gördüğüm kadarıyla son bir aydır fon ittifakına katıldı bizim hisse bir fon alınca yükseliyor bir fon satınca düşüyor işlem hacmi düştüğü üçün 200 bin lot luk fon alım satımları endeksten bağımsız hareketler yaptırıyor.
Printable View
Son bir haftadır info üzerinden alım yapan bir fon vardı albatros akd ve takaslardan yanlış görmediysem 750 bin lot civarı alım yaptı alımlarının ilk kısmını da şubat ayında yaptı fonun şubat raporuna da deva fondaki hisseler listesine giriş yapmış oldu dün twettirda space odasında canlı yayındaydı fon yöneticisi gökhan bey 3 saate yakın konuştu sonlara doğru fona yeni giriş yapan devayı da sordular devayı alma gerekçesini açıklarken aralık ayında yapılan zamma eczanelerde halen bulunamayan ilaçlara kendisi 4 eczane gezmiş reçetesini alabilmek için ve olası beklenen yeni ilaç zammına olan beklentiden dolayı yani tamamen sektörel beklentilerden dolayı devayı aldığını belirtti şirket özelindeki gelişmelerin hiç birine atıf yapmadı bilgisi olduğunu da sanmıyorum daha bugüne kadar şirketten randevu alıp şirket hakkında bilgi sahibi olabilen bir fon yöneticisine denk gelmedim çalıştığım kurumdan talepte bulunmuştum ki o kurumun hisse fonunda da deva var onların randevu talebine de cevap vermediler. Neyse 1 gün kaldı bilançoya artan ciro artan faliyet karı ve artan ihracattan sonra daha çok fonların radarına gireceğini tahmin ediyorum çünkü fonlarda bizim gibi sadece bilanço ve faaliyet raporunda ulaşabiliyorlar bu bilgilere.
Son çeyrek bilançosu da çok dikkat çekmez..Geçen yıl kur farkı geliri kaynaklı ciddi kar yazmıştı. Esas faaliyet karı %100 e yakın artsa da, dipte sadece net kara bakan ciddi bir cahil tayfa var. Bu nedenle esas beklenti ve hareket ilk çeyrek bilançosu sonrası başlayabilir. Zaten Ocak ayında kutu bazlı %20, ciro bazlı %180 artış var sektörde. Deva özelinde ilk çeyrek ciro ve esas faaaliyet karında %200 e yakın artışlar görebiliriz.
2023 yılı satış ve FAVÖK rakamının piyasanın üzerinde arttığı ancak net kar rakamındaki artışın düşük kalacağı bir yıl olacak tahminimce.
Neden? Vergi ve faiz gideri etkisi yüzünden mi? Gerçi ben satış ve favök büyümesine bakıyırum. Net kar rakamı yüksek temettü ödeyen şirketler için önemli olabilir. Bizim temettüyü patron aldığı için net karın düşük çıkması iyi bile olabilir. Önemli olan favök büyümesi dediğim gibi, o da en az %100 den fazla artacaktır bu yıl.
Son finansallarda 126 mio tl ertelenmiş vergi varlığı olan bir firmanın favök ile net kar arasında uçurum olmaz.
2022/9 aylık finansallarda faaliyet kar marjı %38,63 iken net kar marjı %32,18 .. Ödediği finansman gideri cironun %12 si normalde %38-%12 = %26- vergi olması gerekirken net kar marjı vergi varlığının eklenmesiyle %32,18.
O yüzden net karı bende takip etmiyorum .
Sevgilerimle.
Ama favök değil benim takip ettiğim vök ü takip ediyorum sonuçta ödediği finansman giderini yok sayamam , çünkü finansman alacak ve stok finansmanına yönelik .Yani faaliyetiyle ilgili bir kredi , mdv yatırımı değil. O yüzden faaliyet döngüsüne bakarken bunu hesaba katmak gerekir.
Sevgilerimle
2023 yılında tüm dünyada ekonomik yavaşlama bekleniyor ilaç sektörü ekonomik dalgalanmalardan etkilenmeyen defansif bir sektör olması sebebiyle ilaç sektörü büyük ihtimalle 2023 yılında diğer birçok sektörden pozitif ayrışacaktır. Ayrıca yaşanan etken madde krizi sebebiyle etken madde üretebilen firmalar ile üretemeyen firmalar arasında bir ayrışma yaşanacağı aşikardır. Benim için en önemli veri ihracat verisi olacaktır 2022 yılın ilk 9 ayında 2021 yılının ilk 9 ayına göre % 35 llik bir ihracat artışı vardı üstelik bu dönemde etken madde kaynaklı ilaç krizinin henüz yaşanmadığı bir dönemdi. Son çeyrekten itibaren başlayan dünyada yaşanan bulunamayan ilaç krizinden dolayı hali hazırda Avrupa'da 700 e yakın ilacının ruhsatı olan devanın ihracatını arttırmış olması süpriz olmayacaktır. ayrıca kurt kışı geçirir yediği ayazı unutmaz felsefesiyle jenerik ilaçta % 80 Hindistan ve Çine bağlı olan avrupanın bu kış yaşadığı jenerik ilaç krizinde diğer alternatif ülkelerin pazar payını arttırmak istemesi de süpriz olmayacaktır. 2022 yılı itibariye tüm büyük yatırımlarını bitirmiş gibi görünen firmanın yukarıda bahsettiğim sebeplerden hem kutu bazında hemde ilaca gelen zammın daha üzerinde TL bazında büyümesi ve kar marjını ve karlılığını da arttırması daha olası gibi görünüyor. Ayrıca yaşan bulunamayan ilaç krizinden sonra iskonto ve promosyonlarda da oluşan yeni ortamın şirketin lehine olduğunu düşünmekteyim geçtiğimiz yıllarda rekabetin yoğun olduğu jenerik ilaçlarda şu kadar alırsan bu kadar bedava gibi promosyonların yapıldığı ilaçlarda bu kış ilaç krizi nedeniyle (aramızda eczası arakadaşlar varsa ve yazarsa sevinirim) bu kış böyle promosyonların yapıldığını sanmıyorum yok satan bir ürüne eskisi kadar promosyon ve iskonto uygulandığını sanmıyorum. Özetle ben karlılığı düşürecek somut bir gerekçe göremiyorum.
Yazdıklarınızın benim yorumumla ilgisi pek yok. Ayrıca yorumumu da yanlış anlamışsınız. Karlılık düşecek diye bir yorumda bulunmadım. Ciro ve FAVÖK rakamında piyasaya göre yüksek artış görürüz ama karlılıktaki artış daha az olur dedim. Bunun da sebebini daha önceki yorumlarımda belirttim.
Şirketin son dönemde borç rakamının artması buna bağlı olarak finansman giderlerinde artış olacak olması buna karşın döviz pozisyonunun artı katkısının geçen seneye göre daha az olacağı tahminim nedeni ile kar rakamındaki artışın oran olarak daha az olacağını öngörüyorum.
sürekli kar rakamı diyorsun..bunu net kar olarak belirtirsen yanlış anlama olmaz...ben ve benim gibi olaya profesyonel gözle bakan pek çok yatırımcı karlılık derken favök karını, marj derken de favök marjını anlıyor.
işi gereği ciddi miktarda döviz tutan bir şirketin, döviz pozisyonu kaynaklı karının; ya da yaptığı dönemsel bir yatırım nedeniyle oluşan ek finansal maliyetin uzun vadeli projeksiyonlara etkisi çok azdır. Ben olaya 1-2 çeyreklik bakmıyorum, en az 1-2 yıllık projeksiyonlara bakıp yol haritamı belirlemeye çalışıyorum mesela. Geçtiğimiz yıl son çeyrek döviz pozisyonu kaynaklı müthiş kar etti de ne oldu, sanki bilanço sonrası uçtu...umursamadı bile o karı.
2023 ciro ve favök büyümesi olarak rekor bir yıl olacak beklentisindeyin..favök karlılığı artan enerji ve hammadde maliyetleri nedeniyle marj olarak daralabilir...vergi ve finansal gider konusu zaten sürprizlere gebe...bu nedenle net kara odaklanmak doğru olmaz görüşümde ısrarcıyım, özellikle yatırımcılar için..trade eden, ya da daha kısa vadeli bakan da bilançoya bakmasın zaten, tekniğe göre, ya da momentuma göre hareket etsin, naçizane tavsiye.
Haklısın ilk yorumda net kar demişim onun üzerinden yaptığım diğer yorumda anlaşılacağını düşünerek sadece kar yazmışım ama net kar yazmalıydım.
Net kar rakamından ziyade FAVÖK bakılması gerektiği konusunda hemfikiriz ama insanlar genelde net kara baktığı için yorumumda onu da belirttim.
Teşekkürler anlayışın için. Bilgi düzeyi zaten düşük, hele ertelenmiş vergi geliri ya da yeniden değerleme gibi kalemler enflasyonist ortamda net kar rakamlarını inanılmaz oynatabiliyor. Aslında ben hiç bir profesyonelin, özellikle bu dönemde net kara baktığını düşünmüyorum..zaten bilanço sonrası hareketlerden görüyoruz bunu, adam diyor ki beklenenin %50 üstünde kar açıkladı hisse, ama oralı olmadı..gel de anlat bunlara..zaten dediğim gibi yüksek oranlı temettü veren bir şirket değilse net karın hiç bir zaman çok önemi olmaz.
Ben deva özelinde zaten eskiden beri ciro(pazar payı) büyümesine ve favök marjına bakıyorum...deva net kara bakılacak son şirketlerden.
Abi naçizane tavsiye ..
Bu firma özelinde Favök marjına değil Avök marjına bak. Yani faiz öncesine değil faiz sonrasına bak derim.
Zira bu firmanın stok tutma süresi 273 gün , alacak tahsil süresi 125 gün , borç ödeme süresi 6 gün . Yani nakit dönüşüm süresi ,
Sts+Ats-Bös = 392 gün !!!! Yani firma sektörün doğası gereği finansmana muhtaç. Faaliyet döngüsünü sürdürebilmesi her zaman dış kaynağa muhtaç ve bunun maliyetini dikkate almadan bir analiz eksik olur. Çünkü hiçbir zaman bu faiz giderinden kurtulamayacak. Tabiki ticaretinden elde ettiği kazançları firma eurobond yada kmm de hedge amaçlı park ediyor , bu yüzden finansman gideri -faiz geliri ,net i dikkate almalıyız.
Sevgilerimle
Olabilir, her görüşe, makul ve mantıklı olduğu müddetçe açığım...ama finansman gideri de çok dengesiz..bazı torpilli firmalar %10-15 ile borçlanırken bazıları %35-40 ile borçlanıyor...normal piyasa koşulları olsa dediğin gibi finansman gideri de önemli...ama bu dönem şirketler arası kıyaslama yaparken finansman gideri şirketin iktidara yakınlığına göre çok farklılaşabiliyor...bu nedenle ben özellikle bu dönemde net finans kalemini de göz ardı ediyorum.
2024 sonrası daha normal piyasa koşullarına döneriz diye umuyorum.
Haklısın abi , Yataş ve Vesbe örneği var daha yeni bedava krediler ...
Halbuki Deva dış ticaret açığının finansmanında ilaç üreticisi olarak kritik öneme sahip bir firma ..
Ama deva bu kredileri yatırım kredisi için değil , faaliyet finansmanı için kullanıyor o yüzden de nasiplenemiyor.
Sevgilerimle
Biraz gecikti sanki bilanço
IN2015 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bugün kapanış sonrası kuvvetle muhtemel bilanço gelecek. Net kar önemsiz benim için. Önce ciro büyümesine, sonra favök marjlarına bakacağım. Ama esas merak ettiğim konu temettü kararı olacak.
Eğer, zorlu finansal koşullar nedeniyle bu sene temettü vermeyeceğiz derseler(yani almayacağız demiş olacaklar), bunu çok olumlu algılarım. İmtiyaz nedeniyle ön yargılı yaklaşan ve yönetimi eleştiren kesim de tekrar hisseye teveccüh göstermeye başlayabilir. Açıklasa bile şu ortama oranın düşük olması lazım. Hele yılın ikinci yarısı faizler daha da yükselecek gibi gözüküyor, bu durumda kasada para olması büyük avantaj olacaktır.
Yok, yurtdışı için tahmin de kolay değil zaten. Son çeyrek bir ara ihracat yasağı da gelmişti ürün bazında, az da devayı da etkilemiş olabilir.
Öte tandan ihracat rakamlarına bakınca, sektör olarak geçtiğimiz yılla paralel, dolar bazında pek değişim yok. Bu nedenle pozitif bir sürpriz beklemiyorum, dikkat çeken bir rakam gelmez bence son çeyrek. Ama 2023 için daha ümitliyim.
Bilanço açıklanması için bugün son diye biliyorum. Bir erteleme falan mı oldu acaba? Yatırımcılarını gözeten kurumsal kimliğe haiz kıymetli şirketimiz henüz bilançolarını yayınlamadı da. Herkese iyi akşamlar
imtiyazli paylara 135 milyon, yonetim kuruluna 65 milyon, diger paylara 30 milyon...
Ayni terane...
Pazartesi yine dayak var malesef, cumlemize simdiden gecmis olsun.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Bilançoda pek sürpriz yok, ciroyu ben daha yüksek bekliyordum, özellikle hammadde sıkıntısı ve ilaç kıtlığı nedeniyle. Bu durumda kendi de bazı ürünlerde hammadde üreticisi olduğu için avantajını kullanır diye düşünmüştüm. Marjlarda sürpriz yok.
İhracat %16 artmış ve 45,2 musd olmuş. Ülke olarak ilaç ihracatımız yerinde saymıştı 2022'de, bu açıdan deva ihracat tarafında iyi iş çıkarmış diyebiliriz. Ama patlama diyebileceğimiz bir artış için %30 lu büyüme rakamlarını görmemiz lazım...Bu sene olur inş.
Temettü tarafında, dağıtmama kararı alsalardı çok olumlu etkisi olurdu. Ama o cephede bir değişiklik olmadı.
Sonuçların ekstra olumsuz bir hali yok. Pozitif sürpriz de yok. Ama şunu akıldan çıkarmayalım. Ocak ayıda %180 büyümüş bir ilaç pazarı var. Geriden gelen fiyat ayarlamalarına rağmen 2022'de sektör %78 büyürken, deva %92 büyütmüş ciroyu(ihracatın da katkısıyla). 2023'de sektör %100 e yakın büyürse, deva %100 üzerinde büyüyecektir. İlaç sektörü defansif yapısıyla 2023 ün ilgi gören sektörü olacak, deva da yeni ürünleriyle fark yaratabilir.
