Hazine Haziran ayında -430.948 milyar TL açık verdi.Yılın ilk 6 ayında ise Hazinenin nakit açığı -1.003,69 trilyon TL oldu.
Printable View
Hazine Haziran ayında -430.948 milyar TL açık verdi.Yılın ilk 6 ayında ise Hazinenin nakit açığı -1.003,69 trilyon TL oldu.
Birilerinin karın ağrısı nedeniyle alınmış saçma sapan karar. Burada amaç avrupa takımlarında oynayan futbolcularımıza gözdağı vermek. Yarın arda gülerin sevincine de siyasi anlam yüklenirse şaşırmam.
Benim gönlümden geçen turnuvadan çekilmek. Büyük ihtimal gelecekte şampiyonaya ev sahibi olacağımız için bunu yapmayacağız.
Toparlarsak
Streisand etkisi, saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılan bir bilginin genellikle internet gibi araçlarla daha geniş kitlelere ulaşması fenomenidir. Barbra Streisand'in Malibu, Kaliforniya'daki evini gösterdiği için kaldırtmaya çalıştığı fotoğraf.
Hakan karanın yorumu
Son iki çeyrektir nakit bütçe dengesi bozuluyor. Enflasyonu hedeflere indirirken makro finansal dengesizliklere yol açmak istemiyorsak maliye politikasının sıkılaşması gerekiyor.
https://x.com/ali_hakan_kara/status/1809243002776232380
İlk geldiği günden beri Şimşek ile bu işin olmayacagini savunuyorum. Değil 3, 13 yıl da versen olmaz. Halkın hiç bir sorununa çare olmaz, olamaz.
Neye ne kadar zam geldiginin hiç bir önemi yok. Eylul ayında 40 li oranlar görülecek dendiyse görülecek.
Enflasyon gerçekte düşmeden düşürülecek.
Halk fakirlestikce fakirlesecek.
Sonu ne olur bilmiyorum.
Deniz hocam günaydın.
Bunların işine elbette akıl sır ermez de;
Merkez Bankası, 500’lük ve 1.000’lik banknot basmak için daha neyi bekliyor?
Haziran başında teknik analizler yapılıyor diye bir açıklama yapılmıştı. Nasıl bir analizse artık halen sonuçlanmadı. Analiz yerine 10 yaşındaki herhangi bir bakkal çırağına sorsalar doğru cevabı verir zaten.
Bence bu konuda doğru yapılıyor, nakit para kayıtdışı ekonomi demek, her tür harcama ve alışverişi kart ve banka üzerinden yapmaya zorluyorlar ki takibi yapılabilsin. Aslında kağıt/metal parayı tamamen kaldırsınlar kurtulalım. Kalpazanlık, para kaybetme, unutma çaldırma gibi olaylar da böylece son bulur hem.
Fed başkanı Powell,6 ayda bir ABD Kongresine yaptığı para politikası sunumu ve sonrasında Kongre üyelerinin sorularını cevaplandırması öncesinde Fed 6 aylık para politikası raporunu yayınladı.Powell ,küresel piyasalar için önem taşıyan konuşmalarını önümüzdeki hafta Salı ve Çarşamba günleri yapacak.
https://www.federalreserve.gov/monet...fullreport.pdf
Monetary Policy Report
Qslında bu bizim paramızın değersizliğine işaret. Avrupada 200 yada 500 lük euro piyasada hiç görmedim. Birçok şeyi 300 euroya kadar alabilme şansın var bide 200 tl ile bi yemek bile yiyemezken 100 euro ile avrupada 4 kişi karnını doyurabiliyorsun. Türkiyede artık 1,5,10,25 kuruşlar kullanılmazken avrupada tektükde olsa 1 centler dahi kullanılıyor.
