Dostum işin o tarafını hiç düşünmedim.
Printable View
bakıyorum ne ucuz onu alayım ,dovızde-altın da dahil ,hepsi limitte ,ucuz su anda tcd fonu..
Ben de bakıyorum.
Belki biraz bankacılık fonu alıp atarım kenera.
Vade 1 yıl...
1 ay bile ongörü zor benim için ,turkiye piyasalarında uzun vade işi artık uzun zaman olmayacak ,trade amaclı hareket etmek lazım
dusuş zamanı girmmişşiniz ,borsa 1400 e taban oluşturduguna inanıyorsanız ,alınabilir .burada bayagı kaldı
Faiz düşüşü olmaz uzun bir süre...maalesef...Olursa ilk olumlu etkilenecek olanlar banka ve gyo sektörü olur bence.. Ama çok zor..SM-A525F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dolarda Nisan başından itibaren oluşan bir çanak-kulp formasyonu var, 8-8,50 arası. Yukarıda bir 40-50 kuruş gitmesi beklenir. Maalesef öngürüm yavaş yavaş gerçekleşiyor gibi duruyor, 8,40-8,50 üzeri çok hızlı bir şekilde 9'ları görebiliriz diye düşünüyorum. Gerçekleşme için tahmini zaman aralığı Haziran ayının ikinci yarısı ile Temmuz ayının ilk yarısı arasında.
https://www.linkpicture.com/q/tlusd.png
Aslında Nisan'da başladığı ve kulp daha tamamlanmadığı için, en azından oluşumun yarısı kadar zaman geçmeden önce hedefe ulaşmaz diye düşündüm ama TL/USD bizde pekte teknik dinlemiyor. Sorunumuz da o zaten, öngörülemeyen bir para ve kur politikamız ve yönetimimiz var. Uzmanlara sorsan Eylül-Ekim'den önce MB adım atmaz diyorlar ama malumunuz bu uzmanların defalarca ters köşe edildiklerini gördük, o yüzden ne desek boş. :)
TLREF 19.24 Son bir haftada 30-40 baz puan yükseldi.
Onumuzdeki hafta OPH yada TCD den birini Portfoyumun 1/6 lik kismiyla almak istiyorum. Sizce hangisini almaliyim. Portfoyumu Sn Hellistheothers'in FONARSI topigi katkisiyla kurdum (Vesileyle tesekkur etmek isterim). dolayisiyla o mantiga uygun tavsiyeler cok iyi olur.
Tesekkurler Dostlar
Haksızlık etmişsiniz, alacağınız risk seviyesine göre çok az da olsa gayet iyi fonlar var.
IPB=%60 tam olarak istediğiniz türde bir fon.Son iyigelir youtube kanalında yöneticisini dinledim bu hafta.Şu anda 0 hissedeyiz dedi.Bana göre çift yönlü işlemler de yapıyor.Düşüş zamanlarda iyi iş yapıyor.
OPB=%50 çok iyi bir döviz+hisse+faiz alokasyonu ile iyi getir yakalıyor.Babası FIR 3-4 yıllık aksiyonuyla rüştünü ispat etti
GMA=36% İYİ HİSSE AYARLAMASIYLA İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE GETİRİYOR.
HSA=agresif, beğendiğim ama almadığım bir fon.Çok da başarılı değil ibi.
OSD=borçlanma fonu
OPL=çok yeni, ama 2 risk seviyesiyle tatminkar bir getirisi var
Yukarıda saydığım fonlara ilave olarak döviz cinsi KUB+GBG+GBC ile ayar çekince iyi bir getiri çıkıyor ortaya.
Bütün portföyün riski de öyle anormal falan olmuyor.
Ayrıca YAN/ODV gibi fon sepetleri de fena değil.İstanbul Portföy yakında fon sepeti fonu çıkardığında mevduatın 2 katı getiriyi yakalayacaklarını düşündüğünü söyledi.Bu fon için takipteyim.
Dediğinize bir yerde katılıyorum, başarılı fon sayısı ancak birkaç tane.Diğerlerinin çoğu yerlerde sürünüyor.
Öncelikle bu açıklayıcı cevap için çok teşekkürler. Dediklerinizin hepsine katılıyorum. Ben bu saydığınız orta risklileri kötülemedim sadece bana mantıksız geldiğini belirttim. örneğin oph senede %100 getiriyorken neden opb alayım ki? veya tcd %100 getirirken neden ipb alayım? uzun vadede hsyfler her türlü uzak atıyolar değişkenlere. (tcd de birnevi hsyf zaten)
döviz bazlı fonlar bambaşka bir olay zaten hsyf riski dengelemek için tek alternatif onlar.
Dediğim gibi ya hisse senedi fonları ya da para piyasası/mevduat ortası yok benim yatırım anlayışımda. Bu benim fikrim. Herkesin görüşüne saygım sonsuz tabii ki.
Fon yatırımı yapanlara, özelliklede risk değeri yüksek fonlara yatırım yapanlar dikkat etmesi gerektiği bir hususu hatırlatmak istiyorum, Tefas'ta son 5 yıldan önceki yıl getirileri gözükmüyor. Kapta da 2012 öncesi yok sanırım, yada ben bulamadım.
Fonları değerlendirirken son 5 yıla bakmak yanıltıcı olabilir. Özellikle yakın geçmişten, fon getirilerinin, 2007 ve 2008 yıllarını bulabilirseniz, bu yıllar güzel bir izlenim olacaktır. Hsbc portfoyün sayfasında, kendi fonlarının o yıllarının, getirileri var, bu konuda bir fikir verebilir.
Bazı yıllar, yatırımcıların risk algısını sorgulatabiliyor, yıl içi nekadar ortaklığa sabredebilirsiniz misal portföyünüzün toplamında % - 50 düşüş olsa veya pörtföyünüz 2 yıl yerinde saysa-bu sürede risksiz yatırım araçları olan mevduat/ppf fon getirileri gerisinde kalsa dayanabilir misiniz? Gibi sorular..
Süprizle karşılaşmamak için portföy kurgunuzun en az 10 yıllık geçmişini bakarak back test yapmanızı tavsiye ederim.
Saygılar.
Sn myfinans, dediklerinize tabiki katılıyorum.
Benim tespit ettiğim özellikle 2008 krizinde, yerli hisse yoğun fonların çoğu yıllık % - 50 civarı yapmış. 2009 da ise % + 100 getirmişler yani 2 yıl sonunda yerinde saymış.
2007 ve öncesi ise dolar kuru stabil olduğundan döviz borçlanma araçlarına dayalı fonlar yerinde saymış.
Geçmiş getiriler gelecektede olacak diye bir durum yok. Sadece süprizle karşılaşmamak adına, bu gibi durumların bilincinde olunmalı, ayrıca burası Türkiye, en volatil piyasaların başında geliyoruz. Risk/ getiri beklentisini makul tutmalı.
Saygılar.
sn traderstop,
Aslında bence en doğrusu o fon dolar bazında ne yapmış ona bakmak lazım.
Örneğin MAC'in şu tablosu güzel bir örnek.
https://twitter.com/MarmaraCapital/s...547248641?s=20
Fon 6 yılın 3 yılı dolara göre gerilemiş.
Bu tür tablolar faydalı olur.
Ama MAC gibi yöneticisi, stratejisi sabit bir fon için.
Buradan linkteki fon kodunu ve tarihleri değiştirerek istediğiniz kadar geriye dönük sorgulama yapabilirsiniz:https://ws.spk.gov.tr/PortfolioValue...-01/2010-09-16
Json formatında dönüyor
BirimPayDegeri ve tarih diye aratırsanız tarih ve fiyatı görebilirsiniz
Yada "json to excel" diye aratırsanız excele çeviren uygulamalar çıkar
mesela: https://json-csv.com/
BEFAS sistemi hayirli olsun.Forumda gecen sene konusmustuk.
M2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Resmi Resmi gazete artik yayinlandi kurumun sistem altyapisi olusturuldukdan sonra en kisa surede yatirimcilarin hizmetine acilak.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20210506-1.htm
Birde bir degisiklik daha oldu artik bes de yilda 6 defa fon degisikligi yerine 12 defa fon degisikligi yapilabilecek bundan sonra.Emeklilik plani ise yilda azami 4 hak var.
M2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Suan emeklilik fonlarini bir yerde calismadan bireysel olarak alabiliyorsunuz.M2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Güzel habermiş teşekkürler. Garanti emekliliğin fonlarıyla 6değişiklik hakkımı kullanarak bir yılda zor bela %26 yapmışım. Kaldı ki bu son bir yılda öyle fırsatlarda vardı ki. Daha aktif yönetilen fonlardan bir sepet yaparak garanti bes fonlarını her halükarda geçerim sanırım.
Turkiyede yuzde 35 alti getiri saglayan sozde yatirim ensturmanina ben yatirim araci demem sadece gozumde bir degerdirM2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İran anlaşması olursa TGE'ye çakarlar gibi.
TGE'yi değiştireceğim bayramdan önce.
Fikri olan var mı?
KUB güzel bir fon mu?
Bayram öncesi dolar da düşer belki...
Az da kur karı...
Bana güzel olur.
Dediğinizi anladım ama ben pek iyi anlatamadım.Siz şimdi iyi hsyf'lere bakıyorsunuz muhtemelen.Hisse senedi dalga büyüklüklerinde cool kalabilirseniz, hele 0-100 oranında mükemmelseniz dediğiniz %100 doğru.Ama berbat hsyf'ler de var.Ben de sizin mantığınıza benzer şekilde hayatımda hiç PPF almadım mesala.Ben sizin orta riskli dedğiniz fonları PPF yerine alıyorum.%50 gibi yerli/yabancı hisse fonları KUB+GBC ile %25 döviz, PPF yerine de OPB+GMA+IPB tutuyorum.IPB benim için PPF, TCD hsyf fonu.Şurda sizin gibiyim ama benchmarkında %30 HİSSE YAZAN BİR FON SÜREKLİ %30 larda hisse tutyorsa almıyorum.