Bilmukabele saygı bizden, bol şans. 👍
Printable View
Th selamlar , kalemin çok kuvvetli seni okumak takip etmek herzaman keyifli ama sonuçta hep aynı konular etrafında dönüp dolaşiyosun mecbur artik 2. Ve 3. Tur'lara başladık(konu kısa seninle alakalı diil yanlış anlama🙂) , bu kadar bilimsel bilgi birikim bir yere kadar , doğrudan olmasa da sonlarina ytd ekleyerek yandan yandan yatirim tavsiyesi vermeye ne dersin tabi manipüle etmek istediğin hisseler dışında mesela Ereğli hariç 🤪
Ooo Barclay kardeşim de uğramış buraya. Seni görmek güzel.
YTD diyerek tavsiyelerde bulun diyorsun, bi düşüneyim.
Bu arada Krdnz Ereğli nasıl? Çok uzun yıllardır oraya yolum düşmedi, askeri plajda uzun bir yaz dönemi geçirdiğimden bu yana. 😊
Yazdıklarınızı baştan sona kitap tadında okudum.
Zihninize sağlık. Çok yararlı bir tropik olacağına eminim
Geçen Temmuzda çıkardıkları 750 milyon dolarlık %8.375 yıllık faizli 5 yıl vadeli tahvil EREGL bilançosuna 2.2 milyar TL lik bir ek faiz ödemesi yükledi bugünkü kurdan. 5 yıl boyunca her yıl bu faiz ödenecek ve vade sonunda 750 milyon dolar ana para da ödenecek. Buna bir de altın çıkarma işinin maliyeti eklenirse hiç iyi olmaz. Olumsuza dönme nedenlerinden biri de bu. Herkes altın çıkarma işinin çocuk oyuncağı olduğunu sanıyor, yatırım bedelinden hiç kimse bahsetmiyor. Bu iş o kadar kolay olsaydı GUBRF şu ana kadar tonlarca altın çıkarmış olurdu ama 10 yıl oldu henüz 1 gram altını bile çıkaramadılar.
Sn.TRENDHOUND, imzanızdaki pozisyonunuzun kazanç elde etmesi için faizin düşmesi mi gerekiyor?
Faiz düşer dolar yükselir mi?
Faizler düşerse banka hisseleri düşer veya yükselir mi?
YKB nin satılacağı söylentisinden dolayı mı bu pozisyonu aldınız, YKB satılmazsa ne olur.?
2025 Yılında bankalar enflasyon muhasebesi uygulayacak mı? Uygulanırsa banka hisseleri ne olur?
Yanıt verirseniz teşekkür ederim.
YTD
Benim YKBNK de pozisyon açmamın birkaç nedeni var. En önemlisi hissenin 4 ay gibi kısa bir sürede nominal bazda %40 reel bazda ise %50 düşüp alım için çok uygun seviyeye gelmiş olmasıdır. İşbankası gibi çoklu hissesinin olmaması bir avantaj, gerçi AKBNK GARAN da da bunlar yok. Temel rasyolar gayet olumlu. Teknik açıdan hisse aşırı satım bölgesine inmiş durumdaydı, her ne kadar alınmdan sonra biraz daha aşağıya sarksa da, hiç kimse tam dip noktasını önceden kestiremez. Bankanın satın alınması yönünde tekrar bir girişim olma olasılığı yüksek, sadece bir söylenti bile çıksa kağıt ciddi prim yapma potansiyeline sahip. Öte yandan bankacılık sektörü yakın vadede başlayacak olan faiz indirimlerinden en fazla nemalanacak olan sektör. Son olarak, enflasyon muhasebesinin duygulanıp uygulanmaması bilançonun reel durumunu etkilemeyecek. Her 2 senaryoda da hangi sonuçların doğacağı biliniyor, piyasa bunun bilincinde.
Başkan seçilen Trumpın uygulayacağı politikalarını çoğundan Çin haricindeki TR de dahil tüm gelişmekte olan ülkeler olumlu etkilenecek. Bunun 2 ayağı var, en önemli olanı Çin Yeninde Trumpın revaluation talep etmesi ve bunda ısrarcı olması yani Yuanın dolar karşısında cidd oranda değer kazanmasını talep ediyor Trump. Böyle olursa Çin kaynaklı ihraç malları pahalılaşacak, dolayısıyla Çin harici ülkelerin ürünleri çok daha rahat rekabet edebilecek. İkincisi ise Ukraynadaki savaşın bitirilişi. Böylece orada bir kaç yüz milyar dolarlık bir iş hacmi ortaya çıkacak ve bu da TR için çok olumlu.
Herkes küresel enflasyon ölmedi tekrar canlanacak diyor ama bana göre hiç de öyle değil. TR de ayni kulvardadır. Bunun 1 nolu nedeni Çin kaynaklı, adamlar tüm dünyaya deflasyon ihraç ediyorlar. İkinci bedeni ise parasal genişlemelerin yerini artık parasal daralmaya bırakmış olması. Mesela ABD merkez bankası FED, bilançosunu son 2 yılda 2.1 trilyon dolar azaltarak yani piyasadan bu kadar para çekerek 9 tlyon dolardan 6.9 trilyon dolara düşürdü an itibariyle. Her ay yaklaşık 100 milyar dolar parayı piyasadan çekiyor FED. Önümüzde deflasyonist bir süreç olacak küresel bazda diye düşünüyorum.
akbankı 20lerde yakalamıştım sonra elimden kaçırdım tabi acemilikten :) keşke banka olsaydı portföyümde. umarım ykb beklentileriniz gerçekleşir.
Muhtemelen yeni yılda asgari ücrete %25-30, emekli maaşlarına ise %20-25 civarı bir zam olacak. Bu da hem ekonomi hem de enflasyon için gayet olumludur.
Emekliler hiç ağlamasın, her 4 emekliden 3 ü Sayın RTE'ye oy verdi. Kendi düşen ağlamaz.
Hey maşallah PLTR tam coştu bugün. 65.77 dolardan kapattı, %11 i aşan bir prim yaptı. İşlem hacmi 150 küsür milyon lot oldu, ortalama günlük hacminin 2.5 katı. After hours seansında 66 dolardan işlem görüyor. Neler oluyor yahu? Hadi iyisin yine, tekrar maşallah diyeyim nazar değmesin.
Banka hisseleri arasında AKBNK ile YKBNK en dinamikleri en cazipleri. GARAN toplanmış durumda ve primli, potansiyeli diğerleri kadar yüksek değil. İSCTR ise aslında pratikte bir banka değil holding, ayrıca hisse aşırı sulandırıldı (tedavülde. 8.2 milyar lot hisse var), ek olarak piyasa değerini yok yere şişiren çoklu hisse yapısı söz konusu.
Teşekkür ederim. Özel sorular olacak ama merak ediyorum. ABD'de nerede yaşıyorsun, ne iş yapıyorsun, eğitim düzeyi ve yaş? Benim tahminim 25-30 arası yaştasın, üniversite mezunusun, ABD nin kuzeydoğusunda NYC de yaşıyorsun, bir şirkette beyaz yakalısın.
Cevap vermek zorunda değilsin 😊
Ben de şaşırdım pltr için. Nasdaq'a geçme kararı bu kadar etkilemez diyordum. 300 milyar fon hepi topu QQQ. Aynı anda bir yönetici de X'ten yine gaz vermiş retail'a "sizin için bu" diyor sanki kendi kazanmıyormuş gibi, neyse artık diyoruz :)
Haha keşke öyle olsa benim profil. O zamanlar aklım beş karış havadaydı. Orta yaştayım, İstanbul'da yaşıyorum, lise mezunuyum, şu anda tek meşgalem borsa açıkçası. Biraz geç kaldım ama öğrenmeye çalışıyorum bir şeyler burada güzel bilgiler veriyorsunuz.
Ben koşulların yavaş yavaş da olsa piyasalari Banka Sat-Sanayii Al'a doğru iteceği gorusundeyim , evet faizlerin dusmesi ile beraber banka bilançolarinda buyuk karlar gorebiliriz bch'lı hesaplar agirlikli olmasada ki onlarda da bir kac ay bankalar zorlayacaktir musterileri faiz indirme konusunda ama peşin iskonto'su onceden kesilmis kullandirilmiş kredilerde otomatikman buyuk kar'lar yansayacak bilancolara fakat bunlar surdurulebilir kar'lar olmayacaktir aksine faiz dususlerinin kisa da degil ama uzun donemde bankalarin lehine diil aleyhine oldugunu soylemek mumkundur.
Aynen, o sıcak yaz günlerinde biraya yumuldum. Askeri muayeneden geçerken tabip binbaşının bana İsparta dağ komando evladım demesiyle başladı askerlik maceram. Oradan Karamürsel Dz Eğtm Mrkz, bilahare Dz Astğmn oldum, oradan Krdnz Bölge Komt Ereğli, Teğmenliğe terfi ettim bu arada, aradan bir kaç sene geçtikten sonra da Irak olayları yüzünden seferberlik celp emri ile Siirt Komando Tugayı. Bayağı macera yaşadım TSK'da. Benim zamanımda bedelli askerlik yoktu, zaten olsaydı bile ben bedelliye gitmezdim. Şimdikilerin hepsi bedelli yapıyor ve ben hayret ediyorum. Ben 16 ay yerine 2 yıl askerlik yaptım.
Pekala bu olabilir ama demirçelik sektörü sıkıntılı. Genel olarak TR sanayi sektörü çok sıkıntılı, artan faiz ödemeleri ve maliyetler, borç çevirmede zorluk, kredi maliyetinde artış, elde edilen karların yarıdan fazlasının finansman maliyetine gitmesi aşırı değerli TL, taleplerde düşüş, AB'deki durgunluk vs sektörü olumsuz etkiliyor. Ukraynadaki savaş sona ererse doping olur gerçi. Çok fazla atıl kapasite var demirçelikte ve genel sanayi sektöründe. Talep de artmıyor. Mesela EREGL %70 kapasite ile çalışıyor. Bankalara gelince ben uzun vade bakmıyorum. 6 ayı aşan vadeler TR gibi bir ülke için tam anlamıyla muammadır. Her şeyin tek adamın dudağından çıkacak bir kaç kelimeye bağlı olduğu bu ülkede öngörülebilirlik vade uzadıkça çok hızlı bir şekilde SIFIRA doğru gider, vadenin karesi ile ters orantılıdır. TR nin entropisi kendine özgüdür ve farklı hareket eder. +1 olan korelasyon bir bakmışsın - 1 olmuş, Ağustos başından bu yana çoğu zaman BİST'te bunu yaşayıp duruyoruz.
[QUOTE=TRENDHOUND;6929824]Pekala bu olabilir ama demirçelik sektörü sıkıntılı.
Biliyorsun bunu bende söyledim Ereğli de bilançolarin kotu gelecegini ve ileriye dönük beklentilerin de hala kotu yonde oldugunu forumda , durum da halen bir degisiklik yok ben zaten çok oldu eregli yi satalı hatta biraz da erken birakmisim 60 a giden hamlesinde 55 i bile goremedim ama iyi ki de satmisim diyorum şu an ki duruma bakinca tabi
Benim şu an ki tek korkum erken gelebilecek bir faiz indirim hamlesi , eğer tcmb siyasi baskılara yenik düşüp ( ki şu an bunun olması için herhangi bir sebep de yok seçimsiz bir 4 sene var önümüzde bana biraz trübün'lere oynuyor gibi geliyor reis ) herneyse demek istediğim şu an mal'da olmasam bile her an alım yapabilecek gibi günlük faizde para piyasası fonlarinda vs dans edip zaman öldürüyoruz mecbur , onun dışinda reis'ın son çıkışı olmasa bu son 1 haftalık hareketi de saymazsak gercekten borsanin hicbir inandiriciligi cazibesi kalmamisti ve uzun bir süre de olmayacak gibi duruyordu! evet faiz indirimleri yol da olabilir ama piyasalarin henüz fiyatlamadigi çok ciddi bir trump riski de mevcut bunu da görmemezlikten gelmek anlamsiz ozellikle demir celik sektoru icin
Kur'u olumsuz yonde etliyecek süreklilikte ve buyuklukte faiz indirimleri gelmesi durumunda zaten bist100'u TL uzerinden degerlendirmenin de yorumlamanin da hicbir anlami kalmaz
Üstadım mekanınız hayırlı,bereketli olsun..bilgilerinizden,yazdıklarınızdan feyz alıyoruz..gs topiğinde nazarı dikkatimi cezbetmişti yazılarınız...başlığı görünce bir hayırlı olsuna gelelim dedim biraz geciktik tebrik için af buyrun..selametle:wave:
Entropi düzensizlik, rastgelelik ve belirsizlik durumuyla ilişkili bilimsel bir kavramdır dedim yukarıda. Biri bana mail atmış, ölüm durumunda entropimiz ne olur diye soruyor. Ölüm durumunda entropi tavan yapar çünkü ölüm nihai düzensizliktir, maksimum entropi durumudur. Yaşlanma süreci, geri dönüşü olmayan bir entropi birikimi sürecidir. Yaşlanmak, vücut fonksiyonları üzerinde daha az kontrole sahip olma ve böylece daha düzensiz olma anlamına gelir. Yaşlandıkça entropi artar, öldüğünüzde maksimuma ulaşır.
Barclay yukarıda bahsettiğim 2 faktör EREGL için çok olumlu olur ve bunlar vuku bulursa hisse çok güzel prim yapar, millet noluyor demeye kalmadan 60 daki direncini yıkar geçer. Trumpın isteği doğrultusunda Yuan dolar karşısında (dolayısıyla da TL de dahil tüm diğer para birimleri) ciddi değer kazanırsa ve Ukraynadaki savaş sona ererse. Altın çıkarma işi boş iş, burada bir sürü soru işareti olduğu gibi çok yüksek maliyetli bir yatırım gerekiyor bu iş için ama hiç kimse bu mevzuyu henüz gündeme getirmiyor. Bu işin sonu bedelli bir sermaye artırımı bile olabilir, EREGL bu işten zararlı çıkabilir.
Elimizde GUBRF emsali var, tonlarca altın bulduk diyorlar ama her nedense 10 yıldır tek 1 gram altın bile çıkaramadılar. Acaba neden? Benden başka bunu sorgulayan yok mu?
Artık erken filan olmaz bu saatten sonra. Kaç aydır tepe seviyede tutuluyor faizler. Ya Aralıkta ya da Ocakta faiz indirimi süreci başlar ve bu başlangıç erken başlamış olmaz.
Trump riski demişsin, aslında bu risk Çin için söz konusudur ama TR dahil tüm gelişmekte olan ülkeler için bu bir risk değil tam tersine Trump avantajı olacak,
Yelkenli tekneler o kadar pahalı değil. Benim 20 metrelik 10 kişiyi barındıran okyanus seyrine uygun çift yelkenli ayrıca 140 beygirlik bir de VW motoru olan teknenin sıfırı 950 bin euro. İyi durumda 5-6 yaşındaki kinci elleri bunun yarısı kadar, 500 bin euro. Kullanmadığın zaman yılın 8 ayı kaptan ve 2 mürettebat ile birlikte günlük veya haftalık kiraya verebilirsin, günlük getirisi masrafları düştükten sonra net 1000 (bin) euro civarı. Yıllık marina ücreti tuzlu yalnız, benimkinin yıllık marina masrafı 1 milyon TL. Kesinlikle tavsiye ederim. Ben işi gücü bırakıp yılın 4 ayını teknemde geçiriyorum, kafamın estiği yere gidiyorum. ABD ye çok yakın, Floridaya bir kaç yüz mil mesafedeki İngiltereye bağlı Bahama adalarına bile Çeşme'den gidip geldim teknemle.
Sonuç itibariyle olumlu olur. Tabii bir de TR'deki iç gelişmelere bakmak lazım özellikle de makro göstergelere. Ekonomi ne kadar yavaşlayacak, yoksa büyüme daralmaya mı dönüşecek, eğer öyle olursa ekonomi ne kadar daralacak, cari açık bütçe açığı dış ticaret açığı nerelere gidecek filan gibi sorulara yanıt arayacağız.
Çok teşekkür ederim. GSRAY ve FENER benim her daim takibimdedir. Haka açık 4 sportif A.Ş. arasında açık ara ile bilançosu en sağlam olanı GSRAY'dır. Ayrıca gelir kaynakları en sağlam olan da bu. Giriş yapmak için hissenin %30 gibi aşağıya gelmesini bekliyorum. Şu an 218 milyon dolar olan piyasa değerinin 150 milyon dolara gelmesi benim için ideal giriş noktasıdır.