Originally Posted by
asuGaGuGa
sayin mavi1610mavi,
BES e yatirim yapip da iyi bir getiri elde eden gormedim dendi. Cevap olarak yazdim. Bir tane aksi ornek tum teoriyi curutmek icin yeterlidir.
"Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı" demissiniz. Nereden biliyorsunuz? 3 farkli portfoy yonetiyorum BES'ten ayri olarak. Daha iyi bir getirim oldugunu soyleyemem. Diger portfoylerimin yillik getirileri 12-14% araliginda dolar cinsi. BES ile hemen hemen ayni. Eger devlet dese ki devlet katkisi ust limiti asgari ucret degil, atiyorum aylik 50 BinTL, tum portfoyumu yavas yavas aylik 50K olacak skeilde tasirim. Bedava verilen bir para var. Kusa dondugu de dogru degil, cunku bu para bedava bir para. Cebimden para cikmadi. 150K uzerinde devlet katkisi birikimim var 2 BES hesabinda. Kim kime veriyor bu parayi?
"Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı" demissiniz. 2-3 yillik altin fiyati degisimi ile, allianz altin fonunu kiyaslarsaniz, altin fonunun getirisinin daha yuksek oldugunu goreceksiniz. Fonlar altin fonu ile, hazinenin ciakrdigi 1-2% yillik getirili altin sertifikasina yatirim yaparlar. Bu sebeple, altin fonu daha iyi bir getiri sunar.
Dedigim gibi, devlet katkisi limiti artsa, hic dusunmeden portfoyumun, devlet katkisindan max yararlanacagim kismini getiririm BES'e.
56 yasina kadar beklemek bir dezavantaj degil. BESe girerken kurallar acik ve net. Bekleyemem diyorsaniz, zaten BES size gore degil. 56 yasi bir dezavantaj olarak sunmak sacma. Dogru kiyaslama soyle olur:
56 yasina geldiigmde, portfoyumun getirisi ne? BES'imin getiris ne? Bu kiyas makuldur. Yurtdisinda da BES'im var. Buradaki arkadaslara turkiyedeki sistemi anlattigimda, sok oluyorlar. Kiyaslanamayacak seviyede iyi bir sistem su an. Daha da iiylestirilebilecegini dusunmeme ragmen, yasadigim ulke ozelinde kiyaslarsam, BES cok daha iyi Turkiye'de.
Finansal kararlarda iyi ya da kotu diyebilmek icin, kiyas yaparken, rakamla konusmaliyiz.
Son olarak tekrar soyleyeyim: 56 yasini beklemek kaydiyla, BES kadar avantajli bir sistem ben daha once gormedim. Varsa da bilmiyorum. Her turlu enstrumana yatirim yapabiliyorsunuz. Eurobond, hisse, altin, tahvil, yurtdisi hisse. Tek olmayan sey vadeli. O da olmasin zaten.
Saglicakla kalin.