- Sepet kur 6 yıldan uzun bir süredir 50 haftalık üssel ortalamasına basarak yükseliyor. Ben buna "Batı ekseninden kopuş trendi" diyorum. Şu anda ortalamanın sadece %2 yukarısındayız.
- Dolar/TL ne zaman 5,50'lere inecek olsa bir şekilde zıplatılıyor (MB başkanı kovuluyor, faiz karşıtı açıklamalar yapılıyor vb.). Nihai amaç kuru belli bir bölgeye <1.5% günlük volatiliteyle hapsetmekse, swing trade ile kaldıraçlı piyasadan tırtıklamak mantıklı olabilir.
- 425 baz puan faiz indirimi carry trade iştahını azaltır ancak bitirmez diye düşünüyorum.
- Altının onsu 20 günlük ortalamasına basarak yükseliyor, bu yüzden azar azar gram altın toplamıştım. 20 günlük kırılırsa hemen paçal olayına girmem, belki hem xauusd hem usdtry aynı periyotta geriler ve çok kelepir fiyat gelir.
- Takibimdeki enstrümanların hangi zamanda hangi fiyat seviyesinde olacağını kestirmek yerine olası her fiyat seviyesine göre planlar yapıyorum ve bu da rahatlık sağlıyor.
- Bu aralar Yunanistan'ın nasıl finansal dalavereler çevirip sonra batışa sürüklendiğiyle ilgili makaleleri okuyorum (Üzerinden 10 yıl geçmiş, hafızaları yenilemek lazım).
1) Goldman Sachs başta olmak üzere bazı bankalar Yunan hükümetine "yükümlülüklerin ötelenebilmesi adına" kompleks türev ürünler teklif ediyorlar. Kabul ediliyor.
2) Swaplar hayali kurlar üzerinden yapılmaya başlanarak kredi miktarları büyütülüyor.
3) Yapılan işlemler türev ürünler hakkında sıkı bir denetim mekanizması olmadığı için çoğu rapor/istatistikte bile yer almıyor.