Ne çok iyi ne de çok kötü denilebilecek türden bir bilanço, finansman giderleri baş ağrısı olmaya devam ediyor, stoklar son çeyrekte de yükselmiş bu da borçlanma ihtiyacını ve finansman giderini artıran bir husus, ihracat beklentilerin biraz altında kalmış görünüyor. Son çeyrekte veteriner ve tarım ilaçları işkolundan bir katkı gelmemiş mevsimsel bir etki olabilir. Dikkatimi çeken bir diğer husus geçmiş yıllarda ciroya en yüksek katkıyı veren ilaçlar listesinde ilk 2 sırada bulunan Depores göz damlası bu yıl ilk 10 ilaç içerisinde görünmüyor sebebi nedir acaba? Amoklavin ciro içinde en yüksek paya sahip ilaç konumuna yerleşmiş.
Olumlu tarafında ne var diye düşünecek olursak Aralık ayı ortasında yapılan ilaç zamları bu çeyrekten itibaren tam olarak yansıyacak ayrıca Ocak, Şubat aylarında eczacılık ürünleri ihracatında döviz bazında kayda değer artışlar var belki ilk çeyrek ihracat rakamlarının ciroya katkısı artabilir.
Ben de Q4 finansallarını olumlu yada olumsuz önemli bir sürpriz içermediğini düşünüyorum.
Dikkatimi çeken konular:
2022 (bilindiği üzere) zor bir yıl oldu. Devletin, mevzuatta olmayan 2 zam yaptığını gördük. Fiyat bakımından ilac sektöründe aşağı yönlü risklerin (reel fiyat seviyesi bakımından; enflasyondan arındırılmış fiyatlar bakımından) mevcut ilac sisteminin devamı koşulunda; olmadığını düşünüyorum. Yani; işimizin kalıcı fiyat seviyesi bakımından riskin küçük olduğunu test etmiş olduk. Kurun, 3-4 ay yüksek gitmesi ve ilaca zammın daha sonra yapılması gibi geçici (dönemsel) konuları kastetmiyorum. Kalıcı ucuzlamaya sistemin tolere edemediğini gördük.
İhracattaki büyüme bir önceki yıldan daha yüksek olmuş oldu. Görüşüme göre, önümüzdeki 4-5 yılda %20 civarı bir büyüme potansiyeli gösterebilecek gücü var. Portföy ve firmanın coğrafi dağılımı buna müsait. Bu seviyenin epey altında bir ihracat büyüme performansını, firmanın potansiyelinin gerisinde görüyorum. Üstelik de global konjonktür bu alanda büyüme bakımından çok uygun (global firmaların china +1 stratejisi). Avrupa ve ABDdeki ilac yokluğunda, hammadde üretebilen diğer ülke firmaları, bu durumdan yıllara sari bir şekilde olumlu etkilenecektir. Deva da bunlardan biri olur (API ürettiği için, GMP belgeleri, ruhsatlar, o ülkelerdeki şirketler vb vb)..
Q4 BK %sinde bir miktar toparlanma oldu (sebebi malum; 9 Temmuz zammı). Sn Erdgassn belirtitği depores sorunu olmasaydı; toparlana daha belirgin olacaktı, şeklinde bir tahminim de vardır. 15 Aralık zammı dolayısıyla Q1 2023te BK %sinde anlamlı büyüme tahmin ediyorum (işin aritmetiği buna işaret ediyor).
Sn.Erdgas'ın belirttiği depores konusu: Tahminim; rakip (Bilim, Ocurin.. en azındana 1 SKUda öyle oldu) geldi ve bu nedenle de Deva, deporesin SGK iskontosunu artırdı ve bir miktarda pay kaybetti. Tahminim budur. Firmaya soran olur da burdan paylaşırsa, memnun olurum. Lider ürünleri takip etmek önemlidir.
Faaliyetlerini sürdürmesi için gereken döviz ile ihracattan gelen döviz arasındaki oran bu yıl bir kademe daha iyileştiğini tahmin ediyorum. 31 nolu notun 26 nolu satırında görülen ithalatın içinde makina ithalatı da var.. baktığım not o değildir. 23 nolu nottaki HM kısmının tamamnı dövize bağımlı olarak düşünebiliriz (2022 usd kur ortalaması 17nin biraz altında). Faaliyet gideri içinde de 10 milyon USD civaır bir gider dövize bağlı olsa; yıllık döviz çıktısı 100 mio USD olarak tahminlemek mümkün. Nerdeyse; yarı yarıya natural hedge (cash flow hedge) durumundayız. Taşıdığı nakit de döviz ve KKM ile pozitife de geçiyor. Özetle; faaliyetlerindeki döviz bağımlığının azalması bakımından iyileşme devam ediyor.
Başkan PH'ın mesajında dikkatimi çeken konular:
1-Global HM fiyat artışları bizi de etkilemiş ama çaresiz değiliz.. cevabı, faaliyet raporunda (sayfa 40):
"
-36 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, etken maddeleri için alternatif kaynak çalışması yapılmıştır.
-37 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, yardımcı maddeler için alternatif kaynak çalışması yapılmıştır.
-7 adet ticari ürünün maliyetini düşürmek amacıyla, iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
......"
Bunların her 3ü de maliyet artış durumunda, tipik reaksiyonlardır. İyi ki ar-ge departmanımız var. Tedarikçi değişim süresi kabaca 9 aydır (deneme üretimler validasyon vb)..
2-Ar-ge harcamamız tavan yapmış durumda.. %10a ulaştık (başkanın mesaj sayfası):
"...
Sürdürülebilir başarımızın temelinde Ar-Ge'ye verdiğimiz değer önemli rol oynuyor. Geçen yıl ciromuzun yaklaşık %10'unu Ar-Ge'ye ayırdık. Turkishtime tarafından hazırlanan Ar-Ge 250 Araştırmasına göre Türkiyenin Ar-Geye en fazla harcama yapan ilaç firması seçildik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ar-Ge ekiplerimiz önemli başarılara imza attı. Ekiplerimizin geliştirdikleri çok değerli projeler ile Altın Havan ve 11. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı ödüllerine layık görüldük. Oldukça donanımlı ve alanında uzman 409 çalışandan oluşan geniş Ar-Ge ekibimiz, güncel teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarımızda ve üretim sahalarımızda toplum sağlığına katkıda bulunmak için özenle çalışmaya devam ediyor. DEVA olarak sürdürülebilirlik konusunun, yaşadığımız dünyaya karşı hepimizin sahiplenmesi
....."
Deva ölçeği ve çok daha büyük jenerik firmalarda benchmark seviye (olması istenilen seviye %7dir).. Bu rakamın %10a ulaşmış olması firmanın büyüme iştahının göstergesidir. Argeci sayımız da 409a ulaştı. Uzun zamandır muhafaza ettiğim görüşüm: Bu rakamlar TR pazarı için aşırı lükstür. Tüm bu ar-ge eforunun nihai hedefi küresel firma olabilmektir. Eski yazılarımda uzun zun belirtmiştim.
...
Net nakit pozisyonundaki bozulma temelde işletme sermayesi ihtiyacının artışı (ki çok çok önemli ölçüde enflasyonist artışlardır.. sadece deva değil, tüm firmalar için olan bir durumdur. Maalesef hiperenflasyon budur) ve de en önemlisi yatırımlardır (sayfa 44):
"...
01.01.2022-31.12.2022 döneminde DEVA Holding ve grup şirketlerine; Yönetim Binası, Fabrika, Makine-Tesisat ve Demirbaş olmak üzere toplam 755.342.210 TL, Ar-Ge, Ruhsatlandırma ve Lisanslarla ilgili olarak 473.159.275 TL tutarında olmak üzere toplam 1.228.501.485 TL yatırım yapılmıştır.
...."
2023te yeni bir ve büyük bir yatırım gündeme gelmezse; makina yatırımları nakit durumu bakımından yük olmaktan çıkacaktır (görüşüm:firmanın yatırım vizyonunu destekliyorum).. Ar-ge yatırımları ise, olmaya devam edecektir. Ar-ge faaliyeti şirketin mevcut stratejisnin ana aracıdır. Uzun yıllar devam edecek bir aktivitedir. Burda öngörülebilir bir zaman içnde bir azalma tahmin etmiyorum.
Genel kurulda ne soralım:
1-Devam eden projenizin potansiyelini işinizin mevcut cesametine oranla anlatırmısınız? Ne kdarlık bir büyüme tahmin eidyorsunuz? Bu projeler hakkında ticari potansiyeli gösterecek endikatif bilgi vermeniz mümkün mü? Örneğin; global ciro sıralamasında ilk 20de olan kaç molekül var? Bunların pazar büyüklükleri ne civardadır?
2-Kaç tane biyoteknoloji molekül projeniz var ve tahmini lansman tarihleri nedir? Pazar potansiyelleri nedir?
Bu sorulara kaçamak cevap vereceklerdir.. Mesela; "hangi projenin başarılı olacağını bilemeyiz", "orasını söyleyemeyiz çünkü ticari sırdır" vs vs vs diyeceklerdir....
3-3 yada 5 yıllık planınıza göre (hangisi varsa.. 3-5 yıllık planı olamayan ilaç firması olamaz), ne zaman cash pozitif (nakit taşıyan) olmayı tahmin ediyorsunuz? Yani; ne zaman net borç durumundan net nakit fazlası duruma geçeceksiniz? Geçtiğinizde satınalma yapmayı mı düşünürsünüz yoksa, temettü vermeyi mi ana strateji olarak görüyorsunuz?
4-2022 yılı içinde 15 tane gıda takviyesi ürünü ruhsatı aldınız. pazarlama ve tanırım kadrosu dahi aradınız (kariyernet). ortaklar, olarak sizden OTC lansmanı bekledik. Şu ürün dışında lansman yapmadınız:
https://www.deva.com.tr/tr/urunler/14
diğer ürünler ne zaman lanse edilecek?
Yeni gelen arkadaşlara tavsiyem: UVli yatırım için deva sorunlu bir şirkettir. Firma, yatırımcıyı da hiç cesaretlendirmez. Ucuz maliyetle yapacaklarını bilseler BİSTten hemen çıkarlar. Ancak, oldukça güçlü bir işleri var. defansif sektördür. Konjonktürel yalpalamalar hariç, öngürülebilir bir zamanda işlerinin daha da iyiye gideceğini tahmin ediyorum. Bist fiyatlaması hakkında bir fikrim yoktur. Şirketin performansı dışında bir güvencem de yoktur. PH da yatırımcı ile pek iletişim kurmaz.. Deva gibi uzun yıllar sürdürülerbilir iyi ticari performans gösteren ve bistte kote olan 30-40 firma daha bulmak mümkündür. Çünkü TR her yıl %4-5 büyür, kimi firmalar bunun bir kaç katı büyür ve onlar da ön plana çıkar. Deva da onlardan biridir.
Sevgili maslak1,
Yazından eski motivasyonda olmadığın anlaşılıyor. Ayrıca bist hisse performansı konusunda kısa ve orta vade öngörü zordur, hepimiz için geçerli bu durum.
Ama, eğer anladığım gibi, uzun vadede dahi bir öngörünüz yoksa fiyat performansı konusunda, o zaman bu yatırım rasyonel olur mu? Zaten temettü de almıyoruz, görünür gelecekte alacağımız da yok. Bu durumda bist hisse performansı dışında bu yatırımı haklı çıkaracak bir unsur kalmıyor.
Ya da, ben yanlış anladım bazı şeyleri.
finansal konular:
muhalefetin seçimi kazanması durumunda; kesin olasılıkla ortodoks/konvansiyonel/uzun yıllardır uygulanmış ve sonucu belli faiz politika ve uygulamasına dönülecek. zaten, tcmbnin düşük politika faizinin de piyasa fazine hiç bir olumlu katkısı olmadı.. rotatif/spot/faktoring/leasing .. hepsinden fiyatlama aldım.. kısıtlama olmayan yerde de kullandım.. iktisat biliminin kuralları dışındaki uygulamanın, yerçekimi kanunu gibi temel kanunlara (pozitif bilim) aykırı tavır almak gibi olduğunu anlatmama gerek yok..
özetim; politika faizi artacak ancak piyasa faizi politika faizi kadar artmayacak. çünkü piyasa faizi zaten potika faizinin fersah fersah önündedir şu anda. her halükarda; enflasyona yakın oranlarda bir borçalanma faizi ortamı olacak. bu durumda, eğer ayrıca, TLde ralli olacak bir konjonktür olursa (örn wells fargo'nun tahminlediği gibi).. devanın döviz veya dövize endeksli (kkm) plasmanını azaltması uygun olur.. ki böylelikle borç servis oranını (favök/faiz gideri) iyileştirsin.. deva için 2023ün konularından biri bu olur.. bir önerim de; ürün satış vadelerini seçili ürünlerde kademeli olarak azaltmaları olur ki işletme sermayesi ihtiyacı ve dolayısıyla kredi ihtiyacı azalır...
içinden geçtiğimiz dönem; 1999-2002 döneminin replikası gibi duruyor. 1999-2022 döneminde şunları görmüştük:
1-deprem,
2-kurun çılgın bir şekilde artması ve ekonomik kriz,
3-genel seçimler,
4-iktidar değişimi
5-iktidar değişimi sonrası güçlü TLye geçiş programı, finansal sistemin güçlendirilmesi reformları
tüm bunalrın ardından gelen TL ralilsi.
4 ve 5 noyu izleyeceğiz..
tabi o zamanlar küresel piyasalarda para bollaşmakta ve ucuzlamaktaydı.. üstüne TRnin 2 tane önemli çıpası vardı (bu perspektif uzun süre korunmuştu):
1-ab üyelik süreci ile gelen iyi yönetişim uygulamaları, demokratiklerşme vb
2-kuvvetli bütçe disiplini, fdf hedefleri vs..
küresel olarak paranın bollaşması ve ucuzluğu hariç, belki de o dönemin replikası olan bir dönemden geçiyor olacağız..
her halükarda; deva, ihtiyatlı pozisyon almayı tercih edecektir. bu nedenle de bir süre döviz pozisyonunu bozmayacaktır.. tahminim böyledir...
tldeki ralli, ilaç firmaları için bayram ortamı oluşturur.. çünkü; kura bağlı olana maliyet düşerken satış fiyatlaması yüksek kura göre oluşmuş olduğundan dolayı, BKlarda hatırı sayılır artışlar olur.
Değerli Ortak,
Hissede pozisyonumu bozmadım. Uzun ve iştahlı yazmadım. Zira, yanlış da mesaj verip, 3-5 ayı uzun vadeli yatırım zannedip, hisseye girenleri istemeden de olsa yanlış yönlendirmek istemedim. özellikle de bu dönemde (milyonlarca yeni KY var)..
BİST fiyatı hakkında ise şunu kastettim: Hissenin bist fiyatlaması kısa vadede kesinlikle firmanın finansal ve iş performansı ile korele değil. Yani, "2023te işler iyi gidecek" diyor olmak dolayısıyla, "2023 hissenin fiyatı da iyi olacak" demek istemedim. davranışsal finansın fiyatlamada çok öne çıktığı bir ortamda benim fiyat konusunda tahmin yapacak bir aracım yok. bildiğim bir konu da değil. ayrıca, etkin piyasa teoremi falan gibi şeylere de "sanırım çalışıyor" diyecek bir konjonktürü hiç gördüğümü hatırlamıyorum (30 yıl evvel okulda ilk duyduğumda/dinlediğimde nasıl karşıladıysam konuyu hala aynı yerdeyim..). fakat, uzun vade de tabi ki fiyatlamanın iş performansına bağlı olduğunu, ikisinin ileri derecede korele olduğu malum.. aksi durumda, hisseyi tutmamam lazımdır..
Maalesef, PR, tanıtım, finansal influencer dediğimiz arkadaşların etkisi ile dahi kimi hisseleirn fiyatlarının artabildiği, adil değerinin epey üzerinde fiyatlanabildiği dönemde geçiyoruz. Oysa, bizim firmanın üst yönetimi yatırımcıya bilgi vermekten imtina ediyor..
Bununla beraber, şunu deneyimleyerek gördük ki flash (vayyy be, dedirten) finansallar açıkladığında, deva da gecikerek de olsa performans gösteriyor. Bir noktada firmanın ketum olması, fiyatlamaya engel olmaktan kalkacak. Ayrıca, temettü (eğer %12lik temettü fiyatlamaya engel ise) aritmetik mecburiyetten dolayı zaten önemli konu olmaktan çıkacak.. yani, bist fiyatının artmamak için bahanesi kalmayacak. bist dışı satış hikayesi de ayrı konudur.
unutmadan şunu da söyleyeyim;
şu görüşünle mutabıkım: 2023 ilaç sektörünün diğer sektörlerden pozitif ayrıştığı bir sektör olma olasılığı çok yüksektir. çünkü:
1-büyüme sorunlu bir dönemden geçiyoruz ve ilaç sektörünün tüketimde daraltıcı tüm politikalra karşı mukavemetli olması durumu (defansif sektör),
2-china +1 stratejsi dolayısıyla aktif madde üreten firmaların dış pazarlarda öne çıkması,
3-sektörün fiyat olarak korunması (bir kaç ay gecikse dahi makul seviyede zamla desteklenmesi)
4-sektörün finansmanının kamuca yapılması: yani halk fakirleşse dahi, ilaç tüketimini azaltıcı bir mekanizma yok (ilacın parasını önemli ölçüde devlet ödüyor).
deprem dolayıysıyla olacak oln tüketim azalmasının geçici ve kısıtlı olacağını öngörüyorum.
Neyse, öyle ya da böyle, 2023 ya patlama yılı olacak, ya da durumu idare edecek. Hele birinçi çeyrekte %150 ye yakın bir ciro büyümesi görelim, karlılık ne seviyede oluşacak bakalım, ona göre karar veririz. Yine vasat bir performans oluşursa, ilk eksiyi veririm. Zaten iki çeyrek üst üste eksi not alırsa bilançodan, benim de veda vaktim gelir.
sektörün rakamsal verileri ilk çeyreğin çok iyi gittiğini gösteriyor. ayrıca, şubat 12 aylık enflasyon verilerine de dikkat:
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...u-ilac-2057767
farklı veriler birbirini destekliyor. zaten, alınan zamları üst üste koyunca bileşikte nereye geleceğimiz bellidir. tüik istatistiğine vs de bakmaya hacet yokru. üstüne miktarsal olarak iyi bir artışla başlandı..
yani, fiyatta sıçrama yaptıracak flash performans Q1de olabilir. izleyeceğiz..
selamlar
Ocak ayı kutu büyümesi %20. Ciro büyümesi %160 (ieis pazar verileri). Yerli üretim satışlar ise %180...Geçen yıl %37, %25, %37 şeklinde üç zam yapıldı. Bunun bileşiği %135 yapıyor(Haberdeki oranla da gayet paralel bir rakam). Bir de üstüne düşük fiyatlı ürünlerde ek düzenleme gelmişti. %150 ye yakın artış zaten zamlardan geliyor. Üstüne ocaktaki gibi olmasa da %3-5 ortalama kutu büyümesi olsa geleceğimiz yer belli.
Şubat21 de %37 lik zam vardı. Yani ilk çeyrekte 52 gün %135, 28 gün %72 fiyat ayarlamasına tabi. Fiyat etkisi/kutu büyümesi/yerli pazarın ek büyümesi, bunların hepsini düşününce %150 ye yakın bir ilk çeyrek büyümesi çok zor değil deva için.
Benim esas merak ettiğim 2022 yılında ruhsatı alınan ve piyasaya verilen iddialı ilaçlarımızdaki durum. Maalesef faaliyet raporunda ciro olarak ilk10 giren ilaçların bilgisi yok. Yeni pazara verilen ilaçların bir kaç ayda ilk10 a, hatta ilk50 ye girmesi bile kolay değil. Anladığım kadarıyla yeni bir ilacın doktorlar tarafından reçete edilmesi, esas ana ilaç tamamen piyasada bulunamıyorsa çok hızlı olmuyor.
Bu konuda ilk çeyrek güzel bir sürpriz görürsek harika olur. Sonuçta yıla her ilaç sıfırdan başlıyor. Ayrıca ciddi pazarlama giderleri var, bunda ihracat pazarlarındaki faaliyetler kadar, içeride yeni ilaç tanıtımlarının da etkisi var diye düşünüyorum. Yeni otc pazar çalışmaları da var tabi diğer yandan.
Yeni onkoloji ve biyoteknoloji hastanesi zaten apayrı hikayeler. 2022 de bu güzel başlıkların hiç biri realize olmadı.Hepsi 2023 e kaldı, bu yıl bu başlıklardan en az bir kaçında güzel haberler almalıyız. KAP ile alamayacağımız kesin:) Geriye sadece bilançoda görebileceğimz sürprizler kalıyor.
Evet..2022 de ruhsatı alınmış, sgk ödeme listesine girmiş bomba ilaçlarımız (hem ilaç fiyatı, hem de büyüklük potansiyeli olarak),
1-apoclat
2-sutesgo
3-coseblar
4-tigrelo
Ok, ciro olarak hemen ön plana çıkma ihtimalleri yok, ama açıkçası 2023'te bu ilaçlardan 1-2 tanesinin ciro payı olarak ilk 20 ye 30 a girmesi bekleyebiliriz, ya da öyle olmalı diyelim. İlk10 a girmeden hiç bir bilgimiz olmayacak mı bu ilaçların trendi hakkında, tam devaya yakışır bir durum...kap değil, sürpriz bekleyeceğiz yani.
2022de alınan ruhsat özeti:
ilaç: toplam 22 molekülde ruhsat almış durumdadır.. (https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/85).. Diğer firmalra rölatif olarak da listeden bakılabilir. yeni lansman saysı bakımından sektörün önündeyiz (baktıklaırm: Abdi, Bilim, Koçak, Nobel.. hatırı kalmasın diye; Pfizer ve Novartise de yabancı kulvar şirketleri olarak baktım).
gıda takviyesi: toplam 15 yeni ruhsat almış durumdadır (bunları henüz lanse etmedik. nedenini firmaya sormak lazım)
yeni ürünlerin pazar penetrasyonu şöyle olur (ürün lasnman fizibilitesinde rehber değerler): 1.jenerik kabaca; 1-1.5 yıl içinde son ayda ortalama %30, 2. jenerik ise aynı süre içinde %10-15 pazar payına ulaşır.. önkoşul: makul ve liderden çok da geri olmayan pazarlama eforu (share of voice) harcanmalı.
penrasyon için gereken bu süre ve pay durumu, ürünün kronik veya akut oluşuna göre uzar / kısalır.. Deva'nın pazar perfornmansı konusunda sayısı az olmayacak şekilde orijinal ürünün de önüne geçtiğini görmüştük..
tüm bu yeni ürünler, her yıl artan oranda ciroya katkı sağlar.. ilk 10 ürün arasına girmeye ilerde aday ürün apiksaban olabilir (son yapılan lansmanlar arasında)..
Yeni ürün geliştirilmesi, ruhsatlandırma ve pazara penetrasyon konuları, Deva'da endişe alanım değilidir. En çok güvendiğim alan budur, diyebilirim. Ar-ge departmanı bu sürecin sürekliliğinin teminatıdır.. Makina çalışıyor olacak.. gerisi tanıtım kadrolarının ürünü tanıtmasına kalıyor.
ayrıca ve mutlaka, deva iiçin lansman sadece yerel değildir; ürünleri uygun zamanda dış pazarlarda da lanse ediyor.
iç pazar lansman performansını ilaç sektöründe çalışanlar (satış ve pazarlam dpt) IQVIAdan satın alınan veri ile her ay görebilirler. gizli bilgi değildir.
firmaya önerim: her faaliyet raporunda şu bilgiyi verirse, faydalı olur:
1-son 12 ayda yapılan yeni lansmanların toplam ciro içindeki payı
2-son 24 ayda yapılan yeni lansmanların toplam ciro içindeki payı
böylelikle portföyün ne hızda yenilendiğini bilgisini ve lansman (yeni ürün) performans bilgisini yatırımcıya vermiş olur. bu yaklaşım, jenerik firmalar için yine rehber niteliğinde bir bilgidir.
orijinal ürün firmaları sie marka bazında faaliyet raporunda paylaşır (az ve öz ürün olduğu için buna müsait ibr yapı var).