Hocam inþallah tavan olur bunu caný gönülden söylüyorum.
Tahtadaki tayfa buna müsade edermi iþte o tam bir karýn aðrýsý.Paynet haberini de keþke bugün verseler.
Hocam inþallah tavan olur bunu caný gönülden söylüyorum.
Tahtadaki tayfa buna müsade edermi iþte o tam bir karýn aðrýsý.Paynet haberini de keþke bugün verseler.
Sayin Adorable, Emirhan Bey,
Biraz detaylara bakma firsatim oldu. Iki noktada katkida bulunmak isterim
1- Faaliyet Marji kisminda Emirhan Bey'in dedigi gibi bir dusus var, kendisi sebeplerini izah etmis. Maaslar ve danismanlik giderlerine ek olarak satin alma sonrasi amortisman giderleri de artti (6mn TL civari yanilmiyorsam, ki senede 24mn TL civari artis yapar). Burada tesellimiz amortismanin nakit bir gider degil muhasebesel olmasi, fakat akilda tutmakta fayda var.
2- Faaliyet kari kalemi altinda ise biraz fazla hareket var. Bunun sebebi ise KKM. Gectigimiz ceyrek sirketin KKM'ye yatirdigi bir meblag vardi bildiginiz gibi (140 kusur milyon). Onceki ceyrek faiz tahakkuku yaparken kurlarin artmasi sebebiyle faiz geliri silinde ve onun yerine finansal yatirim deger artisi kalemi olarak revize edildi. Yani esasinda 29mn Net karimizin 25.5 milyonu KKM'den geldi. Bunu da not dusmek istedim.
Saygilar
Evet hocam KKM'den gelen bir 25 milyon katký var ama o olmasa o zaman sadece çeyreklik 4,5 milyon kar ederdi demek de doðru deðil çünkü bu KKM hesabýna yatan 144 milyonu , KKM'ye deðil de kredi ödemesine kullansaydýk o zaman da 115 milyon finansal giderimiz olmaz belki de 90 milyon hatta daha aþaðý finansal giderimiz olurdu ve yine çeyreklik 29-30 milyon kar ederdik diye düþünüyorum ben.
EFK marjýndaki ve net kar marjýndaki düþüþ sebeplerini bir önceki mesajýmda paylaþmýþtým.
Bu Brightstar ve Paynet danýþmanlýk hizmetleri ödemeleri tamamen bittiðinde ve Paynet satýldýðýnda gelecek olan nakitle düþecek olan krediler nedeniyle , bundan sonraki çeyrekler de çok daha fazla net kar elde edebileceðiz Ýnþaalalh.
Saygýlar.
Yarýn için 16 Mayýs 2022 de 0.844 usd de býraktýðý gapý doldurmasýný bekliyorum.
Güncel kur ile yaklaþýk 15.100-15.200 e tekabül ediyor.Sonrasý için fikrim yok.
Tahminim oladabilir olmayadabilir.
Ytd.
Sayýn ismettarhan bey ve Emirhan hocam paylaþýmlarýnýz için teþekkürler. Sayýn ismettarhan bey 6 milyarlýk cirodan elde ettikleri kar 4.5 milyon lira mý oluyor bu kkm olmasaydý?
Sayin Adorable,
Evet aritmetik olarak bu sekilde diyebiliriz.
Emirhan Bey bir noktaya dikkat cekmis, KKM olmasa bunun yerine borc odeseydi diye. Benim tahminim donem sonu 1.4 milyar borctan bu 140mn azaltmis olsaydik, toplamda da 67mn faiz gideri yazdigimiza gore 6mn TL faiz avantaji olurdu, bunun da %20 gibi bir vergi etkisini arindirirsak 5mn TL gibi bir arti yazabilirdik diye dusunuyorum, yanlis hesaplama yapmis olabilirim. yani 10mn TL diyebiliriz.
Butun bunlardan arindirilmis olarak bakmak icin faaliyet karina baktigimizda 84mn TL var, 1. ceyrekte bu 82mn TL idi. Yani ceyreklik ciro artisi %25.5 artmasina ragmen faaliyet kari sabit kalmis. Ortalama kur ise %13 artmis durumda. Her iki ceyrekte de benzer seviyede danismanlik ucreti mevcut, yani personel maaslarindaki artis kardan buyuk bir isirik almis diyebiliriz. Benim tahminim Paynet arindirilmis brut marjda ciddi bir fark olmadigi yonunde, yani is donup dolasip genel yonetim giderlerine geliyor. Bu maas artisi sebeplerini biraz arastirmak gerekecek. Sonucta teknoloji sektorundeyiz ve net maaslar dolar bazinda bir suredir eriyordu. Eski USD seviyelerini yakalamaya calisiyor olabilir (calisanlar arasinda fintech ve yazilimcilar da mevcut dolayisiyla maas rekabetci olmak zorunda).
Yine de daha derine inemeden ilk tespitlerim oldugunu soylemek isterim, hatali olabilirim
Hocam genel yönetim ve pazarlama giderlerinde aþýrý bir artýþ olduðu doðru.
Buna senelik bakarsak yanýlýrýz çünkü geçen sene Brighstar yoktu . Geçen sene grubun 276 olan personel sayýsý bu yýl 407 olmuþ.
Hatta Brighstarý aldýktan sonra bile 30 kiþi daha iþe alýnmýþ. Bir de üstüne sene baþý yapýlan yüksek maaþ artýþýný eklersek artýþýn sebebi ortaya çýkýyor.
Hatta bu 30 kiþi 2. çeyrekte iþe alýnmýþ. Yani ilk çeyrek ile 2. çeyrek arasýndaki farkýn da bir sebebi bu sonradan iþe alýnan 30 kiþi olabilir.
Baþta üst yönetim ve YK üyeleri olmak üzere bazý personelin de USD üzerinden maaþ aldýklarýný var sayarsak , böyle bir artýþ ortaya çýkýyor.
Ama tabii ki ilk bakýþta aþýrý bir artýþ olduðu anlaþýlýyor. Bunun sebeplerinin ne olduðu belki sorulabilir yönetime.
Maaþ artýþlarý , ilave istihdam edilen çalýþanlar , USD ile maaþ alanlarýn kur farký ve Brighstar çalýþanlarýnýn eklenmesi ve Brighstar alýmý ile Paynet satýþý için ödenen danýþmanlýk ücretleri . Tüm bunlar geçen sene ile bu sene arasýndaki %200 civarýndaki genel yönetim ve pazarlama giderinin görünen gerekçeleri ama baþka gerekçeler de var mý bilmiyorum. Yine bu kalemin daha bir kontrol altýnda olmasý lazým diye düþünüyorum.
Geçen sene bu kalemler cironun %2,2'si yaparken , bu sene %2,6'sý yapmýþ. EFK marjýndaki düþüþün sebeplerinden biri de bu.
Ama 6 ayda 21 milyonluk danýþmanlýk ücreti geçici bir ödeme . Bu ortadan kalkýnca oran yine eski haline dönecektir.
Paynet satýlýrsa , buradan gelecek olan para ile mutlaka kýsa vadeli banka kredilerinin bir kýsmý kapatýlmalý. Bu da finansal giderin aþaðý çekilmesine yardým eder. Böylece bundan sonraki çeyreklerde daha yüksek karlýlýk yakalanabilir.
Yer Ýmleri