2 tane 100 euro verip neredeyse herçeşit spor ayakkabıyı alabilşrken bidzde 20 tane 200 lük götürmen gerekiyor. 500 lük ve 1.000 tl yi bile bassan insanlar artık kolay kolay para ile alışveriş etmez 10 tane 1000 lik bi emekli maaşı 17 tane 1.000 lik bi asgari ücret adam cebinde maaş taşımak istemezki
Haberinide yapmışlar
https://www.instagram.com/reel/C9HMz...FraTAxaDFpMg==
https://www.cnbc.com/2024/07/07/left...ata-shows.html
France's left-wing coalition thwarts far right in parliamentary run-off vote
Fransa'da sandık çıkış anketlerinde sol ittifak sürprizi
Fransada sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşirken Macron ittifakı ikinci oldu, ilk turun birincisi aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi
1 haftada ne değişti de "sol ittifak" sürpriz bir başarı sağladı!...Salı günü İngilteredeki seçimleri İşçi Partisinin kazanması ,Fransadaki kararsız seçmenlern kararını etkilemiş olabilir mi?
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...yatlari/753114
İşte TÜİK'in devlet sırrı gibi sakladığı madde fiyatları
Gizlemekte haklılarmış; doktor muayenesi 34 lira, kira 6 bin lira, yurt ucreti 457 lira!
"Tabloda yer verdiğim 100 kalem arasında öyle fiyatlar var ki, insan gerçekten inanamıyor. TÜİK bu fiyatlara bir açıklama, bir gerekçe getiriyor, getirmeye çalışıyor ama yine de bu fiyatlar inanılmaz!
Hepimiz zaman zaman ihtiyaç duyuyor, doktora gidiyoruz. Haziran ayında bir uzman doktora gidip muayene olduğunuzda özel hastanede bile katkı payı olarak 1.000 lira civarında ödeme yapıyorsunuz. Doktorun muayenehanesine giderseniz ödediğiniz tutar 3 bin lirayı, 4 bin lirayı bulabiliyor.
Şimdi sıkı durun! TÜİK'e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Muayene ücreti Nisan 2022'de 28 lira 22 kuruşmuş ve iki yılı aşkın sürede yüzde 19 artmış!
Kedinizi, köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ödediğiniz ücret ise geçen ay itibarıyla 681 lira.
TÜİK'in verisi işte böyle! Uzman doktor muayenesi 34 lira, veteriner ücreti 681 lira.
Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış.
Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler bir yana, artık kasabalarda bile herhalde 5-6 bin lira dolayında ev kalmadı. Peki TÜİK nasıl oluyor da kirayı bu düzeyde alabiliyor?"
Alaattin Aktaş'ın yazmadığı başka şeyler de var.Mesela TÜİK'e göre şu anda 1 yumurtanın fiyatı 2.47 TL,1 kg zeytinyağı 113.37 TL,1 kg beyaz peynir 147.69 TL,1 kg sarımsak 53.59 TL imiş......
Bizim zaten TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğundan hiç şüphemiz yoktu.Milli gelir hesaplarından, kredi kartı harcamalarına,meslek örgütlerinin yayınladığı yıllık raporlara,hane halkı içinde yapılan saha çalışmalarına göre elede edilen kanıtlar ve tutarsızlıklar, piyasanın sürekli içinde olarak gözlemlerimiz ve takip ettiğimiz sektörel fiyat hareketleri ,enflasyonun TÜİK'in yayınladığından çok daha yüksek olduğunu gösteriyordu.Şimdi Ekonomi gazetesinden Alaattin Aktaş'ın ulaştığı veriler artık hiç kimsede bir tereddüt bırakmayacak.
Şu anda ülkemizde olan gerçek enflasyonu en iyi ölçenler,-bana göre- ülkemizin 2 prestili ve güvenilir kurumu Koç Üniversitesi-Konda'nın hanehalkı arasında yaplan saha araştırması ile lle edilen sonuçlar.O da yıllık enflasyonun %113 civarında olduğunu gösteriyor.Bu da diğer verilerle uyumlu ve gerçeğe yakın gözüküyor.
Alaattin Aktaş'ı gazetecilik başarısı için tebrik ediyor,TÜİK'e de milyonlarca kişiyi rızkından ettiği, "kul hakkına" girdiği için "yazıklar olsun" diyorum.
bu senenin kastamonu mor sarımsağının kilosu 250 tl
Zavallı, işçi, zavallı emekli, zavallı emekli, daha önce bu kadar yönetim geldi geçti bu kadar hakları yenmemişti.!:thumbdown:
Fakirden al zengine ihale et son hız devam.
Ayranı yok içmeye, aman itibardan tasarruf etmeyin.
Aynı fikirdeyim. Yaşım artık 60'ın üzerinde, 40 yıldan fazladır ekonomiyi ve siyaseti takip ederim.Emeği ile geçinenleri bu kadar ezen bir iktidarı hiç görmedim.40 yıldan fazladır eğer emekli maaşlarının ödenmesi bayrama isabet ediyorsa,hep bayramdan önce ödenirdi ,ilk defa bu iktidar zamanında bu geleneğin de çiğnendigini gördük,bu iktidar bunu bile çok gördü.Şaşkınlık içindeyiz.
Çarlık Rusyasına benzedik gelir dağılımı olarak. %1 lik kesim gelirin %14,6 sını alıyor (bu da tabi Tüik verilerine göre). Yani bu nüfusun %1 lik 850.000 bin kişilik kısmı monacolu zenginlerden zengin durumda. Zaten monaco yat klüplerinden yemek paylaşımı yapanları biliyoruz.Ülkedeki marinalarda yat bağlayacak yer yok ,hepsi dolu. ama asgari ücretli açlık sınırı altında emekli ise yardıma muhtaç şekilde yaşıyor.
Sistem tamamen tıkalı durumda, 67 yaşına kadar çalışacak biri yardıma muhtaç yaşayacağı kadar emekli maaşı alacak, eğer emekli olabilirse birgün. Bu nedenle yeni jenerasyon memur olma sırasında, memur olamayan ise özel sektörde çalışmaya yanaşmıyor. Şuan milyonlarca prekarya oldu ülkede. sosyal sigortası yarım yamalak, gelecekten umutsuz, sadece günü yaşıyor.
Şimdilik bunu durdurmak için ülkeye 12-13 milyon enaz mülteci doldurulmuş durumda. Yoksa tarımdan, hayvancılığa, emek yoğun imalat sanayi insan kaynağı bulamaz.
Kul hakkına giren (girmekten çekinmeyen) insanların bundan dolayı olur da pişman olmaları halinde hak sahibi kişiler ile helalleşmesi gerekir.
Peki milyonlarca vatandaşın alacağı maaş zammını, emekli maaşını olduğundan daha düşük almasına yol açan bu insanların helallik alabilmesi bu dünyada mümkün müdür?
Haberler.com
@Haberler
"Kira 6 bin, doktor muayenesi 34 lira"
TÜİK Başkanı'ndan enflasyon hesaplaması eleştirilerine yanıt
TÜİK'in enflasyon hesaplamasındaki madde fiyatlarının kira için 5.845 TL, uzman doktor muayenesi içinse 34 TL olduğu iddiası ortalığı karıştırırken, eleştirilere Başkan Erhan Çetinkaya'dan yanıt gecikmedi. Dünyada enflasyon nasıl hesaplanıyorsa Türkiye'de de öyle hesaplandığını belirten Çetinkaya, "TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) arasında oluşan fark da sadece Türkiye'ye özgü değil" diye konuştu.
Çetinkaya madde fiyatlarının yayımlanmasını durdurmalarına ilişkin ise, "Madde sepeti olduğu yerde duruyor, madde sepetini gizlemek kimsenin yetkisinde değildir, yayınlanmayan tablolar madde fiyatlarıdır. Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği yoktu. Madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir gün daha çalışma yapmak gerekiyor. Bu sebeple artık gösterge niteliği taşımayan bu fiyatları yayınlamıyoruz" dedi.
ben doalr topiğine kırgızistan fiyatlarını koydum et 300 tl bile değil hemide bonfile
bence tuik kırgız marketlerindne alıyor fiyatları
https://x.com/adnandalgakiran/status...27605080551451
Çoklu krize tek ayak üzerinde yakalandık.
Yapmamız gereken dönüşümleri yapamadığımız veya yapmadığımız için ( eğitim, endüstriel üretimde katma değer artışı, inovasyon, hukuk,gerçek ar-ge, ölçek ekonomisine geçiş vs ) önümüzdeki günler hepimiz için çok zor olacak.
Çoklu kriz dememin sebeplerinden birisi de dönüştüremediğimiz sanayimiz uzak doğumun çok güçlü ve rekabetçi üretimi ile baş edebilecek durumda değil. İhracat pazarlarında giderek daha fazla zorlanacağız.
Sadece faiz arttırarak ve vergileri çoğaltarak bu durumun içerisinden çıkamayız. Yeni bir eko sistem oluşturmak zorundayız. Sorunlardan birisi de bırakın bunu yapmayı , bu durumu tartışabilecek entelektüel insan kaynağımızın bile çok zayıf olduğu görülüyor. Sorun hepimizde, siyaset, iş dünyası, eğitim camiası, bürokrasi, sanat dünyası, sivil toplum kuruluşları kısaca toplumun tüm kesimleri düşünce sistematiklerini değiştirmek durumunda. Bunu yapabilirsek bu çoklu krizi fırsata çevirebilme şansımız olur. İşe doğru bir durum tespiti yaparak başlayabiliriz.
Tartışacak hatta çözüm bulacak çok insan kaynağı var da tartışma ortamını geçtim en basit eleştirilerde bile insanların tepesine biniyorlar. Sırf maaşlı trol orduları bile büyük anomali. Aklı başında yönetilen hiç bir ülke böyle bir şeye izin vermez.
Büyük sorunların eleştirileri bile çok yumuşak dille yapılabiliyor. Onu da 'takan' olmuyor zaten.
https://www.federalreserve.gov/newse...l20240709a.htm
Semiannual Monetary Policy Report to the Congress
Chair Jerome H. Powell
Powell'ın Senato'da yaptığı konuşma
Wednesday July 10 2024 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
Inflation Rate YoY JUN 0.2% 0.3% 0.4%
CN
Inflation Rate MoM JUN -0.2% -0.1% -0.1%
CN
PPI YoY JUN -0.8% -1.4% -0.8%
Sermaye sınıfından, idari meselelere kadar tamamı sorunlu fakat sorunun asıl kaynağı bunlar değil. Burada yazılsa 10 kişiden 9’unun amigdaladan saldırıya geçeceği daha ilkel bir yerden, tarihe, coğrafyaya ve dünyanın gideceği yöne aykırı temel hatalı kabullerden, uygulamalardan kaynaklı ve bunlar ülkenin geleceğini ipotek altına almaya devam ediyor, edecek demek istemiyorum gönlüm elvermiyor ama durum bu.
https://x.com/aykiricomtr/status/1810686089922777126
Düdüklü tencerede basınç patlama derecesine yaklaştı...
https://twitter.com/BloombergHT/stat...e9j1Ho56g&s=19
Demiri demirle dövdüler biri sıcak biri soğuktu
İnsanı insanla kırdılar biri aç biri toktu
muazzam bir varlık transferi oldu 2018 den itibaren. ama öyle ilginç ki en dipteki kesim de iktidarın mutlak destekçisi durumunda. şuan ağlayan emekliler 2023 seçimlerinde 5 ayda %113 zam alınca iktidara oy vermişlerdi zaten. sözün bittiği yer hepimiz kendimizi ve çekirdek ailemizi kurtarma derdindeyiz maalesef.
Kesinlikle haklısınız üstadım
Allah hepimizin yardımcısı olsun
İyi haftalar dilerim saygilar
Kapitalizm olgun bir meyve gibi yaşına erdi ve dalından düşürülmeyi bekliyor. Bunu yapan çıkmayınca kendi iç çelişkilerinin çözümsizlük girdabında dibe doğru çekilirken insanlığı da peşinden sürüklüyor. Servet ve gelir eşitsizliği mi, iklim krizi mi, toplumsal kategorilerin parçalanması ve insanın sanal birey formunda atomize olması mı dersiniz o girdapta ne ararsanız var.
Bu kaotik ortamda dahi kapitalizmin değişmez yasası rekabet, galibi olmayacak büyük bir hegemonya savaşına hazırlanıyor. Bir ucu Avrupa'da diğer ucu Japon denizinde, merkezi Orta-doğu'da. Çin-Rusya ittifakı bir tarafta, ABD ve diğerleri diğer yanda. Şimdiye değin Ülke iktidarı iki kanat arasında pragmatik bir dansla işini kitabına uydurdu. Şimdilerde artık aynı dansın manevra alanı kalmadı. Bunu bilen Batı pek ödün verme yanlısı değil, "nasılsa bize mahkum" modundalar. Çin-Rusya ise yeni ortaklar peşinde ve Türkiye her iki taraf için de "büyük balık".
Çin'den gelen BYD yatırımı (ki arkası gelecektir), Putin'den Esad hamlesi (ki arkası gelecektir) boşuna değil.
Bir de bakarsınız hoop tahtevarallinin diğer ucunda buluvermişiz kendimizi. İktidardaki pragmatizmin sonu bucağı belirsiz. Olur mu olur. O zaman içeride siyaset denklemi yeniden kurulur. Hiç akla gelmeyenler bir de bakarsınız başa gelivermiş.
"Denize düşen yılana sarılır" sözündeki feraseti ve birikimi yabana atmayalım.
Ayıptır söylemesi şu anda bu satırları yazdığım otelin geceliğine adamın bir aylık maaşını ödüyorum, videodaki adama üzülüyorum ama benim yakın akrabalarım da aynı emekli maaşını alıyor ve aynı sıkıntıları çekiyor, ülkede orta sınıf eridi varsıl ve yoksul kesimler kaldı geriye. Bu arada otel çoğunlukla dolu ve yine çoğunlukla yerli turist, otopark lüks araç dolu, para fışkırıyor burdaki milletten, bana da iyi bir deneyim oluyor kendimden üst maddi gruptakileri gözlemliyorum. Ben o eriyen orta direkte tutunmaya çalışan maaşlı bir insanım, özel nedenlerden bu yıl birkaç gün tatil için böyle bir yeri seçmek zorunda kaldık ailecek normalde böyle yerleri israf olarak görüyorum. Videodaki adam burada her öğün açık büfede yenmeyip atılan lüks yiyecekleri görse üzüntüsünden kanser olur iyi ki haberi bile olmuyor. Sonumuz hayrolsun diyeyim.
iyi tatiller. ülkede enaz 8-10 milyonluk ispanyol, portekizli hayat standartına sahip insan var. Onlar tüketimi hiç kısmıyorlar. Bir de enaz 20 milyonluk bangladeşli seviyesinde insan var.
bence yaratılan varlık transferin sonucunda tüketim talebi kolay kolay düşmeyecek büyük bir kesim oluştu. enazından onlara paralarını harcamaya değil yatırıma teşvik yap. BES ' e özendir, oradaki koşulları düzelt vs. Ama onun yerine tasarruftan ne kadar daha vergi alırız hesabı var. kayıt dışıyla mücadele yok. 4 milyon kişi kira beyannamesi vermiyormuş onların üzerine git.beyannamesini düzgün veren vergisini ödeyenin vergisini arttırmak en kolayı.
https://eksisozluk.com/entry/166187351
Son dönem tuik açıklamaları hakkinda
https://x.com/ajans_muhbir/status/18...KTUxIuZrA&s=08
TÜİK Başkanı Er*han Çetinkaya, şu açıklamayı yaptı:
“Enflasyonun %75 olması ile %45 olması arasında bir fark yok. Psikolojik olabilir belki.”
ya boyle bir açıklamayı TÜIK başkanı nasıl yapabilir ilkokul mezunu yapmaz sanırım kaldı ki oturduğu koltuğu temsilen
nasıl fark yok anlamıyorum maaşlar bu beyefendilerin hesaplamasına göre belirleniyor
hava sıcaklığı gibi yorumlamış ha 34 ha 37 derece sıcak işte der gibi
bu devlet ya komik duruma düşürmeyin yani