Originally Posted by
yarýmada
Yazdýklarýnýzýn benim yorumumla ilgisi pek yok. Ayrýca yorumumu da yanlýþ anlamýþsýnýz. Karlýlýk düþecek diye bir yorumda bulunmadým. Ciro ve FAVÖK rakamýnda piyasaya göre yüksek artýþ görürüz ama karlýlýktaki artýþ daha az olur dedim. Bunun da sebebini daha önceki yorumlarýmda belirttim.
Þirketin son dönemde borç rakamýnýn artmasý buna baðlý olarak finansman giderlerinde artýþ olacak olmasý buna karþýn döviz pozisyonunun artý katkýsýnýn geçen seneye göre daha az olacaðý tahminim nedeni ile kar rakamýndaki artýþýn oran olarak daha az olacaðýný öngörüyorum.
sürekli kar rakamý diyorsun..bunu net kar olarak belirtirsen yanlýþ anlama olmaz...ben ve benim gibi olaya profesyonel gözle bakan pek çok yatýrýmcý karlýlýk derken favök karýný, marj derken de favök marjýný anlýyor.
iþi gereði ciddi miktarda döviz tutan bir þirketin, döviz pozisyonu kaynaklý karýnýn; ya da yaptýðý dönemsel bir yatýrým nedeniyle oluþan ek finansal maliyetin uzun vadeli projeksiyonlara etkisi çok azdýr. Ben olaya 1-2 çeyreklik bakmýyorum, en az 1-2 yýllýk projeksiyonlara bakýp yol haritamý belirlemeye çalýþýyorum mesela. Geçtiðimiz yýl son çeyrek döviz pozisyonu kaynaklý müthiþ kar etti de ne oldu, sanki bilanço sonrasý uçtu...umursamadý bile o karý.
2023 ciro ve favök büyümesi olarak rekor bir yýl olacak beklentisindeyin..favök karlýlýðý artan enerji ve hammadde maliyetleri nedeniyle marj olarak daralabilir...vergi ve finansal gider konusu zaten sürprizlere gebe...bu nedenle net kara odaklanmak doðru olmaz görüþümde ýsrarcýyým, özellikle yatýrýmcýlar için..trade eden, ya da daha kýsa vadeli bakan da bilançoya bakmasýn zaten, tekniðe göre, ya da momentuma göre hareket etsin, naçizane tavsiye.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri