9000 günde asgari ücretin yarısı alırsın 5400 günde 3 un birini.
Minimum bu daha aşağıya düşmüyor diye biliyorum
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir
Printable View
Dunya uzerinde calistikca ve prim odedikce emekli maasi dusen tek ulke bizim ulkemizdir.
LG-H818 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayfa 266 #2128 de bu tartışıldı ve cevap veren arkadaş çok güzel açıklamış link aşağıda
http://www.hisse.net/topluluk/showth...580#post135580
Evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlar emekli olabilecek
http://www.yenisafak.com/ekonomi/evl...book-yenisafak
diyelim dava actim ve kazandim ve benim borclanmami 1987 den baslattilar
o zaman benden sonra gelecek olan yuzbinlerce insan icin emsal teskil eder bu
yani demek istedigim yasa seklini alir oyle ahmete boyle mehmete boyle yasa uygulanmaz heralde
demekki benden once dava acip kazanan olmamiski boyle bir sey yok
Burada bir arkadas var, ikameti suud a alirsa turkiye de sorun cikacagini soyluyor, tuhaf geldi bana da .. belki kredi cekerken yada banka hesabi acmasi gerektiginde, nerede oturuyorsun yada ikametin nerede sorusuna arabistan cevabi verdiginde sorun yasayabilecegini soyledi bana..
Benim durum ise daha da ilginc; su sekilde GSS olayi nedeni ile kendimi koruma amacli olarak ulke disinda ikametimin olmasi gerekiyor, eger ikametim Turkiye ama calistigim yer Arabistan olsa, bana Turkiye de oturdugum baz alinarak GSS borc cikarilabilir. Benim sigortami buradaki firma odemiyor, ben ulkeye gittigimde yurt disi gunlerimi sgk ya 19 lira/gun uzerinden yatiriyorum..
Hatta TMMOB bana aidat borcu da cikartiyor ancak oraya pasaportum ile basvurumu yaptigimda yurt disi durumumdan dolayi bu aidati, hesabimdan dusuyor..
Asgari ucret zammi 2017 icin tek bir kez yapildi ancak nisan 16 sonuclarina gore odul maksatli olarak ikinci bir zam olabilir dusuncesi ile biriken gunlerimi izne geldigimde odemek isterim (yuksek zam gelmez ama nedense bu vatandas hemen devletine odeme yapmayi seviyor:bravo::bravo:)
Hersey cok guzel Ahmet Bey,
ancak bir de su durum var, sgk ya yapacaginiz itiraz lar da icerde bulunan parayi ATM den cektikten sonra itiraz hakkiniz da bitmis oluyor cok acip bir durum ama bu gibi durumlari defalarca dinledim. Simdi soyle diyelim sizin maasiniz hesaplaniyo ama sizde hesaplatiyorsunuz kendiniz yada bir yere- farkli oluyor diyelim. Siz bunu SGK ya itiraz edip sonucu alinana dek ATM den kendi paranizi cekmememiz lazim. Sonuc olarak siz eger hakli iseniz maasiniz duzeltiliyor, yada siz gene haklisiniz ama maasinizi cektiniz ise hakli bile olsaniz maas degeriniz degismiyor, cok degisik bisey ama bilginiz de olsun derim...
Geriye donuk olarak tarih guncellemesine bende pek inanamadim ama yasanan bir durum oldugu icin kabul lendim..
Bir de su kistas var bakin, siz sgk no almis ancak daha sonra calismaya baslamissiniz. british in olayinda ise once abd ye gidiyor sonra sgk ile ise basliyor (bu durumda askeri yada hamilelik donemi one gelir kuralini biliyoruz- bu ornekte prim odeme nin one geldigini gorduk)
Ben de bedelli yaptim, sadece 1hafta sgk baslangicimi one cekebilsem 1 sene ve 125gun prim kazanacagim ama olmuyor, sgk gunu once askerligi ise sonra yaptigim icin..
Saygilar :yahoo::yahoo::yahoo:
Su ibare de onemli - 2008 den once yurtdisi borclanma basvuru yapanlar icin nefis bir durumdur, bir arkadas anlatirdi da beni ilgilendirmedigi icin hic arastirma yapmamistim, simdi buldum bunu...
08/05/2008 tarihinden önce yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunanlardan; borç tahakkuku ile ilgili işlemleri devam edenler, borç tahakkuku yapılmış olanlar ve tahakkuk ettirilen borçlarının tamamını ödemeyenler borçlarını günlüğü 3,5 Amerikan Doları üzerinden ödeyebilirler.
Bu borçlanmaların ödenmesinde süre şartı bulunmadığından 08/05/2008 tarihinden sonra yapılan ödemeler geçerli sayılır.
