kadar konuyla ilgili kitap varsa almış, eskiden kütüphanesinde Teneke Trampet, Yüzyıllık Yalnızlık, Geniş Geniş Bir Deniz, Türlerin Tarihi vb. kitaplar vardı.. şimdi ise o eskilerin tümü tozlu arka sıralara kaymış.. kuantum mekaniği - fiziği kitapları ön saflarda)..
https://i.hizliresim.com/76uzd6v.png
AKBNK için maks. getiri 30 - 60 dakikalık barlarda ama bir yıllık görüntünün daha iyi anlaşılması için S periyodundaki görüntünün uzak ve yakın çekimleri şu şekilde:
https://i.hizliresim.com/ioii59t.png
https://i.hizliresim.com/gw0gf0s.png
XU030 endeksine dahil en kötü örnek HEKTS:
All Time High (ATH) Tüm Zamanların En Yükseği - Bölünmüş bi şey olmuş fiyatla (18,43 @17.11.2022)
Şu anki fiyat 3,61
ATH tarihinde 100 paralık hissesi olanın bugün 20 paralık hissesi var.
Bu hisse tekrar yukarı gider mi?
Birileri bu iki senelik süreçte hisseden para kazanmış ise güçlü alımlarla tekrar uptrend yaparak yukarı gitmesinin .. ne bileyim pek olasılığı yok gibi.
https://i.hizliresim.com/rdznk79.png
https://i.hizliresim.com/p17wbcm.png
Ortalığı biraz boş bulunca gevezeliğim tuttu.. topiği yerli-yersiz meşgul ettim. Grafiklerin dosya boyutları büyük, internet hızı az olanlar için sorun yaratıyor olabilir.. bu durumlar için özür. Bir daha olmaz. :one: İyi pazarlar.
INVENTOR müthişsin, gevezeleğin hep tutsun hiç aksamasın. Senin yorumlarını okumak büyük zevk. Katılımın ve katkılarından dolayı sana minnettarım, senden çok şey öğreniyoruz. Bear Stearns'ün çöküşünü anlatan House of Cards'ı okuyordum mesajını gördüm. Babanın İngilizcesi varsa internetten indirebileceği dünya kadar quantum physics kitabı var. Çok güzel yapıyor, quantum dünyanın geleceğidir, küçük veya büyük her şey quantumdur. Bu teorinin son 50 yıldaki 1 nolu adamı Richard Feynman'ın kitaplarını okusun baban, bir de onun hayatını anlatan Genius kitabını. Takdir ettim babanı. Senin Heikin-Ashi indikatörünü duydum ama onunla ilgili hiç bilgi sahibi değilim. Bir bakacağım buna. Hacimi dikkate almadan teknik analiz yapmak bana çok garip geldi çünkü hacim çok önemli bir indikatör, bir nevi TAnın olmazsa olmazı. Hacmi dikkate almayan bir analiz bana göre void olur. Senin sadece fiyat değişimlerine odaklanmış yöntemin bana çok enteresan geldi. Daha önce böyle bir şeyle hiç karşılaşmadım. Ben eski kafalıyım, hep klasik TA modundayım ve şu 7 indikatörü kullanıyorum: Hacim, 10D ve 40D HOlar, 2SS Bollinger, VWMA, DM, MACD, RSI. Önümüzdeki günlerde performansının nasıl geliştiği hakkında bilgilendirirsin. Şunu da not edeyim: 100 den fazla hisse ile çalışıyorsun. Kanımca bu çok fazla. Sistemin performansına bakarak bu sayıyı çok daha aşağıya çekmene fayda var, 120 ile başlayıp uygunluk derecesine göre bunu önce 60 a sonra 30 a belki de 20 ye indirmende fayda var. Keep it simple & sunny. Well done, keep up the good work. 😊
sn meslekdaşım boşuna uğraşıyorsun. geçmişe dönük sistem testleri gelecekte çalışmaz. bizaman
akbank başlığına yazmıştım IQ yüksek olanlar geleceğin matematik formülü olacağını varsayarak uğraşır durur. fibo - elliot - cartcurt...bunların tamamı geçmişi etiketler geleceği uydurur. yiğit bulutun lafıdır "piyasa kaotiktir" tercih tabi sana ait. saygılar...
Borsacılığınızı hangisine benzetirsiniz?
1- Okyanuslarda, her seferinde farklı rotalarda seyreden büyük bir geminin kaptanı.
2- Uzay istasyonuna kenetlenecek mekiğin yaklaşma hesaplarını yapan bir nasa mühendisi.
Hedefe kilitlenmiş ok gibi diye yorumlamaktayım.
Sizin ikinci maddeniz de aynı ifade...
Gerçi her yiğidin yoğurt yeyişi farklı.
Sisteminizle para kazandığınız sürece problem yok.
bilmeyenler için ekleyelim😂
https://m.youtube.com/watch?v=Iqm-u_o-f3A
ABD futures haftaya kötü başlangıç yaptı. S&P500 Nasdaq Smallcap %2-3 gibi ekside. VIX %15 e yakın yükseldi. BİST de ayni yoldan devam eder.
Kanada Meksika ve Çine %25 ekstra gümrük vergisini piyasa hoş karşılamadı.
INVENTOR Heikin-Ashi mum analizinin değişik versiyonu imiş. Averajları baz alıyor, grafikleri piyasadaki spot fiyatları yansıtmıyor. Trend takibi bunda daha kolaymış, yumuşatma etkisine sahipmiş. Genellikle de MACD RSI HO Bollinger gibi klasik TA indikatörleri eşliğinde kullanılıyormuş. Benim kafama pek yatmadı. Ben zaten bahsi geçen klasik TA indikatörlerini baz alıyorum, ekstradan Heikin-Ashi'ye de gerek var mı acaba diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla sen Heikin-Ashi yi tek başına kullanıyorsun diğer klasik indikatörler olmaksızın ve sadece onu baz alıyorsun. Performansın nasıl olacak bakalım.