https://x.com/MetalExpert/status/184...AxpeLvcFA&s=19
Mittal ton başı 40 Euro zam yapmış
Printable View
https://x.com/MetalExpert/status/184...AxpeLvcFA&s=19
Mittal ton başı 40 Euro zam yapmış
https://twitter.com/sezgindemirel7/s...pTybFnzpgTJzAA
Günaydın,
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Mesele roket olsa borsa çok daha önceden düşmeye başlardı.
En büyük problem köşe bucak aradıkları dış kaynak.
Merkez bankasının rezervleri artıyorken döviz mevduat hesapları ve reel kesimin döviz stoğu azalıyorsa mevcut döviz stoğunu bir cebimizden alıp ötekine koyuyoruz demektir ve bu sıfır toplamlı bir işlemdir. Parasal ve mali sıkılaştırma programının 5 adımından sadece bir tanesini attığımızı söylemiştim.
TL'nin değerli kalması ise varlık fiyatlarını destekleyerek insanlarının zenginlik algısını güçlendiriyor, bu da politikacının işine geliyor. Yüksek faizlerin dövizin değerlenmesi önünde engel olduğunu düşünmek de çok sağlıklı değil zira vaat edilen o faizlerin, TL'nin değerinin korunarak ödenebilmesi için sisteme büyük bir dış kaynak girmesi lazım, en azından kendi döviz gelirlerimizi artırmamız şart. Belki yanılıyorum ama TL sadece güvenden destek alıyor gibi! bu nedenle borsa değerlemelerinde, geçmişte meydana gelmiş trendleri göz önüne alarak, farklı döviz senaryoları kullanmak gerekli. Bu senaryolar için de çeşitli siyasi gelişmeler hayal etmeyi deneyebiliriz ama o alanda belirsizlikler insani ölçekte.
4 aylık bir aradan sonra tekrar merhaba. Ortadoğuda işler iyice karıştı. Bakıyorum bu karışıklık en çok BİST'i vurmuş, en kötü etkilenmesi gereken Tel Aviv borsası 12 aylık zirvesi olan 2133 ün sadece 40 puan altında yani yıllık zirveden %2 düştü. Bu işte bir gariplik var.
Bilançolar ve buna bağlı orta vade beklentiniz nedir sn. TH? hoşgeldiniz bu arada
O hoşşgelmişsin. Tekne ege akdeniz nasıldı?
Evet ama alım derken lap diye yüzde 100 mala girmekten bahsetmiyorum. Her zaman cephaneli gitmek lazım. 1.30 lara gelirse yeniden Bir yüzde 10 15 almayı düşünüyorum evet. Sonraki alım için durak 1-1.10 arası falan .
Nedenlerini uzun . Kısaca tahtadaki hareketler yani tabi amiyane tabir ile TA diyim. Bir başka durum daha var ama genelde detay vermek istemiyorum açık söylim.
Bilançoya şöyle bir göz gezdirdim, bir detay gözüme çarptı. 6 aylık net kar 10 milyar TL olarak açıklanmış iyi, güzel, ama bunun 3.2 milyar TL si ertelenmiş vergi gideri yani bu 10 milyarın içinde 3.2 milyar TL lik vergi gideri de mevcut. Demek ki 6 aylık net kar aslında 10 milyar değil 6.8 milyar TL. Can sıkıcı bir durum çünkü net kar ciddi şekilde aşağıya indi . Bu detayı hiç dillendiren oldu mu acaba?
Tek seferlik vergi gelir-giderlerinden ziyade artan borçlanma giderleri beni düşündürüyor. Döviz cinsi tahvillere %8 ödedikten sonra temettüye ne kalacak? Döviz cinsi borçlanmalar ani kur ataklarında başa bela olacak mı? Ciddi yöneticiler döviz borçlarının TL karşılıkları artarken satış gelirlerinin kur artışından olumsuz da etkilenebileceğini göz önüne almalı.
2 ay kadar Ege adamlarını turladım, gayet güzel geçti. Anormal derecede sıcak bir yaz oldu ama oldukça keyifli bir zaman geçirdim. 2 ay kadar da Hayfa'da kaldım. Amcamın evini tahliye edip onları ABD'ye gönderdik, malum nedenler yüzünden. Lübnan sınırından 40 km mesafede burası ve ciddi risk altındaydılar. ABD onların doğup büyüdükleri ülke, yabancılık çekmeyecekler. 2 yeğenimi de yedeksubay olarak olarak askere aldılar, Lübnan cephesindeler şimdi. Az kalsın beni de askere alacaklardı, yaş 45 in üzerinde olduğu için almadılar.
Selam yelpaze. Yukarıda bahsettiğim detaya takıldım. 2Ç bilançosunda ertelenmiş vergi gideri 2.6 milyar TL ve bu rakam 4.4 milyar TL lik net karın içinde. O zaman 2Ç net kar 4.4-2.6= 1.8 milyar TL olmalı. Böyle olunca da net kar yarıdan fazla düşmüş oluyor. Bilançodaki bu makyajlama hiç kimsenin dikkatini çekmedi mi?
Ek olarak yıllık giderlere şu anki kur üzerinden 2 2 milyar TL lik bir ek faiz yükü bindi. 23 Temmuzda arz edilen 750 milyon dolarlık 5 yıl vadeli eurobondun yıllık faiz ödemesidir bu. %8.375 yıllık dolar faizi üzerinden arz edilmiş ve Xetra'da işlem görüyor. 6 ayda bir faiz ödemesi var. İlk faiz ödemesi 23.1.2025 de ve 2025 1Ç bilançosunda yer alacak.
Eregli Demir Ve Celik Fabrikalari Turk Anonim Sirketi 8,375% 24/29
ISIN: XS2861686041 | WKN: A3L1UD | Symbol: - | Type: Bond
Şirket yönetimi bu eurobondun ihracında kazık yemiş. Yıllık %8.375 dolar faizi çok yüksek bir faiz. 3 ay bekleselerdi bunun 150 baz puanı altından borçlanabilirlerdi ve böylece faiz ödemelerinde şu anki kurdan yılda 400 milyon TL tasarruf ederlerdi. Çok amatörce bir iş yapmışlar ve yanlış zamanda ihraç etmişler.
sen de söz dinle emir eri ol, sömürge olmayı kabul et senin de borsan yükselin mesajı bu, kendi revisyonist bağımsız poltikalar güdersen elbette bir bedeli olacak demek. Borsa bu bağlamda yükselsin demek "Almanya da oluruz japonya da yeterki emir eri olalım söz dinleyelim hatta orduyu tasviye edelim almanya japonya gibi gelsinler sişstemi kursunlar yol versinler sistem kendi kendine işlesin" demek... elbette biz daha fazla etkileneceğiz çünkü belli bir medenşyet iddiası güdüp bağımsız politikalrla kendi çıkarlarını savunmaya çalışıyorsun, kendi medeniyet havzanda söz sahibi olup bağımsız olmaya çalışıyorsun bu düşüş ise işin bedeli...
onalrın ki gibi yükseleceğine yükselmesin daha iyi doğru yolda olduğumuzun kanıtı bu düşüş
her şey para borsa demek değil lüksemburgun 30 bin eur kişi başı gsmh var da noluyor, dünyada iddiası nedir? jeopolitik stratejik medenşyet iddiası nedir? yani her şey para borsa değil...
yeniden büyük olmanın ideallerinin peşinden gitmenin masaya piyon değil bir oyuncu olarak oturmak istemenin bir bedeli bir fedakarlık aşaması var
aslında dünya eski dünya çarlık rusya geri döndü, çin geriş döndü, batı zaten çok önce geri döndü eski dünya geri döndü geri dönmeyen Pax Ottomana geri dönmeyen masada olmayan 2,5 milyar islam inancına mensup dünya nufusunu temsil edebilecek bir liderlik Ottomana ise henüz geri dönmedi... eski dünyanın tek eskiği bu kaldı bu olmadan dünya üzerinde asla sular durulmaz halklarından bağımsız olarak kukla arap despotlarla da bu iş olmaz geriye bu potansiyeli gösterebilecek tek ülke kalıyor işte neden bu.
öyle ya da böyle ottomana bir medenşyyet iddiası bağlamında eninde sonunda geri dönecek üstelik bunu batıda doğuda isteyecek bölge istseme entegre edilecek
2,5 -3 milyar insanı görmezden gelip küresel sitem kurarak başarılı olmazsınız bunu onlar da biliyor
1-2 ay önceydi. Şili'deki tek demir çelik fabrikası kapatılıp tasfiye edilmiş. Nedeni de Çin. Rekabete karşılık vermemişler, zarar ede ede sıfırlamak istemeyip fabrikayı kapatmışlar.
Madem her şey para ve borsa değil neden buradasınız? Ben söyleyeyim dininiz, imanınız para olduğundan dolayıdır... O Japonya neden yüzyıllardır var ve batmadan devrini devam ettirebiliyor? Neden bu ülkenin milleti bu süreçte aynı hatalar aynı hırslar aynı bencilliklerle 16 devleti kendi elleriyle yıkıp 17. için de pervasızca yıkma faaliyetine devam ediyor...
Hakikaten insan şunları yazarken utanır, sizler de artık utanma da kalmadı... mahvettiniz bu ülkeyi bitirdiniz... Ve bu son devletimiz son bayrağımız son vatanımız haberiniz olsun... Tarih sizi asla affetmeyecek... Ve öyle büyük hesap vereceksiniz ki yaşayanlar, yaşamış olanlar, Çanakkale-Kurtuluş savaşlarında kendini feda eden her birey sizlerden hesap soracak...
1Ç bilançosunda bu rakam 600 milyon TL. 2Ç de ise 2.6 milyar TL olmuş. Müthiş bir artış söz konusu. 6 ayda bu rakam 3.2 milyar TL olmuş ve ertelenmiş gider olmasına rağmen gelir olarak yansımış ve net kara eklenmiş. Ereğliye mahsus bir durumdur bu çok yüksek boyutlu olduğu için.
batmayan japonya mı? :D sen önce gerçekte japonya ve almanya diye ülkeler olmadığını anla sonra gel analiz kas o dahiyane aklınla ve o tüm dünyayaı aydınlatan(!) derin bilgi birikiminle... zihniyetniz ne batıyı tanır ne doğuyu ne kendinizi... batı medeniyeti doğuy medeniyeti ve kendini medenşyetinize yönelik kafanızdaki algılarınız sanrılardan ve zanlardan ibaret halusünasyonik fantazilerinizi gerçek sanıyorsunuz
evet evet batı cennet 1 aylık maaşala ev araba alınıyor :D AMERİKA RÜYALAR ÜLKESİ AMA kalifornİyada 5 milyon evsiz var :D KABUS GİBİ SONUÇTA KABUS TA BİR RÜYADIR TABİ SİZN RÜYANIZIN VE SAÇMALAMA POTANSİYELİNİZNSE SINRII YOK SONUÇTA NE DEMİŞ Albert Einstein EVRENİN BİR SINIRI OLABALİr VE Bazı şeyler SINRISIZDIR BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ?
TABİKİ BENDE SİZİN GİBİ PARA İÇİN BURDAYIM AMA SİZDEN FARKLI OLARAK BENDE PARA İÇİN HER ŞEY SATILIK DEĞİL
Eregli 3Ç ve 4Ç bilançoları iyi gelmeyecek diye düşünüyorum. Gidişat böyle gözüküyor. Zarar açıklamasınlar da.
Kardeş sen 15 yaşında filan mısın? Battı dediğin ülkelere, din kardeşlerin ulaşmak için okyanusa lastik botla açılıyor, çöllerde aç susuz yol alıyor:) Türkiye de dahil buna. Artık şu palavralara inanmayın yav ayıp valla. Milli uçak belki 20 yıl sonra hazır olur senin bugün envanterinde ne var ona bak? Adamların 2 reklamına kanmayın, bu siyasal islamcı denen kesim şimdilerde korku içinde zira artık ABD bunları karşısına alıyor gibi bir durum var. Daha düne kadar kendileri yetiştirip yolluyordu.
Japonya ve Almanya 2. dünya savaşında ABD boyunduruğuna girdi de senin ülken 60'larda ne yaptı?
Şimdi iki ülkenin de ordusu var ve bağımsız. Bak Almanya'dan tank istiyorsun vermiyor, F16 için ABD'den randevu bekliyorsun?
BİST'teki çöküşün ortadoğudaki gelişmelerle alakası yok. En büyük neden ekonomideki soğumanın fiyatlanması. İkinci neden ise kredili pozisyonların tasfiyesi. Satışlar kurum ve fon kaynaklı. Kredili alım yapanlar fena yakalandı ve bunlar fiyata bakılmaksızın tasfiye ediliyor. Düşüşün en likit ve en derin tahtalarda özellikle de bankalarda belirgin olması hem endekste hem de bireysel kağıtlarda yeni şort pozisyonların açıldığını da söylüyor. Piyasada yabancılar olmadığı için bu satışlar yerli kurum ve fon kökenli.
Zihni sömürgeleşmiş sömürgeci zihniyetin aparatlarına ve büy7k resim küçük resim safsatısyla sklınca mesemeyi küçültmeye çalışanlara normalde cevap vermiyorum, ama son cevabım olsun... üzerinde biraz daha dikkatle durup ve farkındalıkla düşünürseniz... Botla batiya açılan zihniyetten bir farkınız olmadığını anlarsınız, konforunuzdaki en küçük bir azalma veya ülkemizin yaşayacağı en küçük bir zorlukta bota biniyiorlar dediklerinizle aynı botta aynı tavrı göstermeniz kaçınılmaz...bir gün o bota binmek sizin hayaleniz
..
Ayrica Bota binenip solugu batıda alıyorlar diye tüm bir halka tüm bir medeniyete genelleme yapmak primitif bir düşünme sekli.... Biz bota binmeyecek, bankamatik sırasına gecmeyecek, petrol kuyruklarında market kuyrukları da olmayacak taraftayız
INVENTOR kardeşim selam. Umarım sağlığın ve keyfin yerindedir. Piyasa ve EREGL hakkında yorum ve beklentilerini alalım bir zahmet. Senin görüşlerin önemli çünkü bu forumda çok az sayıdaki bilinçli ve işini bilen yatırımcılardan biri de sensin.
https://twitter.com/merkez_bankasi/s...svRtGRyjWX10OQ
Son hafta yabancı hisse alımları.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Özellikle bankalar alım için cazip seviyeye geldi. 18 yıl önce 2006 yılında Citi %20 AKBNK hissesini 15.5 milyar dolar PD üzerinden almıştı. Aradan 18 yıl geçti ve AKBNK 2006 dolar bazlı PD sinin yarısından işlem görüyor.
4 ay önce Araplar YKBNK için 10 milyar dolarlık PD üzerinden hisse almaya hazırdı ana Koç 13 milyarlık PD de ısrar etti, Araplar da vazgeçti daha doğrusu beklemeye aldılar. Aradan 4 ay geçti ve YKBNK PD 6.5 milyar dolara indi yani Arapların ödemeye hazır olduğu bedelin %35 altına. Ciddi bir ıskontadır bu. Yabancıların alım için arzu ettiği seviyelere yaklaştık. Take over amaçlı mal toplamak için çok uygun yerde YKBNK. Genel bağlamda borsa yabancılar için cazip hale geldi.
Akbank için rakamları çıkarmadım ama Sahol'ün amiral gemisi olduğu düşünülürse ona çalışmıştım.
Tüm temettülerin hisse alımına yatırıldığı ve sermaye artırımları dikkate alındığında 2006 da yapılan yatırım USD bazında yerinde sayıyor.
Yatırım tavsiyesi olarak algılanmasın, geçmişte yapılmış yatırımın bugünkü değerinden ibaret...
Çin borsası son teşvik haberleriyle %25 çıktı bir kaç günde. Ortadoğuyu filan hiç tınmadı. Diğer borsalar da nemalandı bu gelişmeden ama BİST tamamen negatif ayrıştı. Yerli fonların satış kararı ve kredili pozisyonların tasfiyesi buradaki olası pozitif etkiyi nötirize etmeyi bırakın ciddi oranda negatife çevirdi.
ABD California'daki partnerim The Bahnsen Group CEO'su ile geçenlerde konuşuyorken gelişmekte olan ülke borsalarının yatırım için kelepir olduğundan bahsetti.
Yerli fonlar aşırı satıyorsa takibi mümkündür herhalde? Ben gözlemlemedim ancak hazine ihaleleri ve özel sektör tahvillerine ayrılan pay artıyor ve borsa için kaynak azalıyor zira fon yöneticisi olarak borsa size belli bir vadede getiri garantisi vermiyorsa neden işinizi riske atıp hisse biriktiresiniz?
Kredili pozisyonlar uzun süredir yoktur herhalde?
Uyguladıkları program işlevsiz kalınca panik başladı. Daha geçen hafta gene para aramaya çıktılar.
O anlamda demedim hocam.
Arkadaş en azından bizim bölgenin durumunu, savaş medyacılığıyla ünlü CNN'den görmüyor mu?
Daha dün tepemizden roketler geçti, yarın ne olur allah bilir:) Biz normal algılıyoruz da uzaktaki adam korkar.