Þimdi arkadaþlar bu BES sisteminde en son herþeyiyle birlikte emekliliði hakkettik diyelim. Atýyorum fondada toplam pay 1 milyon adet birikti. Ben dedim ki 10 yýl emekli maaþý almak istiyorum. Kurum bana her ay 1milyon pay ÷120ay=8333 pay bozup maaþ verecek yada hesaplama baþka mý? Ayrýca ömür boyu maaþ almak isteyene hesaplama nasýl yapýlýyor acaba. Cevaplarsanýz çok sevinirim. Teþekkürler. Saygýlar
Paydan ote, diyelim 1.2 milyon birikti ve 10 yil maas almak istiyorsun. 120 bini(1.2 mio/10) ayiriyorlar ve sana her ay 10 bin veriyorlar. Geriye kalan 1milyon 80 bini istedigin fonda tutuyorlar(altin, hisse vs sen neyi tercih edersen). Diyelim fonda kalan tutar 20.37% buyude ve 1.3 milyon oldu. Bu sefer bunu 9 a boluyorlar ve sana her ay 12.037 tl oduyorlar(1.300.000/9/12). geriye kalan fonda degerleniyor tekrar. ertesi yol 8 e bolup odeme yapiyorlar vs. Bu sekilde devam ediyor.
Hesaplamayi burdan kendiniz yapabilirsiniz. Dosyayi kendi drive iniza indirin ve istediginiz rakamalri girin. Hesaplamayi reel getiriye gore yapar. https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Omur boyu maas almak istersen, birikimini yillik gelir sigortasina aktararak omur boyu maasl alirsin. Burada yasin, saglik durumun, emekli olmak istedigin tarihteki omur beklentisi, yasadigin sehir vs bir cok sey etkili. Kisiye ozel bir maas ongorulur.
Bir sorum olacak...bes endeks fonlarý temettü günlerinde nasýl hareket ediyor...mesela bugün endeks ekside gözükse de düþüþ temettü ödemeleri kaynaklý...sonuçta fon elinde ereðli hissesi varsa karþýlýðýnda temettü de alýyor. Yani endeks-30 bugün %2 temettü kaynaklý düþüþ gözüküyorsa, fon bunu %2 eksi olarak mý yansýtýyor, yoksa bir etkisi olmuyor mu?
Bu durumda u-30 fonlarý, temettü etkisi toplam yýl boyunca %5 ise, u-30 u %5 yenmesi gerekir (figk de %2 olsa, nette %3 yenmeli fon endeksi).
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Hocam,
Fiyat Endeksi ve Getiri Endeksi arasýndaki tek fark nakit temettü ödemelerinde ortaya çýkar. Emeklilik ve yatýrým fonlarýnýn genelinde karþýlaþtýrma ölçütü olarak endeks yerine endeksin temettüleri eklenmiþ endeksi olan bist 100 getiri endeksi fon karþýlaþtýrma ölçütü olarak kullanýlmaktadýr. Bu nedenle ana endeksi kolaylýkla yenebilirler ancak getiri endeksini yenmek nispeten daha zor olabilr. Fonlarýn bir diðer avantajý ise KYD brüt getirinin oldukça düþük olmasý da diyebiliriz.
Özetle endeks-30 bugün %2 temettü kaynaklý düþüþ gözüküyorsa bunun emeklilik ve yatýrým fonlarýna etkisi olmuyor.
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Yer Ýmleri