Dogruluk payi buyuk bu yazida. Cok fazla kurcalamamak, hersey hakkinda biraz fikir sahibi olmak yeterli.
Halkbank'in saatli bomba oldugu yanlis. Piyasa onceden fiyatlar, bomba patlayali cok oldu.
Printable View
Citinin yeni yayimlanan Halkbank raporunda bakin ne ne diyor: 1.5 milyar dolarlik ceza gelecegi varsayimiyla fiyat beklentisi bu... Dusunsenize 200-250 M Dolar ceza gelmesi durumunu!!
Ek 18936
Patlamamis kismi :) Bu kisim butun cephaneligi patlatacak yakinda herhalde.
http://share.matriksdata.com/Images/...1105164184.png
Çok sıkıldım artık... ne uzuyor ne kısalıyor, 8 üstü kapanışa hasret kaldık.
Maalesef. Bu olaylarin uzamasi finansallarini da etkilemeye basladi. Sonra da zaten ulkenin durumu kotulesmeye basladi. Sure daha da uzadikca global kriz de gelecek. Yataya cekmesi iyi degil, islem yapilmiyor marj olmayinca.
http://share.matriksdata.com/Images/...1856055501.png
Hayaller 15 gerçekler 7.88... sene 1995 ti sanırım fakültede ilk yıllarım bir ev arkadaşım vardı. Ev telefonundan bir yerleri arar hisse alıp satardı. İlk ondan duyduğum hisse senedi viking kağıttı. Ben pek anlamazdım ilgimide çekmezdi. Ne alaka şimdi diyeceksiniz, 23 sene olmuş bir ara baktım kağıt hala aynı değerlerde hiç prim yapmamış :) acaba bizde daha çok bekleyecek miyiz? TH üstad gece gelir kızar bana tam ky olmuşsun diye :) ama harbiden 9 aydır kağıt b.kunu çıkardı. Ya sabır diye diye yakında derviş olabilirim.
Arkadaşlar aynı durumdayım, yazdıklarınıza aynen katılıyorum, beni de bıktırdı..
İşin iyi tarafı büyükler de hisse aynı yerde durdukça doğru düzgün kazanamıyor, sanırım önceki volatiliteyi sindiriyorlar veya yeni işler için hazırlık yapıyorlar şu ara, yakında canları para çekince hisseyi bir tarafa sürerler yine..
Ben sekiz lira altında hissede al sat işlerini bırakıp ellememeye karar vermiştim, buna uyuyorum ama benim için zor oluyor çünkü alsatı seviyorum ve para da kazanıyorum. Bunu aşmak için az miktarda portföyümle küçük miktarda başka hisseler aldım, halkbankta sabırlı durabilmek için bu diğer hisselerimi alıp satıyorum ve alsat ihtiyacımı gideriyorum. Ettiğim küçük karları da getirip yine bu peçeteye yatırıyorum maliyet düşsün diye, ama kendisi karadelik cinsi bir hisse olduğundan ne getirsem yutuyor..
Bu hisseyi sürekli izlemek gerçekten bazen eziyet oluyor, özellikle teknik-temel analiz vb. de artık işe yaramadığı için fiyatı rasyonel bir temele oturtamamak daha da yıpratıcı oluyor, size de önerim biraz başka hisselere ilginizi yöneltin, mevcut durum eninde sonunda değişecek, o zaman zaten ilgimizi yine toplar nasılsa..
ipi çekilmiş bir hisseyle uğraşıyoruz gibi his var içimde, resmen paçozun paçozu oldu artık, ofac ceza kesmiyorum dese bile yine bir feyk hareket yapıp yedire yedire çakarlar, sanki yabancılarda bıkmış bundan, gözden çıkarmışlar gibi mal sattılar, yatırımcının dünyasını zindan etti, şahsen benim bundan hiç bir beklentim kalmadı, tek umutlandığım konu borsa ikinci bir ralli yaparsa bu paçozdan daha az zararla nasıl kurtulurum diye hesaplar yapıyorum.
Dün gece Muharrem İnce'yi izledim, CB olursa bir hafta içinde kamu bankalarını yeniden yapılandıracağını, ziraatin kredilerin %80'ini çiftçiye, halkbankın kredilerin %80'ini esnaf ve kobi'lere vb. vereceğini belirtti. Bu kredilerin özelliğini bilemiyorum ama piyasa faizinden daha avantajlı faizle olan kredilerdir diye düşünüyorum. Her ne kadar ekonomi ve bu gruplar için iyi bir haber olsa da bu tür avantajlı krediler kamu bankalarının karlılığını özel bankalara göre azaltacaktır.
Bu bilgi notu da burada dursun, M. İnce CB olursa tekrar gündeme alırız.
Sıfır heyecan sıfır enerji... Endeksin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi
Su an bu banka bu duruma dusmus ise tek sorumlusu AKP ve Erdogan. Bankanin imajina cok zarar verdiler ve kendi cikarlari icin bankayi kullandilar. Koskoca banka ne hallere geldi bunlar yuzune.
Emin olun iktidar degisiminde en iyi performans gosterecek bankalardan biri olur. AKP iktidarinda nereden nereye geldigi malum.
tarım ve kobi destekleri bütçeden karşılanır, bununla ilgili yasalar var zaten. normalde bankaya zarar verdirilmez. fransaya gitsen de abdye gitsen de bankadan alır desteği tarımcı kobici, banka da devletten alır. banka ekstradan bu faaliyetten de kar eder.
olası değişimde bankaya olumlu katkısı olacağını düşünüyorum.
Th üstad mayıs sonuna kadar % 75 yukarı % 25 aşağı ihtimali var demişti. Mayısta aşağı gitti % 7 düştü kağıt. Borsa kurdu profesyoneller yanılıyorsa biz ne yapalım herşey nasip kısmet seçimlerden sonra belirsizlik kalkar ofac neticelenir yüzümüz güler inşallah... sıkmayın canınızı
Kesinlikle katılıyorum. Maalesef Halkbank hem banka yönetimi hem de Hükümet tarafından arpalık olarak kullanıldı. Banka üzerinde hakimiyeti olan her kim veya kurum varsa kirli emellerine alet etmekten imtina etmedi. Süleyman Aslan, Sayın Bakan, Zarrab vs vs kendine menfaat sağlama pozisyonu yakalayan herkes kirli planlarını uygulamaya koydu. Oy avcılığına soyunan AKP; bankaya işletme gideri de dahil yıllık maliyeti %18 olan mevduatları yıllık %11.74'den kredi olarak vermeye zorladı yani kafadan 3 te 1 zararla. Bankanın ve hissenin son 5 yıldır sürekli ırzına geçildiği yetmiyormuş gibi şimdi de OFAC sırada bekliyor.
Doktor selam, Nisanın son işgününde hisse 8.27 den katmıştı, son işgününde de 7.68'de kapattı yani HALKB Mayısta %7 düştü dediğin gibi. Öte yandan 100 endeks Nisanın son işgününde 104283 den kapatmışken Mayısın son işgününde 100652 den kapattı yani %3.6 düştü. GARAN Mayıs ayında 9.21 den 8.91 e %3.3 düştü. Evet, HALKB göreceli olarak çok daha fazla düşmüş Mayısta. Yalnız HALKB'ye özgü koşulları dikkate aldığımızda bu durumu normal karşılamak lazım zira a) tahtada alıcı yok, b) satıcılar ise kredili pozisyonların boşaltılması, stopun çalıştırılması, ihtiyaç duyulan nakit ihtiyacının karşılanması, açığa basma, sabırsızların çıkışı vs gibi şekillerde her zaman mevcut, c) OFAC belirsizliğinin tam gaz sürmesi, d) yüksek işlem hacmi eşliğinde volatilitenin yüksek seyretmesi gibi HALKB'ye özgü nedenler hala etkisini sürdürmektedir. 25 Hazirana kadar hatta 9 Temmuza kadar ne HALKB'den ne de BİST endeksten bir hayır beklememek lazım. Max. 5 hafta gibi bir süre kaldı.
Bist'te işlem gören tüm şirketlerin toplam piyasa değerlerine bir göz attım. Bugünkü kapanış itibariyle 780 milyar tl gibi bir değer çıkıyor ortaya. Dolar bazında 172 milyar dolar ediyor. Bunun 3 te 1 i halka açık ve borsada işlem görüyor yani 57 milyar dolarlık kısmı. Bunun da %64'ü yabancılarda yani 36 milyar dolarlık kısmı. Evet, TR gibi 81 milyonluk bir ülkenin ulusal borsasının yabancılar tarafından sahip olunan kısmının ederi işte bu kadar. Fon dünyasında bu meblağ minnacık bir rakamdır. Orta büyüklükte tek 1 yabancı fonun büyüklüğü (varlıkları) kadardır.
Varlıklara göre fon sınıflaması:
1 trilyon dolardan fazla olanlar : Mega fonlar
250 milyar dolar ila 1 trilyon dolar arası: Çok büyük fonlar
50 milyar dolar ila 250 milyar dolar arası: Büyük fonlar
1 milyar dolar ila 50 milyar dolar arası: Orta büyüklükte fonlar
500 milyon dolar ila 1 milyar dolar arası: Küçük fonlar
500 milyon doların altı: Çok küçük fonlar
Demek ki BİST'in yabacılara ait olan 36 milyar dolara tekabül eden kısmı orta büyüklükteki tek 1 fonun varlıkları kadar anacak ediyor. Demek istediğim şu: Yabancıların BİST'te sahip olduğu meblağ tırışkadan bir meblağdır ve zerinde durmaya değmez. Yıllık GSMH'nın %4'ü kadar bir meblağ yani ülkenin yıllık bütçe açığından bile küçük. Gerekirse Hükümet yıllık bütçe açığını %4 kadar artırıp yabancıların elindeki tüm malları toplayabilir ve onları kışkışlayabilir. Yok yabancılar sattı, yok haftaya da satacaklar, önümüzdeki ay yine satacaklar, geçen ay şu kadar satmışlardı bu ay bu kadar satacaklar falan da filan da gibi yorumlara hiç takılmamak lazım çünkü bunların elindeki toplam malın hiç bir kıymeti harbiyesi yok. TV'lerdeki konuşan kafalara prim vermeyin.
Bir ülkenin ulusal borsasının "halka açık olan artı olmayan" toplam piyasa değeri gelişmiş ülkelerde yıllık GSMH'dan daha fazladır, örneğin İngiltere'de %130 gibi, ABD'de %110 gibi. Geşimekte olan ülkelerde ise ortalama bazda yıllık GSMH'nın %50 si civarındadır. Eğer gelişmekte olan bir ülkenin ulusal borsasının toplam piyasa değeri yıllık GSMH'nın %50 nin altında ise "potansiyeline erişmemiş" demektir. TR'ye bakalım: Yıllık GSMH 2017 sonu itibariyle 3.105 trilyon tl. Ulusal borsanın şu anki toplam piyasa değeri ise 780 milyar tl. Oranı hesaplayalım: 780 : 3105=%25 ediyor, demek ki ulusal borsa potansiyelinin çok altında işlev görüyor. Neden böyle? 2 nedeni olabilir: 1) Ya borsada işlem gören şirketlerin hisse fiyatı çok düşüktür, 2) Ya da borsa potansiyeli işlevselliğini sağlayamamıştır. Mevcut durumda her 2 neden de geçerli olsa gerek.
Deutsche Bank'ın ABD'de sorunlu banka olarak listeye girmesi TR de dahil tüm dünyadaki banka hisselerine satış getirdi. 1.5 trilyon Euro aktifleri olan dev bir bankadır bu Deutsche Bank. HALKB tahtasının ırzına geçen kurumların başında da bu Deutsche geliyor, o yüzden ben şahsen Deutsche'nin boğuştuğu problemler beni mutlu ediyor. Madem HALKB'yi göçertenlerin başında geliyor, batsın gitsin. Aslında batsın gitsin demek kolay ama Deustsche batamayacak kadar büyük bir bankadır, o batarsa en başta Almanya batar, hatta ABD bile batma noktasına gelir çünkü interconnectivity (aralarında bağlılık) yüzünden dünyadaki tüm büyük bankalar birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerinin varlıkların bilançolarında taşırlar, örneğin Deutsche'nin arz etttiği tahvilleirn bir kısmı JP Morgan'ın aktiflerindedir filan gibi. O yüzden Deutsche'nin batması imkansızdır, çünkü batarsa tüm dünya batar. Bu bankanın sebep olduğu satışlar geçici olmak zorundadır, buna bir çözüm üretecekler mecburen.
ulus mu kaldı.
ulusal devletler artık kağıttan kaplan
gücü olmayan varlıklar.
menşei nerede belli olmayan devasal şirketlerin elinde oyuncak.
savaşlar bile bu şirketlerin özel orduları tarafından yürütülüyor.
ulusalcılık milliyetçilik insanları öldürmek ve ölüme göndermek için kullanılan aparattan başka bir şey değil.
31.3.2018 itibariyle özkaynakları 67 milyar Euro, aktifleri ise 1.5 trilyon Euro olan Deutsche'nin en büyük problemleri şunlar:
a) 50 trilyon Euro'ya yakın türev pozisyonu taşıyor. Tüm dünyadaki toplam türev pozisyonların %10 u Deutsche'de. Bu pozisyonlardaki %1.5 luk bir zarar bankanın tüm özkaynaklarını sıfırlıyor. Adamların aldığı riske bakar mısınız? Merkel akıllı bir kadın ama maalesef deutche'deki riski görememiş.
b) Bankanın son yıllarda arz ettiği Co-co tahvilleri büyük bir risk arz ediyor. Bunlar Contingent convertibles (Cocos) olarak bilinir yani şartlar oluştuğunda banka tarafından hisse senedine dönüştürülebilen türden tahviller. Neden bunlar risk arz ediyor? Çünkü elindeki tahvilin "bankanın değersiz hisse senedine dönüştürüleceğine inanan" tahvil yatırımcıları bu tahvillerden ne pahasına olursa olsun fiyatına bile bakmadan çıkma eğilimine giriyor da ondan. Bunu yaparken de bankanın piyasada işlem gören tahvillerinin ırzına geçiyor ve fiyatlar göçüyor, bu durum da bankanın sermaye yeterlilik rasyosunu aşağıya çekiyor. Son derece büyük bir risk var burada.
c) Deutsche maalesef kâr elde edemeyen, sürekli zarar yazan bir bankadır. Bir türlü bu bankayı kârlı hale getiremediler.
Dün ve bugün beni 10'dan fazla aracı kurum ve devlet bankası elemanı telefondan aradı. "Aselsan'ın halka arzına katılacak mısınız" diye sorup durdular. 21.35 tl ila 26.5 tl aralığında %15 lik (150 milyon lotluk) bir halka arz oluyor Aselsan'da. Bu fiyatlardan katılmayacağımı söyledim.
Bugün TR bankaları borsada sert satış yedi ve çoğu %5 gibi düştü ama HALKB göreceli olarak daha sağlam durdu. Dikkatimi çeken bir gelişme de bu oldu bugün.
BİST100 endeks daha da aşağı salabilir. Bugün karanlık odada hem endekste hem de HALKB dahil tüm büyük hisselerde 18:00-18:08 arası gerçekleşen hacim anormal yüksek ve toplam hacmin 10 da 1 i kadar.
Ağustosun sonundan bu yana dolu dolu tam 9 aydır HALKB satış yiyip duruyor ve hissede pozitif momentumun esamesi hala görünmüyor. 7 Ağustos 2017'de gördüğü 15.37 den 9 Mayıs 2018'de gördüğü 7.31 e kadar 9 aylık bir sürede %53 düştü TL bazında, bugün de 7.68 den kapadı yani 7.31 dibinin sadece %5 üzerinden kapadı. Nisan ayındaki işlem hacmi çok yüksekti ve 1.21 milyar lotluk bir hacim oldu yani her 10 işgününde 1 tedavüldeki 611M lot tümüyle el değiştirdi. Mayıs ayındaki işlem hacmi ise Nisan'dakinden de büyük oldu ve 1.45 milyar lot olarak gerçekleşti yani her 9 işgününde 1 tedavüldeki tüm hisseler el değiştirdi Mayıs ayında. Son 2 aylık işlem hacmi 2.7 milyar lota yakın gerçekleşti. Bu hacim anormal derecede yüksektir ve HALKB için tarihi bir rekordur. Bundan şu sonuçları çıkarabiliriz: a) Tahta artık tamamen al-sat ve sat-al tahtası kimliğine bürünmüştür. b) Gerçek alıcılarla gerçek satıcılar tahtada mevcut değil. c) Bu işlemler aracı kurumların kendi aralarında yaptıkları birbirilerinin cebinden para ütme babında işlemlerdir. d) Tahta artık tam bir kumar tahtasına dönüşmüştür. e) Hisse sahipsizdir. f) Böyle aşırı yüksek derecede işlem hacimleri genellikle ya hisse en tepedeyken ya da en dipteyken görülür.
31.3.2018 itibariyle HALKB toplam konsolide aktifleri 328 milyar tl, özkaynaklar ise 26.5 milyar tl.
Düz hesap SYR hesabı yapalım ve özkaynakların aktiflere oranını bulalım HALKB için: 26.5 : 327.5=%8.2 eder.
31.3.2018 itibariyle Deutsche toplam konsolide aktifleri 1.5 trilyon euro, özkaynaklar ise 67 milyar euro.
Düz hesap SYR hesabı yapalım ve özkaynakların aktiflere oranını bulalım Deutsche için: 67 : 1500=%4.4 eder.
Demek ki SYR açısından düz hesap yaptığımızda HALKB Deutsche'ye oranla 2 kat güvenli. Ellerindeki türev pozisyonları da dikkate aldığımızda HALKB elindeki 1 milyar eurodan daha az türev pozisyonu ile Deutsche'ye oranla (50000 : 0.9) bölü (67 : 5) eşittir 4000 (dört bin) kat daha güvenli oluyor.
V
GT-I9300 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
piyasada bu günkü düşüşlerin sebebi olarak
dolardaki artış nedeniyle hemen hemen tüm bankaların ( yapı kredi deki gibi ) bedelli sermaye artırımları yapabileceği konuşuluyor
söylenti gerçek olurmu olmazmı veya gerçekten bankaların sermaye ihtiyaçları varmı zaman gösterecek
Yatırım kararları SPK'nın kurallarına göre verilmelidir. Bu konuda bir yetkim, bilgim ve deneyimim bulunmadığı için yazdıklarım, yatırım kararları verilirken kullanılmamalıdır
TrendHound Baskan, Eski calistigim yerde, 2018 ve 2019 yilllarinda olabilecek bir ekonomik krizden bahsediyorlar. Hatta sirket ona gore 2018 ve 2019 da cok kar olacak miymis. Siz 2018 veya 2019 yilinda bir ekonomik kriz ongoruyormusunuz Turkiyede?
Bugun calistigim yerde bankada makro raporlar hazirlayan biri ile gorusme imkani buldum. Berlinde Bir bankada Bilgisayar muhendisi olarak calisiyorum. Yazilim Uzmaniyim. KEndisi bana Amerikanin yeniden resesyona girecegini ve FED in de bu faizleri REsesyon nedeniyle indirmek istedigi icin yukari cikardigini soyledi.
Ona Turkiyede krizden bahsettim ama Yunanistan da olasi kriz icin Butun EU nun seferber oldugunu bahsetti. G20 deki TR yi krize girmeden kurtarirlar dedi.
NE dersiniz ? Sizin yorumunuz ne olur ?
TR zaten şu anda kriz ortamındadır. Küresel ekonominin lokomotif ekonomisi ABD ise resesyon eşiğinde şu anda her ne kadar FED bunun tersi bir tablo çizmeye çalışsa da. Genel konsensüs 2019'un 2. yarısında dünyada bir resesyonun başlayacağı yönünde. Yalnız FED'in faiz artırımlarına ara vermesi hatta U dönüşü yapıp yeniden faiz düşürmeye başlaması artık bir an meselesidir. Sonbahardan sonra bu gerçekleşebilir. Ek olarak piyasadaki sürplas likiditeyi geri çekme operasyonlarına da yakında son verebilir FED. Zaten 1 Ekim 2017'de başlayan FED'in bilanço azaltma (sürplas likiditeyi düşürme) aktiviteleri o kadar yavaş gidiyor ki bu hızla giderse 25 yılda bilançoyu ancak sıfırlayabilecek. 4.2 trilyon dolarlık FED bilançosu 1 Ekimden bu yana son 8 ayda sadece %2.8 azalmış yani 4.25 trilyon dolardan 4.12 trilyon dolara düşmüş. Yatırımcıların son derece tırstığı FED'in bilanço küçültme operasyonlarının hızı işte bu kadar düşük, kaplumbağa hızıyla ilerliyor, tamamen göz boyamaya yönelik, dostlar alışverişte görsünler babında icraatlar bunlar. Sonbahardan sonra FED'in U dönüşü yapması TR gibi ülkelere can simidi olur. Ek olarak AMB'nin piyasa destekleyici tahvil alımlarına ara vermesi de artık hayal oldu (İtalya'daki gelişmelerden sonra) ve bu da TR gibi piyasalar için olumludur. Özetle, çalıştığın yerdeki makro analistin beklentileri son derece gerçekçi.
TL cinsinden altın fiyatları CB Erdoğan'ı çok seviyor. RTE'nin iktidarı sürecinde altın fiyatları TL bazında füze gibi çıkmış. Aslında bunun altında dolar kurunun füze gibi çıkmış olması yatıyor. Alttaki grafik 1 troy ons (31.1 gram) saf altının TL cinsinden fiyatındaki değişimi gösteriyor (1981'den bu yana). Soldaki düşey kesikli çizgi RTE'nin Başbakan seçildiği tarihi temsil ediyor, sağdaki düşey olan ise Başkan seçildiği tarihi. Özellikle Başkan seçildikten sonra altın fiyatı dolar cinsinden stabil kalmış olmasına rağmen TL cinsinden tam anlamıyla roketlemiş çünkü dolar-tl roketledi de ondan.
https://www.zerohedge.com/sites/defa...?itok=YduT75oA
Peki, önümüzdeki Başkanlık seçiminde RTE kazanırsa yukarıdaki roketleme performansını tekrar görebilir miyiz? Bence görebiliriz. RTE yeniden Başkan seçilirse, onun ekonomi ve faiz anlayışı gayet net bilindiği için ve de TCMB'nin bağımsızlığı sadece sözde kalacağı için dolar-tl kuru fırlar gider, altın fiyatları stabil kalsa bile dolar fırlayacağı için altın-tl fiyatı da fırlar gider. Yukarıdaki grafikten görüldüğü üzere; özellikle RTE'nin CB seçildiği 2014'den bu yana ortaya çıkmış olan roketleme sürecinin RTE'nin tekrar başkan seçilmesinden sonra yeniden ortaya çıkma olasılığı çok yüksektir. Peki, İnce Başkanlığı kazanırsa ne olur? Dolar-tl kuru çakılır, 4 ün altına iner büyük ihtimalle. Neden? Çünkü TCMB tekrar bağımsız hale gelir, ekonomi yönetimi basiretsiz adamların elinden alınıp basiretlilerin yönetimine geçer, 16 yıldır ülkenin acilen ihtiyaç duyduğu ekonomik reformları bir türlü yapamayan AKP'nin yerine gerçekçi ve icraatçı bir ülke yönetimi işbaşına gelir.