120 ile çarp piyasa değeri odur üzeri balondur bazıları kabul etmesede :) yani değeri 360 bin fazlasını vermem
Printable View
300 400 çarpanla ev satılıyor.
sana geri dönüşü 30 yıl sürecek evler.
diyelim aldın herşey yolunda gitti 30 yılda paranı amorti ettin
ömrün geliyor geçiyor sen 30 yılda yatırımının geri dönüşünü kutluyorsun
30 yılda o eve 2 defa mutfak 3 defa banyo 6 7 badana dış kapı iç kapılar parkeler vs gibi masraflarıda düştüğünde apartmanın yenilenme dış çephe giderleri vergiler düşünce sana dönüşü 50 yıla çıkıyor
20 yaşında alsan evi 70 yaşında paranı amorti ediyorsun sonra belediye kapıyı çalıyor diyorki ev hasarlı yıkıp yeniden yapacağız 200 daha bastır ağa diyor :) onuda artık torunların yapar :)
0,5 ye duserse nedne olmasın 0,5 ile alırsan 300 bin liraya 10 yılda 100 bin lira ek para geliyor.
burdaki tartısmaların cogu elindeki nakitle beton alma olayı ile . uygun kredi ile uygun evi alabilmek arasındaki fark anlaşılamadıgından cıkıyor.
işte size hesap yaptım 10 senden 1500 tl vertdiginiz ev icin 300 bin tl veriyorsunuz.
su andaki 0,99 ile değilde 0,50 yi bekleyip alabilirseniz kredi..ki gorunen oraya gidiyor.
300 bin tl kredi cekseniz 0,5 ile 10 senede 400 bin odeyeceksiniz..
bir taraftan 10 sene boyunca 300 bin tl odeyip sonra ceketinizi alıp cıkacaksınız kirada oturdugunuz evden
diger taafta ise 10 sene boyunca 400 bin tl odeyip o gunun piyasa dgerine gore su andakinden daha yuksek degerde bir eviniz olacak.
ve bunuda sadece 100 bin tl bir farkla ( oda taksit odemeleri toplamında) yapacaksınız.
sn. umut abi, önerileriniz için sağolun da evi alıp ödeyip bitireli çok oldu, oturacağım evden fazlasını da almam, gerek duymuyorum.
sorum şu:
dengelenme olacağını kim söylüyor?
GİNİ katsayısı mı düzelecek? eşitlikçi bir anlayış mı gelecek...memurlara %4 zam yapılıyorken devlet bile böyleyken...
bence olacak olan:
az sayıda nitelikli insan iyi kazanmaya devam edecek. beğenmiyorsa bırakıp yurtdışına gidecek (çünkü gidebilir). o kadar ki bazı alanlarda memlekette insan kalmadı, bulamıyor firmalar, maaşlarda iyileştirmeye gidiyor. belirtmiştim benim gelirim arttı, artıyor çünkü sektörüm buna müsait. bırakır yurtdışına geri dönerim zaten aksi durumda.
şu an zengin olan zaten daha da zengin olacak onlar konumuz değil. konumuz emeğiyle kazanan normal insan.
kalan büyük ve geneli niteliksiz çoğunluk asgari ücreti zor bulacak. bir kısım da devlet memuru olmak için yırtınıp olacak. istanbulda ev alamayacağına göre ya anadoluya gidecek (ki bu yüzden istanbul net göç veriyor şu anda) ya kira ödeyecek. dışarıda yatacak hali yok.
bu dengelenmenin olacağını siz neye dayanarak iddia edip bekliyor, ona göre plan yapıyorsunuz? bence gidişatımız brezilya, güney afrika vs. yönüne doğru. zengini çok zengin. fakiri ultra fakir. mahalle kavramı kalkıyor, suç sıradanlaşıyor.
Tek taraflı bakınca böyle bir görüntü çıkıyor,banka faizi gibi kira geliri hesaplamak baştan savunulan savı bitiriyor,kendimden örnek vereyim;2011 temmuzunda evi aldım eve girmeme işim nedeniyle 2.5 yıllık bir süre vardı,sağ olsun dostlar ''güvenilir'' bir kiracı buldu,çıktığında,pardon bir gün kaçıp gittiğinde 6 aylık yakıt ve 2 kira borç takmıştı:kahkah:eee? ne oldu 120 ay her yıl artan kira geliri? ayrıca adam kaçınca yeni eve yaptığım ekstra masraf?
Kendi adıma söylüyorum,ev alıp satıp hele birde bu dönemde kar ettiğini söyleyenler,diğer yatırımcılara danışmanlık yapsınlar birde oradan para kazanırlar,bense sadece kendime ait bir evde oturmak için ev almama rağmen bu sorunlarla uğraştım,bırakın kar falan eksik olsun.
Bence burada boşuna tartışıyoruz,ülkemizde bir dönem emlak hakikaten çok güzel getiri yaptı,1-2 yıl içinde %100 e yakın primle ev satanlar oldu,ancak iç ve dış ekonomik şartların değişmesiyle emlak yatırımı(genel olarak) kesinlikle enflasyonun altında prim yapıyor,uzun vade elinde tutmanın amortisman kaybını ekleyince de hiçbir albenisi kalmıyor,ayrıca avantajlı fiyatlarla bulsanız bile Sayın Emlak ın belirttiği gibi tamamını kendi paranızla almazsanız,bankadan çektiğiniz paranın faiz maliyeti de cabası..
Ülkemizin ekonomik şartlarında ciddi bir düzelme olmaksızın ve konut stoğu tükenmeden emlakta geçtiğimiz yıllardaki gibi bir ralli gerçekten çok uzak görünüyor.
Yahu ev satilmiyor alim gucu bitik denilen eylul 2019’da 2012den beri en cok ikinci el konut satisi olan ay olmus.
Evet artik yeni konut fazla yapilmiyor ve satilmiyor bu nedenle talep ikinci el konuta gidiyor
Sürekli asgari ücret üzerinden neden örnekleme yapıyorsunuz onu anlamadım. Bu ülkede okuyan mimar avukat doktor olan iyi maaş alan kişiler yok mu?
Ev alabilecek kişilerden konuşuyoruz açlık sınırı altında yaşayanlardan değil.
Evlendiğimde 5 yıl kirada oturdum keşke krediye girip o zaman ev alsaymışım dedim. Her ay 1500 TL ödemek yerine kredi ödeseymişim. 5 yıl önce 350 bine satılan evler şuan 1.250.000 TL eğer o zaman krediye girseydim şuan herşey başka olurdu. Dolar bazında hesaplama yapmanıza gerek yok... 5 yıl sonraki doları bugünden satın almıyorsunuz ama evin 5 yıl sonraki değerini 5 yıl önceden satın alabiliyorsunuz mesele burda
5 yılda 3 kat tl bazında artar dolar bazında aynı kalan ev hangi mühitte ben çok merak ettim .
Ben çevremde dolar bazında koruyan hiç yokta merak ettim .
Benim çevremde en az 15 civarı arkadaş 4-5 senedir belki daha uzun zamandır evini satamıyor .
Bu harıl harıl ev alanlar bu kişilere hiç denk gelmiyor .
Bizim apartmandaki bir daire 400 bin dolara satıldı o zamanlarda hala eder diyorsanız size iskonto yapalım 400 değil 350 bin dolar verin hemen tapuya gidebiliriz olur mu
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
2 yıl önce aralık 2017 de dolar 3.95 İzmir-Bornova-Dasif-Blue bell den 1.025.000 tl ye alınan ev (1.550.000-1.750.000 tl.arasında bulursan al)
Gelelim beton hisselerine.
Ağustos 2019 yılında dolar 5.70 tl iken 6.10 tl den alınan Nuh çimento güncel işlem fiyatı 9.80 tl.
4 ayda dolar bazında %60 primlenmiş.(şimdilik fiyatı bu):halay:
YTD
TL, Turkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimidir
sen selcuk gezer ve diger 10-12 cileri izlemeye devam et . hem faizler dusuyor hemde dolar cıkmıyor ..sen aynen devam et.
dolar alıp çalı arkasına saklandınız ama o kadar cok dolar alınmışki çalı kapatamıyor sizi , her yeriniz gorunuyor :) aslında kendi bindigi dalı kesen insanlarsınız..sayenizde dolar cıkmıyor.ve cıkmasında zaten ..dolar 30 kurus cıksa birbirinizin kafasına vurmaya baslarsınız ve indirirsiniz doları ve sıkıntıda yok satışlarda cunku o kadar cok dolar almışsınızki.
Doların artmasının ne kadar kötü olduğunu anlatamazsın dolarcılara zaten bugünkü kriz doların artmasından değil mi?
Bugün dolar 10 lira olsa sanıyorlar zengin olacaklar. Sonrasında gelecek zamlar ve vergileri hesaba katmıyorlar o başka. Kaşıkla alırsın sonra zamanla kepçe ile verirsin.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sen nerdesin güzel kardeşim..
Hani doları beğenmiyosun..bizde bayıldığımızdan tutmuyoruz doları altını da sen nerdesin..?
yıllar yılı koyduğmuz yerde otlayan 90-105 bin git gel yapan borsadamı..!
yine yıllar yılı değeri artmayan ve faizlerin durumuna göre belki dönemsel tepkime verecek ama bundan sonra çok kolay dikiş tutmayacak gayrimenkulde mi..! (arz o kadar fazla ki)
yoksa bozdur bozdur harca yapacağın yüzde 10 faizdemi..
kimisi çalı ardında saklanır.. kimisi bi gün suriyeliler gibi olursak üç beş kenarda tutar mülteci oluruz ne me lazım(olmaz dediklerimizin hangisi olmuyor, varmı garantisi çok akıllı kardeşim)... kimisi sokağa atar..
siz ne kadar çok biliyosunuz herşeyi...
bu ülke fabrika ayarlarına geri dönmeden.. devam edecek durum bu.. beğenin beğenmeyin...
Dik durmak birilerinin tekelinde değil... 10 senede tutarım sıkıntı da yok, ihtiyaçta...
forumun eskileri bilir, QE nin hızlı zamanlarında (dolar 1,x iken) bazı şahıslar dolar 1 tl olacak TL rezerv para olacak derlerdi.
değişen bir şey yok, QE ve faiz indirimi dalgası var ve dolar düşüyor, aksi olursa dolar yükselir.
kerametin kimde olduğunu onlarda biliyor ama trol maaşı alıyorlar hakkını vermek lazım.
bi ekleme de ben yapayım;
istanbul ataşehir trendist 2013 sonu dolar kuru 2tl 3+1ler 550binden satıldı, şu an aynı daireler 1050bin tl. 1 milyon altına bulursanız alın. tamam dolar kuru kadar artmadı, fakat arada kiralar var ayrıca millet peşin almadı o zaman gerçekten düşük tl kredi faizi ile alabilmişti evleri, üstelik dolar kısa süre içinde çok yüksek prim yaptığı hali bu.
özellikle deprem sonrası yeni binalara talep arttı.
Esasında benzer şeyleri söylüyoruz,konutta çok karlı bir dönem yaşandı ama bitti,neden bittiğini detaylı olarak önceki sayfalarda anlattık,bu forumun müdavimlerinin spesifik örneklere asla itirazı olmaz ancak genele bakıldığında hele dövizle karşılaştırma yapılırsa,konuttan kar etmek bu dönemde ihtimal dahilinde değil.
eskiden ev aldığında ödediğin para ile daha ferah (yeşil + yürüyebileceğin kaldırımlar) mekanlar satın alabiliyordun..şimdi ödediğin para ile yeşili sıfırlanmış beton yığını kümesler alıyorsun..
burada komik komik f/k hesapları yapmayın.. adam gibi bir şehir olsa burada herkes makul her türlü hesaplamayı yapar, ölçer biçer sonunda makulsa alır emlak.. ama elde olan leş haline gelmiş bir köy..bangladeş gibi bir yer.. sanki parismiş londraymış gibi analiz kasıyorsunuz..
şu anda a.k.p. partisinin yarattığı bir saadet zinciri kurtarılmaya çalışılıyor.. ama boşuna.. tren çoktan kalktı.. kendisini 30-40 senede amorti eden (*) kümeslere para verilmez..
(*) vergiler ve bir sürü bakım masrafları ile beraber..
burada bazı önemli noktalar belirtilmiş..
mevcut saadet zinciri emsallerin ahlaksızca arttırılması sonucu yuksek katlı binalar yapılması ile gerçekleşti..
bu süreçte:
* yeşil yok edildi.. değerleme olarak negatif..
* arsadan aldığın pay düştü, sıfıra yakınsadı.. değerleme olarak negatif..
* gelecekte evinin değer yaratması sıfırlandı, gelecek tüm olası değerleme faktörleri gunumuze indirgenerek fiyatlama yapıldı ve sana satıldı..
özetle: mevcut kümesleri aldığında yaptığın şişirilmiş fiyatlarla gelecekteki tüm kiraları peşin ödemektir.. aldığın evin gelecekte değeri çok azalacak, hatta belki hiç olmayacak..arsa değeri hariç.. onu da zaten sıfırladılar nerdeyse mevcut yuksek yapılarla, daire sayısı arttıkça arsa payın azalacaktır..
ben TL yi paradan saymıyorum ve saymayacağım. bu böyle biline. dolarımın çoğunu 3,3x lerden almıştım tabi sonra 3,5 3,6 lardanda destek yapmıştım. valla benim keyfim yerinde ema200 civarında oldukça almaya devam ederim.gel beni engelle nasıl oalcaksa artık. dolara DEVAMMM
zat'a bak kalkmış bana TL nin faziletini anlatıyor,yahu beni bilen bilir bu forumda.benim TL ile işim olmaz ve tutmamda. TL ile hiç bir iş yapmam,TL tutan ve onunla iş yapmaya çalışanla tüm ilişkimi keserim çünkü benim akıl sağlığı yerinde olmayanlar ile işim olmaz.ne demişler üzüm üzüme bak baka kararır. delinin yanında fazla durursanız sizde deli olursunuz!!!
sunun gibi sizin durumunuz .. bir kamyon dolusu herhangi bir malınız var. dukkana gidiyorsunuz ve o maldan 1 kg satmaya calısıyorsunuz ama dukkan sahibi sile konusurken arkadaki 1 kamyon dolusu malı goruyor ve o mala sizin istediginiz fiyatı vermiyor..işte sizin durumunuz bunun gibi. .. dukkan sahibi devlet ve bütün vatandaslar...sen ve senin gibi dolar alanlar..doviz hesapları bir kamyon dolusu mal .. sende doları 10 liraya satmaya calısan sofor.siz daha alın 10 kamyon yapın . dolar 10 olur belki o zaman
Ben dolar cıkmaz demiyorum .. bu kadar cok insan aldıgı icin cıkmaz diyorum . :) bunuda anlamıyorsun.Anca normal seyrinde gider..hatta olması gerekenden bile yavas hareket edebilir. sizin beklediginiz gibi ani zıplamalar yapmaz. diyorum.
Cünkü dolar zıplamaya baslagıdı zaman yine doların kafasına vurup indirecek sizlersiniz. yani 200 milyar dolar alan insanlar( sadece bankada , yastık altıya beraber değil ) Cünkü sizin familya birbirinden bagımsız hareket ederler. sen beklersin baskası satar :)
aslında merkez bankasında daha guclusunuz dolar alanlar olarak ama dedim ya biriniz beklerken biriniz satar o yuzden en buyuk baskıyı siz yaparsınız dolar uzerinde.:) ve yapında zaten . kontrolsüz gücünüz bir işe yarasın :)
[QUOTE=abc1980;3852114]* Donald Trump ' ın ABD ' nin Uluslararası piyasalarda rekabet gücünü korumak için değerli dolar istemediğini defalarca söylemesi
* FED ' in ardı ardına gelen faiz indirimleri ( daha dün 0,25 baz puan faiz indirimi yaptı )
* T.C Merkez Bankası ' nın dolar kuru üzerindeki baskısı
* Avrupa ve Amerika ' ya yönelik ciddi resesyon beklentisi
* 2008 küresel krizden sonra ( parasal genişleme ) dünyada ciddi miktarda Dolar rezervinin oluşması
* Rusya , Çin ,İran , Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerin ticarette kendi para birimlerini kullanmak istemeleri
* Türk bankalarındaki DTH hesaplarında yaklaşık 195 milyar dolar olması . Millet resmen dolar delisi olmuş.