Ben birde sunu soracagim, yurtdisi borclanmanin onune ve ardina 1 senelik donemi de yurtdisi borclanabilecegimiz bilgisi var. Bu mumkun mudur, odeme yapanlarda bu sekilde yapan varmi. Ve diyelim ki 2017yi odeyecegiz, 2018 icin bu deger ne olabilir (19 lira x 1.10) vs mi..............
Buradaki olay sanirim 25 sene hizmeti dolmayan kisilerin daha erken bunu tamamlayabilmeleri amacli.. Diyelim ki toplam 23 senelik (2023 teyiz, sigorta baslangici da 2000 yili olsun) hizmet suremiz var 3 sene de yurt disi borclanma yapinca; 2000-3 diyoruz ve 1997 yili sigorta baslangici oluyor; bune 25 yil ekliyoruz 2022 yili cikiyor, boylece 25 yili tamamlamis, emeklilik icin hizmet yilini elde etmis oluyoruz..
4 yıldır ilk kez evin alış verişini ben yaptım hep hanım yapar zeytinyağı 7 tl salatalık 0,5 tl bakliyat türü ürünlerde 2 tl idi aklımda kalan rakamlar zeytin yağına 70 tl litre ödedim sızma olan.. riveria ucuz ama yarısı başka yağdır salatalık 5 tl 4 kg aldım, bakliyat iyi kalite 15 tl inanılmaz 55 tl pirizola ortalama 4 yılda on katı artış olmuş kasiyere ödemeyi yaparken 1 pakette enflasyon canavarı ekle kızım kaç para ise artık akşam onla yatacağım dedim :he: bu insanlar 1500-2000 tl emekli maaşı ile nasıl geçiniyor kafayı ilk kez bugün yedim en az emekli maaşları taban 4,000 yada 5,000 tl olması lazım meğerse enflasyon 10 katı artmış ilk kez bugün öğrendim dünyanın en pahalı ülkesi olmuşuz bravo :bravo:
evet ogunu cok iyi hatirliyorum
bir gun konsolosluga gittigimde bir kalabalik gordum ve sordum ne oluyor diye ve bana anlatmislardi
ama 2008 yilinda benim emeklilik hakim daha gelmemisti o yuzden bir sey yapamazdim
zaten 3,5 dolar dusuk degilki simdinin 12 lirasi falan yani cok cok ucuz degil
benim uc kurusluk beynimle dusundugum sudur
akli basinda hangi hukumet basa gecerse yurtdisindan borclanarak emeklilik olayini kaldirir atar
mesela beni maliye bakani yapsalar Sabah disimi fircalamadan ofise gider ilk yapacagim is bunu kaldirmak icin basbakanla konusmak olur o derece yani. O derece ulkeyi borca surukleyen butceyi mahveden bir sey bu
2012 senesinde Sabah gazetesinde okudugum bir yazi yuzunden aninda ayni gun SGK ya yurtdisindan borclanmak icin basvurdum
Haberde Tayyip Erdogan in onune yasa tasarisi imza icin konmus deniyordu bu yasa tasarisi yurtdisindan borclanarak emekli olmayi kaldiriyordu
Neden?
Cunku devlet cok buyuk zarara ugruyormus ve dunyanin baska hicbir ulkesinde boyle bir sey yokmus
sunu demek istiyorum
olabildigince cabuk bu hakkiniza basvurun geciktirmeyin bunu kaldirirlar. IQ su 10 olan bir insan bile bu kanunun ne kadar sacma ve ne kadar zarar verici oldugunu bilir
Herkesin calistigi ulkeden emekli olmasi gerekir. Eger olamiyorsa o zaman tamam ama Avrupadan milyonlarca insan buna basvuruyor halbuki 67 yasina kadar bekleyip Almanyadan emekli olmalari gerekiyor.
Benim gorusum biraz farkli evet TUrkiye pahali bir ulke ama bir de su var
ben 24 yildir ABD den TR ye tatil icin geliyorum. dediklerim biraz sacma gelebilir ama TR de dolarin degeri komik derecede dusuk. Eskiden 1 dolara neler neler alabilirken simdi aynisini 5 dolara alamiyoruz. Yani dolar cinsinden 5 kat pahalanmis Turkiye. Ama bizim ABD deki maasimiz o kadar artmadi hatta %10 belki
Peki bu nasil oluyor?
TR ye ISID yoluyla Alamanci yoluyla kacak olarak Rezza Saraf gibi bir suru adamin getirdigi dolarlar iran dan irak tan Dubai den cok ama cok cok fazla dolar giriyor. Turkiyede dovizin degerini bu kadar asiri dusuk tutmasini saglayan sebepler bunlar
2000 yilina kadar dolarin bir degeri vardi TR de. Ama sonra ne oldu nasil oldu belki Reza Sarraf sayesinde, dolar TR deki TL enflasyonuna hep yenildi. Yani demem o ki Turkiye cok pahali bir ulke evet ama bizim gibi dolar kazanana bile cok pahali.
Klasik bir laf vardir TR de sebze meyve ucuz diye. Valla bunu soyledigime ben bile inanamiyorum ama ABD de bir cok meyve sebze Istanbulda devamli gittigim Carrefour la ya ayni yada daha ucuz. Inanilmaz bir olay bu
Cunku TR de iscilik komik derecede dusuk manyak vergi kaciriyorlar bir de denetim yok yani kimyasal maddemi kullanilmis suni gubremi kullanilmis kimse bakmiyor ama ona ragmen ABD de sebze meyve TR ye gore daha ucuz. Alkollu ickiler zeytinyagi ve et konusuna hic girmiyorum ABD de kat be kat ucuz
Zorunlu GSS ye karsilik olarak bu borclanmanin kaldirilmasina katilabilirim.. Ancak sunu dusunun, bizler yurt disinda calisiyor ve emekli zamanimiz gelince de emekli olmayi amacliyoruz. Yurtdisi calisan kisilerin o ulkeye odedikleri prim i ulkemize aktarip, Turkiye de emekli olmalari saglanabilir, her iki tarafta emekli olmasi da sacma - yani uygun bir ayarlama yapilmalidir..
Turkiye pahali evet bize bile pahali, ben Arabistan da calisiyorum, izne gittigimde harcadigim parayi yerine koymam bir sonraki izin donemine kadar gerceklesebiliyor, inanin izne gelmeye cekiniyorum sirf para gidecek diye, belki burada hic para harcamadigimiz dan da bu oluyor..
:bravo:
Ulkede calisip, orada harcayabilenlere gipta etmemek elde degil, belki de TR de kazanip, harcamanin bu denli dogalligina inanmis insanlarimiz, nasil benzin fiyatinin 5 lira olmasi gerektigini kabul ettikleri gibi, diger herseyinde normal oldugu olusmus kafalarda..
KUR yaklasik 1 riyal = 1 tl = 0.2666 usd
Hos suudi de pahali, dun gece yaptigim alisveristen ornek, ucgen minik peynirli borek 1 riyal, biraz buyuk krovasan 2 riyal, 1lt lik dimes seftali suyu 7.5 riyal ve 250gr kaanlar hellim peynir tam 14.5 riyal (kilo 58lira mi oldu- uff be)
:cool:
Dogru mudur...
2008 sonrası çalışmaya başlayıp primi asgari ücretten yatanlar emekli olduklarında asgari ücretin %40'ı kadar emekli maaşı alacaklardır.
Bilgiler icin tskler.
Anladigim kadariyla, yurt disi borclanmasinda, yurtdisi ise giris tarihinin, Turkiye ise giris tarihi olarak saydirilabilmesi icin su ulkelerden birinde calismak gerekiyor:
İlk işe başlama tarihi, sigorta giriş başlangıç tarihi olarak kabul edilen ülkeler:
1. Almanya,
2. Arnavutluk,
3. Avusturya,
4. Azerbaycan,
5. Belçika,
6. Bosna Hersek,
7. Çek Cumhuriyeti,
8. Fransa,
9. Gürcistan,
10. Hırvatistan,
11. Hollanda,
12. İsviçre,
13. Kanada,
14. Kebek- Kanada
15. KKTC,
16. Lüksemburg,
17. Makedonya,
18. Slovakya
Bu ulkelere ayricaligin nedeni nedeni Turkiye ve yukaridaki ulkeler arasinda yapilan sosyal anlasmalardaki bir paragraf, diye biliyorum.
Baska ulkede calisma yapilmissa, yurt disindaki ise giris tarihi, Turkiye'de ise giris tarihi olarak sayilmiyor. Dava acilinca da degisik neticeler veriyor gibi (internetdeki yazilara bakilirsa).
saygilar
servetbey ve diger ark,
eksik olan gununuzu borclanacaginiz zaman dilekcede B mi C olarak mi dolduruyorsunuz?
Formdaki alan:
11.Borçlanmak istediğiniz süre:
A: Yurtdışı hizmetlerimin / sürelerimin tamamı
B: .....gün
C:........-........... Tarihleri arasındaki süre
Sormanin nedeni, ben su an eksik olan gunumu dolduracagim (240 gun). Bunlarin tarihleri 01/ 01 / 2011 - 30 / 08 / 2011 arasındaki süre. Ama bunu (C) tarih belirterek mi yazayim, yoksa sadece toplam 240 gun olarak mi (B) yazayim bilmiyorum.
Eger gun olarak yazilirsa (B), SGK bu gunleri hangi tarihe koyacak - 2017 senesi icine mi sayacak?
2017 icine sayacaksa, o zaman 2011 daha eski oldugu icin 2011 olarak belirtmekte fayda var diye dusunuyorum???
saygilar
C olarak doldurun ve kesin tarihler yazin
Tam gun olmali yani 5000 gun doldurman gerekiyorsa oraya 5 bin gun yazacaksin ama bu 5 gun icinde haftasonlari varmi onu bilmiyorum
Benimkinde nasil yaptim hatirlamiyorum ama 5075 gun hesapladim yazdim aylar sonar gittigimde 450 gun eksik oldugunu gordum
gittim sonradan onuda borclanmak zorunda kaldim falan bir suru kafa agrisi
SGK Unkpanina email attic cevaplar alakasiz ve komik
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Beklenen_yaşam_süresi
Türkiye'de yaşam süresi 72-75 deniyor kanada /ABD en yüksek80-85 Türklerde bazı çalışmalarda 60-65 deniliyordu yaşam süresi az uzamış
Ben baslangic ve bitis tarihi yaziyorum, daha onceki donemlerim calisilmis olsa idi oncelikle onlari odemek gerekir elbette............
Sizin 8 ay x 30 gun = 240 gun hesabiniz dogrudur (tarih yazmak daha iyi)
Baslangic tarihini baz alarak ekler, ornegin benim bir 360 gunden cok olan odemem de o sekilde yapmis, 360dan fazla olani o yila dahil etmisti. 2008den sonrasi icin onemli degil zaten bu durum...
Imkan olsa hepsini 1999 oncesine atabilsek...
Fikirler icin tskler servetbey ve ahmetg.
Bir de gunleri borclanirken, SGK Turkiye'ye giris-cikis kayit istiyor. Turkiye'de kalinan sureler borclanilmiyor. Buna dikkat etmekte fayda var. Örnegin 1000 gun borclanacaksaniz, bu tarihler arasindaki TR'de bulundugunuz gunleri dusup, fazla gun borclanmakta fayda var.
ozur dilerim simdi aklima geldi
SSK Unkapanindaki gorevliyle tartisma aklima geldi
Dediki
baslangic tarihini yaz sonrada (atiyorum) 5375 gunu ustune eklensin " gibi bir ifade kullanin dedi
Cunku bana o kadar lazimdi ben baslangic bitis tarihlerin yazdim tabi yanlismis ama ben nereden bileyim soylemediler
2 sene sonra dokumanlara bakarken gordum 4600 gun islenmis. Neyse sonra tekrar gittim falan
Anlatmak istedigim baslangic tarihini yazin ama bitis tarihini yazmayin cunku bir tek onlar biliyor bitis tarihinin hesabini
---------------------
Simdi benim sorunumu aciklayim
Ben bitis tarihini salak gibi yazdigim icin onlarda kendi kafalarina gore artik nasil yaptilarsa 5300 gun yerine 4600 gun hesaplamislar
Ben 2 sene sonra dokumanlarda farkina vardim hemen Unkapani SGK ya gittim neden boyle diye sordum. Megerse bitis tarihini yanlis hesaplamisim
neyse tamam ekstra kac gun borclanacaksam borclanayim bitsin bu is dedik
Bana bi hesap yaptilar 465 gunmu ne oyle bir sey bende gittim odedim
Amerikaya dodum e devletten bakiyorum aa bir de baktimki emekli maasim 1600 lerden 1564 lere dusmus
Nasil olabilirki boyle bir sey, daha fazla para odedim nasil maas dusuyor
Dokumanlara bi baktim ekstra 400 kusur gunu 2008 sonrasi borclandirmislar. Ulan ben nereden bileyim hangi gun ne zaman borclanilacak?
6 ay sonra tekrar gittim Unkapani SGK ya anlattim bakin ilk 4600 un 2006 yilina kadar borclanilmisti bu 400 kusur gunude onun ustune ekleyin yani butun borclanmalar 2008 oncesi olsun
Adam cekmeceyi acti bir cizelgeye bakti ve sunu dedi
2000 yilindan sonra borclandiktan sonra farketmiyor beyefendi hadi iyi gunler
Adama dil doktum iki saat anlattim bak kardesim 99 oncesi 99-2008 arasi ve 2008 sonrasi diye primler degisir
Hayir beyefendi yanlis biliyorsunuz 2000 sonrasi hepsi ayni
Adam kovdu beni ofisten
Off off simdi taa amerikadan kalk git devlet dairesine tekrar yalvaricaz adama elimde resmi dokumanlar olacak bu sefer
sonuc: bitis tarihini yazmayin