Emirhan Bey Üstadım detaylı paylaşımınız için sağolun.
Herkesin aklında aynı soru var sanırım.
İnşallah yarın takoz koyan çıkmaz absürt bir fiyata.Burda benim yazmamlada birşeyin değişmeyeceğini gayet iyi biliyorum.
Printable View
Emirhan Bey Üstadım detaylı paylaşımınız için sağolun.
Herkesin aklında aynı soru var sanırım.
İnşallah yarın takoz koyan çıkmaz absürt bir fiyata.Burda benim yazmamlada birşeyin değişmeyeceğini gayet iyi biliyorum.
Hoş geldin hocam.
Hazır karlılık demişken o konuda 1-2 kelam etmek istiyordum senin konuyu açman iyi oldu.
Yılardır brüt kar marjımızda bir değişiklik yok . Brüt kar marjımız %5 civarı.
Ancak 2. çeyrek EFK ve net kar marjında bir düşüş var. Bunun nedenini merak edebilir yatırımcılar. Şöyle örnek vereyim.
2022 1. çeyrek ciro 2,8 milyar iken EFK 82 milyon , net karımız 28 milyon idi.
2022 2. çeyrekte ciro 3,6 milyar olmasına rağmen EFK yine 83 , net kar da 29 milyon oldu.
Hatta geçen senenin 3. 4. çeyrek ciro , EFK ve net karlarını , 2022 2. çeyrek ile karşılaştırırsanız bariz farkı görebilirsiniz.
Yani bu sene 2. çeyrekte , 1. çeyreğe göre yakalşık 800-850 milyon lira daha fazla ciro yapmamıza rağmen , brüt kar da aynı kalmasına rağmen , neden EFK ve net karda bir artış olmamış gibi bir soru gelebilir akla.
Hatta geçen sene 3. çeyrek 1.4 milyar ciro ile 34 milyon , 4. çeyrek 2.1 milyar ciro ile 25 milyon net kar elde edilmişti.
Yani bu sene neredeyse bunların 2 katı ciro ile neden aynı net kar elde edildi. Karlılıkta bir sorun mu var sorusu akla gelebilir.
Aslında bunun cevabı da faaliyet raporunda var. Aşırı artan maaşlar ve yeni alınan personel nedeniyle ( 31.12.2021 tarihinde 377 olan personel sayısı 30.06.2022 tarihinde 407 olmuş yani bu sene 30 kişi işe alınmış ) satış pazarlama ve genel yönetim giderleri geçen seneye göre çok artmış durumda.
Ayrıca Brighstar alımı için kullanılan kredi ve artan işletme sermayesi için alınan krediler yüzünden finansal gider de çok artmış durumda.
Bu 2 kalem EFK ve net karlılık oranında düşüşe sebep olmuş.
Ama bunlar geçici durumlar. Artan ciro tüm bu artışları kompanse etme gücüne sahip. Ayrıca Paynet satılırsa , elde edilecek nakit ile de hem cari oranımız yükselecek hem de banka kredilerini düşürme imkanına sahip olacağız. Böylece Paynet satışı sonrası karlılık da artacak.
Paynetin 1 milyar civarında satılması halinde , tamamını satarsak kasaya 1 milyar , yarısını satarsak da 500 milyon nakit para girecek. Bu meblağ da şirketin ödemeler dengesini çok rahatlatır.
İnşaallah bundan sonra bilanço kalitesi de , karlılık da her çeyrek daha da iyi olacak. Paynetin bir an önce satılması hepimiz için çok yararlı olur. İnşaallah o iş de hayırlısı ile sonuçlanır yakında.
Üstadım danışmanlık giderlerine bu dönemde 10 mly yazmışlar.Paynet icin olabilir mi?Bu gider olmasaydı daha fazla kâr açıklamış olacaktı.
https://i.hizliresim.com/g5s6ah3.jpg
Geçen sene danışmanlık gideri personel giderinin yaklaşık 6 da 1 i kadarken.Bu sene personel giderinin yaklaş yarısı kadar.
yok bu ilk çeyrek de vardı. Brighstar için olan danışmanlık hizmeti bu. Ödemeleri hala sürüyor ama bu aralar biter sanırım.
Ama hepsi Brightstar değildir Paynet de vardır belki bir kısım.
Bu meblağ bundan sonra olmayabilir yada çok azalabilir. Ama doğru diyorsunuz bu olmasa net kar çok daha yukarı giderdi. Bir önceki yazımda belirttim , satış pazarlama ve genel yönetim giderleri bu sene çok artmış diye. Bunun 3 sebebi var
1- Artan enflasyon nedneiyle çalışan maaşlarına yapılan yüksek maaş artışı
2- Brightstar ve Paynet için ödenen danışmanlık ücretleri
3- Bu sene işe yeni alınan 3 kişinin maaş giderleri.
2. kalem muhtemelen yılın 2. yarısı çok azalacak. Bu da karlılığı biraz olsun arttırır.
İnşallah Üstadım dediğiniz gibi geçici harcamalar bitincede olmlu olacak.
https://www.tradingview.com/x/v14U0jxO/
Bakalım yarın ne olacak, kesikli çizgi yarın için 14.32
Hocam inşallah tavan olur bunu canı gönülden söylüyorum.
Tahtadaki tayfa buna müsade edermi işte o tam bir karın ağrısı.Paynet haberini de keşke bugün verseler.
Sayin Adorable, Emirhan Bey,
Biraz detaylara bakma firsatim oldu. Iki noktada katkida bulunmak isterim
1- Faaliyet Marji kisminda Emirhan Bey'in dedigi gibi bir dusus var, kendisi sebeplerini izah etmis. Maaslar ve danismanlik giderlerine ek olarak satin alma sonrasi amortisman giderleri de artti (6mn TL civari yanilmiyorsam, ki senede 24mn TL civari artis yapar). Burada tesellimiz amortismanin nakit bir gider degil muhasebesel olmasi, fakat akilda tutmakta fayda var.
2- Faaliyet kari kalemi altinda ise biraz fazla hareket var. Bunun sebebi ise KKM. Gectigimiz ceyrek sirketin KKM'ye yatirdigi bir meblag vardi bildiginiz gibi (140 kusur milyon). Onceki ceyrek faiz tahakkuku yaparken kurlarin artmasi sebebiyle faiz geliri silinde ve onun yerine finansal yatirim deger artisi kalemi olarak revize edildi. Yani esasinda 29mn Net karimizin 25.5 milyonu KKM'den geldi. Bunu da not dusmek istedim.
Saygilar
Yarın için 16 Mayıs 2022 de 0.844 usd de bıraktığı gapı doldurmasını bekliyorum.
Güncel kur ile yaklaşık 15.100-15.200 e tekabül ediyor.Sonrası için fikrim yok.
Tahminim oladabilir olmayadabilir.
Ytd.
Sayın ismettarhan bey ve Emirhan hocam paylaşımlarınız için teşekkürler. Sayın ismettarhan bey 6 milyarlık cirodan elde ettikleri kar 4.5 milyon lira mı oluyor bu kkm olmasaydı?
Hocam ben satan insanlara kızılmasını çok doğru bulmuyorum. Kimse kendi zararına bir iş yapmak istemez. Tahatcı hariç satanların mutlaka geçerli bir gerekçesi vardır.
Ya kredili mal almıştır o kısmı satıyordur. Ya kısa süreli bağlamıştır parayı vadesi gelmiştir satması gerekiyordur , ya acilen paraya ihtiyacı olmuştur ondan satıyordur.
Yani kimse ucuz malı durduk yere satmaz. Mutlaka bir gerekçesi vardır. Kimi de bıkmış olabilir satıp çıkmak istiyebilir. Burada bile kaç kişinin sabrını taşırdı son 6 aydır.
Ama ben zamanı olan yatırımcılara buralardan mal satmamalarını tavsiye ederim. Bu fiyatlar bu hisse için ucuz. Gelecekteki beklentileri düşündüğümüz zaman ucuz. Hele hele Paynet satışı sonuçlanmadan satmayı hiç tavsiye etmem. Çünkü tek başına Paynet satışı bile bu hisseyi 7-8 lira yükseltmeye yeter.
Mevcut bilanço ile de 17-18 arası bir fiyatı hak ediyor. Sonuçta bu şirket 2023 senesinde 21-22 milyar lira civarı bir ciro ile 300 milyon civarı bir kar elde edecek gibi görünüyor. Yani hisse başı 3 lira net kar. Böyle bir teknoloji şirketi bu fiyatlardan satılmaz.
Hele hele elinizde Paynet gibi bir altın yukurtlayan tavuk varsa hiç satılmaz.
O yüzden yarın çok satış geleceğini sanmam. Gelirse de bu satışlar karşılanır. Çünkü şu anda hissenin fiyatının gevşemesini çok kişinin isteyeceğini ve. bu gevşemeyi alım fırsatı olarak kullanacaklarını düşünüyorum.
Yarın yukarı yönlü açılacağını sanıyorum. Nereye kadar gider , 15 üstüne gider mi , tavan olur mu bilemem ama 15 üstüne çıkıp oradan gevşerse tekrar alttan alım fırsatını kaçıranların ilgi göstereceğini düşünüyorum.
O yüzden ben kimseye bu fiyatlardan satmayı tavsiye etmem ama satana da birşey diyemem. Herkes kendi hesabını daha iyi bilir.
Evet hocam KKM'den gelen bir 25 milyon katkı var ama o olmasa o zaman sadece çeyreklik 4,5 milyon kar ederdi demek de doğru değil çünkü bu KKM hesabına yatan 144 milyonu , KKM'ye değil de kredi ödemesine kullansaydık o zaman da 115 milyon finansal giderimiz olmaz belki de 90 milyon hatta daha aşağı finansal giderimiz olurdu ve yine çeyreklik 29-30 milyon kar ederdik diye düşünüyorum ben.
EFK marjındaki ve net kar marjındaki düşüş sebeplerini bir önceki mesajımda paylaşmıştım.
Bu Brightstar ve Paynet danışmanlık hizmetleri ödemeleri tamamen bittiğinde ve Paynet satıldığında gelecek olan nakitle düşecek olan krediler nedeniyle , bundan sonraki çeyrekler de çok daha fazla net kar elde edebileceğiz İnşaalalh.
Saygılar.
Sayin Adorable,
Evet aritmetik olarak bu sekilde diyebiliriz.
Emirhan Bey bir noktaya dikkat cekmis, KKM olmasa bunun yerine borc odeseydi diye. Benim tahminim donem sonu 1.4 milyar borctan bu 140mn azaltmis olsaydik, toplamda da 67mn faiz gideri yazdigimiza gore 6mn TL faiz avantaji olurdu, bunun da %20 gibi bir vergi etkisini arindirirsak 5mn TL gibi bir arti yazabilirdik diye dusunuyorum, yanlis hesaplama yapmis olabilirim. yani 10mn TL diyebiliriz.
Butun bunlardan arindirilmis olarak bakmak icin faaliyet karina baktigimizda 84mn TL var, 1. ceyrekte bu 82mn TL idi. Yani ceyreklik ciro artisi %25.5 artmasina ragmen faaliyet kari sabit kalmis. Ortalama kur ise %13 artmis durumda. Her iki ceyrekte de benzer seviyede danismanlik ucreti mevcut, yani personel maaslarindaki artis kardan buyuk bir isirik almis diyebiliriz. Benim tahminim Paynet arindirilmis brut marjda ciddi bir fark olmadigi yonunde, yani is donup dolasip genel yonetim giderlerine geliyor. Bu maas artisi sebeplerini biraz arastirmak gerekecek. Sonucta teknoloji sektorundeyiz ve net maaslar dolar bazinda bir suredir eriyordu. Eski USD seviyelerini yakalamaya calisiyor olabilir (calisanlar arasinda fintech ve yazilimcilar da mevcut dolayisiyla maas rekabetci olmak zorunda).
Yine de daha derine inemeden ilk tespitlerim oldugunu soylemek isterim, hatali olabilirim
Hocam genel yönetim ve pazarlama giderlerinde aşırı bir artış olduğu doğru.
Buna senelik bakarsak yanılırız çünkü geçen sene Brighstar yoktu . Geçen sene grubun 276 olan personel sayısı bu yıl 407 olmuş.
Hatta Brighstarı aldıktan sonra bile 30 kişi daha işe alınmış. Bir de üstüne sene başı yapılan yüksek maaş artışını eklersek artışın sebebi ortaya çıkıyor.
Hatta bu 30 kişi 2. çeyrekte işe alınmış. Yani ilk çeyrek ile 2. çeyrek arasındaki farkın da bir sebebi bu sonradan işe alınan 30 kişi olabilir.
Başta üst yönetim ve YK üyeleri olmak üzere bazı personelin de USD üzerinden maaş aldıklarını var sayarsak , böyle bir artış ortaya çıkıyor.
Ama tabii ki ilk bakışta aşırı bir artış olduğu anlaşılıyor. Bunun sebeplerinin ne olduğu belki sorulabilir yönetime.
Maaş artışları , ilave istihdam edilen çalışanlar , USD ile maaş alanların kur farkı ve Brighstar çalışanlarının eklenmesi ve Brighstar alımı ile Paynet satışı için ödenen danışmanlık ücretleri . Tüm bunlar geçen sene ile bu sene arasındaki %200 civarındaki genel yönetim ve pazarlama giderinin görünen gerekçeleri ama başka gerekçeler de var mı bilmiyorum. Yine bu kalemin daha bir kontrol altında olması lazım diye düşünüyorum.
Geçen sene bu kalemler cironun %2,2'si yaparken , bu sene %2,6'sı yapmış. EFK marjındaki düşüşün sebeplerinden biri de bu.
Ama 6 ayda 21 milyonluk danışmanlık ücreti geçici bir ödeme . Bu ortadan kalkınca oran yine eski haline dönecektir.
Paynet satılırsa , buradan gelecek olan para ile mutlaka kısa vadeli banka kredilerinin bir kısmı kapatılmalı. Bu da finansal giderin aşağı çekilmesine yardım eder. Böylece bundan sonraki çeyreklerde daha yüksek karlılık yakalanabilir.
https://i.hizliresim.com/s5umrwe.jpg
Üst yönetim yaklaşık 12 mly almış.Hak ediyor ama adamlar çok iyi çalışıyorlar.
Brüt yazıyor
Benim anlamadığım Arena Enerji şirketi neden hala kurulmuyor.
Sevgili Emirhan Bey ve sorpressa,
Net yazmamisim ama ben maas rakamlarina ust yonetime saglanan menfaatlerden arindirilmis olarak bakiyorum ve personel basina ortalama maasi son 4. ceyreklik olarak USD bazinda bakiyorum. Buna gore personel basina ciro artisi ile personel bazinda maas artislarini karsilastiriyorum ki mumkun oldugunca elma ile elma karsilastirmasi olsun. Burada brighstar'in alinmasindan sonra bir basamak farki illa olusmus durumda. 1. ceyrek ile 2. ceyrek arasinda bu makas kapanmis gibi ama eskiden dolar bazli maas biraz daha yuksekmis. Sirket geriden mi geliyor bilemiyorum hatta son donemlerde sektorel maas dinamigi ne seviyede bilemiyorum. Emirhan Bey ya da diger arkadaslar arasinda bu konuda bilgisi olan varsa aydinlatabilirse sevinirim. (Duz mantik personel sayisi 2. ceyrek artti ise ve ortalama maas da artti ise piyasanin altinda maas vermiyordur diyebiliriz ama yine de teyit gelirse iyi olur).
O kadar bezdirdiler ki hiç açıpta bakasım bile gelmiyor :)
Emirhan abi, yine döktürmüşsün agzına saglık, Sy İsmail bey ve Sorpressa ve adını unuttugum diğer yatırımcı arkadaslara katkılarından dolayı cok tesekkur ederim. Bilancoyu inceledim ve danışmanlık ücreti ile yönetim giderlerine biraz canım sıkıldı ama danışmanlık ücretini ön kabul etmiştim, bu kur artışının daha az etkilemesi güzel olan nokta idi ama finansal giderler boyumuzu biraz aşıyor bu hali ile bence, daha doğrusu çok patinaj cektirebilir net kar yansımasına.. marjların düşmesinin detayına bakmassa piyasa ceza kesebilir.. ya da zaten kötü fiyatlandı diyip net kar tutarına pd/dd bakıp ucurabilir. Neticede 135m ve üzeri yıllık kar beklentim var benim de. Böyle yönetilen bi teknoloji şirketinine bu FK ları reva görmezler.
Yarın ola hayrola, 14.6hacimli kırılmadan ciddi yükseliş beklemediğimi hatırlatayım. Saygılar selamlar
NOT: bugunki hacim güzel oldu..1m civarı ve üstleri iyidir. 3-4milyon lot hacim geldiği gün kısa veya uzun ralli başlatabilir diye beklerim
https://i.hizliresim.com/6d92lr0.jpg
Bende paylaşım yapan tüm arkadaşlara içtenlikle sevgi ve saygılarımı sunarım.
maalesef yine beklentilerimiz başka bahara kaldı..
Bofa topladığı hisseleri satmaya çalışıyor izlenimi var şu an.Böyle bir açılış hayal etmemiştim.
Açıkcası be bu pazarlama ve genel yönetim giderindeki artışa çok takılmadım. Sebepleri var çünkü.
Özellikle 2022 2. çeyrekte alınan 30 kişinin bu yeni alınan cep telefonu yenileme merkezi lisansı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Oraya alınan teknisyen ve mühendislerdir bunların çoğu.
O iş zaten 3. çeyrekte başlayacaktı en erken. Yani 2. çeyrekte personel alındı maaşlar ödendi ama iş en erken 3. çeyrek başlar.
Yani o kısım ile ilgili henüz şirkete ciro ve net kar yansıması başlamadı. İş başlayınca o kısım da şirkete pozitif katkı sağlayıp masraflarını karşılayıp kara da geçecektir.
Danışmanlık ödemesi ise geçici olduğu için muhtemelen 3. çeyrekte çok fazla olmayacaktır.
Bir de bu Brightstar entegrasyonu tamamlanırsa , bazı pozisyonlar ( özellikle yüksek ücret alan pozisyonlar ) konsolide edileceği için oradan da bir sinerji ve tasarruf edilme durumu olacaktır diye düşünüyorum.
Yani 2-3 ay içinde daha makul seviyelere çekilir bu gider kalemi.
Şirket 3-4 sene önce de yukko.com adlı internet alışveriş sitesini açtığında burası için bir sürü kişiyi işe almıştı. 1 sene sonra buranın tutmadığı anlaşılınca kapattı. O 1 sene boyunca da şirketin genel yönetim ve pazarlama giderleri sektör ortalamasının üstüne çıkmıştı ama siteyi kapatınca normale döndü herşey.
Ben burada da böyle bir entegrasyon ve optimizasyon sürecinin yapılacağını düşünüyorum. Brüt kar marjının kısıtlı olduğu ve rekabetin yoğun olduğu bir sektörde bunu yapmak zorunda şirket. Maliyetleri kontrol altında tutmak zorunda.
2. büyük sorun yüksek finansal giderler. Bunun da çaresi Paynet satışı. O satıştan gelecek olan taze para , borç ödemesinde kullanılırsa , o kalem de makul seviyelere çekilir.
Bu olayların olması 1-2 çeyrek gerektirecek ve 2023 senesine çok daha karlı gireceğiz bence. O zaman %1,5 seviyesinde bir net kar marjı tutturalabilir.
Bu işlere uuzn vadeli bakmakta fayda var. Önemli olan pazar payınızı ve satışınızı arttırmak. Gerisi daha kolay kontrol altına alınacak konular.
Paynet haberine odaklanmak lazım bundan sonra.
Tahtasında bofanın trade etmesine izin veren tahtacı varsa bıraksın bu işleri.
Bilançonun açıklandığı gün endeksin düşeceği tuttu :)
Günlerdir pozitif açılan endeks bizim bilanço açıkladığımız gün eksi açtı ama düzelir.
Zaten gapli açmamak daha iyi. Bir de bu işlerde iyi bilanço ve hisse zamanla anlaşılır. Bu fiyatlardan satmak dün de dedim akıllı işi değil.
Paynet satışının bir an önce olması çok önemli. Oradan gelecek olan para bilançoda olumsuz gibi görünen finansal gider olayını bitirecek. O zaman da kimsenin aklında şüphe kalmayacak.
borsanın tüm traderları sanki bu hisseye dolmuş. tahtacısı da, yatırımcısının çoğunluğu da 3 kuruş kar yapıp ya satma derdin de ya da sattığını 3 kuruş alttan alma derdin de..
İndeks Bilgisayar zirve testi yapacak gibi duruyor.
Bizde katılırız belki.Ne varsa ky de var gene.
Bofa malları tüketirse gideriz.Alıcılarda belki pusuda bakalım ne olacak.
Bu kağıt eninde sonunda kopup gidecek ama bu ne güzel bir bilancoyla ne de paynet satışıyla olacak tahtası ne zaman isterse o zaman olacak
Anladığım kadarıyla işler yolunda giderse seneye çok iyi temettü verebilir.Artık temettüyü çekip kullanırız.Zaten tahtacıda fiyatı arttırmayarak yönetimde yeterince açıklama yapmayarak satmayalım diye özel çaba harcıyorlar :)
Maşallah koçuma nazar değmesin.
Bofa da nazlanıyor,alıcılarda nazlanıyor.
Koçum benim.Allah belanı versin..
Arena spek kağıt olmuş da haberimiz yok..
Yazık gerçekten diyecek söz yok kalmadı.