Sayfa 222/691 İlkİlk ... 122172212220221222223224232272322 ... SonSon
Arama sonucu : 5521 madde; 1,769 - 1,776 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. Sayin Adorable, Emirhan Bey,

Biraz detaylara bakma firsatim oldu. Iki noktada katkida bulunmak isterim
    1- Faaliyet Marji kisminda Emirhan Bey'in dedigi gibi bir dusus var, kendisi sebeplerini izah etmis. Maaslar ve danismanlik giderlerine ek olarak satin alma sonrasi amortisman giderleri de artti (6mn TL civari yanilmiyorsam, ki senede 24mn TL civari artis yapar). Burada tesellimiz amortismanin nakit bir gider degil muhasebesel olmasi, fakat akilda tutmakta fayda var.

2- Faaliyet kari kalemi altinda ise biraz fazla hareket var. Bunun sebebi ise KKM. Gectigimiz ceyrek sirketin KKM'ye yatirdigi bir meblag vardi bildiginiz gibi (140 kusur milyon). Onceki ceyrek faiz tahakkuku yaparken kurlarin artmasi sebebiyle faiz geliri silinde ve onun yerine finansal yatirim deger artisi kalemi olarak revize edildi. Yani esasinda 29mn Net karimizin 25.5 milyonu KKM'den geldi. Bunu da not dusmek istedim.

Saygilar

2. Yarın için 16 Mayıs 2022 de 0.844 usd de bıraktığı gapı doldurmasını bekliyorum.
    Güncel kur ile yaklaşık 15.100-15.200 e tekabül ediyor.Sonrası için fikrim yok.
    Tahminim oladabilir olmayadabilir.
    Ytd.

3.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Yarın için 16 Mayıs 2022 de 0.844 usd de bıraktığı gapı doldurmasını bekliyorum.
    Güncel kur ile yaklaşık 15.100-15.200 e tekabül ediyor.Sonrası için fikrim yok.
    Tahminim oladabilir olmayadabilir.
    Ytd.
    Teknikçi arkadaşlar bu görüşte bir hata var mı.Yazarsanız çok mutlu olurum.

4. Sayın ismettarhan bey ve Emirhan hocam paylaşımlarınız için teşekkürler. Sayın ismettarhan bey 6 milyarlık cirodan elde ettikleri kar 4.5 milyon lira mı oluyor bu kkm olmasaydı?

5.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Emirhan Bey Üstadım detaylı paylaşımınız için sağolun.
    Herkesin aklında aynı soru var sanırım.
    İnşallah yarın takoz koyan çıkmaz absürt bir fiyata.Burda benim yazmamlada birşeyin değişmeyeceğini gayet iyi biliyorum.

Hocam ben satan insanlara kızılmasını çok doğru bulmuyorum. Kimse kendi zararına bir iş yapmak istemez. Tahatcı hariç satanların mutlaka geçerli bir gerekçesi vardır.

Ya kredili mal almıştır o kısmı satıyordur. Ya kısa süreli bağlamıştır parayı vadesi gelmiştir satması gerekiyordur , ya acilen paraya ihtiyacı olmuştur ondan satıyordur.

Yani kimse ucuz malı durduk yere satmaz. Mutlaka bir gerekçesi vardır. Kimi de bıkmış olabilir satıp çıkmak istiyebilir. Burada bile kaç kişinin sabrını taşırdı son 6 aydır.

Ama ben zamanı olan yatırımcılara buralardan mal satmamalarını tavsiye ederim. Bu fiyatlar bu hisse için ucuz. Gelecekteki beklentileri düşündüğümüz zaman ucuz. Hele hele Paynet satışı sonuçlanmadan satmayı hiç tavsiye etmem. Çünkü tek başına Paynet satışı bile bu hisseyi 7-8 lira yükseltmeye yeter.

Mevcut bilanço ile de 17-18 arası bir fiyatı hak ediyor. Sonuçta bu şirket 2023 senesinde 21-22 milyar lira civarı bir ciro ile 300 milyon civarı bir kar elde edecek gibi görünüyor. Yani hisse başı 3 lira net kar. Böyle bir teknoloji şirketi bu fiyatlardan satılmaz.

Hele hele elinizde Paynet gibi bir altın yukurtlayan tavuk varsa hiç satılmaz.

O yüzden yarın çok satış geleceğini sanmam. Gelirse de bu satışlar karşılanır. Çünkü şu anda hissenin fiyatının gevşemesini çok kişinin isteyeceğini ve. bu gevşemeyi alım fırsatı olarak kullanacaklarını düşünüyorum.

Yarın yukarı yönlü açılacağını sanıyorum. Nereye kadar gider , 15 üstüne gider mi , tavan olur mu bilemem ama 15 üstüne çıkıp oradan gevşerse tekrar alttan alım fırsatını kaçıranların ilgi göstereceğini düşünüyorum.

O yüzden ben kimseye bu fiyatlardan satmayı tavsiye etmem ama satana da birşey diyemem. Herkes kendi hesabını daha iyi bilir.

6.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sayin Adorable, Emirhan Bey,

Biraz detaylara bakma firsatim oldu. Iki noktada katkida bulunmak isterim
    1- Faaliyet Marji kisminda Emirhan Bey'in dedigi gibi bir dusus var, kendisi sebeplerini izah etmis. Maaslar ve danismanlik giderlerine ek olarak satin alma sonrasi amortisman giderleri de artti (6mn TL civari yanilmiyorsam, ki senede 24mn TL civari artis yapar). Burada tesellimiz amortismanin nakit bir gider degil muhasebesel olmasi, fakat akilda tutmakta fayda var.

2- Faaliyet kari kalemi altinda ise biraz fazla hareket var. Bunun sebebi ise KKM. Gectigimiz ceyrek sirketin KKM'ye yatirdigi bir meblag vardi bildiginiz gibi (140 kusur milyon). Onceki ceyrek faiz tahakkuku yaparken kurlarin artmasi sebebiyle faiz geliri silinde ve onun yerine finansal yatirim deger artisi kalemi olarak revize edildi. Yani esasinda 29mn Net karimizin 25.5 milyonu KKM'den geldi. Bunu da not dusmek istedim.

Saygilar

Evet hocam KKM'den gelen bir 25 milyon katkı var ama o olmasa o zaman sadece çeyreklik 4,5 milyon kar ederdi demek de doğru değil çünkü bu KKM hesabına yatan 144 milyonu , KKM'ye değil de kredi ödemesine kullansaydık o zaman da 115 milyon finansal giderimiz olmaz belki de 90 milyon hatta daha aşağı finansal giderimiz olurdu ve yine çeyreklik 29-30 milyon kar ederdik diye düşünüyorum ben.

EFK marjındaki ve net kar marjındaki düşüş sebeplerini bir önceki mesajımda paylaşmıştım.

Bu Brightstar ve Paynet danışmanlık hizmetleri ödemeleri tamamen bittiğinde ve Paynet satıldığında gelecek olan nakitle düşecek olan krediler nedeniyle , bundan sonraki çeyrekler de çok daha fazla net kar elde edebileceğiz İnşaalalh.

Saygılar.

7.  Alıntı Originally Posted by ADORABLE Yazıyı Oku
    Sayın ismettarhan bey ve Emirhan hocam paylaşımlarınız için teşekkürler. Sayın ismettarhan bey 6 milyarlık cirodan elde ettikleri kar 4.5 milyon lira mı oluyor bu kkm olmasaydı?
    Sayin Adorable,

Evet aritmetik olarak bu sekilde diyebiliriz.

Emirhan Bey bir noktaya dikkat cekmis, KKM olmasa bunun yerine borc odeseydi diye. Benim tahminim donem sonu 1.4 milyar borctan bu 140mn azaltmis olsaydik, toplamda da 67mn faiz gideri yazdigimiza gore 6mn TL faiz avantaji olurdu, bunun da %20 gibi bir vergi etkisini arindirirsak 5mn TL gibi bir arti yazabilirdik diye dusunuyorum, yanlis hesaplama yapmis olabilirim. yani 10mn TL diyebiliriz.

Butun bunlardan arindirilmis olarak bakmak icin faaliyet karina baktigimizda 84mn TL var, 1. ceyrekte bu 82mn TL idi. Yani ceyreklik ciro artisi %25.5 artmasina ragmen faaliyet kari sabit kalmis. Ortalama kur ise %13 artmis durumda. Her iki ceyrekte de benzer seviyede danismanlik ucreti mevcut, yani personel maaslarindaki artis kardan buyuk bir isirik almis diyebiliriz. Benim tahminim Paynet arindirilmis brut marjda ciddi bir fark olmadigi yonunde, yani is donup dolasip genel yonetim giderlerine geliyor. Bu maas artisi sebeplerini biraz arastirmak gerekecek. Sonucta teknoloji sektorundeyiz ve net maaslar dolar bazinda bir suredir eriyordu. Eski USD seviyelerini yakalamaya calisiyor olabilir (calisanlar arasinda fintech ve yazilimcilar da mevcut dolayisiyla maas rekabetci olmak zorunda).

Yine de daha derine inemeden ilk tespitlerim oldugunu soylemek isterim, hatali olabilirim

8.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Sayin Adorable,

Evet aritmetik olarak bu sekilde diyebiliriz.

Emirhan Bey bir noktaya dikkat cekmis, KKM olmasa bunun yerine borc odeseydi diye. Benim tahminim donem sonu 1.4 milyar borctan bu 140mn azaltmis olsaydik, toplamda da 67mn faiz gideri yazdigimiza gore 6mn TL faiz avantaji olurdu, bunun da %20 gibi bir vergi etkisini arindirirsak 5mn TL gibi bir arti yazabilirdik diye dusunuyorum, yanlis hesaplama yapmis olabilirim. yani 10mn TL diyebiliriz.

Butun bunlardan arindirilmis olarak bakmak icin faaliyet karina baktigimizda 84mn TL var, 1. ceyrekte bu 82mn TL idi. Yani ceyreklik ciro artisi %25.5 artmasina ragmen faaliyet kari sabit kalmis. Ortalama kur ise %13 artmis durumda. Her iki ceyrekte de benzer seviyede danismanlik ucreti mevcut, yani personel maaslarindaki artis kardan buyuk bir isirik almis diyebiliriz. Benim tahminim Paynet arindirilmis brut marjda ciddi bir fark olmadigi yonunde, yani is donup dolasip genel yonetim giderlerine geliyor. Bu maas artisi sebeplerini biraz arastirmak gerekecek. Sonucta teknoloji sektorundeyiz ve net maaslar dolar bazinda bir suredir eriyordu. Eski USD seviyelerini yakalamaya calisiyor olabilir (calisanlar arasinda fintech ve yazilimcilar da mevcut dolayisiyla maas rekabetci olmak zorunda).

Yine de daha derine inemeden ilk tespitlerim oldugunu soylemek isterim, hatali olabilirim

Hocam genel yönetim ve pazarlama giderlerinde aşırı bir artış olduğu doğru.

Buna senelik bakarsak yanılırız çünkü geçen sene Brighstar yoktu . Geçen sene grubun 276 olan personel sayısı bu yıl 407 olmuş.

Hatta Brighstarı aldıktan sonra bile 30 kişi daha işe alınmış. Bir de üstüne sene başı yapılan yüksek maaş artışını eklersek artışın sebebi ortaya çıkıyor.

Hatta bu 30 kişi 2. çeyrekte işe alınmış. Yani ilk çeyrek ile 2. çeyrek arasındaki farkın da bir sebebi bu sonradan işe alınan 30 kişi olabilir.

Başta üst yönetim ve YK üyeleri olmak üzere bazı personelin de USD üzerinden maaş aldıklarını var sayarsak , böyle bir artış ortaya çıkıyor.

Ama tabii ki ilk bakışta aşırı bir artış olduğu anlaşılıyor. Bunun sebeplerinin ne olduğu belki sorulabilir yönetime.

Maaş artışları , ilave istihdam edilen çalışanlar , USD ile maaş alanların kur farkı ve Brighstar çalışanlarının eklenmesi ve Brighstar alımı ile Paynet satışı için ödenen danışmanlık ücretleri . Tüm bunlar geçen sene ile bu sene arasındaki %200 civarındaki genel yönetim ve pazarlama giderinin görünen gerekçeleri ama başka gerekçeler de var mı bilmiyorum. Yine bu kalemin daha bir kontrol altında olması lazım diye düşünüyorum.

Geçen sene bu kalemler cironun %2,2'si yaparken , bu sene %2,6'sı yapmış. EFK marjındaki düşüşün sebeplerinden biri de bu.

Ama 6 ayda 21 milyonluk danışmanlık ücreti geçici bir ödeme . Bu ortadan kalkınca oran yine eski haline dönecektir.

Paynet satılırsa , buradan gelecek olan para ile mutlaka kısa vadeli banka kredilerinin bir kısmı kapatılmalı. Bu da finansal giderin aşağı çekilmesine yardım eder. Böylece bundan sonraki çeyreklerde daha yüksek karlılık yakalanabilir.

Sayfa 222/691 İlkİlk ... 122172212220221222223224232272322 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •