Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 3949 madde; 1 - 8 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alıntı Originally Posted by mavi1610mavi Yazıyı Oku
    Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı. Üstelik erken çıkma cezası, 56 yaş bekleme zorunluluğu, parayı uzun süre bağlama zorunluluğunuzda olmayacaktı. Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı. Devlet katkısına rağmen daha karlı.

Bes sisteminde doğru zamanda doğru fonu seçme başarısı göstermişsiniz anladığım kadarıyla. Aynı hamleleri bes olmadan aynı enstrümanlara yatırsaydınız giriş çıkışlarıda aynı şekilde yapsaydınız daha karlı oluyorsunuz. Benim hesaplamalarım bu yönde.
    sayin mavi1610mavi,

BES e yatirim yapip da iyi bir getiri elde eden gormedim dendi. Cevap olarak yazdim. Bir tane aksi ornek tum teoriyi curutmek icin yeterlidir.

"Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı" demissiniz. Nereden biliyorsunuz? 3 farkli portfoy yonetiyorum BES'ten ayri olarak. Daha iyi bir getirim oldugunu soyleyemem. Diger portfoylerimin yillik getirileri 12-14% araliginda dolar cinsi. BES ile hemen hemen ayni. Eger devlet dese ki devlet katkisi ust limiti asgari ucret degil, atiyorum aylik 50 BinTL, tum portfoyumu yavas yavas aylik 50K olacak skeilde tasirim. Bedava verilen bir para var. Kusa dondugu de dogru degil, cunku bu para bedava bir para. Cebimden para cikmadi. 150K uzerinde devlet katkisi birikimim var 2 BES hesabinda. Kim kime veriyor bu parayi?

"Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı" demissiniz. 2-3 yillik altin fiyati degisimi ile, allianz altin fonunu kiyaslarsaniz, altin fonunun getirisinin daha yuksek oldugunu goreceksiniz. Fonlar altin fonu ile, hazinenin ciakrdigi 1-2% yillik getirili altin sertifikasina yatirim yaparlar. Bu sebeple, altin fonu daha iyi bir getiri sunar.

Dedigim gibi, devlet katkisi limiti artsa, hic dusunmeden portfoyumun, devlet katkisindan max yararlanacagim kismini getiririm BES'e.

56 yasina kadar beklemek bir dezavantaj degil. BESe girerken kurallar acik ve net. Bekleyemem diyorsaniz, zaten BES size gore degil. 56 yasi bir dezavantaj olarak sunmak sacma. Dogru kiyaslama soyle olur:

56 yasina geldiigmde, portfoyumun getirisi ne? BES'imin getiris ne? Bu kiyas makuldur. Yurtdisinda da BES'im var. Buradaki arkadaslara turkiyedeki sistemi anlattigimda, sok oluyorlar. Kiyaslanamayacak seviyede iyi bir sistem su an. Daha da iiylestirilebilecegini dusunmeme ragmen, yasadigim ulke ozelinde kiyaslarsam, BES cok daha iyi Turkiye'de.

Finansal kararlarda iyi ya da kotu diyebilmek icin, kiyas yaparken, rakamla konusmaliyiz.

Son olarak tekrar soyleyeyim: 56 yasini beklemek kaydiyla, BES kadar avantajli bir sistem ben daha once gormedim. Varsa da bilmiyorum. Her turlu enstrumana yatirim yapabiliyorsunuz. Eurobond, hisse, altin, tahvil, yurtdisi hisse. Tek olmayan sey vadeli. O da olmasin zaten.

Saglicakla kalin.

2.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    sayin mavi1610mavi,

BES e yatirim yapip da iyi bir getiri elde eden gormedim dendi. Cevap olarak yazdim. Bir tane aksi ornek tum teoriyi curutmek icin yeterlidir.

"Siz mevcut hamlelerinizi bes üzerinden değilde direkt yapsaydınız bu getiri oranlarınız daha yüksek olacaktı" demissiniz. Nereden biliyorsunuz? 3 farkli portfoy yonetiyorum BES'ten ayri olarak. Daha iyi bir getirim oldugunu soyleyemem. Diger portfoylerimin yillik getirileri 12-14% araliginda dolar cinsi. BES ile hemen hemen ayni. Eger devlet dese ki devlet katkisi ust limiti asgari ucret degil, atiyorum aylik 50 BinTL, tum portfoyumu yavas yavas aylik 50K olacak skeilde tasirim. Bedava verilen bir para var. Kusa dondugu de dogru degil, cunku bu para bedava bir para. Cebimden para cikmadi. 150K uzerinde devlet katkisi birikimim var 2 BES hesabinda. Kim kime veriyor bu parayi?

"Bes hisse fonu almak yerine direk hisse almak, altın fonu almak yerine direk altın almak, eurobond fonu almak yerine direkt eurobond almak daha karlı" demissiniz. 2-3 yillik altin fiyati degisimi ile, allianz altin fonunu kiyaslarsaniz, altin fonunun getirisinin daha yuksek oldugunu goreceksiniz. Fonlar altin fonu ile, hazinenin ciakrdigi 1-2% yillik getirili altin sertifikasina yatirim yaparlar. Bu sebeple, altin fonu daha iyi bir getiri sunar.

Dedigim gibi, devlet katkisi limiti artsa, hic dusunmeden portfoyumun, devlet katkisindan max yararlanacagim kismini getiririm BES'e.

56 yasina kadar beklemek bir dezavantaj degil. BESe girerken kurallar acik ve net. Bekleyemem diyorsaniz, zaten BES size gore degil. 56 yasi bir dezavantaj olarak sunmak sacma. Dogru kiyaslama soyle olur:

56 yasina geldiigmde, portfoyumun getirisi ne? BES'imin getiris ne? Bu kiyas makuldur. Yurtdisinda da BES'im var. Buradaki arkadaslara turkiyedeki sistemi anlattigimda, sok oluyorlar. Kiyaslanamayacak seviyede iyi bir sistem su an. Daha da iiylestirilebilecegini dusunmeme ragmen, yasadigim ulke ozelinde kiyaslarsam, BES cok daha iyi Turkiye'de.

Finansal kararlarda iyi ya da kotu diyebilmek icin, kiyas yaparken, rakamla konusmaliyiz.

Son olarak tekrar soyleyeyim: 56 yasini beklemek kaydiyla, BES kadar avantajli bir sistem ben daha once gormedim. Varsa da bilmiyorum. Her turlu enstrumana yatirim yapabiliyorsunuz. Eurobond, hisse, altin, tahvil, yurtdisi hisse. Tek olmayan sey vadeli. O da olmasin zaten.

Saglicakla kalin.
    Sn asuGaGuGa eğer sizin için zor olmayacaksa bese ilk girdiğiniz andan itibaren her ay kaç tl yatırdığınızı ve fon değişikliklerini ne zaman yaptığınızı paylaşabiilirmisiniz eğer sakıncası yoksa. Birde fonlarınızın kodunu yazabilirmisiniz. Ben zamanımı alsada hesaplama yapmayı çok severim. Siz bilinçli şekilde besinizi yönetmişsiniz anladığım kadarıyla. Bende sizin veriler üzerinden başka hesaplar yapmak isterim. Tşkler

3. https://www.hisse.net/topluluk/showt...62#post6223362

Bu postta geçen linkteki excelin XIRR sayfasında hangi tarihte ne kadar katkı yatırdığı gözüküyor hocam bilginize.

4.  Alıntı Originally Posted by chrzgs Yazıyı Oku
    https://www.hisse.net/topluluk/showt...62#post6223362

Bu postta geçen linkteki excelin XIRR sayfasında hangi tarihte ne kadar katkı yatırdığı gözüküyor hocam bilginize.
    Tşkler
    Hangi fona yatırdığını ve fon değişiklik tarihleri nerden görebilirim

Alıntı Originally Posted by mavi1610mavi Yazıyı Oku
    Tşkler
    Hangi fona yatırdığını ve fon değişiklik tarihleri nerden görebilirim
    Sayin mavi1610mavi,

Her ceyrek sonu portfoy durumumu ekside yayimliyorum. https://eksisozluk.com/entry/144088514
    Son yazim fon degisikligi uzerine. Maalesef hisse oranimi erken azalttim.

Son ceyrek degerlendirmem burada: https://eksisozluk.com/entry/143369836

Bu yazidaki linklerle onceki ceyrek sonuclarina ulasabilirsiniz.

Ilk entrim: https://eksisozluk.com/entry/67760679 bazi linkler calismiyor olabilir.

Musait bir animda fon degisiklik tarihlerini listeleyeyim. Kendime kayit tutmus olurum, sizinle de memnuniyetle paylasirim.

Saygilar

Sent from my iPhone using Tapatalk

6.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    Sayin mavi1610mavi,

Her ceyrek sonu portfoy durumumu ekside yayimliyorum. https://eksisozluk.com/entry/144088514
    Son yazim fon degisikligi uzerine. Maalesef hisse oranimi erken azalttim.

Son ceyrek degerlendirmem burada: https://eksisozluk.com/entry/143369836

Bu yazidaki linklerle onceki ceyrek sonuclarina ulasabilirsiniz.

Ilk entrim: https://eksisozluk.com/entry/67760679 bazi linkler calismiyor olabilir.

Musait bir animda fon degisiklik tarihlerini listeleyeyim. Kendime kayit tutmus olurum, sizinle de memnuniyetle paylasirim.

Saygilar

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sn asuGaGuGa gönderdiğiniz excel tablosundan çıkardığım sonuç şimdiye kadar 250bin tl para yatırmışsınız 2013ten beri. Devlette 60bin tl ek katkı vermiş. Yatırdığınız 250bin tl 1,1milyon tl olmuş devlet katkısıda 110bin tl olmuş. Toplamda şuan kazancınız 1,25milyon tl yaklaşık. 10yılınızı doldurmuşsunuz 56 yaşınızıda doldurursanız sadece %5 stopaj kesintisiyle 1,2milyon tl net elinize geçer şuanda.

Sadece örnek olsun diye yazıyorum kıyaslama belki doğru olmayacak ancak eğer bu süre içerisinde yatırım fonlarından MAC fonuna para yatırsaydınız ve hiç fon değişikliği yapmasaydınız yani pasif olarak yönetseydiniz şuan net 2,1milyon tl niz olacaktı. Üstelik 10 yıl bekleme yada yaş şartı olmayacaktı. Fonu aktif yönetmeniz gerekmeyecekti.

Tabi hangi fonlara ne zaman geçiş yaptığınızı bilmiyorum ancak aynı hareketleri benzer yatırım fonlarında yaparsak emin olun yine daha çok kazanmış olacaksınız. Üstelik beste %25 devlet katkısı olmasına rağmen yatırım fonları çok daha cazip. Yani daha başarılı ve özverili yönetiliyorlar. Bes fonları 2-3 tanesi hariç gerçekten kötü performans gösteriyolar.

Benim bes sistemine eleştirim genel olarak bu minvalde. Devlet katkıları bişey getirmiyor, fonların performansı genel olarak kötü özensiz yönetiliyorlar fon ücretleri yüksek, madem emek vererek yönetmiyorsunuz en azında fon ücretleri az olsun. Beni 56 yaşıma kadar bekleteceksen getirin daha iyi olmalı.

Yani hesaplamadım ama bu süre zarfında yatırdığınız taksitlerle eurobond alsak başkada hiçbişey yapmasak yine daha çok kazancımız olur. Madem bu kadar süre bekleyeceğim eurobondda beklerim daha iyi. Sizin vasat getirilerinizi niye taşıyayım.

7. Hocam kimse bu bahsettiğiniz şeyin örneğini yapabildiğini ortaya koyamıyor malesef. Yok mudur muhakkak vardır ama nadirdir. Pratikte evet kazançlı bunu kimse inkar etmez ama sizi düzenli olarak o yatırıma iten bir mekanizma yok. Muhtemelen bir ihtiyaç doğrultusunda veya başka bir çerçevede o fon o değerlere ulaşmadan o para çekiliyor olurdu. Bu zorunlu ve pratik yatırım mekanizması altında mevcut fonlar ile ilerisi için bir güvence yaratmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Dediğiniz şekilde ikinci bir portfoy oluşturup o şekilde de ilerleme kaydedilir yatırım adına. Sonuçta BES e yatırılan tutar çok dikkate alınacak tutarlar değil.

Piyasayı takip edebiliyorsanız beste altın döviz hisse ve ppf aralarında dolaşarak hisselerin yükselmediği dönemlerde de güzel getiriler sağlanabilir. Eurobondun onu geçeceğini düşünmüyorum. Hesap yapıp bakmak lazım.

8.  Alıntı Originally Posted by mavi1610mavi Yazıyı Oku
    Sn asuGaGuGa gönderdiğiniz excel tablosundan çıkardığım sonuç şimdiye kadar 250bin tl para yatırmışsınız 2013ten beri. Devlette 60bin tl ek katkı vermiş. Yatırdığınız 250bin tl 1,1milyon tl olmuş devlet katkısıda 110bin tl olmuş. Toplamda şuan kazancınız 1,25milyon tl yaklaşık. 10yılınızı doldurmuşsunuz 56 yaşınızıda doldurursanız sadece %5 stopaj kesintisiyle 1,2milyon tl net elinize geçer şuanda.

Sadece örnek olsun diye yazıyorum kıyaslama belki doğru olmayacak ancak eğer bu süre içerisinde yatırım fonlarından MAC fonuna para yatırsaydınız ve hiç fon değişikliği yapmasaydınız yani pasif olarak yönetseydiniz şuan net 2,1milyon tl niz olacaktı. Üstelik 10 yıl bekleme yada yaş şartı olmayacaktı. Fonu aktif yönetmeniz gerekmeyecekti.

Tabi hangi fonlara ne zaman geçiş yaptığınızı bilmiyorum ancak aynı hareketleri benzer yatırım fonlarında yaparsak emin olun yine daha çok kazanmış olacaksınız. Üstelik beste %25 devlet katkısı olmasına rağmen yatırım fonları çok daha cazip. Yani daha başarılı ve özverili yönetiliyorlar. Bes fonları 2-3 tanesi hariç gerçekten kötü performans gösteriyolar.

Benim bes sistemine eleştirim genel olarak bu minvalde. Devlet katkıları bişey getirmiyor, fonların performansı genel olarak kötü özensiz yönetiliyorlar fon ücretleri yüksek, madem emek vererek yönetmiyorsunuz en azında fon ücretleri az olsun. Beni 56 yaşıma kadar bekleteceksen getirin daha iyi olmalı.

Yani hesaplamadım ama bu süre zarfında yatırdığınız taksitlerle eurobond alsak başkada hiçbişey yapmasak yine daha çok kazancımız olur. Madem bu kadar süre bekleyeceğim eurobondda beklerim daha iyi. Sizin vasat getirilerinizi niye taşıyayım.
    Hocam taksitle eurobond nasıl alıyoruz ? Bildiğim kadarıyla nominal 1000 USD alım yapılıyor.
    Fon piyasasında 2019 öncesini incelemenizi öneririm. MAC 2014-2018 yılları arası yıllık getirisi %110.
    2013-2018 yılları arası bu performansı geçen bir sürü bes fonu var.
    Örneğin MAC'la bir fonu karşılaştıralım.
    2014 MAC%26.8 ALR%26.07
    2015 MAC%14.8 ALR%32.36
    2016 MAC%20.4 ALR%24.35
    2017 MAC%20.2 ALR%43.45
    2018 MAC%0 ALR%21.45
    MAC 5 YILLIK GETİRİSİ : %110
    ALR 5 YILLIK GETİRİSİ : %261
    Ayrıca ALR fonu karma bir fon olduğu için kabaca%50-55 oranı hisse taşıyor. MAC'ın aldığı riske göre oldukça düşük.
    2018 yılı sonunda bende ALR fonuna bakıp çok iyi getirisi var. MAC'da neymiş. Berbat fon diye yorum yapmam ne kadar mantıklı olurdu ?
    Demem o ki, arabanın arka camından bakarak yorum yapmak çok kolay.
    Bir dönem döviz, bir dönem altın, bir dönem hisseler, bir dönem kripto popüler oluyor. Millet zirvedeyken oralara yükleniyor.
    Saygılar.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •