Originally Posted by
yarımada
Yazdıklarınızın benim yorumumla ilgisi pek yok. Ayrıca yorumumu da yanlış anlamışsınız. Karlılık düşecek diye bir yorumda bulunmadım. Ciro ve FAVÖK rakamında piyasaya göre yüksek artış görürüz ama karlılıktaki artış daha az olur dedim. Bunun da sebebini daha önceki yorumlarımda belirttim.
Şirketin son dönemde borç rakamının artması buna bağlı olarak finansman giderlerinde artış olacak olması buna karşın döviz pozisyonunun artı katkısının geçen seneye göre daha az olacağı tahminim nedeni ile kar rakamındaki artışın oran olarak daha az olacağını öngörüyorum.
sürekli kar rakamı diyorsun..bunu net kar olarak belirtirsen yanlış anlama olmaz...ben ve benim gibi olaya profesyonel gözle bakan pek çok yatırımcı karlılık derken favök karını, marj derken de favök marjını anlıyor.
işi gereği ciddi miktarda döviz tutan bir şirketin, döviz pozisyonu kaynaklı karının; ya da yaptığı dönemsel bir yatırım nedeniyle oluşan ek finansal maliyetin uzun vadeli projeksiyonlara etkisi çok azdır. Ben olaya 1-2 çeyreklik bakmıyorum, en az 1-2 yıllık projeksiyonlara bakıp yol haritamı belirlemeye çalışıyorum mesela. Geçtiğimiz yıl son çeyrek döviz pozisyonu kaynaklı müthiş kar etti de ne oldu, sanki bilanço sonrası uçtu...umursamadı bile o karı.
2023 ciro ve favök büyümesi olarak rekor bir yıl olacak beklentisindeyin..favök karlılığı artan enerji ve hammadde maliyetleri nedeniyle marj olarak daralabilir...vergi ve finansal gider konusu zaten sürprizlere gebe...bu nedenle net kara odaklanmak doğru olmaz görüşümde ısrarcıyım, özellikle yatırımcılar için..trade eden, ya da daha kısa vadeli bakan da bilançoya bakmasın zaten, tekniğe göre, ya da momentuma göre hareket etsin, naçizane tavsiye.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri