evet ogunu cok iyi hatirliyorum
bir gun konsolosluga gittigimde bir kalabalik gordum ve sordum ne oluyor diye ve bana anlatmislardi
ama 2008 yilinda benim emeklilik hakim daha gelmemisti o yuzden bir sey yapamazdim
zaten 3,5 dolar dusuk degilki simdinin 12 lirasi falan yani cok cok ucuz degil
benim uc kurusluk beynimle dusundugum sudur
akli basinda hangi hukumet basa gecerse yurtdisindan borclanarak emeklilik olayini kaldirir atar
mesela beni maliye bakani yapsalar Sabah disimi fircalamadan ofise gider ilk yapacagim is bunu kaldirmak icin basbakanla konusmak olur o derece yani. O derece ulkeyi borca surukleyen butceyi mahveden bir sey bu
2012 senesinde Sabah gazetesinde okudugum bir yazi yuzunden aninda ayni gun SGK ya yurtdisindan borclanmak icin basvurdum
Haberde Tayyip Erdogan in onune yasa tasarisi imza icin konmus deniyordu bu yasa tasarisi yurtdisindan borclanarak emekli olmayi kaldiriyordu
Neden?
Cunku devlet cok buyuk zarara ugruyormus ve dunyanin baska hicbir ulkesinde boyle bir sey yokmus
sunu demek istiyorum
olabildigince cabuk bu hakkiniza basvurun geciktirmeyin bunu kaldirirlar. IQ su 10 olan bir insan bile bu kanunun ne kadar sacma ve ne kadar zarar verici oldugunu bilir
Herkesin calistigi ulkeden emekli olmasi gerekir. Eger olamiyorsa o zaman tamam ama Avrupadan milyonlarca insan buna basvuruyor halbuki 67 yasina kadar bekleyip Almanyadan emekli olmalari gerekiyor.
Benim gorusum biraz farkli evet TUrkiye pahali bir ulke ama bir de su var
ben 24 yildir ABD den TR ye tatil icin geliyorum. dediklerim biraz sacma gelebilir ama TR de dolarin degeri komik derecede dusuk. Eskiden 1 dolara neler neler alabilirken simdi aynisini 5 dolara alamiyoruz. Yani dolar cinsinden 5 kat pahalanmis Turkiye. Ama bizim ABD deki maasimiz o kadar artmadi hatta %10 belki
Peki bu nasil oluyor?
TR ye ISID yoluyla Alamanci yoluyla kacak olarak Rezza Saraf gibi bir suru adamin getirdigi dolarlar iran dan irak tan Dubai den cok ama cok cok fazla dolar giriyor. Turkiyede dovizin degerini bu kadar asiri dusuk tutmasini saglayan sebepler bunlar
2000 yilina kadar dolarin bir degeri vardi TR de. Ama sonra ne oldu nasil oldu belki Reza Sarraf sayesinde, dolar TR deki TL enflasyonuna hep yenildi. Yani demem o ki Turkiye cok pahali bir ulke evet ama bizim gibi dolar kazanana bile cok pahali.
Klasik bir laf vardir TR de sebze meyve ucuz diye. Valla bunu soyledigime ben bile inanamiyorum ama ABD de bir cok meyve sebze Istanbulda devamli gittigim Carrefour la ya ayni yada daha ucuz. Inanilmaz bir olay bu
Cunku TR de iscilik komik derecede dusuk manyak vergi kaciriyorlar bir de denetim yok yani kimyasal maddemi kullanilmis suni gubremi kullanilmis kimse bakmiyor ama ona ragmen ABD de sebze meyve TR ye gore daha ucuz. Alkollu ickiler zeytinyagi ve et konusuna hic girmiyorum ABD de kat be kat ucuz
Zorunlu GSS ye karsilik olarak bu borclanmanin kaldirilmasina katilabilirim.. Ancak sunu dusunun, bizler yurt disinda calisiyor ve emekli zamanimiz gelince de emekli olmayi amacliyoruz. Yurtdisi calisan kisilerin o ulkeye odedikleri prim i ulkemize aktarip, Turkiye de emekli olmalari saglanabilir, her iki tarafta emekli olmasi da sacma - yani uygun bir ayarlama yapilmalidir..
Turkiye pahali evet bize bile pahali, ben Arabistan da calisiyorum, izne gittigimde harcadigim parayi yerine koymam bir sonraki izin donemine kadar gerceklesebiliyor, inanin izne gelmeye cekiniyorum sirf para gidecek diye, belki burada hic para harcamadigimiz dan da bu oluyor..
Ulkede calisip, orada harcayabilenlere gipta etmemek elde degil, belki de TR de kazanip, harcamanin bu denli dogalligina inanmis insanlarimiz, nasil benzin fiyatinin 5 lira olmasi gerektigini kabul ettikleri gibi, diger herseyinde normal oldugu olusmus kafalarda..
KUR yaklasik 1 riyal = 1 tl = 0.2666 usd
Hos suudi de pahali, dun gece yaptigim alisveristen ornek, ucgen minik peynirli borek 1 riyal, biraz buyuk krovasan 2 riyal, 1lt lik dimes seftali suyu 7.5 riyal ve 250gr kaanlar hellim peynir tam 14.5 riyal (kilo 58lira mi oldu- uff be)
Yer İmleri