Yakın geçmişte %80 enflasyon dönemlerinde nasıl çarklar dönüyorsa aynen devam, faiz maliyeti fiyatlara yansıtılır ki zaten kurdaki artışlar nedeniyle fiyat etiketlerinin hızla değiştiğini görmüşsünüzdür.
Printable View
Yakın geçmişte %80 enflasyon dönemlerinde nasıl çarklar dönüyorsa aynen devam, faiz maliyeti fiyatlara yansıtılır ki zaten kurdaki artışlar nedeniyle fiyat etiketlerinin hızla değiştiğini görmüşsünüzdür.
Ağustos ayında enflasyondaki artışın gözle gözlenebilecek kadar/göze batacak kadar belirgin olduğunu söylüyor ekonomist Özlem Derici Şengül...
Aylık %3 civarı bekliyormuş...
Özlem Hanıma katılırmısınız?
Sizin gözlemlerinizle uyuşuyor mu?
Cevabınız evetse fiyat artışı sizi şaşırtan bir kaç üründen örnek verebilirmisiniz?
saygılar/başarılar
Ama bu sefer arada *ufacık* bir fark var. 80'ler ve 90'lardakiler bir nevi kontrollü enflasyonlardı. Büyüme bir şekilde istihdam yaratacak şekilde sağlanabiliyordu. Enfasyon çok yüksek olmasına rağmen.
Artık öyle değil. Enflasyon %20 diye çalışanlar maaşlarına %20 zam alması çok mümkün gözükmüyor. Çünkü resesyon sırasında yaşanan enflasyonun ücretlere yansıması çok çok zor. Tabir olarak bu duruma slumpflasyon deniyor.
O nedenle eskiden %80 enflasyon ile nasıl çarklar dönüyorsa aynen devam eder diyemeyeceğim.
Ağustos ayında enflasyondaki artışın gözle gözlenebilecek kadar/göze batacak kadar belirgin olduğunu söylüyor ekonomist Özlem Derici Şengül...
Aylık %3 civarı bekliyormuş...
Özlem Hanıma katılırmısınız?
Sizin gözlemlerinizle uyuşuyor mu?
Cevabınız evetse fiyat artışı sizi şaşırtan bir kaç üründen örnek verebilirmisiniz?
saygılar/başarılar
o zaman da durum aynıydı, birincisi çalışanlar enflasyon oranında zam alamazdı ikincisi o zaman da görünür enflasyonla ilan edilen enflasyon arasında dağlar kadar fark vardı. biz avamın enflasyonu %100-150 yayınlanan enflasyon %80di. enflasyon görünmez vergidir. yapışkan bulaşıcıdır.
şimdi kibar kelimeler icat etmişler fiyat geçişkenliği yapışkanlığı, fiyatlandırma bozulması gibi... bunun meali esnafın bi kısmı fırsatçılık yapar, dolarla alakası olmayan kaleme bile dolar kadar zam yapar vs vs... bu da sarmal halinde kartopu misali döner dolaşır büyür durur.
Temel tüketimde özellikle ayçiçek yağı v.b borsaya kote girdiler içeren ürünlerde ciddi artışlar göreceğimizi düşünüyorum. Neye dayanarak şuna dayanarak:
Çok bilindik bir markette kasiyer bir haftadır ayçiçek yağı ve benzeri ürünlerin fabrikalarda bilinçli olarak üretilmediğini ve sevk edilmediğini söyledi. Sanırım üretirlerse satmak zorunda kalacaklarında stokçuluk suçunu işlememek için ürünleri üretmiyorlar. Ham maddeleri ya fabrikalarda ya da gümrüklerde bekletiyorlar.
90'lı yıllarda bizler üretici olarak zam yapar işimize devam ederdik. Zam geldi diye talep düşmezdi. Bu kadar keskin rekabet yoktu ve piyasalar bir şekilde dönerdi hep. Ancak şimdi zam yapınca anında talep düşüyor hem de biz gıda üretiyoruz. Temel tüketim malı olmasına rağmen talep anında etkileniyor. Bir de keskin rekabet ortamında sadece günü döndürmeye çalışan batacak firmalar fiyat rekabeti yapıyor.
O nedenle belki batacak firmalar battıktan sonra sizin dediğiniz gibi olur piyasalar ama şimdi değil maalesef.
Gözlemlerime göre o zaman ile bu zamanki dinamikler çok çok farklı. O zaman resesyon oluşmasın diye enflasyon aşırı yüksek tutuluyordu. Sonuç olarak hormonlu veya enflasyonun biraz altında kurgulanmış bir büyüme yakalanıyordu.
Şimdi bu mümkün olmayacak. Uzun süreli bir resesyona gireceğimizi düşünüyorum. (eksi büyüme). Ve hatta bu resesyon altında fiyatların döviz kurundan dolayı talepten bağımsız olarak fiyatlar artacağından, resesyon sürerken enflasyon yani slumpflusyon yaşayacağız.
Bu Türkiye'nin daha önceden *hiçbir şekilde* ve *geçmiş hiçbir tarihte* deneyimlemediği bir durum.
hayır o zaman bu kadar kobi, esnaf dükkanyoktu elbette yine rekabet vardı , rekabet olmadan ticari hayatt istemek de tuhaf olur zaten.biz 45 sene ticaret yaptık, tüketim de bu kadar fazla değildi, talep de bu kadar değildi. gidip akılsız akılsız adamlar boş beleş kredi alıp alıp dükkan kobi kuramaz, sonra da batamazdı çünkü böyle bir kredi bulamazlardı. yaw paralel evrenlerde mi yaşıyoruz farklı dünyalar mı var ben anlamıyorum...
*tcmb beklenti anketi: Ağustos ay sonu dolar kuru beklentisi 5.8906 tl (önceki 4.8029)
*tcmb beklenti anketi: 2018 yıl sonu dolar kuru beklentisi 5.9663 tl (önceki 4.8328
uğur gürses
@ugurses
Türkiye Hazinesi hemen 5 milyar dolar karşılığı eurobond ihracına çıksın bunu da Katar Investment Authority ihraç öncesi baştan taahhüt ederek satın alsın, şapka çıkarayım.
https://twitter.com/ugurses/status/1030376248034381824
iş sorunlu firmalara zorla kredi verdirmeye gidecek gibi..
Ben zeytinyağı ve tereyağı harici yağ kullanıyorum fakat hem migrosta hemde carrefour da komili marka yağlar indirimde , şirket bir an önce nakite dönmeye çalışıyor olabilir...Yine Boyner e girdim..Etiket fiyatı 120 olan bir markanın ürününü 30 tl ye aldım...Bazı firmalar belki maliyetine ellerindeki stoğu eritmeye çalışıyor olabilirler....
Biliyorum. Ing eturuncu kullandım 1 sene. 1 sene hoşgeldin hakkımı doldurduğum için bana artık düşük oran veriyor. Burgan'da da günlük %20.50 2k boşta vardı. Bileşiği %22.40'lara falan geliyor. Ama bankaya gitmem gerekiyormuş, gidemedim. %21.50 ile 32 gün ciddi bir risk aldım. Yapacak bir şey yok.
O kadarda Havadan nem kapmayin ya. o bi gösterge değil
Artık marketler akıllandi 7-8 bakliyat yağ marka çeşidi yerine 3-4 tane sunuyorlar
Bunu söyle tespit ettim ortaya yığın indirim bakliyat yağ bal vs yikiyolar Ancak ana raf reyonda o markalardan yok
Ellerindekini bitirmek için galiba