Ben de diyorum ki bundan sonraki süreçte dolar yatırımcılarını pek parlak bir dönem beklemediği . Bunca neden varken doların bırakın 7 TL olmasını 6,5 TL bile olması çok zor . Kısacası birkaç sene içinde DOLARZEDELERin ortaya çıkacağını , zarar edeceklerini , psikolojik olarak da yıprananağını düşünüyorum . Gerçek olan sadece ALTIN diyorum .
Diyelim ki dolar kuru 7 TL ' yi gördü. Hemen sevinmesinler derim . Paranın taşıma maliyetini de hesaplamayı unutmasınlar . Son 1 yıldan beri dolar kuru üzerinde ciddi bir baskı var . Son 1 yıl içinde dolar yerine 1 yıl boyunca TL mevduatta tutsaydı ve ardından şimdi dolar alsa idi 1 taşla iki kuş vurmuş olacaktı . Bir de ralli yapmış olduğunu düşünün . Bal kaymak olurdu.
Son 2 seneden beri gram altınları 156 TL ' den beri ucuz pahalı demeden topluyorum. Gelecek 3-5 yıl içinde Altın yine Altın çağını yaşayacak diyorum . Ben portföyümü 3 ' e böldüm. BES - TL mevduat ( günlük vadeli ) ve Fiziki altın ( yastık altı )
Kısacası ilerleyen yıllarda dolar yatırımcılarını DOLARZEDELER olarak görürsek şaşırmayın derim .
Yukarıda saymış olduğum sebeplerden dolayı dolar kurunda ciddi bir artış beklemeyin derim . 20-30 kuruşluk ani artışlar olsa bile bunu satış fırsatı olarak değerlendireceklerdir . Dolar yatırımcıları üzerinde ciddi bir psikolojik baskı var .
Gelecek birkaç yıl içinde Avrupa ve Amerika'da ciddi bir ekonomik kriz bekliyorum . Bundan en çok da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler çok etkilenecekler . Özellikle krize hazırlıksız yakalanan ülkeler çok sıkıntı çekecekler.
Kısacası gerçek olan sadece ALTIN diyorum .
NOT : Yukarıda yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir . Karar ve tercih sizindir .
dolarımı satıp TL alacağımı nereden biliyorsun?kahinmisin sen? evet dolarımı satacam ama EUR alacam, ama daha zamanı değil. paritenin 1,03x olmasını bekliyorum. ben bu forumun ciğerini bilirim senin gibiler çok geldi geçti. olay dolar değil sen daha ne olduğunu anlayamamışsın. sorun güven sorunu ve ben bu zatlara hiç güvenmiyorum.bugün usd olur yarın eur olur sonra bakarız ama TL bu zatlar gitmediği sürece ASLA
[QUOTE=abc1980;3852155]Merhaba yazdıklarınıza genel olarak katılıyorum. Lakin, kendi para birimini kullanmak kısmına katılamayacağımı söylemek isterim. Zira kendi para birimini kullanmak için, o ülkenin parasının "konvertibl" olması gerekmektedir.
Mesela Rusya ile ticaret yapıyoruz. 10 alıp, 3 satıyoruz. 3 için, Ruble-TL kullanabiliriz. Ama aradaki 7 birim için TL verirsek , Rusya kabul etmez. Hadi etti diyelim, adamlar ellerindeki 7 birimlik mal için aldıkları TL'yi napacaklar. O parayla ticaret yapamazlar. Ha şu olur, Euro-GBP-Yen falan kullanabiliriz. Adam Euro'yu alır, AB ticaretinde kullanır. Ya da sisteme Türki cumhuriyetleri dahil ederiz, Rusya elindeki fazla TL'leri Azerbeycan'a verir, Azerbeycan benden de mal alır v.s. çok zor ve imkansıza yakın bir süreç. Zaten bahsettiği olursa, TL konvertibl olmuş oluyor. O zaman zaten sorun yok.