Hocam önce maşallah diyelim çok güzel gözüküyor. Yani şu tabloları görüp insanların bes yatırımına çöp diye atıfta bulunması çok talihsiz.
Şimdi bu çok eleştirilen fon yönetim ücretleri bes yönetim ücretlerinden ne kesiliyor olacak veya ne kadar kesilmiş bu zamana kadar onla ilgili data çekebiliyor musunuz hesabınızdan ?
Açıkçası ben kesintilere hiç kafa yormadım. Her fonu yöneten yerine göre departman büyüklüğünde kadro olduğunu anlatmışlardı seminerde.
Örnek: koç iştirakleri bes fonu olsun. Bu fon yöneticisi kadro koç grubunda hangi hissenin temeli daha sağlam ise o hissenin bu fondaki ağırlığını artırıp ötekilerin ağırlığını azatıyor. Yani çürük elmaları ayıklıyor.o yüzden toplam gelire odaklanıyorum.
Ama getirisi yüksek fonların kesintisinin yüksek olduğunu biliyorum. Özetle :
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez.
Kesintiye değil getiriye bakalım…
Asagidaki linkten yonettigim babamin adina olan BES detaylarini bulabilirsiniz. XIRR sayfasinda, gun gun ne kadar para yatirdigimi gorebilirsiniz. Hem dolar hem euro cinsinden.
Summary sayfasinda yillik ortalama getirimi de hesaplanmis sekilde gorebilirsiniz.
TL cinsinden yillik ortlama getirim: 54%
DOlar cinsinden: 13.4%
euro cinsinden: 15.7%
yillik ortalama 13.4% dolar cinsi getiri, dunyanin her yerinde basarili bir performanstir. BES baslangici 2013 eylul.
Kendi adima olan BES de ise daha iyi bir getirim var. babam seneye emekli olacagi icin, vaktinden once hisselerden ciktim maalesef.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Yer İmleri