Eyvallah.
ÝSCTR benim hiç hazzetmediðim kaðýtlar arasýndadýr. Bu þirketin ne olduðu belli deðil, banka hüviyetinde bir holding mi yoksa holding hüviyetinde bir banka mý. Þirket aslýnda (pratikte) bankanýn önderliðinde bir holding. Banka, portföydeki tüm þirketlerin ya sahibi ya da ortaðý. Bunlarýn çoktan spin off yapýlmasý gerekiyordu. Geriye sadece banka kalacaktý. Ýþbankasýnýn sadece ve sadece bir bankaya dönüþmesi gerekiyor bana göre. Bir türlü bunu yapmadýlar. Ýkinci mevzu çoklu hisse yapýsý: ISATR ISBTR ISCTR ISKUR. Bunun yerine sadece tek bir hisse olmalý, aynen diðer büyük 3 özel bankada olduðu gibi. Bunu da beceremediler. Sonuç olarak profesyonelce yönetilmiyor þirket. 1960 larda kalmýþ mantýkla yönetiyorlar. O yüzden shareholder yield en dipte.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Öncelikle çoklu hisse yapýsý acilen çözümlenmeli. ÝSATR ÝSBTR ÝSKUR iptal edilmeli. Tek tip hisseye dönülmeli örneðin ISBNK gibi. Bunu nasýl çözümlerler bilemiyorum ama çok geç kaldýlar. Bu yan hisseler Ýþbankasýnýn piyasa deðerini þiþiriyor. 1.5 milyar dolarlýk karþýlýksýz bir deðer söz konusu burada. Bu yan hisseleri sulandýrýp mý toplayacaklar yoksa baþka bir yöntemle mi, buna karar versinler bir an önce. Aksi taktirde hantal yapýsý ile arkadan nal toplamaya devam eder.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
GARAN sermayesinin %49.85 ini elinde bulunduran BBVA Mayýs 2022 de 15 TL den hisselerin %36 sýný çaðrý ile topladýðýnda geri kalan %14 ü de almasýný sorumlu Ýspanyol direktöre tavsiye etmiþtim. Adama take the whole lot (hepsini toplayýn) dedim ama YK izin vermiyor dedi. O zaman hisse baþýna 88 euro cent ödemiþlerdi, euro kuru 17 tl civarýndaydý. Geri kalan %14 lük kýsým için 500 milyon euro gerekiyordu ama bunu yapmadýlar. Þimdi GARAN hissesi 3 Euro. Çaðrý ile tüm hisseleri toplayýp borsa kotasyonundan çýkacaklardý. Hadi çýkmak istemiyorsan QNBFB gibi binde 1 lik veya yüzde yarýmlýk bir kýsmýný kote etmeye devam et, adet yerini bulsun. Bu fýrsatý kaçýrdýlar.
Ýþbankasý da ÝSCTR dýþýndaki yan hisseleri piyasadan çaðrý yolu ile bugünkü fiyatlarýn çok çok altýndan toplayabilirdi ama onlar da bu cihete gitmediler. AKBNK YKBNK GARAN tüm kurucu hisseleri piyasadan uzun zaman önce çektiler, bir tek Ýþbankasý kaldý, onlar da fiyatlar çok düþükken umursamadýlar, þimdi ÝSATR ÝSBTR ÝSKUR toplam piyasa deðeri olan 1.5 milyar dolar üzerinden %25-30 arasý halka açýklýk oraný babýnda yarým milyar dolara yakýn para ödeyecekler.
Ýþbankasýnýn bünyesinde gömülü durumda muazzam deðer var ama holding yapýsý yüzünden bu deðerler açýða çýkamýyor, köhneleþmiþ holding yapýsý devam ediyor. Dünyada artýk holding yapýsýný kullanan kapitalist ülke kalmadý gibi, bir tek TR ve kýsýtlý oranda bunu uygulayan Güney Kore kaldý. Þirketler çekirdek faaliyet alanýna yönelip o alanda karlarýný maksimize etmeye çalýþýyorlar artýk. Ýþbankasý gibi demode holding yöntemleriyle yönetilenler ise her bakýmdan geri kalýyorlar. Yönetimin profesyonel olmadýðý þeklindeki eleþtirim iþte bu geri kalmýþ demode ve de köhne yönetim felsefesi yüzündendir.
Kifayetsiz ve liyakatsýz adamlar iþbaþýnda olursa olacaðý budur. EREGL'de de benzer sorunlar var, adamlar demirçelik üretimini býraktýlar altýn gümüþ bakýr uranyum cevheri peþinde koþuyorlar. Madem altýn cevheri buldun, o zaman bu iþi kendi sahipliðinde kuracaðýn ayrý bir þirket bünyesine taþý. O þirket de blok hisse satýþý, stratejik ortaklýk, halka arz vs gibi yöntemlerle baðýmsýz olarak kendini finanse edip gerekli yatýrýmý EREGL bilançosundan deðil de kendi özkaynaklarýndan yapsýn. Böyle yapmak akýllarýna gelmiyor, faturayý EREGL'ye ve onun hissedarlarýnýn sýrtýna yüklemek gibi iþin kolayýna kaçýyorlar. Böyle giderse bir bedelli bile olabilir çünkü þirketin serbest nakit akýmlarý ile borçlanma kapasitesi altýn çýkarma iþi gibi büyük montanlý yatýrým gerektiren giriþimleri finanse etmekte zorlanabilir.
Malýn sahibi yok.
El elin eþeðini türkü çýðýrarak arar
(Çindistan'da var mý bu söz)
Yer Ýmleri