Originally Posted by
Mr.No.Name
Arkadaşlar selamlar;
yazılan yorumları okuyunca benmi yanlış anladım diye düşünmeye başladım, benim görüşüm,1.si bu bir hisse senedi olamaz,bazı yorumlar sanki bir hisse senediymiş gibi,derinlik hacim vs sığ tahta gibi yorumlar yazmışlar. bu bir gayrimenkülün metre kare bazında satışı değilmi? tam'da benim gibi ev alacak parası olmayanlara metrekare olarak satış yapıp olası gayrimenkül değeri artışından faydalanılmasıdır. halka arz fiyatınıda bölgedeki konut fiyatları baz alınarak yapılmış. konutlar bitene kadar eğer o bölgedeki konut fiyatları artarsa bu durum sertifika fiyatına artış olarak yansıyacak, yok eğer konut fiyatları düşüş eğiliminde ise, sertifika fiyatı düşecektir. bazı arkadaşlar ahanda halka arz ucuzdan alıp yüksekten satıyım mantığı ile almışlar, ne yazıkki halka arz ibaresi, tanıtım kampanyasının parçasıydı. nasıl bir anda artacağını düşünüyorsunuz anlamadım, hadi arttı diyelim eğer o bölgedeki konut fiyatı üzerinde bir artış ise, alıcı bulamazsınız, nedeni gayet basit günün sonunda ev alacaksınız veya o konutun değeri ne ise satış fiyatı üzerinden sizde bulunan sertifika adedince paranızı alacaksınız. eğer şu düşünce var ise,
sizde, yani 2019'da konut fiyatları artar düşüncesi, alıp bekleyin yok eğer düşer düşünceniz var ise, satın.tamamen konut fiyatları üzerinden fiyatlamalar olacaktır.
bazı arkadaşlar projeye yatırım falan bahsetmiş, ortada teori olarak projeye ortak olma durumu var gibi görünsede, pratikte söz konusu değil,sertifikalar konut değerlemesi üzerinden gidiyor.
ha şunu soruyorsanız madem paran yok senin, ne işin var diye, tamda benim gibi parası olmayanlar için bu iş. nedeni şöyle şu an parası olmayan bir insanın konut alabilmesi için, önce alacağı konutun %20'si kadar parası olması lazım, hadi bunu ayarladı, sonra gidip %80 için kredi çekmesi lazım. şimdi bu projede satılan konutlar üzerinden değerleme yaparsak. 400,000 tl diyelim ev fiyatı. 80,000 tl nakit 320,000tl kredi ve en iyi kredi tutarında bile 210000tl faiz ödemesi. hiç paran yoksa ve konut almak için uğraşıyorsan, her ay maaşından 1 metrekare edecek sertifika satın al, 90 ay sonra 90 metrekare ev senin. bu işin güzelliği 210,000tl faiz ödemene yıllarca sürecek borca veya nakit yatırmana gerek olmaması, her ay bütçene göre 20 sertifika, 30 sertifika al dursun, proje bitiminde sertifika sayın yetişmez ise ve şanslı isen konut fiyatı enflasyon üzeri artmış ise ahanda minik yatırımcı kazanmış olur ve bir sonraki sertifika arzında evini alır. ha tersi olursada zaten sertifika değilde gidip müteahhitten alsanda konut fiyatı düşerse yine zarar olur.
YTD. yatırım tavsiyesi değildir.