Sayfa 172/298 İlkİlk ... 72122162170171172173174182222272 ... SonSon
Arama sonucu : 2384 madde; 1,369 - 1,376 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Borsada yatırımcılık konseptinin geçerli olmadsı için temettü veriminin risksiz yatırım enstrümanlarının getirileri ile rekabetçi hatta ondan daha yüksek olması gerekir çünkü hisse senetlerine yapılan yatırım yüksek risk taşır. Bu riski kompanse etmek için temettü verimi daha yüksek olmalıdır. Ama BİST için temettü verimi tamamen anlamsız bir rakam, rekabetçi olmaktan çok uzakta olan bir yüzde. Buradan çıkan sonuç, BİST'in bir yatırım ortamı olmadığıdır. Herkes bu gerçeği öğrensin.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Eğer BİST bir yatırım ortamı değilse o zaman spekülasyon ortamı demektir. Bu da kumar ile eşdeğerdir. Bu gerçeğin de altını çizelim.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Sonuç itibariyle BİST'teki tüm katılımcılar, sen ben hepimiz birer kumarbazız. Bütün mesele ne tip bir kumarbaz olduğumuzu doğru şekilde bilip ona en uygun kumar stratejisi ile masada yerimizi alabilmektedir.

4. Burada herkes treyderdir, sadece vadeler alım satımları tetikleyen nedenler dürtüler ve algılar farklı. Ayrıca bilgi seviyemiz tecrübemiz ve psikolojimiz icraatlarımzın motorudur.

Temettü, onu dağıtan şirketin "-ey ortak, bu parayı ben şu an işimde değerlendiremiyorum, al sen kullan" demesidir.
    Temettü vermek yerine yatırım yapıp büyüyebilen şirket daha iyidir.
    Bu büyüme hisse fiyatına ne ölçüde ve ne zaman yansır? O da psikolojinin alanı. Psikolojiye tesir eden de dünyanın, bölgenin, ülkenin o anki durumu ve gelecekle alakalı tahminlerimiz.
    Bir hisse alıyoruz. Denizden, dağdan bayırdan değil, kendimiz gibi bir insandan, ya da insan tarafından yönetilen fondan. Biz almanın cazip olduğunu düşünürken, karsı taraf vermeyi düşünmekte.
    Daha sonra biz satmayı, karşı ayak da almayı cazip görüyor.
    Sonraki gelişmeler taraflardan birinin tahminini haklı çıkarıyor.
    Diye düşünmekteyim.

6. TH hocam bence hepimizi düşünce yapılarımızda geliştirilmeye açık yanlar var.
    YKB serüvenini inceleyelim. Kağıda yaklaşımın hiç de kumarbaz yada spekülatör gibi değildi. Uzun vadeli yatırımcı gibi düşünüyordun ama peşinen kısa vadeli yatırım zamanlaması koymuştun ve buna uydun. Entropi, momentum gibi göstergelere bakıyordun ama maliyetinin %12 altına indiği halde stoploss devreye sokmadın. Muhtemelen klasik yatırım felsefesinin ilkeleriyle kendini aksi yönde davranmaya ikna ettin, yani tecrübeye dayalı iç güdülerini dinledin ve zaman seni haklı çıkardı. Öte yandan kısa vadeli pozisyonlarımız zarara geçtiğinde dayanma gücümüzü sağlayan temel yatırım felsefeleri yükseliş başladığında pozisyonumuzu çabuk kapatmamıza da engel olabiliyor. Daha yüksek hedef fiyatta ısrar etmemiz bundan olsa gerek, elbette bunları gene temel bazı veri veya haberlere çıpalamayı da ihmal etmiyoruz. Kısacası kumarhane müdavimi olsak bile akşam eve döndüğümüzde elimizde kağıt-kalem, kasayı yenmenin matematiksel bir formülünü aramaktan kendimizi alıkoyamıyoruz.

Benim yatırım anlayışım genelden özele doğru inen ve uçtan uca kapatılmış analizlere dayalı hocam. Genel ekonominin ve genel finans piyasalarının seyrini kafamdan oluşturmam gerekir. Sonra bunun içinde herkesin gelecekte görebileceği ama henüz göremediği bariz fırsatlar ararım. Bu strateji ancak ekonomik büyüme dönemleri öncesinde işe yarar. Ekonominin küçüldüğü ve küçülmenin de sona yaklaştığı dönemlerde ise kelepir fırsatlar aramaktan başka yapacak bir şey yoktur. Sabırlı değilseniz bu dönemleri kaçırırsınız. Bir analiz süreci mutlaka mümkün olduğunca tam olmalı. Beklenen piyasa yönü, mukayeseler, en kötü durum senaryoları vs. en önem verdiğim konu ise yatırıma değer biçmektir. Klasik Grahamcı değer anlayışından ziyade yatırımcının çıkarına uygunluğu gözeten bir değerleme anlayışı.

7.  Alıntı Originally Posted by 0101 Yazıyı Oku
    Temettü, onu dağıtan şirketin "-ey ortak, bu parayı ben şu an işimde değerlendiremiyorum, al sen kullan" demesidir. Temettü vermek yerine yatırım yapıp büyüyebilen şirket daha iyidir.
    Bu büyüme hisse fiyatına ne ölçüde ve ne zaman yansır? O da psikolojinin alanı. Psikolojiye tesir eden de dünyanın, bölgenin, ülkenin o anki durumu ve gelecekle alakalı tahminlerimiz.
    Hocam bu yorumun klasik borsa yatırımı yaklaşımı olarak uzun yıllardır taraftar bulan bir görüş ancak zaman değişti. Zaten sen kendin cevabı vermişsin, siyah italikle belirttim.

Çin, Asya, Hindistan ve Latin Amerika'nın iyice gelişmesiyle oluşan küresel tam rekabet koşullarında şirketler eskisi gibi ekstra karlar elde edemiyor. Kazanılan parayı yatırıma çevirmenin marjinal faydası azaldıkça hissedar artığı da azalıyor ve hisselere olumsuz etkisi oluyor bu nedenle şirketler hisse geri alımları ve temettü ödemelerini artırıyor. Dünya devi General Electric'in son 30 yılı bu konuda inceleyebileceğiniz en uç vakadır. Bankadan borç alarak bunu temettü olarak hissedarlarına ödeyen adam dünyada kitapları en çok satan, seminerlerinde yer bulamayacağınız Jack Welch'in takendisidir.

Global kapitalizm trendi batıda güçlülerin, satın almalar ve birleşmelerle büyüdüğü yani pazarı genişletmek veya kapasite artırmak yerine pazardaki payını büyütmeye odaklandığı yönde ilerliyor. Tekelleşme arttıkça temel şirketlerin hisse senetlerinin getirileri tahvil gibi sabit getirili araçlara yakınsıyor ve kar payları sayesinde tahvil kuponuna benzer getiri söz konusu oluyor. Bu temettü oranlarına göre de şirket değerleri oluşuyor. Temettü ödemeyenlerin piyasa değerleri düşer ve daha küçük rakiplerini almak için kredi maliyetleri artmış olur, neden? Kendi hisselerini bankaya ipotek olarak verdikleri için. Hisseleri ne kadar değerliyse kredi limitleri o kadar büyür. Satın almalar-birleşmeler devam ettikçe hissedar faydası devam eder ve hisse fiyatına süratle yansır.

8. Yelpaze hocam güzel bir noktaya değindin. Ben YKBNK yi 25.70 ten aldıktan sonra önce hemencecik 27.10 a çıktı (bir kaç günde %6 ya yakın kar oluştu) ama onu müteakiben 22.66 ya kadar da indi (%12 ye yakın zarar oluştu). Bunlar kağıt üzerindeydi yani realize edilmedi. Son derece volatil hareketler bunlar, dip bulma sürecinde yaşanan klasik hareketler. Kağıt Mayısta gördüğü 40 ın hemen altındaki seviyeden reel bazda %50 den fazla düşmüş durumdaydı ve bariz şekilde dip bulma sürecini yaşıyordu. Ek olarak körfezden söylentiler geliyor. Şirket ise blue chip bir şirket, batma riski sıfıra yakın. Eğer orta vade momentum treyderi iseniz dip bulma sürecinde iken stop uygulanmaz. Ama kısa vadeli treyder iseniz veya günlük alsatçıysanız pekala stoploss uygulamak gerekir. Ben alımımı yaptım, vadeyi ve hedef fiyatı belirledim (max 3 ay, 35 TL üstü) hatta yılın en güzel zamanı diye 1 ay ekstra ilave edip max 4 aya çıkardım sonra da GARAN ın tepkisinden feyz alarak çıkışımı yaptım. Şimdi de bir sonraki hamleyi planlıyorum AEFES veya KCHOLde.

Sayfa 172/298 İlkİlk ... 72122162170171172173174182222272 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •