Sayfa 18/298 İlkİlk ... 816171819202868118 ... SonSon
Arama sonucu : 2384 madde; 137 - 144 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Özellikle banka hisseleri ile lokomotif kağıt KCHOL güzel momentum yakaladı. Momentumu en yüksek olan YKBNK, ki halihazırda trend değişikliği teknik manada gerçekleşti. İSCTR nin momentumu göreceli olarak zayıf. Belki kağıt çok sulandırıldığı içindir.
    Biraz Şişecam bozuyor gibi ISCTR'yi konsolidasyondan dolayı.

Başlık hayırlı uğurlu olsun...

2.  Alıntı Originally Posted by tidebringer Yazıyı Oku
    Biraz Şişecam bozuyor gibi ISCTR'yi konsolidasyondan dolayı.

Başlık hayırlı uğurlu olsun...
    Eyvallah.

İSCTR benim hiç hazzetmediğim kağıtlar arasındadır. Bu şirketin ne olduğu belli değil, banka hüviyetinde bir holding mi yoksa holding hüviyetinde bir banka mı. Şirket aslında (pratikte) bankanın önderliğinde bir holding. Banka, portföydeki tüm şirketlerin ya sahibi ya da ortağı. Bunların çoktan spin off yapılması gerekiyordu. Geriye sadece banka kalacaktı. İşbankasının sadece ve sadece bir bankaya dönüşmesi gerekiyor bana göre. Bir türlü bunu yapmadılar. İkinci mevzu çoklu hisse yapısı: ISATR ISBTR ISCTR ISKUR. Bunun yerine sadece tek bir hisse olmalı, aynen diğer büyük 3 özel bankada olduğu gibi. Bunu da beceremediler. Sonuç olarak profesyonelce yönetilmiyor şirket. 1960 larda kalmış mantıkla yönetiyorlar. O yüzden shareholder yield en dipte.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Öncelikle çoklu hisse yapısı acilen çözümlenmeli. İSATR İSBTR İSKUR iptal edilmeli. Tek tip hisseye dönülmeli örneğin ISBNK gibi. Bunu nasıl çözümlerler bilemiyorum ama çok geç kaldılar. Bu yan hisseler İşbankasının piyasa değerini şişiriyor. 1.5 milyar dolarlık karşılıksız bir değer söz konusu burada. Bu yan hisseleri sulandırıp mı toplayacaklar yoksa başka bir yöntemle mi, buna karar versinler bir an önce. Aksi taktirde hantal yapısı ile arkadan nal toplamaya devam eder.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

4. GARAN sermayesinin %49.85 ini elinde bulunduran BBVA Mayıs 2022 de 15 TL den hisselerin %36 sını çağrı ile topladığında geri kalan %14 ü de almasını sorumlu İspanyol direktöre tavsiye etmiştim. Adama take the whole lot (hepsini toplayın) dedim ama YK izin vermiyor dedi. O zaman hisse başına 88 euro cent ödemişlerdi, euro kuru 17 tl civarındaydı. Geri kalan %14 lük kısım için 500 milyon euro gerekiyordu ama bunu yapmadılar. Şimdi GARAN hissesi 3 Euro. Çağrı ile tüm hisseleri toplayıp borsa kotasyonundan çıkacaklardı. Hadi çıkmak istemiyorsan QNBFB gibi binde 1 lik veya yüzde yarımlık bir kısmını kote etmeye devam et, adet yerini bulsun. Bu fırsatı kaçırdılar.

5. İşbankası da İSCTR dışındaki yan hisseleri piyasadan çağrı yolu ile bugünkü fiyatların çok çok altından toplayabilirdi ama onlar da bu cihete gitmediler. AKBNK YKBNK GARAN tüm kurucu hisseleri piyasadan uzun zaman önce çektiler, bir tek İşbankası kaldı, onlar da fiyatlar çok düşükken umursamadılar, şimdi İSATR İSBTR İSKUR toplam piyasa değeri olan 1.5 milyar dolar üzerinden %25-30 arası halka açıklık oranı babında yarım milyar dolara yakın para ödeyecekler.

6. İşbankasının bünyesinde gömülü durumda muazzam değer var ama holding yapısı yüzünden bu değerler açığa çıkamıyor, köhneleşmiş holding yapısı devam ediyor. Dünyada artık holding yapısını kullanan kapitalist ülke kalmadı gibi, bir tek TR ve kısıtlı oranda bunu uygulayan Güney Kore kaldı. Şirketler çekirdek faaliyet alanına yönelip o alanda karlarını maksimize etmeye çalışıyorlar artık. İşbankası gibi demode holding yöntemleriyle yönetilenler ise her bakımdan geri kalıyorlar. Yönetimin profesyonel olmadığı şeklindeki eleştirim işte bu geri kalmış demode ve de köhne yönetim felsefesi yüzündendir.

7. Kifayetsiz ve liyakatsız adamlar işbaşında olursa olacağı budur. EREGL'de de benzer sorunlar var, adamlar demirçelik üretimini bıraktılar altın gümüş bakır uranyum cevheri peşinde koşuyorlar. Madem altın cevheri buldun, o zaman bu işi kendi sahipliğinde kuracağın ayrı bir şirket bünyesine taşı. O şirket de blok hisse satışı, stratejik ortaklık, halka arz vs gibi yöntemlerle bağımsız olarak kendini finanse edip gerekli yatırımı EREGL bilançosundan değil de kendi özkaynaklarından yapsın. Böyle yapmak akıllarına gelmiyor, faturayı EREGL'ye ve onun hissedarlarının sırtına yüklemek gibi işin kolayına kaçıyorlar. Böyle giderse bir bedelli bile olabilir çünkü şirketin serbest nakit akımları ile borçlanma kapasitesi altın çıkarma işi gibi büyük montanlı yatırım gerektiren girişimleri finanse etmekte zorlanabilir.

Malın sahibi yok.

El elin eşeğini türkü çığırarak arar
    (Çindistan'da var mı bu söz )

Sayfa 18/298 İlkİlk ... 816171819202868118 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •